Yakuza 6: The Song of Life Guide

Yakuza Serisi Rehber,İnceleme for Yakuza 6: The Song of Life

Yakuza Serisi Rehber,İnceleme

Overview

Yakuza serisine başlasam mı diye düşünenler için faydalı olabilecek bilgiler.

Yakuza Kimlere Göre

Yakuza Serisi’ni almadan veya başlamadan önce bu rehberi okumanız oyunları anlamız için faydalı olacaktır. <<Spoiler yoktur>>

Lütfen Dikkat: Bu Genel Bir Rehberdir ve Yeni Başlayacaklar İçin Yazılmıştır.

Benim Yakuza oyunlarını eskiden bilmeme rağmen, oynama imkanım yeni oldu ve hazır PC’ye gelmişken hepsini ard arda oynayarak bitirdim. Aslında daha önce sadece Yakuza 2’yi PS2 emülatöründe oynama şansım olmuştu ve açıkçası tüm serinin PC’ye geleceğini duyduğumda oldukça sevinmiştim. Tüm seriyi bitirdikten sonra şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki oyuncu hayatımda gerçekten hikayesi ve karakterleriyle beni etkileyen ve en sevdiğim oyunlar arasında ikinci sıraya oturdu. Lakin tüm Yakuza oyunlarını aynı derecede sevdiğimi söyleyemeyeceğim ve yer yer beni bayan noktalardan sizlere bahsedeceğim. Oyunları almayı düşünenler için şunu belirtmek isterim ki bu oyun serisi çok fazla sinematik sahne barındırmaktadır. Örnek vermem gerekirse; Yakuza 6’da tahminen 8-10 saate yakın sadece ana hikayeye ait ara sahneler bulunmaktadır.Bu kısım sizin için sorun değilse gerisi için hiç tereddüt etmeyin. Oyunları illa Steam’den almanıza da gerek yok, XBox Game Pass’te tüm oyunlar mevcuttur.

Giriş

Yakuza aslında baş rolünde sizin oynadığınız yedi bölümden oluşan bir sinema filmi. Sinema filmi diyorum çünkü, oyunun hikayesi, ara sahneleri, sinematografisi yüksek bütçeli bir sinema filmi tadındadır. Eğer yarımşar saatlik ara sahneleri size sıkılmadan izletmeyi başarıyorsa bence bu bir başarıdır. MGS’ler de zamanında bunu çok iyi başarmıştır.

Yakuza serisi Sega‘nın en başarılı IP‘sidir ve bu oyunun temelleri 1999 yılında çıkan ve Yu Suzuki‘nin yapımcılığını üstlendiği Shenmue‘dur. Shenmue için Yakuza‘nın prototipi’dir demek yanlış olmaz. Serinin doğuşu 2005 yılında Shenmue kaynak alınarak doğmuş olsa ve başarılı bir oyun serisi olsa da Yu Suzuki‘nin bu projeye dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Kaldı ki Shenmue‘nin başardığı bir çok iyi oyun dinamiğinin Yakuza Serisi’nde olmadığını da belirtmek isterim. Örneğin: Shenmue‘de bir hayat döngüsü vardı ve esnaflar belli saatlerde gelir, belli saatlerde dükkanlarını kapatır evlerine giderlerdi ve eğer takip ederseniz evlerine kadar gittiklerini hatta yolda durup alışveriş yaptıklarını vb. durumlara şahit olurdunuz ve bu size gerçekten yaşayan bir kasaba hissiyatı verirdi. Ama, Yakuza‘da iki nokta arasında bir ileri bir geri mekik dokuyan, bir noktada belirip o noktadan hamam böceği misali dağılan onlarca NPC, sizin olduğunuz bölgelerde kalabalık görünsün diye beliren ve birden ortadan kaybolan NPC’ler vb. durumlar maalesef göze batıyor. Neyse ki Yakuza 6‘da az biraz daha özenli çalışmışlar.Neyse, Shenmue‘yu övdüğümüze göre Yakuza‘ya dönelim. 🙂

