Overview
Ai vazut ca este Crusader Kings 2 gratuit pe Steam, l-ai luat, ai intrat in el si ai spus “asta e prea complicat, eu ma las”? Sau ai cautat pe Youtube un tutorial si ai zis spus “asta e prea complicat, eu ma las”? Ce-i drept, tutorialul din joc e slab. Abia daca iti explica 2-3 lucruri si are o gramada de text ca sa-ti explice lucruri simple, pe care si dupa ce le citesti tot nu stii in ce fel functioneaza sau cat de folositor e ce faci acolo. De aceea am facut ghidul asta. Explic simplu in ce fel functioneaza jocul, care sunt mecanicile lui, in ce fel castigi razboaie si iti mentii regatul. Cat si anumite tips & tricks pe care le-am aplicat cu succes fara sa fie exploit-uri. Si am si un video.
Introducere
Precum am spus in descriere, acest ghid este pentru ca in tutorialul din joc nu ai sa intelegi mai nimic iar pe Youtube iar s-ar putea sa nu intelegi mare lucru. Sau nu ai chef sa stai o ora sa te uiti la el, mai ales cand gasesti unul care vorbeste incet.
Dar o sa presupun ca stii chestii de baza, macar daca n-ai facut tot tutorialul in Crusader Kings 2 ai intrat si te-ai uitat prin el.
Daca nu stii, am sa incerc sa fac aici un rezumat:
– Ca sa interactionezi cu un caracter, intri pe el si apesi click dreapta pe poza lui. (n-am chinuit o gramada sa ma prind de asta cand m-am apucat de joc)
– Ca sa te duci la razboi ai nevoie de un motiv, nu poti sa te duci asa de capul tau.
– Nu orice razboi castigat rezulta in tine castigand teritoriu, depinde care a fost cauza razboiului.
Pe pagina personajului tau ai urmatoarele:
– Sub heir si wife: trasaturile personajului tau, astea iti dau buff-uri sau debuff-uri si determina daca alte personaje, care au si ele trasaturile lor, te plac sau displac.
– Sub trasaturile tale: titlurile si claim-urile tale. Titlurile sunt provincii pe care le detii, claimurile pronvicii pe care nu le detii dar ai o scuza sa sustii de drept ca sunt ale tale, si poti sa pleci la razboi pe baza lor.
– In dreapta la heir si wife: dinastia ta, daca apesi pe ea vezi tot family tree-ul. Sau ma rog, in cazul tau cercul familial.
– Sub dinastia ta: religia ta si sistemul de guvernamant sub car esti, in 90% din cazui este feudalism.
– In dreapta la emblema dinastiei tale de sus in jos ai: ambitia pe care ti-o alegi, incepe cu stewardship dupa cu diplomacy sau military. Iar la lista de mai jos, ca incepator de intereseaza doar al 3-a stat, ala cu casca de soldat, adica cate trupe ai. Fiindca poti sa vezi si la alti si la tine cate trupe ai.
– Sub lista aceea de statusuri sunt: Skill-urile tale, in ordinea asta – diplomatie, militar, stewardship, intriga, cultura si personal combat. Militar este cat de bun esti ca general, personal combat este cat de bun esti tu personal cu sabia. Fiecare skill influenteaza lucururi diferite, media este 8. Ce este sub 8 este un skill slab, ce este peste 8 este un skill bun.
Primul tab de sus este de consiliu:
– Iti alegi cate un consilier din fiecare categorie de skill-uri si ii pui sa faca diverse misiuni.
– Daca nu ai nimic specific in minte cu ei, gen sa cuceresti un teritoriu, da-le sa antreneze trupe, sa colecteze taxe sau sa faca reserach la tehnologia lor.
Urmatoarele taburi sunt: legi, tehnologii, intriga, factiuni, religie si societati.
– O sa vorbesc separat despre fiecare iar religie si societati nu sunt atat de importante.
Video
Am facut mai de mult un video pentru Crusader Kings 2, in ce fel sa formezi regatul Valahiei in 30 de minute, incepand in 1337. E o versiune mai veche a jocului, provincile pe harta arata diferit, dar 90% tot jocul ala e. Are si optiune de speed sa poti sa dai pe x2.
Razboiul efectiv incepe in minutul 23, pana atunci mi-am casatorit/logodit copii cu regii Poloniei si Serbiei sa fac aliante, si am asteptat sa fie Golden Horde in razboi cu altcineva ca sa nu poata sa se bata cu 2 tari in acelasi timp, cand au venit pe mine, pe la finalul videoclipului, deja aveam +80% warscore si armata romaniei, serbiei si poloniei in acelasi loc.
Aliante prin Casatorii
Ca sa faci alianta cu alt: imparat, rege, duce sau conte; trebuie mai intai sa aveti un grad de rudenie.
Adica sa te casatoresti fie tu, fie cineva apropiat din familia ta: copii sau fratii, persoana cu care vrei sa faci alianta sau cu cineva apropait din familia lui: copii, fratii sau nepotii.
Diversi factori (daca pui cu mouse-ul deasupra cand ceri casatoria/logodna iti spune care sunt factorii) indica daca persoana aceea vrea sa accepte casatoria/logodna sau nu.
Persoana ce decide daca vrea sa accepte casatoria/logodna sau nu este imparatul, regele, ducele sau contele, nu persoana care se casatoreste efectiv sau macar parintii acesteia. Erau mai de moda veche atunci, precum spun si bunicii “era mai bine pe vremuri”.
Daca unul din viitori soti are sub 15 ani, trebuie sa faci cerere de logodna nu de casatorie, daca au amandoi peste 15 ani trebuie sa faci cerere de casatorie, precum spuneam “era mai bine pe vremuri”.
Casatoria poate sa fie patriarhala unde copii iau numele la baiat, si care este modul default. Sau matriarhala unde copii iau numele la fata, ca sa propui o casatorie matriarhala trebuie sa bifezi sus matriarhal cand faci cererea.
Unii imparati, regi, duci, etc (o sa le spun nobili) s-ar putea sa nu vrea o casatorie normala daca sunt peste tine. Sau daca nu au baieti, s-ar putea sa vrea doar o casatorie matriarhala.
Abia dupa ce ai facut casatoria/logodna poti sa apesi click dreapta pe persoana respectiva, dupa sa ceri “offer non-aggression pact” iar dupa “offer alliance”.
Daca un rege nu vrea logodna normala, poti sa bifezi matriarhala, va faceti aliati pe baza asta, si cand ambii copii fac peste 15 ani si iti cere sa se casatoreasca poti sa refuzi si sa spargi logodna se supara pe tine, dar pana atunci ati fost aliati si poti sa-l folosesti in razboaie.
Numai sa nu aiba si el razboaiele lui cand ii ceri sa vina la razboiul tau, accepta, dar are armata in alta parte
In videoclipul de mai sus, am mai incercat sa fac alianta, tot prin casatorie copii cu copii si cu Ungaria, Bulgaria si Imperiul Bizantin dar nu mi-a iesit. In Ungaria si Imperiul Bizantin n-au vrut nici matriarhal, iar in Bulgaria au vrut si casatorie normala, dar pana sa incep razboiul cu Golden Horde a murit vechiul rege, iar noul rege nu avea nici o legatura de sange cu vehciul rege sau fiica sa, si alianta a cazut
Am reusit sa fac o alianta (ma rog, pact de non-agresiune, dar daca vroiam puteam sa-i cer si alianta) cu Navarra dar nu m-am uitat cand am facut logodna, si dupa am vazut ca sunt un regat mic la mama naibii, in Spania.
La ambitii am pus mai intai: stewardship sa fac bani. Dupa martial arts sa fiu mai puternic in lupte. Iar la final cand mai avea putin sa inceapa razboiul: become king of Wallachia sa fie mai ieftin sa creez regatul dupa ce cuceresc Moldova.
Cauza de Razboi: Razboi Sfant si Claimants
Nu am avut nevoie sa fac Fabricate Claim sau sa ma casatoresc cu cineva care deja avea claim pe Moldova, fiindca romania e crestina iar Golden Horde alta religie si pot am cauza de razboi – razboi sfant, care imi da un intreg Duchy.
