Overview
Bu rehber age of civilizations 2 oyununa daha çabuk ısındırması ümidiyle yazılmıştır. Rehber kısaca oyunun oynanışını ve taktiklerini anlatmaktadır. kurukafant tarafından yazılmıştır. Keyifli Okumalar.
Başlarken
(OYUN YAPIMCI TARAFINDAN GELİŞTİRİLMEYİ BIRAKILDI)
Oyunu açtığımızda yükleme ekranın ardından karşımıza oyunun ana menüsü gelecektir. Menüde ki ayarlar seçeneğinden müzik ses v.b. ayarları kendinize göre düzenleyebilirsiniz. Oyunun zaten kendi tutorial’ı (nasıl oynanacağını gösteren başlangıç oyunu) bulunmaktadır ancak tutorial yetersiz kaldıysa veya tutorial bölümünü oynamak istemiyorsanız oyuna başlamak için menüdeki oyunlar
seçeneğine tıklayabilirsiniz.Oyundaki haritayı veya ölçeği değiştirmek için en yukarıdaki dünya ve harita menüsüne tıklayabilirsiniz (başlangıç için tavsiye edilmez).Eğer değişmek istemiyorsanız ve doğrudan oyununuzu oynamak istiyorsanız yeni oyun seçeneğine tıklayınız. Tıkladığınızda karşınıza 1440 yılına ait bir senaryo gelecektir. Eğer bu senaryoda oynamak istemiyorsanız üstteki 1440 yazısına tıklayınız. Tıkladığınızda karşınıza oyunun senaryo listeleri gelecektir. Oynamak istediğiniz senaryoyu bu listeden seçiniz ardından oynamak istediğiniz senaryoya tıklayınız tıkladığınızda sol üst köşede senaryonun genel görünümü gözükecektir. Seçtiğiniz senaryoyu oynamak için sağ üst köşedeki ”senaryoyu yükle” seçeneğine tıklayınız. Karşınıza seçtiğiniz senaryonun ülke seçimi menüsü gelecektir. [Yeni başlayan oyuncular için ülke seçimi bazen çok zor olabiliyor ancak ben size anlatacağım 🙂 ]. Ülke seçimi yapmak için yapacağınız şey aslında çok basit. Senaryoya girdiğinizde oyunun o senaryo için size önerdiği ülke yerine başka ülke seçmek için öncelikle haritadan oynamak istediğiniz ülkenin üzerine tıklayın. Ardından sağ kenarda bulunan menüde en altta ki oyunun size ilk başta önerdiği ülkenin isminin yazılı olduğu tuşa bir kere tıklayınız. Tebrikler, oynamak istediğiniz ülkeyi başarıyla seçtiniz! Başlarken bölümü burada sona erdi. Sırada ki aşama için bir sonraki bölüme geçiniz.
Ülkeyi Geliştirme Ve Kalkındırma
Hatırlıyorsanız bir önceki bölümde size nasıl senaryoya girileceğini ve oynamak istediğiniz ülkeyi nasıl seçeceğinizi anlatmıştım. Bu bölümde ise seçtiğiniz ülkeyi nasıl senaryo içerisinde ki diğer ülkelerden gelişmiş ve üstün kılacağınızı anlatacağım. Oyunu oynama menüsü size biraz karışık gelmiş olabilir ancak bunu kafaya takmayın zaten onlar çok kolay anlaşılabilecek şeyler. Şimdi asıl konumuza gelelim. Ülkenizi geliştirmek için öncelikle yapacağınız şey ülkenin ekonomisini ve teknoloji puanlarını düzenlemek ve dengelemek olacaktır. Bunu yapmak için oyunun sol üst köşedeki tur başına size gönderilen bildirimler listesinden teknoloji puanlarını dengeleme menüsüne giden ve yanında ampul işareti bulunan yeşil arka temalı bildirime tıklayınız. Karşınıza teknoloji puanlarını düzenleme menüsü gelecektir teknoloji puanlarınızı ekonomi kalkındırmaya yönelik yani vergi geliri ve ordu bakımı adlı seçeneklere eşit olarak paylaştırınız. Ardından o bildirimin yanındaki öbür bildirime tıklayınız. Karşınıza bu defa ekonomi dengeleme menüsü gelecektir. Bu menüde vergi geliri, yatırımlar ve mallar adlı seçeneklerin çubuklarını ülkenin kendi ideolojik denge sınırına getiriniz. [Biraz karmaşık oldu ancak yapacağınız şey daha