Overview
Divinity Original Sin 2 Karakter Rehberi Merhabalar;Bu rehberi yapmamdaki amaç, bu kadar güzel bir oyunun Türkiye’de anlaşılamaması sebebidir. Bende kendi doğru bildiklerim ile ilgili bir rehber hazırlamak istedim. Eğer ilgi olursa ilerleyen günlerde kendi tecrübelerimden rehber hazırlayabilirim.Şu anki Rehberde Karakterlere , Özelliklerine ve Yeteneklerine bir göz gezdirecez ön bilgi olması amacıyla veya karakter oluştururken daha rahat karar vermenizi gerektirmesi açısından. Aslında tam anlamıyla belki de bir Rehber olmayacak, biraz oyundaki İngilizce yeteneklerin Türkçe telaffuzu birazda kendi kattığım telafuzlerle harmanlanmış olacak ; Başlayalım::
Origin Karakterler
Oyunda 6 Adet Origin karakter bulunmaktadır. Yani bu karakterler ile oynarsanız bir amacınız olur, bir bakıma bu karakterlerin geçmişi bulunmakta ve özel olarak arkaplan hikayeleri vardır.
Ufak bir göz atacak olursak;
Sebille;
Sebille bir sukiastçidir, eskiden bir ustası vardı ve onu sürekli avlanmaya zorlardı, oda bu yüzden öldürmeye alışmıştı ve Sebille’yi kontrolü altına almak içinde yüzünde bir yara izi bıraktı. Bu yüzden artık Sebille nefret noktasına ulaşmış ve onu kontrol eden ustasını öldürmek istemiştir. Bu karakteri aldığınızda ki amacımızda tam olarak bu olacak. Ve oyunun dünyasını keşfederken bazı yabancılardan bilgiler alacağız ve onlar bize bu yolculuğumuzda yön gösterecek…
Ifan ben-Mezd;
Ifan, önceden Haçlı ordusunda İlahi Düzen adına çalışan bir askerdi. Fakat bir zaman hizmet ettiği ordunun katıldığı savaşta, sayısız masum insanın ölümüne şahit olur ve bütün inancını kaybeder, ardından ordudan ayrılır. Ordudan ayrıldıktan sonra Yalnız Kurt’lar adlı bir Paralı asker grubuna katılır ve Ifan onların gümüş pençe lakaplı paralı askeri olur. Artık oda İlahi Düzen’e karşı çıkan bir asker ve taşıdığı sözleşmedeki birini öldürmek için yola çıkan bir casus… oda tabiki de İlahi Düzen’e liderlik eden Lucian’ın oğlu Bishop Alexandar.. Bu karakteri seçtiğimizde de bu maceranın izini süreceğiz..
Lohse;
Lohsenin kendisi bir sanatçıdır ve sürekli insanları verdiği konserlerle eğlendirir. Onun Vücudu ise ruhlara, ölü insanlara ev sahipliği yapıyor… Yani anlıyacağımız içinde farklı ruhlar var. Fakat bunlar her zaman iyi ruhlar olmaz ve bir gün aynen böyle bir şey oldu.. Karanlık bir ruh bedenine girdi ve onun vücüdunu, kendisine hizmet etmesi için istiyor… Fakat Lohse buna göz yummaz, onu kontrolü altında tutmalı ve onu bulmalı, bulduktan sonra da böyle bir şey yaptığı için onu pişman etmeli… Biraz badass bir karakteri olduğunu söylemek gerek.. Lohsenin de macerası bu şekilde.