Daca nu merge razboi sfant, cel mai bun mod de conquest este sa dai pe un rege, dupa sa apesi pe titlul “Regatul X” iar dupa dai la Claimants (adica cine are un claim pe regatul X), dupa trebuie sa-l faci ruda de sange cu tine ca sa-ti revina tie, de preferat sot/sotie.
Dar poti sa-l insori si cu copiulul tau mostenitor. Ca daca nu e claimantul casatorit cu copilul mostenitor, unul mosteneste Valahia iar celalalt Ungaria spre exemplu.
Iar daca claimantul nu e casatorit cu nimeni, pur si simplu il pui pe el pe tron si dupa nu mai are nici o treaba cu tine. Fiindca el este cel care are claim-ul, si prin el obtii tu teritorul. Nu poti sa invadezi asa ca ai tu chef ca esti warmonger, trebuie sa ai o scuza, aia e cauza de razboi in mare, scuza de a invada.
Gen, poti sa dai pe regele Ungariei, dupa apesi pe titlul sau “Kingdom of Hungary” dupa apesi pe “Claimants” si daca vezi acolo o tipa necasatorita sau un tip necasatorit ai lovit jackpot-ul.
Chemi claimantul la tine la curte. Dupa ce vine la tine la curte, il casatoresti (fie ca vrea fie ca nu, fiindca e la tine la curte), cu tine sa copilul tau mostenitor (ala cu o coroana mica pe cap) dupa ce s-au casatorit, dai razboi ungariei cu cauza de razboi: claim throne.
Trebuie sa ai aliati sa poti sa-l bati, iar dupa ce castigi razboiul o sa se puna claimantul pe tron.
Daca te-ai casatorit cu el, claimantul o sa fie sotul/sotia ta. Nu o sa ai din prima regatul, dar dupa ce o sa faceti copii o sa aveti amandoi acelasi mostenitor (ala care apare in stanga jos la portretul unui personaj e mostenitorul). Si fiind sotul-sotia o sa aveti alianta automata pana atunci.
Sau daca vrei sa ai mai repete regatul poti sa-ti asasinezi sotul/sotia, posibilitatile sunt nelimitate. Numai sa fii sigur ca mostenitorul lui/ei o sa fie copilul tau mostenitor, adica trebuie cel putin sa aveti un copil comun.
E precum ai fii un/o Gold Digger in ziua de azi, numai ca nu te insori pentru bani, te insori pentru regat.
Dar vezi ca sunt 2 tipuri de claim: strong claim si weak claim. Strong claim mi se pare ca are un contuar galben pe titlu, iar daca dai cu mouse-ul pe el scrie si de care e.
Strong claim este dat copiilor dupa ce mori (claim nu inseamna ca ai teritorul efectiv, pe ala il dai copiilor 100% mereu), claim inseamna ca ai o scuza pentru care poti sa zici “teritorul ala e de drept al meu”.
Iar weak claim nu este dat copiilor dupa ce mori. Daca nu-l cuceresti cand esti in viata claim-ul moare odata cu tine. Ca femeie, daca ai weak claim nu poti sa ataci un teritoru al al carui conducator este barbat, decat daca barbatul ala este deja intr-un razboi civil.
Daca sunteti amandoia femei poti sa o ataci si fara razboi civil. Iar daca ai strong claim ca femeie, mi se pare ca poti sa ataci indiferent daca seful teritoriului ala este un barbat sau femeie.
Daca setezi la inceputul jocului la reguli gender equality (desi nu mai primesti achievements) nu mai exista regula asta cu o femeie cu weak claim pe un teritoriu nu poate declara razboi cand teritorul ala este detinut de un barbat si nu este in razboi civil.
In schimb, daca nu dai cu razboi sfant (care necesita sa aveti religii diferite si poti castiga un intreg Duchy, sau o intreaga tara daca este Cruciada; este pericolul ca seful tarii atacate sa se converteasca la crestinism si dupa nu mai merge scuza si se termina razboiul, dar de obicei doar paganii fac asta, musulmanii raman la islam) sau cu razboi in numele unui claimant cu care te casatoresti (in care poti sa castigi de la o singura provicine pana la o tara intreaga, in functie de pe ce ai claim-ul), mai sunt alte metode a face razboi.
La claimant, scara ierarhica a titlurilor vine asa: baron (are un sigur castel) < conte (are o provincie) < duce (are mai multe provincii, vreo 3-4 cu conti sub el) < rege (are o tara) < imparat (ala care are scutul la capitala cu mult aur pe langa).
Daca cuceresti prin claimant o regiune ierarhic mai joasa decat ce detii tu (spre exemplu tu esti rege si cuceresti prin claimant un Duchy sau o singura provincie)
Poti sa obtii regiunea aia si fara sa te insori. Ii dai claimantului o regiune mica la tine in domeniu, spre exemplu poti sa-l faci un baron amarat, devine vasalul tau. Iar dupa ce cuceresti un intreg Duchy in numele tau, el este deja tot vasalul tau asa ca acel Duchy o sa vina sub tara ta.
Dupa poti sa-i scoti titlul original, castelul care l-a facut baron, si tot o sa ramana vasalul tau. Dar o sa se supere putin pe tine, -15.
Dar daca vrei sa cuceresti un titul de valoare egala sau mai mare ca al tau, nu merge. Spre exemplu esti duce/rege si vrei sa cuceresti un alt duchy/regat. Chiar daca il faci pe claimant vasalul tau, dupa ce cuceresti acel duchy/regat el nu o sa mai fie vasalul tau. Fiindca nu poate fii un duce vasal la alt duce, sau un rege vasal la alt rege.
Vasalitatea merge doar de sus in jos, nu si in lateral sau de jos in sus.
Exact asa functiona si feudalismul in realitate. Acum toate acele imbreduri din istorie au sens, nu le faceau doar ca asa aveau ei chef, le faceau sa-si pastreze si expandeze regaul. Filmele Disney cu printese sunt putin diferite de realitate.
In fine, pe langa razboi sfant si claimant mai ai 3 din cate stiu (s-ar putea sa fie mai multe) optiuni sa cuceresti un teritoriu: fabricate claim, de jure province si claim mostenit.
Cauza de Razboi: Fabricate Claim is De Jure
Fabricate claim – te lasa sa dai claim pe orice provincie vrei tu, de preferat deja la granita cu tine, merge doar pe provincii nu pe un intreg duchy sau regat, iar cat de repede sa fabricheaza un claim depinde cat de mult skill are diplomatul tau.
Diplomatul este ala primul de sus de la consilieri, poti sa-i dai misiune fabricate claim si apesi pe o provincie pe care sa fabricheze claim pentru tine. Un skill de 8 este average, nici bun nici rau, de la 8 in jos e praf de la 8 in sus e bun.
Daca cuceresti o provincie prin fabricate claim, acea provincie devine automat a ta, problema este ca nu poti sa cuceresti decat o singura provincie pe razboi cu fabricate claim. Nu este facut sa fie principala metoda de anexare, este facut sa fie acolo pentru orice eventualitate.
Ca sa-ti cresti sansele sa faci un fabricat claim, pentru ca poti sa astepti si 3 ani sa faci un fabricat claim si sa nu mearga. Te duci in dreapta jos la find character, apesi pe sortare dupa skill la diplomatie si te uiti la caracterele care nu au nici un cerc in jurul portretului lor (rosu inseamna primar sau baron, alb subtire e conte, alb gros e duce, galben e rege, galben cu mov e imparat).
Fiindca cei care deja au titluri stabilite nu o sa accepte niciodata sa vina la tine la curte. Gasesti pe unul cu diplomatie mare si fara titlu si il inviti la tine la curte. Daca nu accepta din prima ii dai un send gift sa-i creasca opinia despre tine.
Dupa ce vine la tine la curte il faci diplomat si dai fabricat claim cu el. Sa aiba cel putin diplomacy skill 12 ca sa ai o sansa decenta sa faci fabricate claim repede cu el. Daca ai un diplomat cu diplomacy skill peste 15, este o sansa mica sa faca fabricate claim pe tot Duchy-ul, nu doar pe o provincie.
Iar cealalta metoda de a face razboi, de jure province, este motivul pentru care hartile de “de jure duchies”, “de jure kingdom” si “de jure empire” sunt importante.
