Dying Light Guide

Dying Light Tam Kapsamlı Türkçe Rehber for Dying Light

Dying Light Tam Kapsamlı Türkçe Rehber

Overview

Steamde Dying Light ile ilgili birkaç rehberden başka birşey göremedim. Amacım yeni başlayanlar ve rehberlerden faydalanmak isteyenlere küçük bir rehber yapmaktı umarım beğenirsiniz.

Oyun Ayarları

– Resolution (Çözünürlük): Monitörününüzün maksimum çözünürlüğü ile aynı olmasına dikkat edin. Oyuna başlamadan değiştirmeniz gerekli.
– Full Screen (Tam Ekran): Eğer özellikle pencere içinde oynamanız gerekmiyorsa açık kalsın.
– Vertical Synchronization (Dikey Senkron): Eğer grafiklerinizde yırtılma, kopma, atlama görüyorsanız açıp deneyebilirsiniz.
– Nvidia HBAO+: Ekran kartınız AMD ise mutlaka kapatın, manası yok. Orta seviye Nvidia ise kapatmak performans artırabilir, yüksek seviye Nvidia kart var ise açık kalsın.
– Nvidia Depth of Field (Alan Derinliği): Ekran kartınız AMD ise mutlaka kapatın. Orta seviye Nvidia ise kapatmanız performansı artırabilir, yüksek seviye Nvidia ise açık kalsın.
– Texture Quality (Doku Kalitesi): Oyunun güzelliğini en çok etkileyen ayarlardan biri. Bana sorarsanız zorunlu değilseniz yüksek (High) ayarda kalsın. Ama yüksek ayarda 3.3 GB video belleği kullanıyor, orta ayarda ise 2 GB. Bunu da oyuna başlamadan değiştirmeniz gerekli, başlayınca değiştiremezsiniz.
– Shadow Map Size (Gölge Haritalama Büyüklüğü): 4 seçeneğiniz var (Very Low, Low, Medium, High), performansı orta şekilde etkileyebildiği için yavaş yavaş azaltarak denemenizi öneriyorum. Ama en düşük ve düşük ayar arasında da pek fark göremeyeceksiniz.
– Foliage Quality (Bitki Kalitesi/Miktarı): 3 ayarınız var (Low, Medium, High), bu performansı az seviyede etkiliyor, çok kötü sonuç alıyorsanız azaltıp oynamayı deneyin. Ama düşük ayarda yeşil alanların hiç güzel görünmediğini söyleyelim.
– View Distance (Görülebilir Uzaklık): Kaydırma çubuğu şeklinde, normalde ortada duruyor. Grafik performansını ciddi şekilde etkiliyor. Oyun zaten hızlı, çok uzağı görmeniz ancak yüksek bir yerde iki dakika soluklanıp da manzaraya baktığınız zaman bir şey ifade ediyor. Çubuğun 1/3’ü ile 1/2’si arasında bir yerde dursa yeterli.
– Ambient Occlusion (Çevresel Gölgelendirme): Açıkken nesneler çok daha doğal ve güzel duruyor ama performansa ciddi etkisi var (5+ kare civarında). Düşük kare oranı alıyorsanız mutlaka kapatın.
– Motion Blur (Sallanma Efekti): Mide bulandırma ihtimali var, ayrıca kare oranınızı doğru algılamanızı da engelleyebilir. Önerim kapatmanız yönünde.
– Antialiasing (Kenar Düzeltme): Genelde performansa pek etkisi olmuyor, açık dursa da olur.
*En Düşük Ve En Yüksekteykenki Grafik Farkı

Hayatta Kalma

– Parkour için en önemli ipucu: Zıplayıp bir yerlere tutunmaya çalışırken, mutlaka tutunmaya çalıştığınız noktaya bakın. Boşluk tuşuna basılı tutarken, tutunmaya çalıştığınız kenar daime ekranın ortasında olsun. Bunu sakın atlamayın.