basit olarak o çubuklarda ki renkli sütunları çubuk üzerindeki o dikey çizgilere yani sınırlara getirmek 🙂 kafa karışıklığı için özür diliyorum]. Artık ülkenin ekonomik ve teknolojik dengesini sağladığımıza göre sırada diğer devletleri sanayi dalında da sollamak var. [Hop hop hop bir şeyi unuttum sanayi geliştirmeye geçmeden önce biraz para arttırmak için sağ alt köşedeki sırayı atla tuşundan sıra geçerek tur başına alacağınız gelir ile biraz para biriktirin çünkü sanayi de sollamak için biraz para lazım tabii 🙂 ] Sanayide diğer devletleri sollamak için yapacağımız şey önceki anlattığıma göre daha kolay. Ülkenizi sanayisel geliştirmek için öncelikle yapacağınız şey ülkenizin eyaletlerinden bir tanesine tıklamak ve sol alt köşedeki eyalet bilgilerine bakmak olmalı. Eyaletlerinizden hangisinin yıldız değeri daha yüksek ise (birden çok ise kafanıza göre seçebilirsiniz) o eyaleti seçerek sol alttaki Daha adlı butona tıklayınız sol kenarda o eyalete inşa edebileceğiniz yapıların bulunduğu bir liste gelecektir. O listeden çiftlik, atölye ve kütüphaneyi seçerek inşa ediniz. Tebrikler, ülkenizi başarıyla geliştirdiniz! Şimdi sırada benim en sevdiğim ve oyunun en en eğlenceli kısmı savaşa geleceğiz. Diğer bölüme geçiniz.
Basit Savaş Sistemi 1 : Kara Savaşları
Sayın dostlar şarjörler takılsın başlıyoruz. Öncelikle saldırmak istediğimiz ülkeyi seçelim. Ülkenin menüsüne bir göz atalım. Bu ülkenin sanayisi (en üstlerde bir yerde fabrikanın yanındaki değer) bizim sanayimizden gelişmiş bir sanayi mi inceleyelim. Ardından o ülke ile aramız ne kadar iyi ne kadar kötü ona bakalım [eğer aranız iyi ise yani ilişki +5 veya yukarısı ise ilişki geliştirip onu kendimize ilerde ittifak olarak bile seçebiliriz çok da saldırgan olmayalım değil mi 🙂 ]. Eğer hedef olarak belirlediğimiz ülkeden güçlüysek savaş vakti demektir. Öncelikle savaşacağımız ülke ile aramızdaki kara sınırına eşit bir biçimde ordu yetiştirelim. [Ordu yetiştirmek için yapacağımız şey ordu yetiştirmek istediğimiz eyaletin üstüne tıklayarak sol alt kenarda ki yetiştir seçeneğine tıklayarak ne kadar ordu yetiştireceğimizi alttaki çubuktan ayarlayarak sağ köşedeki tik işaretine basalım. Lütfen dikkat ! Hedef ülke ile kara sınırı bulunan eyaletlere EŞİT VE DENGELİ ordu yetiştirelim ve yerleştirelim bu savaşın kaderini çok önemli bir biçimde değiştirecek bir şey.] Ardından hedef olarak belirlediğimiz ülkenin menüsünden savaş ilan et seçeneğine basalım. [Eğer ordumuzu 1 tur içerisinde tam olarak yetiştiremediğimizi düşünüyorsak 3 4 tur boyu asker yetiştirelim bu işin acelesi yok merak etmeyin 🙂 ] Savaş ilan ettiğimiz tur içerisinde mutlaka bir saldırı yapmak zorundayız. Saldırı yapmak için ordunun bulunduğu eyalete tıklayalım. Ordunun saldırabileceği eyaletler gözükecektir saldıracağımız eyalete tıklayalım ve ardından alttaki çubuktan ordumuzun ne kadarlık bir kısmının o eyalete saldırmasını istiyorsak o kadar askeri seçelim ve çubuğun sağındaki tik işaretine tıklayalım. Ve diğer eyaletlere de aynısını yapalım. Eğer saldıracağımız eyaletleri ve orduları seçtiysek bir sonraki tura tıklayalım. Ve olacakları izleyelim :). Bir ülkeyi tamamen yenmek için o ülkenin tüm eyaletlerini işgal etmemiz lazım. Dostlarım kara savaşları bölümü burada sona eriyor. Sırada deniz savaşları bölümü var. Sıradaki bölüme geçiniz.