Daca tu esti ducele Munteniei, ai automat claim pe toate regiunile Munteniei. Dar nu claim personal, care fie il mostenesti de la cineva sau il faci cu fabricate claim, si inseamna ca dupa ce cuceresti regiunea devii tu proprietarul ei.
Ci claim de vasalizare, adica poti sa declari razboi pentru de jure territory, iar de obicei toti cei din teritorile pe care le-ai cucerit o sa devina vasalii tai, adica sub tine si parte din regatul/ducatul tau, dar nu le controlezi tu personal teritorile.
Uneori cand nu se poate face vasalizare: aia pe care i-ai cucerit mai au teritorii altundeva sau sunt de acelasi grad cu tine, gen duce – duce sau rege – rege, o sa le iei tu personal teritorile precum ai fii facut cu fabricate claim sau holy war.
De jure vine din latina si inseamna de drept. Gen, sustii ca teritorul ala este de drept al tau, pentru ca tu esti regele Valahiei iar teritoriul ala este de drept parte din regatul Valahiei.
Cu de jure territory e cel mai usor sa cuceresti teritoriu dupa teritoriu. Pentru ca nu trebuie sa te chinui sa le faci, si nu exista sansa ca liderul inamic sa se converteasaca la religia ta ca in holy war.
Dar ca sa le faci trebuie sa ai un titlu cu teritoriu mare, spre exemplu Imperiul Bizantin si Holy Roman Empire poate sa faca de jure claim pe o gramada de regiuni. Valahia doar pe Oltenia, Muntenia, Basarabia si Moldova.
Cam asta e cu razboiul cu aia din afara.
Cauza de Razboi: Claim Mostenit
Crusader Kings 2 este in principiu un joc despre caractere si titluri. Prin urmare, una din cele mai bine metode de castiga mult pamant odata este să-l mostenesti de la o ruda sau sa-i mostenesti claim-ul pe un anumit titlu de conte, duce, rege sau imparat dupa ce a murit. Ca mai apoi sa il castigi prin razboi.
Legea de succesiune nu se aplica doar la caracterul tau, este valabila pentru toate caracterele din joc in parte in functie de legea de succesiune aleasa in regatul din care fac parte, dar claimurile se distribuie egal la toti fratii si copii caracterului mort.
Indiferent de legea de succesiune aleasa într-un domeniu independent, toti fratii si copii unui caracter obtin claim pe titlurile sale dupa moarte.
Asta inseamna ca daca ai jucat cu regele Suediei si ai avut 2 frati, o sora si 3 copii, chiar daca legea de succesiune este Ultimogeniture iar copilul cel mic mostenste totul. Fratii, sora si ceilalti 2 copii vor obtine claim pe regatul Suediei pentru ca au fost ruda de gradul 1 cu raposatul si devin claimanti cu un claim puternic.
Claimul puternic se continua pana la rudenia de gradul 2, adica la nepotii raposatului, iar copii nepotilor vor avea un claim slab. Daca persoana cu claim slab, nu incearca sa-si castigie teritoriul pe care are claim in razboi, claimul slab nu se mosteneste dupa moartea caracterului si se pierde.
In ce fel poti castiga o cauza de razboi cu un claim mostenit? Trebuie sa ai un parinte care este claimant iar acel parinte va pasa claim-ul sau dupa moarte.
Tot in exemplul regatului Suediei de mai sus, sa zicem ca tu joci cu regele Norvegiei. Te casatoresti cu sora regelui Suediei, faceti alianta iar dupa moartea regelui Suediei sora lui care este acum si sotia ta primeste un claim pe regatul Suediei.
Poti sa te duci la razboi in numele ei, dar nu o sa castigi tu Suedia, o sa o castigie ea.
Astepti pana cand moare personajul tau si sotia ta. O sa joci cu fiul tau, care are mostenire regatul Norvegiei de la tine si mostenire un claim pe regatul Suediei de la sotia ta.
Sub pretextul (fiidnca asta este claimul efectiv, un pretext) ca esti nepotul fostului rege al Suediei, poti ataca Suedia si daca castigi o sa ai toata Suedia.
Dar ai grija, precum poti sa folosesti tu claim mostenit impotriva altora, pot fii folosite și impotriva ta. Asa ca ai grija cu cine faci alianta si in ce fel se mostenesc titlurile. Daca cuplul din cauza caruia ai facut alianta ramane la tine in regat, mostenitorul care o sa aiba claim pe regatul tau o sa fie tot de la tine din regat. Daca spre exemplu iti mariti fiica sau sora in alt regat, copilul ei si chiar ea o sa ai aiba claim pe regatul tau dupa moartea ta.
Bine, acum doar pentru ca cineva are claim pe regatul tau nu inseamna neaparat ca o sa te si atace, mai ales daca sunteti aliati.
Diplomatia Interna: Ce faci sa nu se Revolte
Dar cand esti duce, rege sau imparat mai ai o problema cu aia din interior – revoltele.
Sunt 2 tipuri de revolte: de tarani care sunt praf si ii bati usor, alea sunt acele “revolt risk” care le vezi pe harta si de nobili, unde acolo este problema, ca au si aia armata ca a ta.
Cand esti conte nu ai problema asta, fiindca singurii nobili de sub tine sunt baronii care sunt si ei tot pe provincia ta. Dar cand esti duce, rege sau imparat o sa ai problema asta si trebuie sa fii atent la relatia ta cu alti nobili de sub tine si/sau la forta ta militara.
Poti sa ai o armata praf si sa nu se revolte nimeni fiindca te place toata lumea. Sau sa te urasa toata lumea si sa nu se revolte nimeni fiindca ai o armata care ii bate pe toti.
Revoltele se fac si se vad in tabul de Factions de sus, e in drepta tabului de Intrigue si se refera de fapt la factiuni din interiorul regatului tau, nu la factiuni gen mai multe tari de aceeasi parte ca in Hearts of Iron 4.
Factiunile se vad si daca esti ruler si daca esti sub ruler, iar daca esti sub ruler poti sa creezi si tu o factiune si sa inviti pe altii la tine in factiune.
Fiecare factiune are un obiectiv scris deasupra fiecarei factiuni, spre exemplu: mai putin autoritate a regelui, monarhie electiva sau chiar sa il detroneze pe regele curent. Iar in dreptul fiecarei factiuni iti arata cate trupe are, si cat la % din armata a ce a mai ramas din regat care nu este in factiune reprezinta asta.
Spre exemplu daca esti un rege si ai 3 duci sub tine, iar din astia 3 duci de sub tine 2 au facut o factiune sa te detroneze. Acei 2 duci combinati au sa zicem 60% din armata ta. Celalat duce care nu este impotriva ta este automat de partea ta cand/daca izbucneste razboiul civil.
De obicei un razboi civil incepe cand o factiune are >70% din armata ta, daca deja are >100% e deja o chestiune de zile pana cand te ataca. Chiar daca esti safe si sub 70% din armata, poti sa intri la razboi, sa pierzi din trupe si dupa nu o sa mai fie factiunea aceea sub 70% din armata ta.
Ca sa scapi de o factiune poti:
(a) sa-i multumesti, asta daca e ceva minor, nu detronare.
(b) sa-ti imbunatesti relatia cu liderul factiunii ca sa desfinteze factiunea.
(c) sa-ti imbunatatesti relatia cu unul sau mai multi membrii din factiune ca sa renunte la factiune si sa-i scada puterea.
(d) la fel ca b si c doar ca in loc sa-ti imbunatesti relatia cu ei ii asasinezi prin tabul de intriga sau ii bagi la inchisoare ca sa scapi de ei.
Daca vrei sa-i asasinezi prin tabul de intriga, ai o sansa sa reusesti sa sa esuezi. Daca reusesti, ai o sansa sa fii descoperit sau sa nu fii descoperit. Daca reusesti si nu esti descoperit e perfect. Daca reusesti si esti descoperit o sa-i scada opinia despre tine la anumite persoane, de obicei: restul familiei, alti nobili, alti colegi de factiune ai aluia.
Daca vrei sa-i bagi la inchiosare trebuie sa ai o scuza, un motiv legitim. Altfel o sa primesti -15 opinie de la toti ceiallti nobili ai tai pentru ca esti tiran, si s-ar putea sa se mai alature altu factiunii.