Yakuza Oyunları

Yakuza Serisi’nin bu 7 oyun dışında iki tane Japonya’ya özel, aynı karakterlerin yer aldığı fakat farklı dönemlerde geçen 2 oyunu daha var. Ayrıca Yakuza Like a Dragon ve şu an için konsollarda olan ama büyük ihtimal PC’ye de gelecek Judgment’da dahil olmak üzere 11 tane oyunu var ve bu oyunların 9’u aynı bölgede geçmekte.Bu 9 oyunun hepsinde Tokyo’nun Kamurocho Bölgesi’ndeyiz ama bunun dışında Osaka,Okinawa,Hiroshima gibi şehirlerin de farklı bölgelerinde de yer yer bulunuyoruz. Kiryu Saga denilen 7 oyun toplamda 28 yıllık bir hikayeyi barındırıyor. Evet,1988 yılında Yakuza 0’la başlıyorsunuz ve 2016 yılında Yakuza 6’yla Kiryu’nun hikayesini tamamlıyorsunuz. Bu süre zarfında özellikle Kamurocho’nun gelişimine birebir şahit oluyorsunuz.Tabii tek şahit olduğunuz gelişim bu değil ana karakterin ve muhtemelen içlerinden birinin en sevdiğiniz olacağı yan karakterlerin gelişimini de izliyor, yer yer bu karakterlerin bir çoğunu da kontrol etme şansı buluyorsunuz. Bence bu oyunu güzel yapan yegane durumlardan biri bu 28 yılın karakterler üzerindeki etkisini güzel yansıtabilmiş olması. Bir oyunun kötü karakterleri de sağlam olmalı. Yakuza Serisi bunundan üstesinden gelmeyi başarabilmiş bir oyundur.

Kazuma Kiryu Saga:

Yakuza 0 (Ana Karakterin Nasıl Yakuza Olduğunu Anlatan Oyun)
Yakuza Kiwami (Yakuza 1 Remake)
Yakuza Kiwami 2 (Yakuza 2 Remake)
Yakuza 3
Yakuza 4
Yakuza 5
Yakuza 6 (Kiryu Saga’nın Son Oyunu)

—————
Judgment (Aynı Bölge Farklı Bir Hikaye)
—————
Yakuza Like A Dragon (Bu Oyun Aynı Bölgede Geçse de Sıra Tabanlı Bir Sisteme Sahiptir)
—————

Spin Off’lar (Japonya’ya Özel)

Yakuza: Kenzan (Eski Japonya Edo Dönemi 1605’lerde Geçiyor)
Yakuza: Ishin (Eski Japonya Bakumatsu Dönemi 1860’larda Geçiyor)

Yakuza Oynarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Burada anlatacaklarımı seçtiğiniz zorluk derecesine göre bolca yapmanız gerekecek.

Can Yenileme Sistemi

Oyunda canınız azaldığında kullanabileceğiniz can yenileme iksirleri mevcut ama envanterinizde taşıyabileceğiniz bir sınır var.Aslında iksirden ziyade StaminanX, XX, Royale, Spark, Toughness Z, Tauriner vb. adlarda ilaçlar var ve bu ilaçları Poppo,Ebisu Pawn, Pharmacy gibi dükkanlardan satın almanız gerekiyor.
Ancak, bu ilaçlar oldukça pahallı ve sürekli ilaç kullanırsanız bir süre sonra parasız kalabilirsiniz o yüzden bu ilaçları sadece kalabalık dövüşler , Boss dövüşleri gibi durumlarda kullanmanızı tavsiye ederim.Peki bunun dışında karakterin canını nasıl yenilersiniz. Yakuza oyunlarında şehirde dolaşırken uğrayıp yemek yiyebileceğiniz lokantalar mevcut.Mümkün olduğunca karakterin canını buralarda yemek yiyerek doldurmalısınız. Hem ucuzdur hem de yakınlarda her an girebileceğiniz bir lokanta mutlaka vardır. Yemek yemenin bir artısı da yeteneklerinizi açmanız için gereken puanlardan da vermesidir. Bunun dışında yine, Poppo gibi dükkanlardan yanınıza yemek de satın alabilir ve dövüş esnasında onları da kullanabilirsiniz.