Basit Savaş Sistemi 2 : Deniz Savaşları
”O gün büyük gündü Normandiya Sahilinde 3.Reich’ın yıkım habercileri müttefik bayraklarını dalgalandırarak geliyorlardı.” Evet efenim sırada savaşacağımız ülkeye sürpriz bir saldırı yapma yöntemi olan deniz savaşları var. Öncelikle denizden saldırı yapmak için düşmanın bizim denizden veya herhangi bir su yolundan ona ulaşabileceğimiz bir kıyısının olması lazım eğer düşmanın bu tür bir kıyısı yoksa bu saldırıyı yapamayız. Eğer varsa yapacağımız şey çok basit size 2. bölümde anlattığım inşa et menüsüne [eğer okumadıysanız şöyle anlatayım eyaleti seçtiğinizde sol alt kenardaki daha butonuna bastığınızda sol kenarda karşınızda çıkan menü 🙂 ] gelerek liman inşa ediniz ve bir sonraki tura geçiniz. Bir sonraki turda inşa edilmiş olacak limanımızın olduğu eyalete ordu yerleştirelim veya yetiştirelim. Ordu yetişirmek bir önceki bölümde de bahsettiğimiz gibi bir tur süreceğinden tur atlayalım. Ardından kara savaşlarında anlattığımız gibi eyalete tıklayalım ve denizi seçelim ardından tur geçelim. Artık denizde ordumuz var sırada bu orduyu saldırtmak var. Denizde ki ordumuzu hedef ülkenin deniz sınırına getirelim. Sonrasında ise aynı kara savaşlarında olduğu gibi denizdeki orduyu hareket et tuşuna basıp çıkartma yapmak istediğimiz düşman eyaletine götürelim. Tebrikler, Artık denizden saldırı düzenleyebilirsiniz! [Önemli not: Eğer düşman size çıkartma yapıyor ise çıkartma yapacağı eyalete ordu yetiştiriniz! ] Sıradaki bölümümüz barış müzakereleri hakkında olacaktır. Sıradaki bölüme geçiniz.
Basit Savaş Sistemi 3 : Barış Müzakereleri ve Asimile Sistemi
Osmanlı İmparatorluğu’nun yaptığı hatayı yapmayalım ve barış müzakerelerinde biraz sert olalım 🙂 Bu bölümde yendiğiniz ülkeyi nasıl tamamen kendi topraklarınıza katacağınızı anlatacağım. Öncelikle ülkeyi yendiğimiz turdan bir tur sonra sol üstte bildirimlerde barış müzakere teklifleri gelecektir. Barış müzakereleri menüsü biraz karışık gelebilir ama sakın panik yapmayın aslında çok basit bir sistemi var. Barış müzakere menüsünde yendiğimiz ülkenin eyalet yıldızı haritasını göreceğiz. sol üst köşede bizim düşmana karşı kazandığımız eyalet yıldızı puanlarımız var. Bu puanları karşımızdaki haritada düşmandan istediğimiz eyaletleri alırken kullanacağız. İstediğimiz eyaletleri yıldız puanımıza göre seçtikten sonra sağ köşede teklifleri gönder tuşuna basalım. [Önemli Not : Eğer eyaletlerinin hepsini almaya yıldız puanımız yetmiyor ise istediğimiz eyaletleri alıp barış yapalım veya bazı topraklarını alıp sağ kenardaki menüden vasallaştırma teklif et seçeneğini aktif edelim.] Sonraki turda ordularımızı başkente çekelim veya ordumuzun bulunduğu eyalete gelip bir şeyler inşa ettiğimiz menüden orduyu dağıta tıklayalım. [Bunu yapmak kötü gibi görünse de aslında bize hem ekonomik açıdan hemde asimile sisteminde yardım edecektir.] Ardından asimile sistemine geçiyoruz. Bir sonraki turda sol üst köşedeki bildirimler menüsünde bize kırmızı arka temalı bir bildirim gelecektir. Bu menü asimile menüsüdür. (Asimile kelime anlamı : Fethedilmiş bir eyalette bizim halkımızın nüfusunun düşman nüfusundan az olacağından bizim halkımızın o insanların halkının inançlarını benimsemesi ve kendi benliğini kaybetmesi olayı.) Asimile olmamak için o menüden fethettiğimiz düşman eyaletlerini seçerek ortadaki tuşa basalım ardından karşımıza çıkan tüm eyaletlere turlar boyu bunu yapalım. Bir eyaletin asimile ücreti =Eyaletteki düşman nüfusu ve yıldız değerine göre değişen bir para miktarı + 0.6 diplomasi puanıdır. Tüm asimile işlemi bittikten sonra o ülkeyle artık işimiz bitmiştir. Tebrikler, Bu bölümde bir ülkeyi masa başında da yenilgiye uğrattınız ve halkınızın kendi benliğini korudunuz! Sıradaki bölüm Diplomatik ilişkiler ve ittifaklar hakkında olacaktır. Sıradaki bölüme geçiniz.