Cea mai buna metoda dupa parerea mea, este sa incerci sa ai relatii bune cu cat mai multi din vasalii tai. De obicei, daca sunt +30 pe tine nu o sa se bage in nici o factiune, exceptand in cazuri extreme, gen il place pe lider mult mai mult decat pe tine si chiar are un motiv justificat sa se revolte. Dar si atunci daca il duci la +40 sau +50 s-ar putea sa inceteze.
Legi: Inheretance
Cea mai buna metoda pe care am incercat-o si am vazut si pe net ca asa e (cu rezultate pozitive, am inceput cu Anglia si am cuerit Scotia, Irlanda, Suedia, Danemarca, Finlanda, o parte din Rusia, Franta si Germana, eram imens cand s-a terminat jocul in 1453)
Este sa faci multi copii, in special baieti (ca sa faci mult copii trebuie sa ai o relatie pozitiva cu sotia ta; daca e baiat sau fata e random, dar tie iti trebuie baieti) sa ii insori sa faci aliante cu alte state, dar sa nu-i insori matriarhal ca sa ramana la tine in regat.
Iar dupa usor usor sa scapi de fiecare alt duce din regatul tau, contii sunt sabuti de unii singuri, pe aia poti sa-i lasi. Zic usor usor fiindca nu trebuie sa-ti scada prea rau opinia celorlati duci despre tine cand scapi de 1 duce, ca sa nu se revolte aia impotirva ta.
Cand scapi de un duce il inlocuiesti cu unul din copii sau fratii tai, care este din dinastia ta (ai grija s-ar putea sa aiba claim pe tron si ii scade opinia despre tine cu -10 din cauza asta, dar alti factori precum aceeasi familie si mi-a dat pamant ii creste imens opinia despre tine in schimb).
Iar cand ai mai multi duci din familia ta decat nu, te duci la legislatie si dai monarhie electiva.
Dupa ce moare persoanjul tau, chiar daca mostenitorul nu este copilul tau, pentru simplul fapt ca este in aceeasi dinastie cu tine o sa joci tu cu el.
Iar pentru ca este din aceeasi dinastie cu tine, are sanse mai mari sa te placa si cand esti tu rege si el duce. Iar pentru ca oricine are o sansa la tron prin alegeri, nu o sa aiba prea muti pretentii la tron, gen claimuri etc.
Deja devine ridicol de usor sa-ti sustii stabilitaea interna a regatului in punctul asta, nu ma refer ca este un numar de “stability” ca la Hearts of Iron 4, ci ca orice duce din regatul tau te place aproape indiferent de ce ai face, pentru ca este din aceeasi familie cu tine si are si el o sansa la tron prin alegeri, asa ca poti sa faci aproape orice te taie capul fara consecinte.
La un moment dat, am scapat de ceilalti nobili care nu erau din familie cu mine pe fata, fara nici o scuza ca tiranul, iar astia care erau din familie cu mine tot ma placeau si erau de partea mea. Morala povestii este ca tot cu rudele faci cel mai bine politica. #coruptieforthewin
Ba mai mult, la un moment dat ma placeau atat de mult si erau de partea mea, incat imi trimiteau ei mai multe trupe decat aveam eu. Au un minim de 20% trupe pe care un nobil ti-l trimite cand esti la razboi, dar cu cat de place mai mult cu atat iti trimite mai multe trupe.
Si ajungeam sa am 10.000 trupe de la mine si 80.000 trupe de la ei. Daca se uneau, puteau sa ma bata fara drept de apel, dar nu se uneau fiindca ma placea toata lumea.
Daca nu poti sa faci asta cu toti ducii si regii (fiind atat de mare, am ajuns un imperiu la un momentdat, Britainia, iar pe unii de sub mine ii puneam direct – regele Suediei, regele Frantei, regele Norvegiei) din dinastia ta si pe Elective Monarchy, sau pana cand ajung si sa faci asta, cel mai bine ca sa-ti mentii stabilitatea regatului si dupa ce mori tu este sa te dai pe Ultimogeniture.
Ultimogeniture inseamna ca dupa ce mori tu copilul tau cel mai mic mosteneste totul, 100% din ce ai avut tu. Evita situatile unde pierzi o parte din regat sau din teritoru doar pentru ca un frate de al tau a mostenit altceva.
Al 3-a cea mai buna lege de succesiune este Primogeniture, unde copilul cel mare mosteneste totul. Asta este buna dar nu ideala. Cand faci o alianta noua sau o casatorie cu un claimant, si vrei sa ai un copil cu acel claimant ca sa mostenesti tu totul, copilul tau mostenitor trebuie sa fie cu acel claimant, iar de obicei asta o sa fie cel mai nou copil.
Daca te-ai casatorit cu un claimant, si ai deja un copil baiat din alta casatorie, si esti pe Primogeniture, nu poti sa faci copilul tau cu claimantul copilul mostenitor decat daca te schimbi pe Ultimogeniture.
Pe langa asta, e mai greu sa faci Primogeniture decat Ultimogeniture, ai nevoie de nivelul de autoritate 3 in regat/duchy-ul tau (o sa vorbesc si despre asta mai incolo).
Dupa Primogeniture, orice alta lege de succesiune este varza. Seniority inseamna ca cel mai batran membru al dinastiei tale obtine totul. Asata este foarte random, poti sa ai un bunic prin Suedia si sa ia ala totul. Iar restul imparte egal intre copii, sau intre copii si restul familiei, ceea ce inseamna ca nu o sa te alegi cu mai nimic cand o sa joci cu caracterul mostenitor.
Legi: Realms – Centralization si Ruler Authority
Daca dai pe al 2-lea tab de sus, Laws, ai 4 sub-meniuri jos:
– Inherentace, despre care tocmai am discutat
– Si al doilea cel mai important sub-meniu din tab-ul asta este Realm.
– In Obligations maresti sau scazi taxele, este marginal si e optional sa te duci pe acolo, cu taxe mai mari primesti mai multi bani dar te si plac nobili, primarii sau popii mai putin.
– Iar council sunt legi pentru enclaves, adica teritorii de ale tale care nu sunt legate de teritoriul tau principal, precum are Rusia desupra Poloniei in zilele noastre.
– Doar inherentace is realm laws sunt mai importante.
La realms, cel mai important este centralization si ruler authority. Centralizarea e un proces economic, inseamna ca circuitul economic (banii) trec mai mult prin capitala si guvern, in schimb cu cat e mai putin centralizare, statele sau in cazul asta provincile sunt lasate de capul lor si doar trebuie sa plateasca niste taxe mici ssau medii la guvern.
Ca idee, comunismul, unde fiecare aspect al economiei statului era controlat de guvern, era centralizarea maxima, cu cat e centralizarea mai mare, cu atat e mai planificata economia.
Cu cat ai centralizarea mai mare iti creste demerse size (adica poti ca controlezi tu personal mai multe reguni fara penalitate) dar iti scade vassal limit (adica poti sa ai mai multi vasali fara penalitate). Demerse size si vassal limit poti sa le vezi in drepta sus, demerse size teritoriul ala si vassal limit e coroana aia cu o sageata in sus.
La inceput, cand esti un stat mic este ideal sa ai centralizarea la maxim, 100%, fiindca pe un teritoru controlat de tine o sa primesti 100% din armata si 100% din taxe. Pe unul controlat de altii care sunt vasalii tai, o sa primesti minim 20% iar dupa depinde cat de mult de plac sau ce legi ai la Obligations.
Asa ca printre primele lucruri cele mai bune care poti sa le faci cand incepi jocul: pe langa sa-ti alegi ambitie, sa-ti pui consilieri si sa le dai misiuni, sa-ti alegi sotie si sa-ti cauti pentru copii tai, este sa dai la legi, sa te uiti ce lege de inherentance ai si sa dai Ultimogeniture daca poti (iar dupa ce joci ceva si ajungi sa-ti faci ducii din familia ta, sau joci online si stii ca cei de sub tine nu te vor trada, adica nu Dexter, sa dai pe Elective Monarchy) si sa dai la realms si sa dai centralization cat mai aproape de max.
Al doilea lucru important de la laws – realms este ruler authority. Asta inseamna cat de multa autoriatea are conducatorul, adica de cele mai multe ori tu, cand nu esti vasalul cuiva, fata de nobili de sub el. La fel ca la centralization, cel mai bine este sa o dai sa o maresti instant cand incepe jocul, fiindca cu cat ai mai multa autoritate fata de vasalii tai, cu atat ai voie sa faci mai multe lucruri, si nu au ei voie.