Yetenek Sistemi

Aslında oyunun kilit noktası burası karakteri ne kadar geliştirirseniz Boss dövüşlerinde o kadar rahat edersiniz. Lakin oyunda bir çok yetenek yan görevler ve çeşitli aktivitelerle açılmakta. Örnek vermem gerekirse bazı oyunlarda elinde yemek taşıyan ahçının ayağı kayıp yemeği nasıl yere düşürmediğini izliyor ve oradan bir hareket kapıyorsunuz, bir diğerinde elemanın biriyle çeşitli meydan okumalara katılıyorsunuz ve tamamlayabilirseniz kapalı bir yeteneğinizi açabiliyorsunuz. Bu oyundan oyuna farklılıklar gösterebiliyor.

Yakuza 0
Yakuza 6

1-Dodge,Parry,Quick Step ayrıca yere düştüğünüzde hızlıca kalkma, kalkarken çelme takma gibi yetenekleri açmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Bunun dışında özel yetenekler yapmanıza olanak tanıyan Heat Çubuğunu’da geliştirmeli ve Heat Action denilen özel yetenekleri de açmalısınız.Oyunların bir çoğunda Heat Çubuğu kendiliğinden boşalır, boşalmadan Heat Action kullanmanızı tavsiye ederim. Heat Çubuğunun durup dururken boşalmaması için de bir özellik açmanız gerekiyor ama ben uğraşmamıştım.
2-Tavsiyem ana hikayede zorlanmaya başladığınız yerde karakterin gelişimine odaklanmanızdır. Aksi takdirde oyun eziyete dönüşebilir. Misal Yakuza 0‘da Shakedown adında tek atan ve tüm paranıza el koyan bir herif var. Güçlenmeden bu elemana bulaşmamanızı tavsiye ederim.
3- Oyunda düşmanlar, özellikle Boss’lar korunabiliyor ve büyük bir sıkıntı. Çünkü, hasar veremiyorsunuz. Bunu aşmak içinde defans bozan yetenekler var. Özellikle Boss‘larla kapışmadan önce bu yeteneği açmalısınız.

Yetenek sistemi oyundan oyuna farklılıklar göstersede aslında mantık hep aynı.Yakuza 0 ve Yakuza Kiwami‘de 3 dövüş stili arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Boss‘ların hangi still’de dövüştüğüne dikkat edip karşı dövüş tarzına geçmeniz gerekiyor yoksa zorlanırsınız.

Para Kasmak

1- Oyunda sadece başlarda para sıkıntı çekersiniz. Eğer dediklerimi yaparsanız hızlıca para kasabilirsiniz.Para sadece ekipman ve iksir almak , yemek yemek için kullanılmıyor, bazı oyunlarda yetenekleri de paranızla açıyorsunuz.
2- Para biriktirmek için bazı yetenekler mevcut mesela kapıştığınız düşmanlardan yüksek miktarda para düşmesi gibi o yetenekleri açmayı ihmal etmeyin ve bolca adam dövün.
3- Hemen hemen her oyunda para kazanabileceğiniz değişik sistemler mevcut.Misal, Yakuza 0′da Estate görevleri yaparak hızlıca para kasabilirsiniz.Yakuza 6‘da Kiryu Clan görevleri’de iyi para kazandırır.Her oyunda böyle içerikler mevcut.
4-Oyun içi oyunları da deneyin.Bu oyunlarda başarı elde ettiğinizde de güzel ödüller ve para kazanabilirsiniz. (Beyzbol,Atari,Dövüş Bahisleri,Golf vb.)