Basit Diplomasi Sistemi 1 : Diplomatik İlişkiler Ve İttifaklar
Ey,oğullarım size öğüdüm şudur ki 3 oku bir araya getirirseniz ve kırmaya çalışırsanız kırılmaz ancak 3 oku teker teker kırmaya çalışırsanız hemen kırılacaktır. Birlik olun ayrılmayın yoksa devletiniz parçalanır ve esir düşersiniz. -Cengiz Han Yanlış söylemiş olabilirim ezberimde olduğu kadar 🙂 Bu bölümde kendimize dostlar seçeceğiz ya da tek başımıza hüküm sürmeye çalışacağız. Sayın dostlarım diplomatik ilişkiler aslında oldukça basit kara savaşları bölümünde anlattığım hedef ülke menüsüne giriyoruz ardından menüde ki bizimle olan ilişkisini gösteren bölümü inceliyoruz. Eğer bu ülkeyi biz kendimize dost edinmek istiyorsak aksiyonlardan ilişki geliştir tuşuna basıyoruz. Eğer bu ülke ile aramızın kötü olmasını istiyorsak ilişki geliştir tuşunun aşşağısında bulunan hakaret et tuşuna basıyoruz. [Bize 40 tur içinde hakaret etmiş bir ülkeyle ilişki geliştiremeyiz.] Eğer ki ilişki geliştirdiğimiz ülkeyi bizimle ittifak kurmaya ikna etmek istiyorsak ona ittifak teklif et tuşuna basarak ittifak teklif edebiliriz. Bir ülkenin bizimle ittifak olması için gerekli olanlar kısaca şöyledir :
1-O ülke ile aramızın ne kadar iyi olduğu
2-O ülkenin ilişkisinin iyi olduğu fakat bizim ilişkimizin kötü olduğu ülke sayısı
3-O ülkenin bize 40 tur içerisinde hakaret edip etmediği
4-O ülke ile yönetim biçimimizin iyi olup olmadığı
Eğer bu şartlara göre aramız ittifak yapmaya uygun ise ve ittifak teklif et menüsünde ki gösterge ortadaki çubuğu geçiyorsa ittifak teklif et tuşundan ittifak teklif edelim. Muhtemelen kabul edecektir. Tebrikler, Bu bölümde nasıl ilişki geliştirip düşüreceğimizi gördük. Bir sonraki bölümde diğer ülkelerle ticaret anlatılacaktır. Bir sonraki bölüme geçiniz.
Basit Diplomasi Sistemi 2 : Ticaret
Evet efenim sırada bir ülkeyle ticaret yapma var. Bir ülkeyle ticaret yapmak için hedef ülkenin aksiyon menüsüne gelerek ticaret seçeneğine tıklanır. Ardından kendi verecekleriniz karşısında ne istediğinizi seçin eğer o ülkeyle ilişkiniz iyi ise muhtemelen kabul edecektir [Önemli Not : aranız ne kadar iyi olursa olsun eyalet isteme ticaretlerinin kabul olma olasılığı çok düşüktür /Bir ülkeden askeri erişim almak istiyorsanız ve aranız kötüyse bolca para verin aksi takdirde onay vermez.] Bir ticaret teklifi gönderme ücreti= 1.2 diplomasi puanıdır. Tebrikler,Bu bölümde ticaret sistemini öğrendiniz! Sıradaki bölümde ultimatom göndermeyi öğreneceksiniz. Sıradaki bölüme geçiniz.