Spre exemplu, daca ruler authority este pe none sau low, vasalii tai au dreptul sa se bata intre ei. Care o sa-ti slabeasca regatul indiferent de cine castiga.
Dar cu cat ai ruler authority mai mare, cu atat nu o sa le placa la nobilii de sub tine. De la medium incepi sa ai -5 automat, la high ai -10 fata de tine automat si la maximum ai -15 fata de tine.
Ideal mi se pare sa pui ruler authority pe Medium. Nu se mai bate nimeni intre ei, tu controlezi cine ce, poti sa scoti titlurile vasalilor tai (dar o sa se supere toti pe tine daca nu ai un motiv bun pentru care iei titlul unuia, -15 tiran) si poti sa-ti bagi vasalii la inchisoare (iarasi, daca nu ai motiv bun, tiran).
Asta in cazul in care esti tu regele, daca tu esti conte sau duce si esti un vasal al altui rege, o sa vrei ruler authority cat mai low ca sa ai dreptul sa faci cat mai multe.
Atat centralization ca si ruler authority necesita o votare in tot regatul unde voteaza toti vasalii tai (contii si ducii direct sub tine) plus tu si trebuie sa ai peste 50% din voturi ca sa se aprobe.
De obicei aia care te plac voteaza pentru tine, aia care nu te plac voteaza impotriva ta, iar ce valoare are votul lor depinde de cate provincii detin. Ca sa le cresti opinia despre tine sa-i faci sa voteze cu tine le dai send gift.
Send gift e echivalentul la improve relations din Hearts of Iron 4 doar ca este mult mai important aici, si costa bani.
Daca nu merge si cu send gift, trebuie sa gasesti alte moduri sa-i faci sa te placa. Daca dai pe mouse-ul cu relatia ta cu ei, iti spune ce factori face un anumit caracter sa te placa sau sa te displaca.
Pe langa centralization si ruler authority, mai ai alte chestii la laws – realm dar mai putini importante:
– Status of women: pfft.
– Investiture: asta primesti doar daca esti Catolic. Daca este pe Papal taxele colectate de preoti din tara ta se duc la Papa, daca este pe Free se duc la pe cine place preotul respectiv mai mult, pe tine sau pe Papa, dar daca dai pe free nu prea o sa te mai placa Papa, iar cand joci cu un personaj Catolic, Papa e destul de important, te ajuta cu cruciade, divorturi sau excomunicari (adica declarati de eretic).
– Administration: e pe feudal la inceput si asa e si bine si mi se pare ca nici nu ai voie sa schimbi la inceput, da-te pe imperial doar cand te faci enorm si nu mai ai spatiu la vassal limit.
In mare, cam astea sunt lucrurile esentiale din Crusader Kings 2 si nucleul jocului.
Razboaie: Armata Mare Bate
Razboaiele sunt extrem de simple – ai diverse tipuri de trupe si tehnologi, dar – in 90% din cazuri cine are armata mai mare castiga – iar in alte 9% din cazuri este o diferenta de maxim 1.000 de trupe.
Restul de 1% sunt cazuri exagerate in care tu esti 0 la military technology iar celalalt imens, sa zicem Imperiul Bizantin sau Holy Roman Empire contra unui trib din Africa. Dar chiar si acolo, o diferenta de 4.000 de trupe poate face diferenta. Asa ca in mare, luptele sunt simple – bigger army diplomacy – am armata mai mare, te bat.
In rest, ce poti sa-i mai faci la armata este military research de care o sa vorbesc cand ajung la tehnologii si sa-i pui un commander ca sa-i faci putin mai tari.
Iti selectezi toate trupele, le pui sa se duca intr-o singura provincie (ceea ce n-am facut in video ca nu stiam pe atunci) le dai merge units, si dupa le dai assign commander. La fel ca la diplomacy skill, daca are sub 8 military skill e varza, mai bine nu-l mai pui de loc, daca are 8 sau mai mult de 8 este bun.
Ai 3 sloturi pentru commanders, flancul stang, pe centru, si flancul drept, ala de pe centru influenteaza cel mai mult. Poti sa fii si tu personal commander daca ai military skill foarte bun, dar ai grija, cand esti commander poti sa castigi si prestigiu si apreciere de la alti nobili, dar poti sa si mori in lupta. Cu cat ai military skill mai mare cu atat este mai putin probabil sa mori in lupta.
Cand apesi pe o regiune, iti arata un panou in stanga jos. Acolo vezi castelul tau principal, iar mai jos alte castele, orase si biserici.
Daca apesi pe oricare din ele poti sa le faci upgrade la diferte chestii: walls, barracks, etc. Fiecare iti da un bonus anume, iti spune ce la fiecare upgrade. De obicei sunt: mai multe trupe, mai multe taxe, aparare mai buna. Recomand sa-ti imbunatatesti doar castelul tau, costa la fel de mult ca la alte castele dar de aici iei 100% din trupe ca e al tau.
Mai e ceva, unde este steagul regatului acolo este capitala. Neaparat capitala este o provincie detinuta personal de rege. Provincia capitala primeste +50% mai multe trupe, iar duchy-ul capitala, adica duchy-ul de care apartine provincia capitala primeste +25% mai multe trupe.
Asa ca cel mai bine este ca personal sa detii un intreg Duchy cand esti rege, sau cat mai mult posibil din el fara sa depasesti demerse size.
Poti sa depasesti demerse size dar iti da penalitati. Daca ai Stweardship skill peste 8, iti da +1 demerse size, dar doar cu caracterul ala, daca moare si mostenitorul nu are stewardship skill peste 8, nu mai are acel +1 demerse size.
Tehnologii si in ce fel dai Research
Iar la tehnologie este simplu: creste automat cu o rata constanta fara sa-i faci tu nimic.
Poti cu 4/5 consilieri sa dai un boost la research:
– Cu comandantul poti sa dai boost military tech.
– Cu stweard poti sa dai boost economy tech.
– Cu preotul poti sa dai boost cultural tech.
– Iar cu Spymaster poti sa dai Study Technology unde se duce intr-o regiune si iti da boost la toate 3 reserach-uri in functie de cat de avansata e technologia acolo, asa ca cel mai bine este sa dai pe o reguine cu mult reserach precum Constantinopol, dar poate sa moara.
Cand ai facut destul de mult resreach la 1 din cele 3, iti apare un pop-ul care iti zice ca ai facut destul de mult reserach si sa-l cheltui. Te duci pe technology tab si il cheltui acolo. Daca pui mouse-ul peste ele iti spune ce face fiecare.
La military tab cele mai bune mi se par: military organization iar pe locul 2 siege equipment ca te ajuta sa dai siege mai repede, pe locul 3 light sau heavy infantry ca din astia o sa ai multi.
La economy tab cele mai bune mi se par: town infastructure ca o sa creasca taxele, pe locul 2 church infrastructure sau castle infastructure ca si astea o sa creasca taxele, dar town infrastructure le creste cel mai mult.
La cultural tab cele mai bune mi se par: nobel costums ca le creste opinia altor nobili despre tine, dar asta fiind cel mai de sus de pe lista necesita cele mai multe technology points sa faci un patratel, iar pe locul 2 majesty, si daca n-ai ce sa faci cu punctele popular/relgious costums. Tolerance e meh iar legalism iti trebuie doar pentru niste legi.
Cam asta este jocul in mare, nu e complicat deloc.
Tari Pentru Incepatori (Summary)
Fara DLC-uri, exista 3 perioade cand poate incepe jocul:
– The Iron Century in 936.
– High Middle Ages in 1066.
– Late Middle Ages in 1337.
– Intre perioada 1066 – 1337 poti sa-ti alegi manual sa incepi in ce an vrei tu.
Jocul se termina in 1453 cand incepe renasterea, daca vrei poti sa scoti limita cu un mod.
Daca esti incepator, iti recomand sa incepi in 1066 cu Mumu in Irlanda:
– O tara mica cu 3 provincii, mult mai puternica decat vecinii ei care au cate o provincie.
– Din care 2 sunt conduse de vasali, asa ca o sa inveti usor in ce fel functioneaza vasalitatea.