Red-Prince;
Red-Prince tam bir kendini beğenmiş ve umursamaz birisi, zamanın da kendi halkının Prensiydi. Ancak bir gün o kadar ahmakça bir iş yaptı ki bu onun sonu oldu. Yaptığı ise İblisler ile ticaret yapmak, halk bunu kötü karşıladı ve onu sürgüne yolladılar fakat bu Red-Prince’i durdurmaz, yaptığı yanlışın farkında, ancak o tahtını geri almak için herşeyi yapacak cesareti hala var…
Fane;
Fane öncesinde kanlı canlı, etli butlu bir elfdi, fakat bir gün uyandığında bütün dünyası değişir. Birden yürüyen iskelete dönüşür. Fane karakterimize bu bilinmezliğin macerasında eşlik edeceğiz. Birde unutmadan Fane bir “undead” olduğu için diğer insanlar görünüşünüzden ürkebilir, bu yüzden insan içine çıkacaksanız yüzünüzü gizlemeniz önerilir, yoksa birilerini kızdırabilirsiniz.
Beast;
Beast kraliçenin zorbalıklarından bıkmış usanmış biriydi, bu yüzden kraliçeyi tahtından indirmek için bir ayaklanma çıkarır, fakat bunda başarısız olur. Ayrıca, bu kraliçe onun kuzenidir. Başarısız ayaklanmadan sonra, kraliçe onu terk edilmiş bir adaya hapseder. Fakat Beast komuta edebileceği bir gemi bulmayı başarır ve açık denizlerde yeni bir hayata başlama umuduyla açılır. Ancak eski düşmanı yeniden ortaya çıkmıştır ve onu sadece o durdurabilir.
Diğer Karakterler
Hikayesi olmayan Kendimiz Özel olarak oluşturacağımız karakterler mevcut…
Bu karakterlerin bir amacı yoktur; arkaplan hikayeleri yada geçmişleri olmayacak…
Undead(Ölüler): Ölüler, bu dünyanın en tiksinç ırkıdır. Herkes onlardan korkar, yada savaşa cezbedici görünüşlerinden dolayı onları öldürmeye çalışır. Yüzünüzü saklamadan ortalıkta dolanmanız oldukça risklidir. Ayrıca ölülerin ekstra özelliği; Ölümcül sisten(deathfog) etkilenmezler ve iskelet parmakları sayesinde kilitleri açabilirler. Ek olarak ölüler şifa becerilerinden ve şifa iksirlerinden yaşam kaybederler. Onları hayatta tutan tek şey zehirli iksirler ve becerilerdir.
Dwarf(Cüceler): Cüceler çok sadık ırktır ve Kraliçelerine körü körüne bağlıdırlar. Kaynaklara(Source) büyük saygı duyarlar. Halkları, zenginler ve fakirler olarak sınıflara ayrılmıştır. Cücelerin ek özelliği dar,küçük yerlerden kolayca geçebilmeleridir. Cüceler gizliliğe en yatkın karakter olarak +1 Gizlilik(sneaking) özelliği ile başlarlar.
Elf: Elfler uzun ömürlü ve yetenekli Kaynak Büyücülerdir(Sourcerer). Hafıza, elf kültürünün anahtarıdır, başkalarının vücut parçalarını yiyerek onların anılarını hatırlayabilirler. Ayrıca elfler +1 Loremaster(Bilgelik) ile başlarlar.
Lizard(Kertenkeleler): Kertenkeleler kültürlü olmalarına karşın kibirlidirler, diğer ırkları köle olarak görürler. Fakat yasalara da oldukça bağımlı Kaynak Büyücüleridirler(Sourcerers). Kertenkeleler, başkalarının rüyalarına girebilirler ve onlarla orada iletişime geçebilirler. Ek özelliği, elleriyle toprakları kazabilmeleridir. Ayrıca ikna özellikleri ve başkalarıyla iletişimi iyi olduğundan +1 Persuasion(ikna) ile başlarlar.
Human(İnsanlar): İnsanlar, bu dünyanın en baskın ırklarındandır. Akıllı, esnek ve batıl inançlıdırlar. İç savaşlarda topraklarını kaybetselerde, güçlerini hiçbir zaman kaybetmemişlerdir. İnsanlar pazarlık konusunda oldukça iyidir bu yüzden +1 Bartering(pazarlık) ile başlarlar.