– Tabanca, tüfek ve bombalar hayatınızı kurtarabilir. Ama başınızı ciddi şekilde derde de sokabilir. Çünkü bunların hepsi çok ses çıkartıyor ve her kullandığınızda duvar tırmanabilen hızlı “Viral” zombilerin başınıza üşüşmesine sebep olacaktır. Zorunlu değilseniz açık alanlarda ve gece ses çıkartacak silahları kullanmayın. Yakın dövüş silahları çoğu senaryo için fazlasıyla yeterli zaten.

-Gece Hayatta Kalmak: Gece görev yapmayı gezmeyi tavsiye etmem kesinlikle heleki yeni başlamışsanız. “Volatile” türden zombilerden kaçmanız çok zor oluyor. Fakat illede gece seyhat etmek zorundaysanız veyahut istiyorsanız yanınıza almanız gereken bazı şeyler var (UV Flashlights, Firecrackers,) gibi fakat şunu unutmayınki geceleri flashlight kullanmak azda olsa zombileri size çekmesine yarıyor. geceleri x2 çarpan alırsınız yani bir zombiyi öldürdüğünüzde 100 puan alıyorsanız bu x2 ile beraber 200 puana çıkar.
-Mümkünse ölmeyin. Ölmemek için elinizden geleni yapın. Yüksek noktalardan seyahat edin, uzaktan atılan silahlarla saldırın, bolca molotof ve medkit kullanın, elinizdeki silahı zombiye fırlatın, her fırsatta yüksek noktalara kaçın. Çünkü ölünce çok ciddi miktarda Survivor puanı kaybediyorsunuz.

-Sessiz silahlar ve yay kullanın: geceleri gündüzleri kısacası herzaman az ses çıkardığı için yayı tercih edin ok konusunda fazla dert çekmezsiniz nitekin attığınız oklar kırılmıyor ve geri alabiliyorsunuz.

-Safe House: ele geçirmeniz gereken en önemli yerler aslında safe houselar bir safe house hayatınızı kurtarabilir.

-Etkileşimler & Yan Görevler: herzaman hikaye oynamanız sizi oyundan soğutur bu yüzden yan görevlerede ilgi gösteriniz. sokakta sizinle konuşmak isteyen insanlar olucaktır hikayelerini dinleyiniz herzaman olmasada sizinle konuşanların bazıları hikayeye netlik kazandırmaktadır.

-Karantinalar: Oyunda hızlı seviye kasmanıza yarayan iyi loot olan yerlerdir başlarda girmemenizi tavsiye ederim zaman kaybınız olur ilerleyemezsiniz bazı karantinalar basit olsada bazılarıda oldukça zor ve tehlikelidir.

-gereksiz eşyalar: gereksiz eşyalarınızı atmak yerine parçalayın hatta yerde gördüğünüz herşeyi alıp parçalayın bu size fazladan metal eşya ve çivi gibi ıtemlar verecekitr.

Örnek vermek gerekirse Ateş,Elektrik,Zehir vb.Her biri silaha ayrı özellikler eklerken bir okadarda hasar artışı sağlamaktadır.Blueprintslerin değerli olup olmadığını renginden anlayabilirsiniz.
Sıralaması basittir Beyaz,Yeşil,Mavi,Mor,Turuncu.Turuncu Blueprinte en değerli blueprintedir ve bulunması zordur.Beyazdan Turuncuya doğru verilen özellikler artmakta.
Bu renk sıralaması normal saldırı için kullandığımız materyallerdede geçerlidir.
Artı olarak işin içine ”Gold-Altın” materyaller girmektedir ve normal şartlarda elde edilebilen şeyler değildir.
Gold-Altın materyalleri elde etmenin iki yolu vardır.Bunlar Zombie İnvasion ve Docket’lardır.
”Zombie İnvasion” Bir veya birden çok oyuncunun(max-4)normal zombilerden çok farklı olan ve sadece insan eli ile yönetilebilen Night Hunter’ile kapışma olanağı sağlayan co-op ortamıdır.
Kazanmak için her biri ayrı konumlarda olan Nest-Yuva’ları yok etmek gerekmektedir ve bu süreç içinde sadece 10 kere ölebilme hakkına sahipsiniz.
Gold-Altın materyalleri elde edebilmek için Zombie İnvasion modunda belirli bir Rank-Rütbe’ye sahip olmak gerekmektedir.

