Half-Life 2 Guide

Half Life evrenindeki ırklar for Half-Life 2

Half Life evrenindeki ırklar

Overview

Half Life evrenindeki ırklar basitçe 5′ ye ayrılır.Race XXENCombineİnsanlarAntlion———————-Race X, genelde sürü hâlinde dolaşmazlar. Elektriği iyi kullanırlar. İstedikleri yere istedikleri şekilde sorunsuzca ışınlanabilirler. Işınlanma konusunda birincilerdir. Teknolojileri çok gelişmiştir. Toplu hâlde ışınlanabilirler. Bir insanı kollarından tutup onunlar beraber ışınlanabilir. (Keşke Gearbox, Blue Shift’ de Race X’ i koysaydı.)XEN, çoğu XEN’ li türler sürü hâlinde dolaşır. Işınlanma konusunda ikinciler diyebiliriz. Toplu hâlde ışınlanamazlar. Bir Vortigaunt bir insanın kollarından tutup XEN’ e yollayamaz.İnsanlar, çoğunlukla sürü hâlinde dolaşırlar. Özellikle CIA ajanları yalnız gezmez. Işınlanma teknolojisi oldukça yetersiz ve gelişmekte olan bir durum. Oyunun başında bir kaç kargo ışınlanırken, oyunun sonunda çok fazla HEV suitli asker/bilim adamı XEN’ e gitmişti. Toplu hâlde ışınlanama yok. Antlion: Körlerdir ve en büyük düşmanları Barnaclelardır. Yumurtlarlar ve grub hâlinde gezerler. ///Galiba Freeman larvaları yiyor. HP kazanıyoruz sonuçta.Combine, Evrendeki sömürge imparatorluk. Kara Enerji için evrenden evrene dolaşırlar. Genelde sürü hâlinde dolaşırlar. Teknolojileri çok gelişmiştir. Diğer ırkların toplamından bile güçlüdür. Işınlanma teknolojisi aynı insanlar da ki gibi gelişmektedir. Toplu hâlde ışınlanma vardır. Combine’ ların ana ordusu Dünyayı işgal ettikten sonra Dünyaya garnizonlar bırakır. Bu garnizon ekibine Civil Protection denir. Yani Half Life 2 de gördüğümüz Combine’ lar. Garnizon ordunun her şeyi kısıtlıdır oldukça katı kurallarla şehirleri yönetir. Garnizon ordu fazla enerji harcamamak için CP nin büyük çoğunluğunu dağıtır, bu sırada freeman gelir direbiş yeniden alevlenir. Hemde citidal’ ın dibinde.

Hazardous Environment Combat Unit

Hükimetin ordusu bu faciadan olabilecek en az zararla işin içinden sıyrılamak için görevlendirişmiştir.

Resonance Cascade faciası yaşanınca, hükümet zaten tesisde olan askelerine, olayı ortbas etme emri verir. Hükümet hem kendi adının lekelenmemesi hem de milyar dolarlar harcadığı Black MESA’ ya bir şey olamamasını isteği için böyle davranın. Sonuçta her yer bilim insanı kaynıyor ancak 1 tane Black MESA var. Black MESA, ABD’ nin Meksika sınırında bulunan New Mexico eyaletindedir.

(1) İlk aşamada ordu, Adren SHEPHERD’ da içinde bulundu asker taburunun -yaklaşık 1000 kişilik ordu- keşif amaçlı Black MESA’ nın doğusu olan Sector D ile Sector B’ ye gider.
Işınlanma teknolojisi kısıtlı ve yetersiz olan XEN yaratıkları ile karşılaşan askerler, hepsini yok etmek için daha fazla askeri destek ister. Bu sırada ikiye bölünmüş ordu, yüzeyde toplanır ve tesisi her şeyden temizlek için, Black MESA’ nın yüzeyine giden her yolu tıkar. Kimse içeri giremez, kimse dışarı çıkamaz.
Blue Shift’ den Adren’ nin grubunun başaramadağını anlıyoruz.

(2) İkinci aşama ise düşmanı tanıma ve onunla mücadele etme kısmıdır.
Bir kaç deneyin sonunda aslında XEN’ li yaratıklarının ışınlanma teknolojisinin pek de güçlü olmadığı ve hepsinin bir kaynaktan geldiği anlaşılır. Bu deneylerden en mantıklısı uzaya roket yollamaktır. Her şey hazırlanır fakat hükümet üçüncü aşamaya geçer. Roket işi engellenir.
///Bu arada zaten Black MESA, XEN’ i tanıyor. Burdaki amaç roket ile XEN yaratıklarının dünyaya gelmesini engellemek.

(3) Üçüncü aşama ise süreci biraz daha hızlandırmaya yöneliktir.
Askerler herkesi ama herkesi öldürme emri alır. Bundan habersiz olan diğer Sector’ lerdeki bilim adamları “Yaşasın askerler Black MESA’ ya gelmiş, bizi kurtaracaklar!” modundadır.
Herkes yaptığı işi bırakıp yüzeye çıkmaya çalışır ancak tüm bilim adamları tek tek av olur.
Asansörden inen ve bir bilim adamını öldüren askeri gören Freeman ise askerlerin düşman olduğunu anlar ve yüzeye çok çok yakınken rotasını istemeye istemeye değiştirir.
Biraz daha ilerleyen Freeman ‘We’ve Got Hostiles’ bölümündeki bilim insanlarının demesi üzerine rotasını Chapter: 8 – On A Rail bölümünde ki rokete çevirir.
Yolda çok fazla asker öldüren Freeman, roket için kapıyı açtığında aslında askerlerin bir numaralı düşmanı olduğunu anlar.

