Age of Empires® III (2007) Guide

Age Of Empires 3 geniş Rehber for Age of Empires® III (2007)

Age Of Empires 3 geniş Rehber

Overview

Devlet özellikleri ve stratejiler.

Devletler ve Özellikleri

Age of Empires 3 Devletleri ve özellikleri Dlc’ler dahil.

Devletler
özellikleri
Britanya İmparatorluğu diğer ülkelerden farklı olarak daha %35 daha pahalı olan Manor House isimli evi inşa ederler.Bu ev inşa edildiğinde bir kolonici (insan,işçi) ortaya çıkar.Britanya İmparatorluğu diğer ülkelerden farklı olarak Longbowman çıkartabilirler.Aynı zamanda Roketlere sahiptirler.Longbowmanlar mesafe olarak en iyi birimlerden birisidir ayrıca.En yüksek gelişme seviyesine (Royal) sahip birlikleri Musketter ve Hussar birimleridir.
Fransız İmparatorluğu oyundaki en güçlü kolonicilere sahiptir( Coureur des Bois).Bu koloniciler diğerlerine göre daha hızlı kaynak toplayabilirler.Aynı zamanda Cuirassier adında çok güçlü bir atlı birliğe sahiptir.Cuirassier ve Skirmisher ler en yüksek gelişme seviyesine sahip birliklerdir.
Osmanlı İmparatorluğu oyunda sürekli kolonist çıkartabilen tek medeniyettir.Kolonistler kaynak gerektirmez ve otomatik olarak çıkar.Camiden bu gibi geliştirmeleri arttırlabilir.Aynı zamanda oyundaki en güçlü topçu birliği olan Great Bombard Osmanlıya aittir.Diğer ülkelerden farklı olarak oyunda Hint filleri harici en iyi atlı birlik olan Sipahi.Skirmisherden daha güçlü olan Abus Gun, İmam ve Yeniçeri birimlerine sahiptir.Graniders birlikleri Osmanlı İmparatorluğunda İkinci Çağda açılabilir ve Hussar ile birlikte en yüksek geliştirme seviyesine saiptir.Aynı zamanda hem balık tutabilem hemde saldırabilen Galley isimli gemi birimlerine sahiptir.
Rusya İmparatorluğu oyundaki en güçsüz birliklere sahiptir fakat grup halinde üretim yapmasından dolayı çok büyük bir sayı avantajına sahiptirler.Sterlet,Cossacks ve Oporinck adlı özel birimlere sahiptirler.Blackhouse isimli yarı baraka- yarı savunma kulesi bir binaya sahiptirler.En yüksek gelişme seviyesine sahip birlikler Granider ve Tatar Cavarly Archer ‘dır.
Almanlar her vatan kartı kullanıldığınfa iki adet Uhlan isimli birlik kazanırlar.Oyunda mızraklı birimleri güçlüdür.Settler isimli kolonist tipi vardır ve bu kolonistler daha hızlı bina inşa edebilirler.Uhlan, Doppelsoldner, War Wagon özel birimleridir. En yüksek gelişme seviyesine sahip birimler Skirmisher ve Uhlan’dır.
İspanya diğer devletlerden farklı olarak başkentten daha hızlı kart alır.Lancer, Rodelero, Missionary, and War Dog özel birimleridir.Aynı zamanda iki yeirne en son gelişme seviyesine sahip üç birimleri vardır.Bunlar Pikeman,Rodelero ve Lancer’dır.
Kaşifteki bulunan Spyglass isimli özellik ile haritada istenilen bölgeyi 5 saniye boyunca görülebilir hale getirir. Her çağ atlayışında bir adet Wagon isimli birime saihp olur.Wagon Town Center inşa edebilir. Cassador ve Organ Gun (top) adlı, kendine özgü birimleri vardır. En iyi birimleri; Dragoon ve Musketeer.Kolonistleri çok hızlı üretilir.
Kolonist 50 limiti tanedir kolonist üretmek için yemek değil altın gerekir.En önemli özelikleri banka isimli altın üreten bina kurabilmeleridir.Geliştirmeler ile birlikte, toplamda 10 Adet banka kurulur. En iyi birimleri; Ruyter Ve Halberdier (piyade).
Hindistan başkentinde köylü kartı yoktur onun yerine başkentten alınan her kart ile beraber bir tane köylü gelmektedir.Hindistan birliklerinde diğer devletlerden farklı olarak atlı birlikler yerine develi ve filli birlikler üretilmektedir. Brahmin adlı rahipler diğer birimlerin canını tazeler. Sacred Field adlı yapıtın yanına boğalar getirilirse sürekli olarak XP artışı kazandırır.
Diğer ülkeler için 200 olan nüfus sınırı Çin için 220 olarak belirlenmiş. Çin Uygarlığında evlerin maliyeti diğer ülkelere göre daha pahalıdır ancak daha yüksek popülasyon sağlar. Bu uygarlığın din adamı asker üretebilmektedir.
Japon başkentinde bir kart iki kere gönderilebilir. Japonlar avcılık veya besicilik yani hayvanlardan besin elde etme faaliyetlerini yapmaz onun yerine Shrine adı verilen tapınaklardan kaynak kazanır ayrıca Shrine adlı tapınaklar ev olarak da kullanılabilmektedir bu sayede hem kaynak hem popülasyon kazanılır.
Savaş önderi yakındaki birimlerin canlarını artırır,yapıları ücretsiz yapar.Sürekli travois üretebilir.
Savaş önderi yakındaki birimlerin hızını artırır. Oyun başlangıcında 200 nüfusla başlar. Teepes adında özgün birlikleri vardır.
Savaş önderi yakınaki birimlerin iki katı deneyim kazanmasını sağlar. Savaşçı rahipleri vardır. Bir tanesi oyun başında verilir.

