Assassin’s Creed® Origins Guide

Antik Mısır Tanrı ve Tanrıçaları for Assassin's Creed Origins

Antik Mısır Tanrı ve Tanrıçaları

Overview

2017 yılında piyasa sürülen AC: Origins Antik Mısır ‘da geçmesiyle bir çok oyuncunun ilgisini farklı bir yönden çekmişti. Bu macera da Antik Mısır ‘a ait birkaç bilgiyi toplamaya çalıştım. Umarım beğenirsiniz, iyi okumalar herkese :)(Devam edecektir)

Mısır Tanrı ve Tanrıçaları

Geb ve Nut

Bazı kaynaklarda Geb, Nut ‘un kocası ve yeryüzü tanrısı, Neb ise gökyüzü tanrıçası. Başka kaynaklarda ise Ge Dünya ‘nın, Nut Gökyüzü ‘nün kendisi olarak geçmektedir.

Amon

Amon (Amen, Amun, Ammon, Amoun): “Amen” “saklı olan” demektir.

Teb’in baş tanrısıdır ve ilk tanrıdır ve bütün tanrıların tanrısıdır. Eşi Amunet’le birlikte tanrıdır. Kutsal hayvanları kaz ve koçtur.

Amon; Teb şehrinin hava ve bereket tanrısı iken, buradaki prensler güçlenip Mısıra hakim olunca yerellikten kurtulup önemli bir tanrı olmuştur. Gizli güç anlamına gelir.
Tanrıların Kralı olarak kabul edilen Amon, daha sonra Güneş Tanrısı ile birleştirilerek Amon-Ra ismini almış ve adı en çok anılan Tanrı haline gelmiştir.

Adına yapılan Karnak Tapınağı, dünyanın en büyük dini yapısıdır.

Kral IV. Amenhotep Amon hoşnuttur anlamına gelen adını Akhenaton (Aton’un hizmetkarı) olarak değiştirdi ve Mısırda herhangi bir betimleme yapılmayan Aton dinini kurdu ve diğer tanrılara tapınmayı yasakladı. Kralların da tanrı değil insan olduğu düşüncesini yaydı. ancak Amon rahipleri bu durum karşısında ayaklandılar. Akhenaton’un ölümünden sonra Aton’un tek tanrıcı Güneş dini’ tarihten silindi.

Güncel etkiler; Amon’un adı günümüze kadar dini tören ve dualarda Âmin, Âmen şeklinde tekrarlanmaktadır.

Ra

Ra; en köklü tanrılardan biri olup, Dünya’yı, diğer tanrıları ve insanları yaratmıştır. Kafasında bir disk taşıyan şahin başlı bir insan olarak tasvir edilir.

Güneş Ra’nın sembolüdür; tüm vücudunu ya da gözünü temsil eder. Ra’nın sembolleri güneş sembolleridir, Phoenix’e benzer bir özelliği vardır; her sabah ateşlerin içinden tekrar doğar.

Ra’yı Güneş tanrısı olarak kabul edenler için; Mısır’da; Tanrı yaşam ve ışıktı. En iyi şekilde Güneş tarafından temsil edilebiliyordu; çünkü Dünya’yı ıstıyordu ve fotosentez sayesinde enerji veriyordu. Güneş bu noktada; insanların Ra’yı anlaması için bir metafordur.

Kimi yazarlara göre Ra, Mısır’ın tek tanrısı olup, diğer tüm tanrı ve tanrıçalar, onun parçalarını oluşturuyordu.

Osiris

Eski Mısır dininde ölüler tanrısı.Bütün eskiçağ boyunca tanınmasını sağlayan bir efsanenin olan Osiris’in , eski inançların doğmasında büyük payı vardır.

