Overview
Bu rehber oyuna ilk başlayanlar için nelerin ne olduğunu gösteren bir rehberdir. Oyunun ilerleyişi hakkında bilgi vermemektedir. Eğer oyun ilerleyişi hakkında bilgi istiyorsanız başka rehberlere göz atmanızı öneririm. Beğenmeyi unutmazsanız çok sevinirim şimdiden iyi okumalar.
Öncellikle…
Merhabalar ben kvackTwitch. Bu rehberi hazırlarken nerdeyse 400-500 saat arası bir gameplay’ine ve bütün achievement’lere sahibim. Bu rehberi açmamın amacı oyuna ilk başladığınızda şu sorularınıza cevap vermeyi hedeflemektedir;
- “Karakter açıcam ancak buradaki şeyler ney?”
- “Burada ki şeyler ne işe yarıyor?”
- “Oyunun başında ne yapmam gerekiyor?”
Eğer bunlardan bir tanesini direkt veya dolaylı yoldan soruyorsanız rehberimi okumaya devam edebilirsiniz.
Ekstra olarak eğer eksik gördüğünüz veya hatalı bulduğunuz bir kısım bulunuyorsa yorum olarak yazarsanız çok sevinirim. Şimdiden iyi okumalar.
Dipnot : Oyunu dilerseniz Türkçe yamasına çevirebilirsiniz. Ancak tavsiyem orijinal dilinde oynamanız hem dil yeteneğiniz gelişir hem oyunu orijinal oynarsınız.
1- Ana Menü
Main Menu (Ana Menü)
Evet oyunu açtık ve karşımıza bir menü geldi…
Burada gördüğümüz gibi 7 seçenek bulunmaktadır.
- Single Player
Oyunu local(bireysel) olarak oynarsınız başka bir oyuncu/kişi katılamaz. - Multiplayer
Oyunu internet üstünden oynayabilirsiniz başka bir oyuncu/kişi oyununuza farklı seçenekler dahilinde katılabilir veya siz başka bir sunucuya katılabilirsiniz. - Achievements
Oyunda yaptığınız başarımları gösterir. - Workshop
Oyuna harita ekleyebilir/yayımlayabilir veya bir Resource Pack (görsel grafikleri değiştiren veya yaptığınız bir eşya) ekleyebilir/yayımlayabilirsiniz. Tavsiyem eğer bir atölye eşyası yaratmak istiyorsanız tModLoader indirebilirsiniz.
[link] - Settings
Oyun içi ayarları göstermektedir. - Credits
Oyun yapımcılarını, testerları, yardımı geçen kişileri göstermektedir. - Exit
Oyunu direkt kapatır.
2- Karakter Yaratma Ekranı
Single Player
Single Player sekmesine basalım ve oyunumuza başlayalım.
Gördüğünüz üzere benim daha önce yarattığım bir kaç tane karakter bulunmakta. Siz ilk defa oynayacağınız için bu ekranın boş olduğunu göreceksiniz. Sağ altta bulunan New butonuna tıklayarak karakterimizi yaratmaya başlayalım.
En en en önemli sekmelerden birindeyiz. Burada gördüğünüz gibi üstte 10 tane sekme ve ilk sekmede ise Journey/Classic/Mediumcore/Hardcore şeklinde bir sekme görmekteyiz.
Diğer sekmeler aslında yukarıda görünen karakterimizin görünüşünü ayarlar iken bu sekme karakterinizin zorluğunu ayarlamaktadır. Yani yarattığınız karakteri başka haritalarda oynarken karakterinizin zorluğu ile oynarsınız.
Şimdi bu ne demek oluyor?
Şöyle oyunda aslında iki tane zorluk bulunmaktadır. Bunlardan biri karakterinizin zorluğu diğeri ise dünyanın zorluğudur. Karakterin zorluğu burada öldüğünüzde, zorluğuna göre; yaratıcı / para / yüklü miktarda para ,eşya / yüklü miktarda para ve eşya, karakteri silme şeklinde ilerlemektedir. Dünyanın zorluğu ise bildiğiniz oyunun zorluğudur. Yani karakterin zorluğu ile haritanın zorluğu aynı şey değillerdir.