Kiryu Clan

Oyunun Dünyasını Gezin

Yakuza‘nın her oyununda farklı bölgelere seyahat edersiniz. Her haritayı köşe bucak dolaşın. Yan görevlerle ancak haritayı gezdiğinizde karşılaşırsınız.Oyunda Taxi mevcut ama her yere yürümenizi ve karşınıza çıkan görevleri tamamlamanızı tavsiye ederim. Oyunları hemen bitireyim diyerek oynamayın ve tadını çıkarmaya bakın. Kaldı ki oyunların içeriği oldukça geniştir.

Kamurocho
Sotenbori

Ekipman

Yakuza oyunlarının hepsinde karakterin giyebildiği defansif ekipmanlar mevcuttur.Kimisini görevle elde edebilirsiniz. Ayrıca Ebisu Pawn‘a gidip satında alabilirsiniz.Yakuza 3-4-5‘te ekipmanınızı geliştirebileceğiniz bir eleman mevcuttur. Ondan ister yeni ekipmanlar alabilir, ister elinizde olanı geliştirebilirsiniz. Karakterin ofansif ve defansif özelliklerini yükseltmek için bunlar gereklidir.Ayrıca ilk 6 oyunda ofansif ekipmanlarda alıp kullanabilirsiniz. Kılıç,sopa,tabanca vb.

Dövüş Sistemi

Boss’lar

Yakuza oyunları tuş spamlayarak oynayabileceğiniz oyunlar değil. Eğer harala gürele sürekli saldırarak oynarsanız özellikle Boss‘ları geçemezsiniz. Düşmana kilitlenerek ve kaçınarak dövüşmeniz gerekiyor ara ara çıkan Quicktime Event‘lere de dikkat etmelisiniz. Mümkün olduğunca Heat Action kullanmalısınız. Boss‘ların fazları ve onların da siz gibi Heat Action’ları vardır. Özellikle parladıklarında saldırmamalısınız yoksa özel hareketler yapar epey bir canınızı alırlar. Kısacası düşmanı takip ederek, kaçınarak oynamalı, boşluk bulunca da saldırmalısınız ve Heat Action kullanmalısınız. Oyunda çevredeki mobilyalar, araçlar vb. objeleri de kullanabilirsiniz.

Kalabalık Düşmanlar

Kalabalık düşmanlarla dövüşürken yapmanız gereken en önemli şey arada kalmamak ve her zaman tüm düşmanı karakterin baktığı yöne almak. Oyunda RB tuşuyla düşmanlara odaklanabiliyorsunuz. Bu tuş sizin için olmazsa olmaz bir tuş ve her dövüşte mutlaka eliniz RB‘de basılı olsun. Kalabalık ortamdan çıkmak için RB‘de parmağınız çekip bir yöne yardırabilirsiniz sonra dönüp RB‘ye basarak düşmana odaklanabilirsiniz. Bunu çözmezseniz işiniz zor. Oyunun en önemli tuşu XBox Kolunda RB, klavyede karşılığını bilmiyorum onu siz çözersiniz. Kalabalık düşmanlarda en etkili yöntem kapma ve düşmanı çevirerek fırlatmadır. Böylece diğer düşmanları da yere serersiniz. Yine oyundan oyuna değişen bir durum olsa da genel olarak alan vuran yetenekler işinizi kolaylaştıracaktır. Bazı oyunlarda kombo sırasında kapma tuşuna basarsanız da düşmanı kapıp fırlatacaktır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta önce elinde silah olanları indirmenizdir. Çevrenizde ki büyük objeleri kullanarak da sağlam alan hasarı verebilirsiniz. (Mobilya,Bisiklet,Tabela vb.)