Enfekteler Zombiler Ve Düşmanlar

Biter / Walker / Infected / Zombie
Enfekte olmuş standart zombilerdir etrafta çok fazla bulunurlar genellikle sese doğru eğilimlilerdir diğer zombi türlerine göre kolay ölürler
Viral / Koşucu Zombiler
Etrafta herhangi bir sese delicesine koşan zombilerdir en küçük sese koşan bu zombiler yer altında yaşamalarına rağmen dışarıda sayıları oldukça çoktur biter / normal zombilere göre daha dayanıklı ve çok daha hızlıdır parkur yapan zombiler arasındadır.
Gas Tank / Gaz Tankı
Etrafta gezinirler yavaş zombilerdir genellikle enfekte olmuş bölgelerin etrafındadırlar yavaşlar ve fazla dayanıklı değillerdir fakat hafife almamak gerekir arkalarındaki hava tankı patlarsa etrafa yaydığı ses ile bütün zombileri patlama yerine çekerler taktik için kullanılabilinir.
Demolisher / Zırhlı Zombi
Etrafta çok fazla bulunmazlar güçlü dayanıklı ve hızlı zombilerdir zırhları onları oldukça fazla korur onları öldürebilmek için uzak mesafeli silah tercih edilmelidir zor ölürler uzak mesafedeyseniz ve sizi görmüş ise üstünüze bi moloz yığını atar.
Toad / KaraKurbağası
Şehir içlerinde fazla bulunmazlar yere yakın olmak yerine çatıları ve kayalıkları tercih eden bu zombi türü diğer zombilere nazaran daha kolay ölürler fakat uzak mesafedeyseniz size zehirli sülük tükürürler.
Goon / Zırhsız Büyük Zombi
Şehirlerde bulunurlar ellerindeki demir moloz yığını ile etrafta kaos ortamı yaratırlar uzak mesafeli silah ile öldürmeniz sizin için daha iyi olacaktır yavaş fakat dayanıklılardır.
Boomber / Bombacı
Tek amaçları size yaklaşıp kendilerini patlatmaktır fazla can götürürler diğer zombileri o bölgeye çekerler.
Volatile / Uçucu
Geceleri etrafta çok fazla bulunurlar çok dayanıklı çok güçlük ve çok hızlılardır geceleri bu tür zombiye yakalanmak sizin için kötü sonuçlanacaktır fakat anti yönleride vardır uv ışını gibi.
uv ışınlarına karşı dayanamazlar vucutları bir süreliğine yanar ve bu sırada size saldıramazlar. ayrıca güneş vucutlarını yakar.
Night Walker / Gece Koşan Standart Zombiler
Standart zombiler ile aynı güç hız ve dayanıklılığa sahiptirler tek farkları gece koşmalarıdır.
Bolter / Zararsız Zombi
Herhangi bir zararı olmayan sadece belli bölgelerde avlanmışları yiyen zombilerdir kolay ölürler zararları yoktur fakat sizi farkederlerse çok hızlı birşekilde kaçarlar.
Screamer / Çocuk zombi
Çocuk zombilerdir bir ses çıkararak canınızı götürür ve etrafa diğer zombileri toplar.
Rais Soldier / Rais Askeri
Rais’in askerleri olarak bilinirler haraç kesme adam kaçırma uyuşturucu ilaç kaçırma gibi pis işlerle ünlülerdir sadist olan bu adamlar dayanıklılardır silahları yakın ve uzak mesafe için güçlüdür kimi zaman pala kimi zaman silah bulundururlar en az 2 kişi olurlar devriye ve hava yardımlarına giderler dikkatli olun yeni başlayanlar için ölüm olabilir.

Gidilmesi Gereken Yerler

Oyuna yeni başlayanlar için temiz bir tabanca hayat kurtarır tabikide.

Excalibur olmazsa olmazınız olabilir hazırda varken neden almayasınız ?

Korek Machete size bu yakın dövüş silahının 500 Damage olduğunu söylesek ?