Basit Diplomasi Sistemi 3 : Ultimatom
Savaşmadan bir ülkeden toprak almak veya istediğinizi yaptırmak. Kulağa hoş ve havalı geliyor değil mi 🙂 Bu bölümde nasıl ultimatom gönderileceğini siz dostlarıma göstereceğim. Öncelikle ultimatom göndermek istediğimiz ülkenin menüsüne giriyoruz. ardından savaşa hazırlan tuşunun altındaki ultimatom gönder tuşuna basıyoruz. Diplomatik ilişkimiz -10 veya altı değil ise ultimatom gönderemeyiz. Ardından ultimatom menüsünden istediklerimizi seçiyoruz. Bir ülkenin sizin ultimatomunuzu kabul etmesi için sizin o ülkeden çok daha üst sırada olmanız gerekmektedir. Bazı zamanlar biz o devletten güçlü olsak da ultimatomumuzu kabul etmeyebilir. Bir ultimatom gönderme ücreti=2.4 diplomasi puanıdır. Tebrikler,Bu bçlümde ultimatom göndermeyi öğrendiniz. Sıradaki bölümde Vasal sistemi anlatılacaktır. Sıradaki bölüme geçiniz.
Basit Diplomasi Sistemi 4 : Vasal Sistemi
Bir ülke size bağlı ve vergi ödüyor bedava vergi kaynağı gibi görünüyor değil mi ? Ancak derininde daha ayrıntılı işler var 🙂 Gelin sizinle vasal sistemi neymiş nasıl çalışırmış onu inceleyelim. Öncelikle bir vasal elde etmemiz lazım bir ülkeyi kendimize vasal yapmanın 6 yöntemi vardır bunalr kısaca şöyle :
1- Ülke menüsündeki aksiyonlardan vasallaştırma teklif etmek [Ben kendim oynadığım süre boyunca hiç bu taktiğin işe yaradığını görmedim :)]
2- Ultimatom ile vasal yapmak [Bu yöntem de eğer ondan çok gelişmiş iseniz ve ondan daha güçlü iseniz işe yarıyor]
3-Ticaret ile vasallık teklif etme [Bunu denemek çok salakça olurdu çünkü hiçbir ülke böyle bir ticareti kabul etmez.]
4- Barış müzakerelerinde direk vasal yapmak [Bu yöntem gayet çalışır bir yöntem ancak 5. madde bundan daha karlı ve kesin.]
5-Barış müzakerelerinde artan yıldız puanlarıyla vasallaştırma teklif etmek.[En çok yaptığım ve en işe yarayanı.]
6-Ülkemizin menüsündeki bir vasalı serbest bırak seçeneğine gelerek serbest bırakmak.[Uzun turlar boyu size karşı isyan çıkarmaz ama asimile yaptığım toprağı da başka ülkeye ellerimle vermek de biraz koyuyor tabii 🙂 ]
7-Ultimatom ile bir vasal sahibi ülkeden vasalının özgürlüğünü istemek.[Vasal sahibi olan lordun götü bir kalkık oluyor tabi haliyle bazen işe yaramayabiliyor :d ]
Peki ya vasal ne işe yarıyor :
1- Size vergi ödüyor ve ne kadar ödeyeceğini siz ayarlayabiliyorsunuz
2-Önemli Taktik! : Bir ülkeyle savaştaysanız ve yeniliyorsanız bir vasal serbest bırak diyerek o ülkeyle olan kara sınırınızı seçerek vasal serbest bırakabilirsiniz. Böylece o ülke size saldıramaz ve vasalınız sizi düşmana karşı korur.
3-Savaşlarda sizin ittifağınız gibi olur size destek çıkar. (savaşa çağırmazsanız savaşmaz)
Vasalın faydası bu şekilde ancak vasal sahibi olmak büyük bir risk nedenleri ise şöyle :
1-Vergiyi fazla isterseniz ilişkiniz düşer ve kısa süre içinde isyan eder
2-Savaşlarda sizin yanınızda savaştıktan sonra çok kayıp verdiyse bağımsızlık isteyebilir.