– Incepi cu un duce catolic, asa ca ai sa poti sa participi la cruciade in jurul anului 1100 daca vrei.
– Incepi cu un duce feudal, asa ca regatul este mai usor de dezvoltat si intretinut decat unul tribal.
– Este usor sa unifici Irlanda si sa creezi regatul Irlandei, nu degeaba i se spune “Insula Tutorial”.
– Esti intr-o pozitie izolata, nu te ataca nimeni, intre tine si Anglia se afla toata Tara Galilor care este si ea independenta iar Scotia este rupa in doua.
– Dupa ce termini cu Irlanda poti sa te duci pe Scotia si Tara Galilor iar eventual pe Anglia, poti sa te aliezi cu Franta sau Germania pentru asta, sau poti sa te duci in Cruciade.
Ce sa faci in primele minute cu Mumu in 1066:
1. Te duci la consiliu si iti alegi cei 5 membrii ai consiliului.
2. Le dai misiuni la fiecare, daca nu ai ceva specific in minte: armata, taxe si research.
3. Te duci la personajul tau si iti alegi ambitie, daca nu ai ceva specific in minte i-ati stewardshp.
4. Iti alegi sotie daca n-ai si cauti si pentru copii tai, preferabil:
a) Ceva care sa faca aliante -> De preferat un rege sau imparat, dar daca esti conte s-ar putea sa nu vrea.
b) Cineva cu trasaturi bune -> Ca sa aiba copii nepotii tai, cu care ai sa joci, trasaturi bune.
c) Claimant al unei regiuni de langa tine -> Daca vrei sa ai o scuza sa cuceresti regiunea.
4. Te duc la legi, la inheretance, incerci sa te pui pe Ultimogeniture sau daca nu poti Primogeniture.
a) Cu Mumu in 1066, indeplinesti toate conditiile mai putin sa fi domnit 10 ani, asa ca poti sa te pui pe Ultimogeniture in 1076.
5. Tot la legi, dai la realms si faci centralization cat mai mult si ruler authority cat mai mult spre medium.
Cam asta e faza de pregatire cand incepe jocul (consiliu, ambitie, casatorii, legi), dupa incepi sa iei actiune.
6. Cauti sa faci aliante cu alte tari tari sa fii mai puternic, mai ales daca joci cu o tara mica.
a) Daca ai facut casatorii pentru aliante, apesi pe personajul tau, apesi pe “pacts” pe bara din mijloc unde este family, friends, vassals, court, etc. Si acolo vezi toate personajele cu care poti sa ai pacte, apesi pe personajele care vrei. Dupa apesi click-dreapta pe ele si fie “Offer Non-Aggression Pact” sau “From Alliance”.
b) Daca nu iti apare “From Alliance” este pentru ca mai intai trebuie sa ai non-aggression pact.
c) Daca la pacts in dreptul personajului este o sabie cu un semn de interzis, ai non-aggression pact.
d) Daca la pacts in dreptul personajului este o bara cu albastru in loc de verde, ai alianta.
e) Cand esti la razboi, iti apare un pop-up sus “call allies”, de cele mai multe ori AI-ul accepta.
f) Cand ei sunt la razboi, te pot invita si pe tine, este de preferat sa accepti ca altfel pierzi mult prestige.
7. Cauti unde sa-ti extinzi teritoriul si te uiti in ce fel poti sa declari razboi justificat: razboi sfant, claimant cu casatorie sau il faci vasal daca cuceresti un domeniu de ranc mai mic ca al tau, fabricate claim dupa ce reusesti sa-ti faci un diplomat de cel putin skill 12 cu search character si invite to court sau de jure claim.
a) Deja de la inceput in 1066 poti sa dai De Jure claim pe Dheasmumain (regiunea de sub Mumu) si sa o incorporezi in regatul tau.
8. Optional, fiindca ai max demerse size 2 dar tu personal conduci doar 1 singur teritoriu, poti sa dai revoke title unuia din vasalilor tai:
a) Ai nevoie de Medium Crown Authority pentru asta, decat daca esti tribal in loc de feudal.
b) Daca nu ai o scuza s-ar putea sa se supere ceilalti nobili pe tine -15 (tiran).
c) Daca nu-l bagi la inchisoare mai intai pe ala caruiva vrei sa-i iei titlul s-ar putea sa se revolte.
d) Daca esti Catolic, poti sa vorbesti cu Papa sa ceri un “request claim” pe o anumita regiune
e) La personajul tau, sub ambitie iti apare maximum demerse size, adica cat teritoriu maxim poti sa ai fara sa ai probleme cu taxarea si sa se supere nobilii pe tine ca ai prea mult.
9. Dupa ce ai luat Dheasmumain, ca sa cuceresti restul Irlandei ai nevoie de o scuza:
a) Fie dai fabricate claim; te duci in dreapta jos la “Find Character” alegi un personaj cu diplomatie enorma, il inviti la curte si il faci cancelar si il pui sa faca fabricate claim.
b) Fie dai pe titlu si dupa apesi claimant, il inviti la tine in curte, ii dai un teritoriu sa devina vasalul tau, ataci in numele lui si dupa ce ai luat teritoriul ala pentru el, el este vasalul tau deci e al tau.
c) Fie te insori cu fiica rulerului pe care vrei sa-l cuceresti. O generatie mai tarziu, dupa ce regele ala si sotia ta moare, fiul tau o sa obtina un claim, fiindca maicasa a fost fiica fostului rege.
9. Banii sunt buni pentru send gift sa te placa alte caractere sau sa-ti faci upgrade la castel ca sa ai mai multe trupe, mai multe taxe sau aparare mai buna.
a) Spre exemplu, in adoptarea legilor ai nevoie sa te placa vasalii sa voteze pentru tine.
b) Alt exemplu, daca faci un complot sa asasinezi pe cineva, unii intra in complot doar daca le dai mita.
10. Daca joci cu un barbat si vezi un ruler care este femeie si necasatorita, este precum ar scrie “teritoriu gratis” pe ea, dupa ce moare personajul tau si joci cu mostenitorul.
11. Incepi in 1066 cu 3/18 teritorii din Irlanda, poti sa faci rapid 4/18 iar dupa daca mai cuceresti 6, cu 10/18 poti sa creezi regatul Irlandei si obtii De Jure claim pe tot restul Irlandei.
a) De Jure inseamna de drept. Tu fiind regele Irlandei acum ai dreptul asupra a toata Irlanda, asa ca scuza ta pentru a invada orice teritoriu din Irlanda acum este ca este “de jure” de drept al tau.
12. Odata ce ai terminat cu Irlanda, ce faci depinde de tine. Poti sa cuceresti Scotia, Tara Galilor si Anglia si sa formezi Imperiul Britania. Sau sa te axezi pe cruciade sa obtii pamant acolo.
13. Ideea jocului este ca nu are un scop batut in cuie, faci ce te taie capul, de obicei majoritatea jucatorilor cauta cucerirea a cat mai mult teritoriu sau sa-si creeze fel si fel de scenarii.
14. In loc sa te chiniui sa iei Anglia bucata cu bucata, poti sa-ti casatoresti fiul mostenitor cu o printesa a Angliei, iar nepotul tau cu care eventual vei juca va avea un claim pe tronul Angliei. Intrii in razboi cu scuza: “Claim England”.
Poti sa incepi cu Mumu si in 936, are cateva parti mai bune dar per total este mai rau:
– Incepi cu 4 teritorii in loc de 3, este o diferenta mica fiindca in 1066 deja ai de Jure claim Dheasmumain asa ca faci usor 4 teritorii.
– Dar spre deosebire de feudalism, sa fi un ruler tribal este precum ai fi direct pe Medium Crown Authority asa ca poti da revoke title instant.
– Si spre deosebire de feudalism, ai max demerse size 4 in loc de 2, asta inseamna ca tu personal poti sa controlezi 4 regiuni.
– Si din moment ce tara ta are 4 regiuni, poti foarte usor sa anexezi teritorile vasalilor cu revoke claim, sa fie toata tara efectiv condusa de tine iar ca urmare sa primesti mai multi bani si armata.
– Dar nu se merita in 936 fiindca trebuie mai intai sa ajungi feudal sa poti schimba legea de succesiune pe “Ultimogeniture”.
– Pentru un incepator, un succession law unde mostenesti tu tot conteaza.