Karakter için detaylandırmak gerekirse…
- Journey Mode (Journey’s End patchiyle gelen) : Kısaca creative mod’dur. Bu karakteri yaratıp oynayabilmeniz için haritanın zorluğu SADECE journey’de olması gerekmektedir.
- Softcore Mode : Karakteriniz öldüğünde map’in zorluğuna oranla para düşürür
- Mediumcore Mode : Karakteriniz öldüğün map’in zorluğuna oranla biraz daha fazla para düşürür ve bütün itemlerinizi düşürür.
- Hardcore Mode : Karakteriniz temenni olarak silinir.
Bu ayarı isteğinize göre yaptıktan sonra karakterinizi düzenleyip harita kısmına geçebiliriz
3- Dünya Yaratma Ekranı
Karakterimizi yaratıp seçtikten sonra artık dünya yaratma sekmesine gelmiş bulunmaktayız.
Aynı şekilde daha öncesinde ben dünyalar yarattığımdan burada bende iki tane dünya gözükmektedir. Sizde aynı şekilde boş gözükecektir. Tekrardan New butonuna basıyoruz.
Gördüğümüz gibi burada yaratacağımız dünyanın özelliklerini görmekteyiz. Sırayla bahsedecek olursak;
- Name; Yaratacağınız dünyanın ismi.
İsmini istediğiniz şekilde girebilirsiniz. - Seed; Ayarlamalardan sonra dünyanın kodu.
Bu kısmı ellememenizi öneririm (biraz internette araştırma yaparsanız istediğiniz bazı seedler olabilir ;)). - Small / Medium / Large; Dünyanın genişliği.
Tavsiyem Small veya Medium genişliğinde bir harita yaratmanızdır. Haritanız genişledikçe item ve maden bulma olasılığınız artar iken çabanız da artmaktadır. Large ikiden fazla kişiyle oynuyorsanız tavsiye edebileceğim bir genişliktir. Small ise local oynayacaksanız. - Journey / Classic / Expert / Master; Dünyanın zorluğu.
- Journey Mode (Journey’s End patchiyle gelen) : Kısaca creative mod’dur. Bu mapi yaratıp oynayabilmeniz için karakterinizin zorluğu SADECE journey’de olması gerekmektedir.
- Easy Mode : En temel Terraria oyunudur. Bilmeyenler için şiddetle tavsiye ettiğim oyun zorluğudur.
- Expert Mode : Eğer oyunu anladıysanız biraz daha kendinizi zorlamak istiyorsanız deneybilirsiniz. Bu modu seçerseniz bossları kestiğinizde artık “Treasure Bag” diye adlandırılan itemler düşürceksiniz.
- Master Mode : Gerçekten durmadan ölmeyi seviyorsanız bunu seçebilirsiniz. Artık bunu seçtiğinizde bossları kestiğinizde hem “Treasure Bag” ve ona ait “Relic” bulabileceksiniz. Bunun yanında ayrıcalıklı petler de düşmektedir.
- Bu sekme sizde olmayabilir. Random / Corruption / Crimson; Dünyanın hangi türden bozulacağı.
Gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra karakterinizi ve dünyanızı seçip oyuna atılmaya başlayalım.
4- Oyuna Başlarken 1 (Temel Öğrenimler)
Artık oyunumuza hazırız. Karakterimizle dünyamıza atılabiliriz. Atıldıktan sonra oyunumuz şu şekilde başlayacaktır.
Gördüğümüz gibi aslında çok bir şey gözükmemektedir keşke öyle olsa 😀. Her neyse başlayalım oyunumuzun sol üstünde görünen Hotbar, sağ Üst kısımda Health, Mana onun altında yer alan Map bulunmaktadır.