Nitelikler//Attributes//
Niteliklere Kısaca değinelim;
Güç(Strength): Güç odaklı silahlarınızın(strength-based) vurduğu hasarı ve beceri hasarlarını geliştirir. Ayrıca daha ağır eşyaları kaldırmanızı sağlar ve daha fazla eşya taşımanıza olanak sağlar. Bu alana vereceğiniz her puan hasarınızın oranını artırır, kaldırabileceğiniz ağırlığı ve taşıyabileceğiniz eşya ağırlığını arıtır.
Çeviklik(Finesse): Çeviklik odaklı silahlarınızın(finesse-based) vurduğu hasarı ve beceri hasarlarını artırır. Bu alana verilen her puan hasar oranını artırır.
Zeka(Intelligence): Zeka odaklı(intelligence-based) hasarı artırır.
Bünye(Constitution): Ne kadar Sağlığa sahip olacağınızı belirler.
Hafıza(Memory): Ne kadar Hafıza Yuvasına(Memory Slot) sahip olacağınızı ve aynı anda kaç beceri öğrenebileceğinizi belirler. Güçlü beceriler daha fazla Hafıza yuvası harcar. Bu alana verilen her puan ek Hafıza yuvası açacaktır.
Algı(Wits): Kritik Şanısınızı(Critical Chance), İnsiyatif alma(Initiative) yeteneklerini geliştirir. Ayrıca tuzakları ve gizli hazineleri tespit etmenize olanak sağlar. Verilen her puan Kritik Vurma şansınızı artırır ve İnsiyatif alma yetneğinizi geliştirir. Ne kadar puan verirseniz daha fazla gizli hazine bulursunuz.
—– Ek bilgi: İnsiyatif Alma(Initative): Savaştaki cesaretinizi belirler ve savaşta ki sıranız daha önlere doğru çekilir.
Hazır Sınıflar
-Öncelikle oyunda hazır yapılandırılmış, bizim için kendi otomatik becerileri seçtiği hazır sınıflar mevcut… İstersek kendimiz hangi beceri üstünde yoğunlaşacağımıza da karar verebiliriz.
Ranger(Avcı): Bu sınıf adından da anlaşılabileceği uzak mesafelerde etkili bir sınıf. Özellikle Okçu için yapılandırılmıştır. Ana odağı Avcılık ve Ateşli hasarlar.
Rogue(Hırsız): Bu sınıfımızda bayağı etkili becerileri olan özellikle backstab(sırttanvuruş) de bayağı etkili olan bir sınıfımız. Bildiğiniz üzere Çift El bıçak kullanırlar. Kritik değeri oldukça yüksektir. Suikast becerileri ana odağıdır.
Shadowblade(Gölge Bıçak): Rogue sınıfı ile benzerlik göstersede, ek olarak biçim değiştirme ile harmanlanmış bir sınıf, yani düşmanımızı etkisiz hale getirebilecek becerilerimiz vardır mesela onları tavuk biçimine dönüştürmek gibi.
Wayfarer(Gezgin): Bu sınıfta Ranger ile benzerlik gösterir. Ancak ek olarak toprak, zehir ve Fiziksel Zırh yenileme gibi becerileride vardır. Arbalet ana silahıdır.
Witch(Cadı): Lanetli büyüler üstünde usta olan sınıf.
Wizard(Sihirbaz): Ateş, toprak ve zehir gibi büyüler ana odağıdır.
Battlemage(Savaş Büyücüsü): Hava becerileri ve fiziksel saldırılar ana odağıdır.
Cleric(Rahip): Şifa becerileri ana odağıdır.
Conjurer(Çağırma Ustası): Savaş alanına yaratık ve totem gibi yaratıkları çağıran sınıf.
Enchanter(Büyücü): Şifa ve Hava saldırıları ana odağıdır.
Fighter(Savaşçı): Fiziksel saldırıları ana odağıdır.
Inquisitor(İşkenceci): Düşmanlarının sağlığını emmek gibi becerileri vardır.
Knight(Şövalye): Fiziksel saldırılarda ve İki elle kullanılan(Two-Handed) silahlarda etkilidir.