Alte Tari Pentru Incepatori
Tutorialul jocului te pune sa joci cu Leon in 1066, nu recomand fiindca:
– O sa te bati cu Galicia si Castille iar la un momentdat o sa ai un singur rege cu 3 titluri de regate, daca esti incepator e greu sa stii ce sa faci sa nu le pierzi pe toate 3. Nu se pot face “uniuni”, numai cand o sa cuceresti toata Iberia o sa poti face un imperiu, daca poti.
– Ai state musulmane mult mai puternice pe langa tine, care pot lejer sa-ti declare razboi sfant.
In 1066 in sudul Italiei poti juca cu Capua, Napoli sau Salerno. Pentru Amalfi iti trebuie DLC ca e republica. Sunt 4 provincii mici una langa alta, inconjurate de Apulia care este un stat mai mare si la granita cu Holy Roman Empire si Imperiul Bizantin, aici trebuie sa te bazezi pe aliante ca sa poti sa cuceresti tot sudul Italiei, numai ca nu o sa vrea toata lumea aliante tot timpul.
Imperiul Bizantin si Holy Roman Empire in 1066 sunt cele mai puternice din joc dar la inceput sunt si instabile, o sa ai probleme cu nobilii care nu te plac si vor sa se revolte impotriva ta. Tari precum Franta, Anglia sau Germania in 936 sunt mai stabile. In 1066, Anglia este atacata si de catre Norvegieni si de catre William Cuceritorul din nordul Frantei, e misto sa joci cu William.
Daca vrei sa incepi direct cu un rege, Scotia in 1066 este o alegere buna. Ai putine teritorii asa ca ai putini vasali, Scotia este rupa in 2 dar tu detii titlul de rege asa ca vei avea de Jure claim pe orice bucata din Scotia. Dar, nici celalta bucata de Scotia de langa tine nu este slaba, ai vasali puternici deci ai grija cu revoltele sa nu ajungi la razboi civil iar sub tine mult mai puternica este Anglia deci daca vrei sa supravietuiesti va trebui sa faci aliante.
Cu Scotia trebuie sa ai grija la revolte interne. Incepi cu mai mult pamant ca in Irlanda dar nobilii nu te plac si s-ar putea sa ai nevoie de aliante ca sa poti sa-ti mentii coroana pana cand stabilizezi situatia. Poti sa scapi de nobili prin a ii baga la puscarie, este o sansa sa nu-ti iasa arestarea si sa se revolte. Asa ca asigura-te ca ai armata mai mare ca ei inainte sa incerci sa-i arestezi. Cand sunt arestati nu mai pot sa se revolte indiferent cat de mult te displac, poti sa-i lasi asa sau poti sa le dai “revoke title” daca ai medium crown authority. Dar daca nu ai un motiv bun sa-i arestezi sau sa le dai “revoke title” ai sa primesti “tyrant” care le scade opinia celorlalti vasali de tine si de cele mai multe ori nu se merita.
In ce fel faci rost de un motiv bun? daca un complot de al lui a iesit la iveala (pentru public nu pentru tine, ca desi tu stii, iti apare acolo in tab-ul de intriga ce face, n-ai dovezi) e un motiv bun, daca s-a revoltat impotriva ta e un motiv bun, sau daca este un criminal cunoscut e un motiv bun. Cand ai un motiv bun, nu trebuie sa faci nimic sa-l activezi, pur si simplu cand apesi pe butonul de “arrest” sau “revoke title”, iti spune acolo ca nu ai sa primesti “tyrant” pentru ca.
Nu trebuie sa joci neaparat cu un ruler independent. Spre exemplu, poti sa joci cu un Duce sau Conte din Franta sau Holy Roman Empire si sa incerci fie sa devii tu Rege sau Imparat, fie sa participi in Cruciade avand cel mai mare scor dintre crestini ca sa iei tu titlul principal de Rege al Ierusalimului si dupa sa devii independent. Posibilitatile de roleplay sunt nelimitate. Sa nu fii independent iti ofera protectie, fiindca nimeni din afara regatului nu te poate ataca fara sa atace regatul ca intreg, dar in acelasi timp nu poti sa faci tot ce te taie capul, bun venit in feudalism.
Ruleri Vlahi (Romani)
Daca vrei sa joci cu ruleri Vlahi (adica Romani) in Cursader Kings 2 o sa fie mai greu decat daca ai juca cu regele Frantei, Angliei sau Germaniei spre exemplu.
Pentru ca Romanii nu au avut niciodata o putere de invidiat in istorie si mereu au fost inconjurati de tari mult mai puternice decat ei. Ba mai mult, pana in 1310 nu exista ruleri Vlahi independenti, asa ca o sa incepi fiind vasalul altcuiva si trebuie sa te eliberezi sau sa preiei controlul tarii.
Apropo, ca sa poti sa joci multiplayer trebuie sa apesi pe multiplayer imediat ce ai intrat in joc, daca apesi pe singleplayer sau optiuni trebuie mai intai sa dai exit si sa intri din nou in joc. Este un sistem anti-cheat.
Daca vrei sa joci cu ruleri Romani ai:
– In 867 ai 2: Contele Janos in Severin si Targu Jiu care e vasal al Imperiului Bulgar.
– In 936 ai 5: Contele Grad in Timis care e independent dar inconjurat de Ungaria si Imperiul Bulgar. Contele Vlad in Campulung si Tagoviste, Contele Radu in Turnu, Contele Marin in Barlad, Contele Franjo in Galati, toti 4 sunt vasali ai Imperiului Bulgar.
– In 1066 ai 3: Contele Tepes in Severin, Contele Sas in Targu Jiu si Campulung, Contele Sol in Targoviste si Calarasi, toti 3 sunt vasali ai Pecenegilor.
– In 1310 ai 4: Apare prima data Valahia independenta. Regele Basarab I al Valahiei. Contele Vasile in Craiova si Turnu, Contele Tudor in Campulung si Contele Costin in Calarasi.
– In 1337 ai 5: Regele Basarab I “cel Mare” al Valahiei, foarte batran. Contele Nicoale in Severin si Targu Jiu care este fiul lui, Contele Vasile in Craiova si Turnu, Contele Tudor in Campulung si Contele Costin in Calarasi.
Dintre toate aceste optiuni cel mai ok mi se pare Contele Sas in Targu Jiu si Campulung din 1066. Cel mai usor este sa joci cu Basarab I in 1310 dar avand in vedere ca jocul se termina in 1453 ai numai aproape 150 de ani de gameplay.
Iar in 867 si 936 ai de a face cu Imperiului Bulgar. Nu este imposibil sa scapi de Imperiul Bulgar sau sa devi tu imparat al Imperiului Bulgar, dar este foarte greu, iar daca nu ai experienta in joc pot sa spun ca este imposibil.
In schimb, in 1066 ai de a face cu Pegenegii, care sunt usor de batut atat timp cat faci aliante bune. Avand in vedere ca mai ai 2 ruleri Vlachi pe langa tine, puteti sa va uniti sa faceti revolta pentru independenta. Dupa mai cuceresti o regiune din Muntenia si devi duce, fiindca deja incepi cu 2 din 4 regiuni, ai nevoie de peste 50% din teritoriu sa poti sa creezi titlul. Dupa ar fi preferat sa-i absorbi ce ceilalti 2 Vlahi pe cale pasnica si sa declari razboi sfant la ce a mai ramas din Pecenegi, fiindca Vlahii sunt Ortodoxi iar Pecenegii alta reilgie, Tengri parca. Odata ce ai destul teritoriu poti sa formezi regatul Valahiei.
Dar daca esti foarte incepator la joc, gen aiba ai facut tutorialul sau doar ai reusit sa cuceresti Irlanda “Insula Tutorial”, iti recomand sa incepi cu Basarab I in 1310. Desi joci numai aproape 150 de ani, ai un inceput mult mai usor decat cu Contele Sas in 1066 sau altii conti Vlahi in 867 si 936. Moldova este fix langa tine iar Hoarda de Aur nu este crestina, deci poti declara razboi sfant. Iar langa tine sunt multe regate crestine cu care te poti alia sa te ajute in razboi: Bulgaria, Serbia, Ungaria, Polonia, Imperiul Bizantin, etc. Stoarce cat teritoriu poti din ei fiindca la un moment se poate sa se converteasca la crestinism.