DLC’ler ve yenilikler.

Yenilikler
The Asian Dynasties.

Üç yeni devlet
Bu paket ile Age of Empries III serisine üç yeni millet eklenmiştir.Bu eklenen milletler Çinli,Japon ve Hintlidir.

Deniz Hazineleri
Bu paket ile birlikte gelen yenilikte artık hazineler (Oyun başı kaşifimiz ile topladığımız kaynaklar) artık sadece karada çıkmıyor.Bu eklenti ile bu hazineleri denizde de görmek mümkün.

Altı Minor Devlet
Yine bu paket ile gelen minor devlet dediğimiz devletlerden 6 tane daha görebileceğiz.Bu devletler : Sufiler , Shaloin , Zen , Udaşi , Bhakti ve Jesuitler

Consulate
Bu bina ile Asyallı devletler seçilen bir Avrupalı devletin birimlerinden elde edebiliyorlar.Yanlız bu elde edilen birimlere etki eden başka bir kaynak var bu kaynağa da Export deniyor.

Yeni Campaingler,Yeni Birimler ve Yeni Haritalar
Son olarak bu oyuna yeni eklenen üç medeniyetin de kendine has senaryoları ve bu kültürlere dayalı paralı askerleri oyunda görmek mümkün.Ve elbette Asya üzerinde konumlanmış bazı yeni haritadalarıda mevcut.

the warchiefs

Bakır ve kalay madenleri oyuna eklendi. Bu madenler altın kadar para kazandırmaz. Bakır madenleri 2000 para kazandırabilirken, altın madeni 5000 para kazandırır.

Başkent düzeni değişti. Oyuncunun eli ( kartları) bu ek paketle 20 kartın üzerine çıkabilmektedir. Başkentin her 10 düzey atlayışında oyuncunun eline bir kart daha eklenebilir.

Bunların dışında Üç yeni ırk (Aztekler (Aztecs), Iroquios ve Siular (Sioux)) oyuna eklendi. Yeni başkent kartları, yeni binalar, yeni bir tek oyunculu öykü, yeni birimler ve yeni geliştirmeler de diğer eklentiler.
Landsknecht,paralı asker,salondan alınabilir..

Bazı yeni birimler eklendi. Bu birimlerin çoğu yeni yerli ırkların birimleri ve onların Avrupalı ordulara eklentileridir.Yeni birimlerin peşinden, dört gelişigüzel paralı asker salondan kart kullanmadan alınabilir.Avrupa uygarlıkları bar adında yeni bir yapıya kavuştular.Barda paralı asker ya da hazine koruyucuları gibi birimler alınabilir.Yerli ırkların elçilikleri haritanın herhangi bir yerine kurabilir ve yerli askerler üretilebilir. Avrupalılara : Atlı topçu, petard ve casus gibi birimler eklendi.Tüm yeniliklerle birlikte önceki oyunda bulunan özelliklerin bu oyunda korunduğu unutulmamalıdır.

Taktikler (stratejiler).

-Strateji-

Stratejiniz kaça kaç bir oyun oynadığınız, karşıdaki ülkeler, dost ülkelerinizin hangileri olduğuna göre bir sürü detaya göre ayrıntılı bir biçimde şekillenir.Ama sonuçta genel bir stratejiniz vardır ve ancak şartların netleşmesiyle daha ince ve özel bir strateji şekillenmeye başlar.Aytıntılar üzerine oluşturulması gereken ana planlar.