3- Bağımsızlık bildirgesi yolladığında ya onunla savaşmak zorunda kalıyorsunuz ya da 40 tur bir barış yapmak zorunda kalıyorsunuz. [Bunun kötü yanı şu şekilde anlatılabilir: bildirge size geldiğinde onun sınırında ordunuz fazla yok ise sorun çıkıyor] Tebrikler,Bu bölümde vasal sistemini öğrendiniz. Sıradaki bölümde ülke yönetim biçimi değiştirme anlatılacaktır. Sıradaki bölüme geçiniz.
Ülke Yönetim Biçimleri
Evet sayın dostlarım bu bölüm çok kısa olacak çünkü çok basit bir konuya değineceğiz. Arkadaşlarım oyunun bize verdiği yönetim biçimini sevmediysek veya bizim ekonomik düzenimize uymayan bir sistem ise bunu değiştirmek isteyebiliriz. Yönetim biçimimizi değiştirmek için kendi ülkemizin menüsüne gelerek [Kendi eyaletlerinizden bir tanesine tıklayın ve sağ üst kenardan diplomasi tuşuna basın.] Hükümet biçimini değiştir tuşuna basalım muhtemel hükümet biçimi değişme ücreti : 10-17k para arası ücret + 1.4 hareket puanı + 0.6 diplomasi puanı civarlarındadır. Bir sonraki turda bildirim çubuğunda kırmızı arka planlı bir bildirim gelecektir. ona tıklayarak ülkemizin vergi, yatırım ve mal düzeylerini yeni ideolojik sistemin verdiği sınırlara getirelim. Tebrikler, Bu bölüm hükümet biçimi değiştirmeyi öğrendiniz. Sıradaki bölümde Kutsal Roma Germen İmparatorluğu anlatılacaktır.
Kutsal Roma Germen İmparatorluğu
Arkadaşlar bu konuyu rehbere eklemem için bana özelden ulaştığınız için öncelikle teşekkür ederim. Bu konu benim de ilgimi çeken ve oyuna ayrı bir renk katan bir konu. Kutsal Roma Germen İmparatorluğu sonradan oluşturulmuş senaryolar hariç 1440 senaryosuna ait bir imparatorluk. Bu imparatorluk senaryo içerisinde kuzey orta avrupa yani şuan ki almanya civarlarına denk gelmekte. Bu imparatorluğun toprakları bütün değildir ancak bu imparatorluğu oyunda ki koalisyon sistemine bir miktar benzetebiliriz. İmparatorluk üyeleri ise şu şekilde toplamda 54 tane prens, prenslerden 6sı seçmen ve 1 tanesi de imparator. Senaryo başındaki seçmenler şu şekilde Bohemya Krallığı, Köln, Trier, Mainz, Saksonya Elektörlüğü ve Brandenburg. Başlangıçta imparatorluğun başındaki imparator ise Avusturya Arşidüklüğü’dür. Eğer seçmenlerden bir tanesi İmparatorluğun diğer seçmenleri tarafından seçilirse seçmenlik ondan önceki imparatora geçer ve imparator seçilen seçmen seçmenliğini kaybederek prens olur. İmparatorlukta bulunmanın faydası şu şekildedir :
1-Oyuna bir hedef ekliyor böylece hep aynı şeyleri yapmaktan sıkılan oyunculara bir amaç gelmiş oluyor. [Örn. impratorluk sınırları içinde prens olmayan ülkelerin sınırı varsa o ülkeyi parçalamak ve tüm sınırına ulaştırmak 🙂 ] Bu bölüm burada sona erdi. Sıradaki bölümde İleri Düzey Savaş Taktikleri anlatılacaktır.