Yetenekler

Dying Light’da üç yetenek ağacı bulunuyor. Survivor (Hayatta Kalma), Agility (Çeviklik) ve Power (Kuvvet). Survivor puanlarını ana görevler, yan görevler, zorda kalan insanları kurtarma, Rais’in ortalıktaki devriyelerini temizleme, koruma görevleri ve yardım paketlerini merkezlere ulaştırma ile topluyorsunuz. Agility puanlarını basitçe etrafta koşuşturarak, bulduğunuz her yere, duvara ve binaya tırmanarak, kısaca Harran’da el değmedik yer bırakmayarak otomatik olarak elde ediyorsunuz. Power puanlarını ise zombi temizleyerek alıyorsunuz. Yetenek puanlarınızı harcarken aşağıdaki önemli ipuçlarını gözardı etmemenizi öneriyoruz.

Alınması Zorunlu Yetenekler
– Power – Sturdiness: Ölmeden önce daha fazla zarar almanızı sağlıyor.
– Power – Combat Adapt: Saldırılar için daha fazla enerji (stamina) veriyor.
– Power – Stomp: Zombileri yere indirdikten sornra kafasına basıp (Dead Island’daki gibi) temizleme. Ayrıca bina ve duvarlara tırmanarak peşinizden gelen zombileri de bir vuruşla halletmeye yarıyor.
– Agility – Dropkick: Zıplayıp iki ayakla zombiye darbe vurma. Çok etkili ve çok eğlenceli. Ayrıca damlardan aşağıya zombi fırlatmak için ideal.
– Agility – Freerunning Adapt: Bunu açmadan Parkour’un zevkine varamayacaksınız. Çevikliğinizi ciddi miktarda artıracaktır.
– Agility – Light Drop (ve) Forward Roll: Bu ikisi de Parkour için çok önemli, yüksekten düşüp de daha az zarar alma ve yere düşerken yuvarlanma ile hızınızı asla azaltmadan damdan dama atlayabilirsiniz.
– Survivor – Survivor Starter Kit: Her türlü nesneyi üretebilmek için gerekli yetenek bu.

İkinci Önemdeki Yetenekler
– Power – Melee Throw: Elinizdeki yakın dövüş silahını uzaktan düşmana fırlatmayı sağlar. Bu yetenek özellikle bir yerde çok çok önemli hale geliyor. Oyunun ilk çeyreğinde büyük bir “Demolisher” boss dövüşü var. Arenadaki bu dövüşte ele geçirdiğiniz en ağır ve büyük silahı (betonlu demir çubuk) boss’a yukarıdan atabilmek için bu yeteneği mutlaka baştan alın.
– Survivor – Lucky Repair: Silahları tamir ederken, sınırlı tamir miktarını düşürmeden yapmanızı sağlayabilir. Ama her seferinde işe yarayacağı garanti değil.
– Power – Conserve Weapons: Silahlarınız daha sağlam olur, daha az yıpranır ve daha az tamire ihtiyaç duyarsınız.
– Power – Focus: Aynı hedefe birden fazla kez vurduğunuzda, verdiğiniz zarar artar. Özellikle büyük ve kolay ölmeyen zombiler için gerekli.
– Power – Kill Frenzy: Çok fazla zombinin arasına düşüp de hepsini temizlemek gerekince, bu yetenek sayesinde kazanacağınız deneyim puanları katlanarak artacaktır.
– Survivor – Backpacker (ve) Master Backpacker: İkide bir satıcılara gidip topladıklarınızı boşaltmak zorunda kalmamak için bu iki yetenek çok önemli. Taşıyabileceğiniz malzeme ve silah miktarını artırıyor.
– Survivor – Crafting Expertise: Üretilebilir nesneleri (molotof, medkit, lockpick, el bombaları, vs.), aynı miktar malzeme kullanarak daha fazla üretmenizi sağlıyor. Bir alkol ve bir gazlı bez ile 1 değil 5 adet medkit yapmak istemez misiniz?

Bu emeğime lütfen 5 yıldız verirmisiniz ?
İlgi olursa daha detaylı bir rehber daha yapacağım.

SteamSolo.com