Şimdi klavyenizden ‘Esc’ tuşuna basın
Gördüğünüz gibi sol üst tarafta bulunan kısım genişledi ve sağ alt tarafta bir kısım daha eklendi. Sol üst taraf sizin invertory’niz aldığınız bütün herşey sırayla oraya yerleşmektedir. Dikkat etmeniz gereken tek şey en üst slot kısım Hotbar’ınız olmaktadır yani ‘Esc’ tekrar bastığınızda hızlı erişim sağlayabileceğiniz yerdir.
Sağ alt kısımda kalan yer ise sizin Armor ve Item ekleyebileceğiniz yerdir. Gördüğünüz gibi 8 Satır 3 Sütundan oluşmakta.
- İlk Sütun
Dye olarak adlandırlan boya kitidir. Oyunda ilerlediğinizde Dye bulacaksınız onu o slota yerleştiriyorsunuz kısaca kozmetik alanıdır. - İkinci Sütun
Kozmetik Armor / Item kısmıdır. Buraya yerleştirdiğiniz Armor / Item karakterinizde gözükecek olan kısımdır. Görünüş olarak ilk buraya öncelik verilir. - Üçüncü Sütun
Armor / Item kısmıdır buraya koyduğunuz Armor / Itemler karakterinizi etkilemektedir. Eğer kozmetik kısmınız boş ise görünüş olarak buraya geçecektir - İlk üç satır Armor kısmıdır. Geriye kalan satırlar item kısmıdır.
Tabii şimdilik gözükmeyen ama daha sonrasında gözükecek olan sol alt kısım bulunmaktadır. Ancak oraya daha sonra değineceğiz.
Bu kısımlar ilk başta karışık gelebilir ancak oynadıkça anlamaya başlayacaksınız.
Oyunun ikinci en önemli kısmı ise klavyenizin LShift (Sol Shift Tuşu) LCtrl (Sol Ctrl Tuşu) peki bunlar ne işe yarıyor?
- LShift Tuşu
Bu tuş size QuickAccess (Hızlı Erişim) sağlayan tuştur. Örneğin ağaç kesmek istiyorsunuz baltanızı kuşanıp ağaca sol tuşunuza basılı tutmanız gerekiyor. Eğer LShift tuşuna basılı tutarsanız ve imlecinizi ağacın üstüne getirirseniz baltayı siz hiç kuşanmadan balta iconu çıkıp ağacı hemen kesmenize olanak tanır. Tabii bu işlemi yapabilmeniz için invertory’nizde balta bulunması gerekmektedir eğer yoksa ağaca bir işlem yapamazsınız.Bu tuşu sadece ağaç kesmek için kullanmıyoruz ilerde meşale bulduğunuzda direkt LShift tuşuna bastığınızda ve imlecinizi karakterinizin biraz uzağına götürdüğünüzde meşaleyi otomatik olarak kuşandığını ve koymak için sizin mouse’un sol click tuşunu bekleyecektir.
- LCtrl Tuşu
Bu tuş aslında SmartCursor aktif eder. Peki nedir bu SmartCursor? SmartCursor aslında sizin için mantıksal hamleler yapmanızı sağlayan bir yardımcı programdır. Örnek vermek gerekirse tekrardan ağacı ele alalım. Ağacı kökünden kesmeniz gerekmektedir değil mi? Oyunda ağacı istediğiniz yerden kesebilirsiniz ancak odunu en çok toplayacağınız kısım ağacın kökü bağlı olan zeminden kesmeniz en mantıklı kısımdır. SmartCursor aktif ettiğiniz an daha sonrasında baltayı elinize aldığınızda şu şekilde bir durumla karşılaşacaksınız…
Resimi biraz yakınlaştırırsak…
Gördüğünüz imlecim ağacın üstünde olmamasına rağmen program direkt ağacı kesceğimi algılamaktadır. Bu sadece ağacı kesmek için değil aynı zamanda madende de geçerlidir Örneğin yol yapacaksınız kazmayı elinize aldınız ve kazmaya başladınız eğer SmartCursor açık ise sizin geçebileceğiniz şekilde bir yol yapmaktadır.