Kardeşi Set onu öldürmüş ve parçalarına ayrılmıştır ve parçalarını da Mısır’a dağıtmıştır. Ve Osiris’in çocuğu olmadığı için, bu da Set’i firavun yapmıştır. Bu sırada Isis de çok üzülerek Osiris’in parçalarını toplayıp onu hamile bırakacak kadar diriltmek için büyüsünü kullanmıştır. Ama bu büyü o kadar uzun sürmüştür ki bu sefer de kalan zamanını yeraltı dünyasında ölümden sonraki yaşamın baş tanrısı olarak geçirmek için ölmüştür

Onu betimleyen tasvirlerde elinde hükümdarlık sembolü olan kamçı ile bir asa tutar. Tuttuğu asanın üzerinde Sirius yıldızının bazı sembolleri bulunur ki, bu sembollerden ikisi köpek başı ve yaydır. Bazı yazarlara göre Osiris Sirius-B, İsis Sirius-A yıldızıyla ilişkilidir.

Seth

Seth, savaş, kaos ve fırtınalar tanrısıydı. Osiris ve Isıs ‘in erkek kardeşi, genç Horus ‘un amcasıydı. Nephthys ‘in kardeşi ve kocasıydı. Diğer eşi de doğurganlık ve doğum üzerine başkanlık eden tanrı.a Rawaret ‘ti.

Dünyanın yarayılmasından sonra Geb(dünya) ve Nut (Gökyüzü) birliği tarafından yaratılan ilk 5 tanrıdan biridir.

Adı genellikle “yok edici” olarak çevrilir. Seth ‘in sıfarları; “Çölün efendisi”, “Güneyin Hükümdarı”dır.

Kötü güçlerin etkisi altına giren Seth, kardeşi Osiris’i öldürdü ve Mısır’a sahip olmak istedi. Ama İsis, dağılmış parçalarından Osiris’i canlandırdı, ondan bir çocuk sahibi oldu. Oğulları Horus, Seth’i yenip babasının intikamını aldı ve Mısır’ın başına geçti. Osiris’e karşı çıktıktan sonra şeytani Tanrı olarak anılmaya başlamıştır.

Isis

Isis yaratılmanın kadın modelidir. Annelik ve Bereket tanrıçasıdır. Nut ve Geb’in kızı, Osiris’in eşi ve Horus’un annesidir.İsis, Antik Mısır’da hayat verici ve ilahi anne olarak kabul edilmiş, ünü Roma’ya kadar yayılmıştır.

İsminin anlamı Tahtın kraliçesi demektir. Onun tacının sembolü, öldürülen kocası Osiris ‘i simgeleyen boş bir yaht sandalyesi şeklindedir.

Yeraltı dünyasının yüce hanımı, Osiris ‘in alemine giden ölülerin vücutlarını yeraltı alemine uygun şekilde değiştirmeye yardım ediyordu. Bu yüzden Isis, Osiris ile birlikte Yaşam veren, ölülere ve yaşayanlara yemek taşıyan biri sıfatını kazandı.

Kutsal hayvanı kobra yılanıdır. İsis’in Mısır halkı tarafından reankarnasyonla Cleopatra’nın içinde yaşadığına inanılmıştı.

Devam

Horus

Horus (Haru, Hor), Antik Mısır mitolojisinde gök tanrısıdır. Osiris ve İsis’in oğludur. Horus, şahin başlı tasvir edilir, bazı tasvirlerde firavunlar İsis’in kucağında sembolize edilmiştir. Bunun sebebi firavunların dünya üzerindeki Horus olduğuna inanılmasındandır. Firavunlar kendilerini Horus’un yeryüzündeki cisimleşmiş halleri olarak gördükleri için Horus, Antik Mısır’ın en önemli tanrılarından biridir. Firavunlar, Horus’un ismini kendi isimlerinden biri olarak alırlardı. Aynı zamanda Firavunlar Ra’nın takipçisiydiler, bu yüzden Horus aynı zamanda güneş ile de ilişkilendirilirdi. Güneş tanrısı olarak gösterilmesi yanında Osiris’in oğluydu. Mısır’ın farklı bölgelerinde farklı Horus varyasyonları konusundaki ihtilafı çözmek için en az on beş farklı Horus formu kullanılmıştır. Bu formlar ait oldukları soy ağacına bağlı olarak güneş ve Osiris tipi olmak üzere iki kategoriye ayrılabilir. Eğer İsis’in oğlu olduğu söyleniyorsa, Osiris tipi; yoksa güneş tipi kabul edilmektedir. Güneş tipi Horus, Atum, Ra, Geb ya da Nut çeşitli tanrıların oğlu olarak adlandırılırdı.