Arkadaşlarla beraber oynarken genelde oyunlarda nomad modu yani göçebe moduyla başlarız ki daha stratejik ve kaliteli oyunlar oynayabilelim, amaç şudur savunması kolay, daha sık yerleşim yerleri oluşturarak takımın manevra kapasitesini güçlü kılmaktır. Town centerlarımızı haritanın sınırlarına ve birbirimize yakın şekilde inşa ederek; kolayca sur çekilebilecek, takımca savunulması gereken şehir çevresini en aza indirgeyecek pozisyonda bir bölge kurarız.
Tabi bunun büyük bir dezavantajı da vardır. Eğer , terkettiğiniz alandaki kaynakları kullanamaz ve rakibinizin, size baskı uygulayıp buraları size bırakmamasına izin verirseniz, ekonomik olarak erkenden çöküşe geçmeniz mümkün. Bıraktığınız alanı kaybetmeyip rakibin alanına yakın oynamalısınız. En azından haritada ilk başladığınız yerde bıraktığınız kaynakları rahatça tüketebilmelisiniz.

Teke tek oyunların dışında takım oyunları adına; ittifakınız içinde her kişinin belli başlı görevleri olmalıdır.
Savunma işleriyle ilgilenen, saldırı işleriyle ilgilenen, ve destek sağlayan; her iki tarafa askeri açıdan destek veren ve ekonomi açısından da takım arkadaşlarından biraz daha oyun sonu (lately game) odaklı bir ekonomi kuran kişi olarak 3 tip görev olabilir.
2v2 de ; Saldırı, Savunma ve lately (geç) ekonomi kuran olarak daha geniş görevlere sahip 2 tipe indirilebilir bu 3 ihtiyaç.

-Saldırı ağırlıklı tip.

Takımın mutlaka bir erken saldırı gücü kurup karşı tarafı rahatsız eden ve takımca oyun sonuna yönelik ekonomi kurup oyun sonun daha erken ve haliyle etkin oynamalarına izin vermeyerek ağır ve erken yenilgilerin önüne geçebilmek mümkündür..Bunun için ekonominin erkenden ivmelenmesine odaklanmadan hızlı bir gelişimle kısa sürede asker basılması şarttır. Ve çok hızlı şekilde ilk çıkan birimlerin önceden herolarla ve scoutlarla keşfedilmiş bölgeler sayesinde karşı tarafın bölgesine geçirilmesi ve en zayıf bölgelerden girilip işçileri rahatsız etmek ve zaiyat verilmesi gerekir.Bu birimlerin iyi yönetilmesi şarttır kayıp verilmeden, gerek yeni birimlerle takviye edilip saldırının devamı, eğer uygun ortam yoksa da geri çekilebilir,tamamen geriye çekmekten ziyade trading postların hizasında konumlandırılabilir. Bu görevi üstlenen kişinin oyun ortasına yönelik yeterli sayıda, dengeli ve kaliteli(zırhları ve saldırı güçleri güçlendirilmiş) bir orduyu da hazır etmesi şarttır, tekrardan saldırıyı geciktirmeden yapabilecek durumda ve zira karşı tarafın saldırısı ağır basarsa savunmada etkin olabilmek adına önemli bir safhadır özellikle yıkımları engellemek özellikle bazı durumlarda ağır topçu birimlerini şehirden daha ileride karşılamak onları koruyan birimlerle çarpışmadan kaçınarak bu topçu birimlerinin yok edilmesi gerekebilir (Bunu yapmak için anti artilery birimlerinin tercihi gerekir, range ve hızlı olmaları daha makbuldur), ve sur kurulmadan önce fazla sayıda atlı bulunduran birimlerle ekonomiye yani işçilere yönelik saldırıları engelleyebilecek güçte olmalıdır. (özellikle rusların oprichniks denen birimleri işçilere ekstra damage vururlar manevra hızları da yüksektir. Bu tarz saldırılar için oldukça uygundur.)

-Savunma ağırlıklı tip.

Nasıl siz erken bir saldırıyla karşıyı yokluyorsanız onlarda sizi yoklayacaktır, yoklamalıdır. O yüzden savunmayı üstlenmiş kişi de yine ekonomiden fedakarlık ederek erken bir savunma ordusu kurmalıdır. Kuleler kurmaktan ziyade takımın tamamını koruyacak güçte bir ordu kurma peşinde olmalıdır, surların bir süre kurulamayacağı bir gerçek olduğundan manevra gücü yüksek olmalıdır yani erkenden yaya birimi daha çok yayalara avantajlı olan ve olabildiğince erken atlı birimi uzaktan vuran birimin önceliği daha yüksektir.Nedeni ise genelde atlılara karşı etkin olmaları ve daha kullanışlı bir savunma birimi olmalarıdır, gelen orduya vur kaç yapabilmeleri ve yerleşim yerlerinin hareket kabiliyetlerini kısıtlamalarına rağmen süngü mesafesi saldırmak zorunda olmayışları pek alan sıkıntısı çekmemelerini sağlayacaktır.Yeterli erken savunmayı sağladıktan sonra ekonomiyi de güçlendirerek ordusunu denge, miktar ve kalite(zırhları ve saldırı güçleri güçlendirme) açısından geliştirmelidir.