- LShift / LCtrl Aynı Anda Kullanma
Şimdi bu iki tuşu kavramak gerekiyor. Eğer bu ikisini hızlı bir şekilde kavrayıp kullanabilirseniz çok hızlı bir şekilde maden ve araç gereç toplayabilirsiniz.Elinize kılıcı alın ve SmartCursor’u aktif edin (aktif olup olmadığını oyunda ki imlecinizden anlayabilirsiniz eğer imleciniz küçük(cılız) ise aktif olmadığını eğer kalıplı görünüyorsa aktif olduğunu anlayabilirsiniz.)
Daha sonrasonda LShift tuşuna basılı tutup imlecinizi ağaç yakınına getirin..
Tadaa… Gördüğünüz artık ağacı kesmek için hazırsınız ve bunu baltanızı aramadan seçmeden yaptınız.
Dipnot her ne kadar baltayı direkt elime aldığım gözüksede burada LShift ve LCtrl kombinasyonu kullanılmıştır.
Bunları kavradıktan sonra artık oyuna hazırız.
5- Oyuna Başlarken 2 (Ev Yapımı, Craft, NPC)
Evet oyuna başladınız ilk işiniz diğer oyunlarda da olduğu gibi temel itemleri bulmak (örneğin odun, taş, maden daha sonrasında barınma vs.)
Oyunda kesinlikle ev yapmaya özen gösterin. Burada özen derken evinizi süsleme anlamında söylemiyorum. Ev yapmanızda ki amaç oyunda NPC’lerin bulunması. Siz bazı başarılar elde ettiğinizde NPC’ler gelecektir. Daima evinizde boş odaların olmasına özen gösterin.
Şimdi Örnek olarak bir ev oluşturalım (en uygun ve en ucuz yöntem denilebilir yabancılar buna shoebox (ayakkabı kutusu) (ilerleyen zamanlarda anlayacaksınız neden olduğunu :D) demektedir.)
- Belirli miktarda odun toplayıp 10 blok genişliğinde 8 blok yüksekliğinde bir diktörtgen oluşturun daha sonrasında yanları LCtrl açıkken kazmanızla 3 blok kırın.
- Daha sonrasında NPC için uygun bir ev olması için;
- Duvara(Walls)
- Kapıya(Doors)
- Sandalyeye(Chair)
- Masaya(Table)
- Bir Işık Kaynağına (Chandlers, Torches vs.)
ihtiyaç duymaktadır. Bunları sağlayabilmek için yeterli miktarda odun toplamamız gerekmektedir. 100’e yakın odun topladıktan sonra oluşturduğunuz dikdörtgenin içine girin. ‘Esc’ tuşuna bastıktan sonra…
- Sol alt kısımda gördüğünüz gibi bir alan oluştuğunu göreceksiniz. Burası bizim yapabildiğimiz craft alanıdır. Dikkat ederseniz çok az şey yapabiliyoruz şuan. Ancak sorun değil. Aynı Minecraft’ta olduğu gibi ilk önce Crafting Table oluşturuyor ve yerleştiriyoruz.
- Gördüğünüz gibi artık bir kaç şey daha yapabiliyoruz. Aslında mantık Minecraft mantığıyla aynıdır sadece Minecraft’ta crafting table’a sağ tıklayıp düzen kurarken burada sadece invertory’mizde hangi itemler bulunuyorsa ona uygun itemler yapabiliyoruz (Fırın ve örs içinde aynısı geçerlidir).
Evimizi yapmaya devam edelim.