Gizli Boss Amon

Ben bunu sonradan öğrendim o yüzden yazma gereği duyuyorum. Oyunda ana karakterin ezeli düşmanı bir karakter var adı Amon ve her oyunda belli gereksinimleri yaptığınızda onunla karşılabiliyorsunuz. Yenebilirseniz, oyundan oyuna değişen çeşitli ödüller elde edebiliyorsunuz. Hazırlıklı gitmenizi ve gitmeden önce Save/Kayıt almanızı tavsiye ederim. Yakuza 6‘da öküz gibi hasar veren kendisi yetmiyormuş gibi patlayan Drone‘ları, mayınlarıyla uğraşmak zorunda kaldım ve 10+ denememde anca yenebildim.Hani çokta önemli değil ama bu tür şeyleri sevenler için yazayım dedim.

Son Söz

Yakuza Serisini hiç oynamamış olanlar eğer dövüş oyunlarını ve hikaye anlatımlı oyunları seviyorlarsa bu seriyi bırakamayacaklardır.Türkiye’de çok bilinmese de tüm serinin PC’ye çıkmasıyla bir çok oyuncunun bu seriye aşık olacağını düşünüyorum.

Benim En Sevdiklerim Sırasıyla:

1-Yakuza 6 (Tek solukta bitireceğiniz harika bir oyun. Keşke Quicktime Event’ı bu kadar azaltmasalardı)
2-Yakuza 5
3-Yakuza 0
4-Yakuza 4
5-Yakuza Kiwami 1
6-Yakuza Kiwami 2
7-Yakuza 3

Umarım bu inceleme kafanızda ki soru işaretlerine cevap olmuştur. Rehber kısmı da işinize yaramıştır..

Değerlendirme

Artıları

-28 yıl süren bir ana hikaye ayrıca her oyunun kendi hikayesi.
-Film gibi uzun ara sahneleri sıkmadan izletmeyi başarabilmesi.
-Gaza getiren dialoglar,müzikler ve Boss dövüşleri
-Tonla içerik (Karaoke,Atari,Bowling,Golf,Mahjong ve daha bir sürü oyun)
-Yakuza 0, Kiwami 1,2 ve Yakuza 6’nın görsel kalitesi
-Bölgelerin özenle tasarlanmış olması ve 28 yıllık gelişimin görülebilmesi (Kamurocho)
-Sağlam ana karakterler,düşmanlar
-Ciddi bir oyun olmasına rağmen yer yer kahkahaya boğması,nerden geldim lan ben bu göreve dedirtmesi.

Eksileri

-Sürekli aynı bölge (Her oyunda olan Kamurocho)
-Yakuza 3-4-5’in Remake yapılmaması, oyunda boş boş dolaşan, aniden ortaya çıkıp aniden yok olan NPC’ler ve yukarıda da yazdığım hamam böceği gibi bir noktadan dağılmaları
-Yakuza 0-3-4-5’te karakterlerin kütük gibi yürümesi,koşması
-Yakuza 3-4-5’te çoklu karakterle oynanabildiğinden her karakter için aynı şeyleri defalarca yapmak.
-Bir çok oyunda aşırı bunaltıcı başarımlar (100 Klan galibiyeti, İlk oynanışta açık olmayan Legend Mod’da bitirmek, bütün içecekleri iç, bütün yemekleri ye, tüm hostes’lerle ilişkiyi platinum yap vb.)
-Dolaşırken sürekli ya yakuzalar ya serseriler tarafından saldırıya uğramak ve sürekli onlarla dövüşmek zorunda kalmak.
-Yakuza 6’da suya düşünce karakterin ölmesi (Hiç ölmeden bitirmek isteyenler için sıkıntı)
-Yakuza 6’da fotoğraf çekme başarımı olması ama fotoğraf çekilememesi (Bug)
-Özellikle Yakuza 3 ve 4’de ki aşırı gereksiz ve özensiz yapılmış yan görevler.
-Tüm seride toplamda 2 kere kullanılmış gereksiz kar motoru kullanma sahneleri.
-Yakuza 6 hariç tüm oyunlarda yan diyalogların seslendirilmemesi.

Puan: 7.5/10 (Kiryu Saga İçin – İlk 7 Oyun)
SteamSolo.com