Metamorph(Biçimci): Düşmanlarının biçimlerini değiştirmek ustalık alanı.
Beceriler//Skills//
Sınıfların açıklamaları biraz anlamsız gelmiş olabilir asıl olayımız beceriler..
NOT: Sadece beceri sınıfının açıklamalarını ve ne işe yaradıklarını içerir, kullanılan becerilere henüz değinmedim.
Şimdi onlara bir bakalım;
Warfare(Savaş Sanatı): Bu becerimizin asıl amacı, düşmanımızın Fiziksel Zırhına(Physical Armour) doğrudan saldırı yapma amacıdır. Eğer Fiziksel Zırhı yoksa doğrudan sağlığına vuracaktır. Bu beceriye verdiğiniz her puan size daha güçlü saldırılar yapmanıza ve bu beceriye bağımlı becerilerinizin daha yüksek hasarlara ulaşmasını sağlayacaktır.
Huntsman(Avcı): Bu becerimiz okçu odaklı becerileri içerir ve bu beceriye verdiğiniz her puan Yüksek yerlerden vurduğunuz hasar bonusunu artıracaktır.
Scoundrel(Suikastçi): Bu becerimizde çokça kritik ve delici özelliği olan becerilerimiz vardır ve oldukça güçlü hasarlar vermektedir. Ancak backstab(sırttanvurma) bu sınıfın önceliğidir ve çift el bıçak için uygundur. Bu beceriye verdiğiniz her puan hareket hızınızı ve Kritik Hasarınızı artıracaktır.
Pyrokinetic(Ateş Elementi): Bu beceri ateş odaklı saldırıları temel alır ve bu alana verdiğiniz her puan saldırılarınızın verdiği hasarı artıracaktır.
Hydrosophist(Su Elementi): Bu beceri su odaklı saldırıları temel alır, ayrıca şifa becerileri ve Büyü Zırhı(Magic Armour) yenilemesi gibi becerileride içerir. Bu alana verdiğiniz her puan, yaptığınız şifanın değerini artıracak ve Büyü Zırhınızın kullandığınız iksirler ve beceriler ile yenilenme oranını artıracaktır.
Aerotheurge(Hava Elementi): Bu beceri hava odaklı saldırıları temel alır. Bu alana verdiğiniz her puan saldırılarınızın hasarını artıracaktır.
Geomancer(Toprak Elementi): Bu beceri toprak odaklı saldırıları temel alır, ayrıca Fiziksel Zırhınızın(Physical Armour) yenilenmesi için gereken becerileride içerir. Bu alana verdiğiniz her puan saldırılarınızın hasarını, Fiziksel Zırhınızın iksirler ve beceriler kullanarak yaptığınız yenilenmenin oranını artıracaktır.
Necromancer(Kara Büyücü): Düşmanların direk olarak sağlıklarına vurma ve yaşam çalma gibi becerileri temel alır. Bu alana verdiğiniz her puan düşmanınızdan daha fazla yaşam çekme oranını artıracaktır.
Summoning(Çağırma): Bu beceri savaş alanına yaratıklar ve totemler çağırmanızı sağlar. Bu alana verdiğiniz her puan çağırdığınız yaratıkların ve totemlerin; Sağlık, Hasar, Fiziksel ve Büyü Zırhı gibi özelliklerini geliştirecektir.
Polymorph(Biçimci): Bu beceri düşmanınızın vücudunu değiştirmenizi ve onu etkisiz bırakmanızı sağlar. Bu alana verdiğiniz her puan size +1 Nitelik puanı(Attribute Point) verecektir.