Burada küçük bir trick verelim yaptığınız Crafting Table oyunda masa olarak geçmektedir. Eğer bir odanıza crafting table yanına sandalye koyarsanız gerekli gereksinimleri sağlamış oluyorsunuz. Ancak normal masa 8 Wood harcarken crafting table 10 Wood harcamaktadır.
- Bu şekili elde ettikten sonra odamıza bir ışık kaynağına ihtiyaç vardır. Aynı şekilde crafting table yakınında durarak torch yapacağız. Yukarıdaki örnekte torch hemen gözükmesine rağmen gözükmeyedebilir. O yüzden yapabileceğimiz bütün recipes(tarifeleri) görmek için sol altta görünen çekiç ve 9 nokta bulunan simgeye tıklıyoruz
- Önümüze bu şekilde bir ekran çıkmaktadır. Buradan Torch seçip craftlayıp odamıza yerleştiriyoruz ve artık bir odalı evimiz hazır oluyor. Ancak bunun doğru olup olmadığını kontrol etmek için sağ alt tarafta kalan armor / item listemize gidiyoruz ve orada tepede üç simge göreceğiz.
- Hemen üstlerinde gözüken Kamera Simgesi, Ev Simgesi ve Kanca Simgesi görmekteyiz.
- Kamera Simgesi ekran görüntüsü alacağınız zaman ayarlamaları yaptığınız sekmedir.
- Ev Simgesi; Oda oluşturduğunuz zaman kontrol edebileceğiniz ve dünyanıza gelen NPC’leri görüp istediğiniz yere yerleştirmenizi sağlayan kısımdır.
- Kanca Simgesi; Minecart, petlerin, bineğinizi ve kanca takabildiğiniz kısımdır.
- Ev simgesine bastıktan sonra sağ tarafta beliren soru işareti simgesine basıyoruz ve oluşturduğumuz odanın içine tıklıyoruz.
- Sol en alt kısımda bulunan kısımda eğer suitable yazısını görüyorsanız odanız NPC için uygun demektir eğer o yazıyı göremiyorsanız gerekli eklemeleri yapın.
- Daha sonrasında bu odanızı çoklayın…
Binamız artık hazırdır. Tavsiyem binanızda maksimum 4 oda olmasıdır kendinizi geliştirdiğiniz zaman neden böyle yapmanız gerektiğini anlayacaksınız.
6- Artık Oyuna Hazırsınız… (Tips / Son)
Evet artık oyuna hazırsınız gezin, tozun madenler arayın odun kesin… Keşfedin açıkcası.
Son olarak vereceğim yardım notları bulunmakta bunları basitçe sıralayacak olursak…
- İlk NPC (Guide) sizin için çok önemlidir. Bulduğunuz itemle ne yapabileceğinizi nerede yapabileceğinizi yazar sık kullanmanızı çok öneririm.
- Rehberde de bahsettiğim gibi LShift ile LCtrl kullanımı alıştırın.
- Bulduğunuz veya oluşturacağınız silahın veya eşyanın ne olduğunu, nasıl davrandığını (savurması ekstra özellikleri vs.) öğrenmek istiyorsanız arama motorunuzda arama yapın (İngilizce bilginiz yüksek olması gerekebilir ama en azından bazı sitelerde nasıl davrandığını nasıl göründüğünü GIF şeklinde paylaşıyorlar.)
- Oyunun başı çok sıkıcı olabilmekte ancak dişinizi sıkarsanız çok seveceğiniz bir oyun olacaktır.
- Zindan bulamayabilirsiniz eğer dünyanızda çok ilerlemediyseniz baştan açabilirsiniz.
Benlik bu kadar arkadaşlar umarım faydalı ve etkileyici bir anlatım olmuştur. Rehberimi beğenmeyi ve favorilemeyi unutmazsanız bir çok yeni başlayacak olan arkadaşlara faydanız dokunur.
Eklememi istediğiniz veya şuraya şöyle yazılabilir dediğiniz kısımlar varsa yazabilirsiniz şimdiden iyi eğlenceler!