Crusader Kings 2 are 2 achievementuri destul de grele “It’s Good to be the King” si “It’s Better to be the Emperor” care sunt extrem de usor de facut cu romanii. Trebuie sa ajungi de la Conte la Rege si dupa la Imparat cu un singur personaj. Incepi in 1337 cu Contele Nicoale in Severin si Targu Jiu, fiul lui Basarab I. Cand Basarab I moare tu esti mostenitorul si gata achievementul fara nici un fel de efort. Dupa, daca intre timp, fie inainte sau dupa devi rege, reusesti sa cuceresti Basarabia si Moldova, si o bucata semnificativa din Ungaria, poti sa devi imparatul Carpathiei, deci de la Conte ajungi Imparat cu un singur personaj si gata achievementul.
Din pacate nu poti sa participi la cruciade ca Ortodox (desi Bizantinii si Armenienii au participat), trebuie sa te convertesti la catolicism sa poti participa la cruciade.
Se Merita DLC-urile?
DLC-urile “Charlemagne” si “The Old Gods” mai adauga 2 perioade cand poti incepe jocul:
– Early Middle Ages in 769.
– Viking Age in 867.
Fara DLC-uri poti sa joci doar cu ruleri crestini, ca sa joci cu ruleri de alte religii ai nevoie de:
– “Sword of Islam” pentru musulmani.
– “The Republic” sa poti sa joci cu republici.
– “The Old Gods” pentru pagani.
– “Sons of Abraham” pentru evrei.
– “Rajas of India” sa poti sa joci cu tarile indiene.
Spre deoserbire de Hearts of Iron 4, jocul fara DLC-uri nu este cu mult diferit de jocul cu full DLC, pe langa caracterele jucabile de mai sus, DLC-urile mai adauga:
– “Legacy of Rome” adauga armata privata si decizii sa refaci imperiul roman cu bizantinii.
– “Sunset Invasion” cand ataca Mongolii din est prin 1200, vor ataca si Aztecii din west.
– “Charlemagne” adauga sistem cu viceregi.
– “Way of Life” pe langa ambition iti alegi focus, care iti da un bonus cat nu se intampla ceva rau.
– “Horse Lords” adauga guvern nomadic, care n-are teritoriu bine stabilit.
– “Conclave” adauga un consiliu al nobililor si abilitatea de a oferi si cere favoruri.
– “The Reaper’s Due” adauga pandemii, doctori si spitale. Handsight was 2020.
– “Monks and Mystics” adauga societati secrete de preoti, eretici, asasini, etc.
– “Jade Dragon” adauga sistem de tribut si de comert cu China care nu este pe harta.
– “Holy Fury” adauga creearea de lumi random, lodgeuri pagane si linii de sange legendare.
In concluzie: Fiecare DLC adauga cate ceva minuscul, toate imbunatatesc jocul cu ceva, dar niciunul nu aduce o schimbare semnificativa sa zici ca schimba 50% sau macar 25% din joc. Poate daca ai toate DLC-urile sa schimbe 25% din joc.
Chiar daca este 75% acelasi joc si fara DLC-uri, recomandarile mele pentru DLC-uri sunt:
– “Charlemagne” si “The Old Gods” pentru ca poti sa joci mai devreme si cu pagani.
– “Sword of Islam” pentru ca musulmanii sunt o mare parte din joc. Evreii nu sunt iar republicile sau indienii poate doar daca te atrage chestia asta. Ca musluman, poti sa faci jihad si sa ai cruciade impotriva ta.
– “Conclave” fiindca consiliul si favoruirle sunt misto. Gen daca ai un nobil cu mult pamant dar abilitati proaste si nu-l bagi in consiliu se supara.
– “Monks and Mystics” pentru ca ai societati secrete.
Iar pe locul 2 sub astea 5 DLC-uri:
– “Legacy of Rome” daca vrei sa joci cu o misiune clara sa refaci imperiul roman.
– “Sunset Invasion” daca vrei sa zicem sa joci cu Francezii sau Englezii si sa fii atacat de Azteci.
– “Holy Fury” pentru ca poti sa creezi o lume random, pamantul si apa raman la fel dar tarile si personajele se schimba complet.
Sfarsit
Desi am spus sarcastic ca nu este complicat deloc, chiar nu este, este complicat doar la inceput sa-l inveti, dupa aceea devine simplu.
Ca sa fac o scurta recapitulare la final: Crusader Kings 2 nu este un joc despre batai, daca ar fi fost un joc indie facut de o companie mica s-ar fi numit “fedualism simulator”. Este un joc despre intriga, unde poti sa castigi un teritoriu prin 1000 de moduri si conteaza cel mai mult in ce fel faci sa castigi un teritoriu.
Conteaza si luptele efective, daca nu poti castiga nici un razboi de cele mai multe ori nu o sa castigi nici un teritoriu. Dar ele sunt doar o parte secundara din joc, nucleul jocului este intriga din feudalism. Tocmai de aceea partea militara si tehnolgoica sunt la finalul ghidului, sunt cele mai putin dezvoltate parti din joc si au o premiza simpla: cine are armata mai mare de obicei bate iar technologia isi face research automat.
Spun “de cele mai multe ori” pentru ca poti sa castigi teritorii si fara lupta. Si nu ma refer cand fac aliatii tai toata treaba. Spre exemplu te casatoresti cu regina Frantei, copilul vostru o sa mosteneasca si tara ta si Franta, ti-ai dublat teritoriul fara nici un fel de lupta. Bine, astea sunt cazuri rare, fiind feudalism barbatii aveau mult mai multe drepturi ca femeile, de aceea nu prea o sa vezi multe contese, ducese sau regine la putere. Existau multe contese, ducese si regine in trecut. Doar ca nu erau ele cele la putere decat in cazuri rare. Erau doar sotiile contilor, ducilor si regilor.
Sau fratele tau este regele Spaniei, nu are nici un copil si urmatorul in linia de succesiune esti tu. Ghici cine o sa moara diseara. Am inceput un meci cu Napoli odata in 1066. Mi-am casatorit fiul cu o printesa din Ungaria ca sa am ajutor de la unguri intr-un razboi. M-au ajutat, am luat o provincie, am mai jucat ceva, si la un momentdat cand ma uit in Ungaria, ce sa vezi, fiul meu era regele Ungariei fara ca eu sa fac nimic. De ce? regele Ungariei a murit, fratele sau a murit, singura care a mai ramas in linia de succesiune era printesa respectiva. A murit si ea, nu stiu in ce fel, nu m-am uitat daca a fost asasinata sau prin alte moduri, si cumva a ajuns fiul meu rege. Dupa ce caracterul cu care jucam a murit, am ajuns sa joc cu mostenitorul sau, regele Ungariei.
In mare ce trebuie sa faci in Crusader Kings 2 la inceputul jocului:
– Alegi cei 5 membrii ai consiliului.
– Le dai misiuni la fiecare, daca nu ai ceva specific in minte: armata, taxe si research.
– Iti alegi ambitie, daca nu ai ceva specific in minte i-ati stewardshp.
– Iti algei sotie daca n-ai si cauti pentru copii tai, preferabil ceva care sa faca aliante.
– Dai la legi, incerci sa te pui pe Ultimogeniture sau daca nu poti Primogeniture.
– Dai la realms si faci centralization cat mai mult si ruler authority cat mai mult spre medium.
– Cauti sa faci aliante cu alte tari tari sa fii mai puternic, mai ales daca joci cu o tara mica.
– Cauti unde sa-ti extinzi teritoriul si te uiti in ce fel poti sa declari razboi justificat: razboi sfant, claimant cu casatorie sau il faci vasal daca cuceresti un domeniu de ranc mai mic ca al tau, fabricate claim dupa ce reusesti sa-ti faci un diplomat de cel putin skill 12 cu search character si invite to court sau de jure claim.
– Daca joci cu un barbat si vezi un ruler care este femeie si necasatorita, este precum ar scrie “teritoriu gratis” pe ea, dupa ce moare personajul tau si joci cu mostenitorul.
– Banii sunt buni pentru send gift sa te placa alte caractere sau sa-ti faci upgrade la castel ca sa ai mai multe trupe, mai multe taxe sau aparare mai buna.