Pasif Yetenekler//Weapons,Defence,Civil Abilities//
Silahlar üzerinde ve savunma üzerinde ustalaşacağımız bazı pasif yetenekler de mevcuttur;
Silahlardaki ustalıklarımız(Weapons);
Tek-Elli(Single-Handed): Bu yeteneğe verdiğimiz puanlar Tek-Elli silahlardaki hasarımızı ve doğruluğumuzu geliştirecektir. Bu silahlar (hançer, kılıç, balta, topuz, asa)///(dagger, sword, axe, mace, wand)
İki-Elli(Two-Handed): Bu yeteneğe verdiğimiz puanlar İki-Elli silahlardaki hasarımızı ve Kritik Hasarımızı geliştirecektir. İki-Elli silahlar yakın dövüş silahlarıdır. Bu silahlar (kılıç, balta, topuz, mızrak ve değnek)/// (sword, axe, mace, spear and staff)
Menzilli(Ranged): Bu yeteneğe verdiğimiz puanlar Yay(bow) ve Arbalet(Crossbow) kullanırken hasarımızı ve Kritik vurma şansımızı artırır.
Çift-Bıçak(Dual Wielding): Bu yetenek iki tane tek elli silahı çift el olarak kullanırken, hasarımızı ve saldırılardan sıyrılma(dodging) oranımızı artırır.
Defans(Defence);
Karşılık Verme(Retribution): Bu yeteneği intikam gibide düşünebiliriz. Düşmanımızın bize vurduğu hasarın bir kısmını saldırgana geri yansıtacaktır. Bu alana verdiğimiz her puan yansıtma oranını artıracaktır.
Liderlik(Leadership): Bu yetenek 5m yarıçapı kadar yakınımızda olan müttefiklerimizin Direnme(Resistance) ve Sıyrılma(Dodging) oranlarını artıracaktır. Bu alana verdiğimiz her puan bu oranları artıracaktır.
Dayanma Gücü veya Azim(Perseverance): Donma(Frozen) yada Sersemleme(Stunned) gibi etkilerden kurtulduktan sonra Büyü Zırhı(Magic Armour) yenilenir. Taşlaşma(Petrified) yada Yere Düşme(Knocked Down) gibi etkilerden çıktıktan sonrada Fiziksel Zırh yenilenir.
Birde
Sivil Yeteneklerimiz(Civil Abilities) var;
Zanaatkarlık yada Hakimiyet(Craftmanship) yetenekleri;
Telekinezi(Telekinesis): Telepati kurarak etraftaki nesneleri taşımanıza yarar. Bu alana yatırılan her puan daha uzağa taşımanızı sağlar.
Loremaster(Bilgelik): Bu yetenek belirsiz itemleri öğrenmek ve düşmanlarımızın özellikleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamızı sağlar. Bu alanı geliştirmek düşman hakkında daha fazla bilgi öğrenmemizi ve daha hızlı belirsiz itemleri öğrenmemizi sağlar.
Kötülükler yada Haylazlık(Nasty Deeds) yetenekleri;
Gizlilik(Sneaking): Bu yetenek gizli durumda ne kadar kalabileceğinizi belirler. Bu alanı ne kadar geliştirirseniz fark edilme olasılığınız o kadar azalır ve düşmanların görüş alanları daha da kısıtlanır. Ayrıca gizliyken olan hızınızı da geliştirir.
Hırsızlık(Thievery): Bu yetenek başkalarına yankesicilik yapmanızı ve kilitli nesneleri veya kapıları açmanızı sağlar. Bu alana ne kadar puan verirseniz yankesicilik esnasında, daha ağır eşya ve daha fazla para çalma durumunuzu geliştirir.
Kişilik (Personality) yetenekleri;
Pazarlık(Bartering): Bu yetenek tüccarlar ile olan ilişkinizi geliştirir, daha ucuza eşyalar almanızı sağlar ve daha pahalıya eşya satmanıza olanak verir. Verdiğiniz her puan daha çok indirim alacağınızı ve daha pahalıya eşya satacağınızı belirler.
İkna(Persuasion): Diğer karakterler ile olan ilişkinizi geliştirir ve onları ikna etme şansınız daha da artar. Bu alana vereceğiniz her puan ilişkilerinizi daha da geliştirir.
Şans Yoncası(Lucky Charm): Yağmalarınızdan(loot) ve açtığınız kutulardan daha değerli eşyalar çıkarmak için şansınızı artırır.