İleri Düzey Savaş Taktikleri 1 : Profesyonel Ordu Sistemine Geçiş
Evet arkadaşlar uzun bir aradan sonra yeniden klavyemin başındayım. Yazmış olduğum rehbere en azından bir göz attığınız için bile sonsuz minnetlerimi sunuyorum :). Asıl mevzuya gelince artık oyuna biraz da olsa alışmış olan arkadaşlar için ileri düzey ordu sistemini anlatacağım. Arkadaşlar harita modları menüsünden nüfusa tıklarsanız karşımıza ülkemizin nüfus haritası çıkmakta. En çok nüfusumuzun olduğu şehri bu menüden tespit ettikten sonra o şehre orduyu basıyoruz ve ardından etrafındaki eyaletlere de asker yetiştiriyoruz. sonraki tur etrafındaki eyaletlere yetiştirdiğimiz eyaleti nüfusu çok olan temel eyalete hareket ettiriyoruz ve bunu yaparken belirlediğimiz eyalete yeniden asker yetiştiriyoruz. Bunu bir kaç tur tekrar ettikten sonra elimizde büyük bir ordu olacaktır diye tahmin etmekteyim. Ayrıca savaşlardan sonra düşman ülke içerisindeki orduyu dağıtmayıp başkente veya asimile ile uğraşmak istemediğimiz eyaletlere sürebilirsiniz. Size tavsiyem orduyu dağıtacağınız zaman yalnızca yarısını dağıtmanızdır çünkü asker yetiştirmek biraz maliyetli :). Bu bölümde Ordu sistemi anlatılmıştır.
Oyun İçi Editör 1
Rehberin bu bölümünde kendi senaryonuzu nasıl oluşturacağınız yada var olan bir senaryoyu nasıl düzenleyeceğinizden bahsedeceğim.İlk olarak Oyunun editör menüsüne giriyoruz ve karşımıza gelen ekrandan senaryo yarat seçeneğine basıyoruz
Karşımıza gelen ekrandan yeni senaryoya basiyoruz.Eğer mevcut senaryoyu düzenlemek isterseniz o senaryoya tıklamanız yeterlidir
Gördüğünüz bu ekranda çorak arazileri secmeniz gerekiyor(çorak arazi haritanızın sınırları denebilir)
alttaki tuşlar ile hazır ayarları kullanabilirsiniz
Sıradaki menüde ise çorak araziyi özelleştirebilirsiniz.Örnek olarak sadece almanya sınırlarında bir harita yapacaksanız ve sınırları gerçeğe en yakın çizmek isterseniz bunu kullanabilirsiniz
Şimdi bir senaryonun en önemli kısmı devletlere geldik.Devlet eklemek için 2 seçeneğiniz var bir şehre tıkladığınızda yukarıda tarihte orada bulunan devletler gösterilmektedir oradan ekleyebilir yada
toprağa tıklayıp medeniyet ekle seçeneğinden istediğiniz medeniyeti ekleyebilirsiniz.Devleti Seçtiğiniz zaman size o devletin ideolojisini seçmeniz gerekmekte
Ülkelerinizi ekledikten sonra sıra toprakları ayarlamakta bunu yapabilmek için önce devleti başkentine tıklayıp seçin daha sonra tıkladığınız eyalet o devletin olacaktır.Eğer büyük bir alanı ayarlamak istiyorsanız fırça seçeneğini kullanabilirsiniz
Sonraki Bölümde ise senaryo bilgilerimiz isteniyor bu bölümdeki seçenekler şunlardır
-Teknoloji Seviyesi:ülkelerin teknolojilerini ayarlamanızı sağlar
-Diplomasi:Ülkelerin ilişkileri,ittifaklar,paktları ayarlamanızı sağlar
-Ordu Kur:Eyaletlere ordu eklemenizi sağlar
-Olaylar:Oyun içi olaylar için kullanılır(Ayrı başlıkta değerlendirilecek)
-Kutsal Roma İmp.:Kutsal roma topraklarını ayarlarsınız
Oyun İçi Editör 2
Rehberin bu bölümünde nasıl yeni devlet oluşturabileceğinizi anlatacağım.İlk olarak Medeniyet oluştur seçeneğine basiyoruz.Önümüze gelen menüde önceki oluşturulan devletlerinizi görebilirsiniz yeni devlet için yeni bir medeniyet oluştura basiyoruz
Önümüze çıkan menüden istediğimiz şekilde ülkeyi ayarlıyabilirsiniz
Ek Olarak
Ek olarak bana sormak istediklerinizi veya rehber hakkındaki istek veya şikayetlerinizi benim hesabıma dmden ya da yorulmara yazabilirsiniz.