-Destek veren tip

Oyun başında sanki oyunda asker yokmuş gibi sadece ekonomiye ağırlık verip yüksek ivmeli bir ekonomi yaratma peşinde olmalıdır. Market kurup ekonomik geliştirmeler ve işçi basımını hızlandırmak için gereken ayarlamaları yapmalıdır. Oyun ortasına yaklaşırken dengeli bir orduyu hızla yetiştirmeye yönelmelidir genelde fazladan barack stable ve artilery binalarıyla kısa sürede ordusunu da kurmalıdır.. Diğer görevleri üstlenen arkadaşlarına gerekli anlarda mali destekte bulunmalıdır. Son çağa hızlı geçerek son ekonomik geliştirmeleri erken yaparak ekonomisini en kısa sürede en üst güce yükseltmesi de önemlidir, tabi bu görev daha çok oyun gidişatına bağlıdır..
Özellikle oyun başında odun ihtiyacını uzaktaki kaynakları tüketerek elde etmelidir böylece karşı tarafın alan üstünlüğünü aldığı durumlarda gerekecek olan odunu şehrin içinde kısa sürede odun kaynaklarının biteceği gerçeğini göz önüne alırsanız çok zor elde edeceksiniz deposunu aldığı görev gereği fazla odunla doldurması mühimdir.

-Skor tabelasında gözünüz olsun, oradaki bir trading post işareti olası bir yerlilerle düzenlenen erken saldırının habercisi olabilir ve daha sağlıklı bir hazırlık yapmanıza yardımcı olabilir.

-Her zaman gözünüz açık olsun yerleşim merkezinize yakın bölgeyi sürekli vizyonunuz dahilinde tutun.

-Yakınınıza kurulmakta olan bir kale ve ya benzeri bir kamp görürseniz hiç çekinmeyin müdahele edin, sonuçlarını iyi hesaplayarak ama çok da pimpirikli olmadan engelleyin bu tür girişimleri, ne kadar erken müdahele ederseniz o kadar karlı çıkarsınız.

-Her oyunda erkenden keşif çalışmalarını başlatın, ihmal etmeyin. 50 dk sürecek bir oyunu 20dkda bitirebileceğiniz noktaları yakalayabilirsiniz.

-Karşı tarafa dair bulduğunuz açıklar üstüne çok fazla düşünmeden harekete geçin, atılgan olun ve her açığı cezalandırın.

-Her çağ geçişinde odun ihtiyacınız artacaktır, son çağa yaklaştıkça artışın ivmesi de artacaktır; Odun en önemli late game kaynaklarından biridir. O halde her çağ geçişinde artacak odun ihtiyacınızı da hesap ederek hareket edin ve ne zaman geçeceğinizi doğru kararlaştırın.

-Kalenizi savaşın tam ortasında kurmaya çalışmayın

-Önemli yapıları ve ya askeri manevraları ticaret yolu üstünde ve ya yakınında gerçekleştirmeyin, karşı tarafa basit bir istihbarat imkanı sunarsınız.

-Minutemanları gerektiğinde kullanmaktan çekinmeyin. Onlar illa oyunun son anlarında basılacak birimler değildir.

-Bir kez daha keşfedin. Bir kere keşfettiğiniz noktadaki doğal kaynaklara bakın ağaçlar duruyor mu hayvanlardan biri baktığınız bir an vurulursa yakalayabilirsiniz.

– Grenadierleri ve Abus Gun’ları topçu ocağından birimlerle counterlamayın, onları süngü mesafesini kullanan mümkünse hızlı ve topa tüfeğe karşı ekstra zırh avantajı olan birimler kullanarak counterlayın.

Bonus -Hileler-

ENTER`a basın ve hileyi yazın:

X marks the spot – Haritayı açar.

Medium Rare Please – 10,000 yiyecek.

Give me liberty or give me coin – Gives 10,000 altın.

Nova & Orion – 10,000 XP

A recent study indicated that 100% of herdables are obese – Hayvanları şişmanlatır.

Speed always wins – Toplama ve inşaat işlerini 100 kat hızlandırır.

Sooo Good – Musketeer`lar tarafından öldürülünce Musketeered açılır.

Ya gotta make do with what ya got – Mediocre Bombard ana şehirde(Osmanlı topçusu).

tuck tuck tuck – Büyük kırmızı canavar araba.

this is too hard – Oyunu kazan.

<censored> – 10.000 odun verir.

SteamSolo.com