“Horus” adı, bu ilahın Grekçe’deki (Grekçe: Antik Yunan dili) adıdır, Mısır dilindeki asıl adı “Hor”dur. Antik Mısır eserlerinde Horus, sık sık bir gözle, şahin kafasıyla veya atmaca kanatlı bir yıldız diskiyle tasvir edilir. Çocuk başıyla ya da genç bir insan başıyla temsil edildiğinde parmağı kelam organı olan ağzında ya da ağzını işaret eder tarzda tasvir edilir.

Nephthys

Nephthys antik bir tanrıçaydı ve Eski Krallık zamanından kalma metinlerde işaretlerine rastlanırdı.

Nephthys ismi Greekçe ‘den gelmektedir Eski Mısırlılar bu tanrıçaya Nbthwt (Nebthet) derlerdi. Tanrıçaların başı olarak tanımlanmış ve her ailenin koruyucusu olmuştur.

Nephthys Seth ‘in kadın muadili olaak düşünülür. Seth çölde, Nephthys ise havada temsil edilir. Seth kısır, verimsiz olduğundan çöl yakıştırması yapılmıştır. Nephthys havada bir tanrıça olduğundan kuş şekli verilmiştir ancak kısır olduğundan akbaba ile ilişkilendirilmiştir.

Nephthys ‘de Seth gibi kısır olmasına rağmen sonraki mitlere göre Osiris veya Seth ile birleşip Anubis ‘in annesi olduğu düşünülür.
Başka bir mite göre Nephthys, kocası Seth onunla ilgilenmediği için Isis kılıına girer fakat Seth yerine Osiris ‘i baştan çıkardığı böylece Anubis ‘in babasının Osiris olduğu söylenir.

Anubis

Anubis (Anpu), Antik Mısır mitolojisine göre ölüm ve cenaze tanrısıdır. Set ile evli olan Nephthys ve Osiris’in oğludur. Çakalların mezarlar etrafında dolaşması nedeniyle çakal başlı Anubis ölümle beraber anılır.

Seth tarafından öldürülen Osiris’i mumyaladığı için mumyalama tanrısı olmuştur. Görevi tüm ölüleri korumak ve yüceltmektir. Bu yüzden mumyalamayla görevli kişiler Anubis maskesi takarlardı.

Ölen kişi diğer dünyada yargılanırken Anubis ona yardım eder. Anubis diğer dünyada ölülerin koruyucusu ve ölüler kentinin efendisidir. Anubis tanrılar arasında en korkutucu olanıdır. Ölüleri tekrar hayata döndürme gibi bir özelliği de olduğu sanılmaktadır. Yüzünde bir çakal ısırığı vardır. Kutsal mumyalayıcı olarak da bilinir.

Antik Mısır inancına göre Anubis’in mezarları koruma güçüne sahip olduğu bilinmektedir. Bu yüzden mezarların girişine mezarları korusun diye Anubis heykelleri konulmuştur.

Anubis en çok bilinen Mısır tanrılarından biriydi. Doğruluk tüyüne karşı ölünün yüregini tartarken, Anubis ahirete kimin gideceginin kararını verme konusunda Osiris’e yardım ederdi.

Anubis’in rolü, ölüye yeraltında rehberlik etmekti ve bu ona Mısırlılarda özel bir önem vermekteydi.

Ek olarak, Anubis bedenin çürümesini engelleyen mumyalamanın mucidi olarak bilinirdi. Mumyalanan bir Mısırlı’nın ruhu yargılanır yargılanmaz daha önceden içinde bulundugu bedene tekrar girebilirdi. Anubis eğer orada vücudu korumazsa kurtuluş ve dolayısıyla ahiret olmazdı.

SteamSolo.com