Askerler roketin yüzeye fırlatıldığını öğrenince geri çekilme emri alır fakat daha büyük bir tehdit çoktan Black MESA’ yı ele geçirmiştir. RACE X’ ler.

XEN’ den daha güçlü olan bu elektrikli ırk Black MESA’ yı resmen dümdüz eder. Her şeyin en kötüsü ise çok daha iyi ışınlanma teknolojisine sahip olmalarıdır. Xen’ li yaratıklar gruplar hâlinde belli bir noktaya ışınlanırken, Race X’ ler tek başına ve istediği yere istediği gibi istediği zaman ışınlanabilir. En kötüsüde bir nesneyi elinde tutarak ışınlanmalarıdır. Ayrıca Black MESA tesisinin dışına da ışınlanabilirler. Yani Xen’ li yaratıklar Black Mesa’ da kalırken RaceX’ ler isterse eyalet eyalet ülkeyi gezebilir.
Freeman’ nın XEN’ e ışınlanmasından sonra gelen RACE X ırkı ile Adren SHEPHERD uğraşmak zorunda kalır.

Askerler en sonunda tüm Black MESA’ yı ve Lambda Complex’ de ki enerji kaynaklarını kaçırmayı başarır. SHEPHERD ise zorlu engelleri aşarak dev bir Gene Worm’ un Black MESA’ ya girişini engeller ve herkesi kurtarır. Günler sonra XEN ve RACE X dünyadan silinir. Hatta uzaydan ışınlanmalarıda engellenir. Gman ise Adren SHEPHERD’ dı yanına alır.

Black Ops Ajanları

“Her şeyi yok edin!”

(4) Hükümetin 4. aşaması


Daha XEN ile zor başa çıkan devlet, RACE X’ in de dünya geldiğini öğrenince her şeyi yok etmesi için Black Ops ajanlarını yolluyor. Freeman ve Adren ise Black Ops ajanlarını aynı anda öğreniyor.
Black Ops timi, Black MESA’ ya nükleer bomba ile yok etme amacındadır.
Adren bu bombayı kapatır ancak Gman geri aktifleştirir.
Bomba patlar ve Black MESA harabeye dönüşür. Tüm teknoloji yok olur. Devlet her şeyini kaybetmiştir.

/// Half Life 1 de hepsi kadın iken Opposing F.’ da erkek timlerde görülmüştür. Galiba kadın tim üyeleri hızlı hareket ederken erkek ajanlar daha fazla hasar veriyor.


RACE X

HEADCRABLAR

NORMAL HEADCRAB

İlk headcrab sıradan olan. Düşmana atlar ve onun sinir sistemini ele geçirir.

Cinsiyetleri yoktur ve olgunlaşmış bir GONARCH’ tan doğarlar. (Görsel 1)
GONARCH’ lar bir Gargantula’ dan 8 kat daha güçlüdür. Savunma olarak asit kullanır.
BLACK MESA asidi Gordon’ nun zırhına 1 hasar verirken bu güçlü asit 21 hasar verebilir.
Bir yılda GONARCH en fazla 300 doğura bilir. Ancak Combine’ lar GONARCH’ ların dev keselerini bir makine yardımıyla daha fazla headcrab üretmesine sebep olur (Görsel 2). Bu sayede Combine ordusu için headcrab’ lar bir silah olur. (Görsel 3)

Headcrab’ lar bir besin cennetidir. Vortiler 1 headcrab ile çok uzun süre açlığa dayana bilir.

Bu headcrab’ lar normal zombileri ve gonomları ortaya çıkarır.
Eğer headcrab canlının sinir sistemini bloke edemezse komaya sokar.
İnsan sinir sistemi oldukça karmaşıktır. Headcrab sinir sistemi ele geçirmekte zorlandığı için ki bu durum bir kaç dakikadır, insana zehir verir. Ağır komaya giren insan bir kaç saatte zombi olur.

İlk evrede dişlerini insanın boynuna sokar.
İkinci evrede toksik maddeler ile insan cürür.
Üçüncü evrede vucuda istediğini yapar. (Kaburgaları kırıp göğüsü deşer ve ağız görevi görür.)
Dördüncü evrede headcrab canlıyı kontrol etmeye başlar.

EN KÖTÜSÜ CANLI HER ŞEYİ HİSSEDER. EĞER CANLI YANARSA HEADCRAB DEĞİL CANLI BAĞIRIR. İYİ YANI İSE MERMİYİ HİSSETMEZ. ÇÜNKÜ BUNU HİSSEDECEK KADAR SİNİR HÜCRESİ YOKTUR.

Half Life 2 Beta’ da Kleiner’ ın dişleri sökülmüş ve toksit suyu alınmış olan headcrab’ nin lâkabı Lamarr değildi, Barney ona frickin’ headhumper diyordu.

Frickin’ head humper!

.

GONARCH (GÖRSEL1)

GONARCH kesesi bir makine içinde otomatik headcrab üretir. (GÖRSEL 2)

İçin de 4 tane headcrab olan Combine roketi. (GÖRSEL 3)

FAST HEADCRAB


Headcrab’ in biraz daha gelişmişi denebilir. Çok daha hızlı hareket ederler, hareketlidirler. Vurması çok daha zor olmakla birlikte kurtulma payınız normal Headcrab’ e göre çok daha az. Kurbanlarını
hızlıca zombi ca çevirirler. Kurbanları da ” Hızlı Zombi ” adını alıyor. Oyun içinde çok fazla karşılaşmıyoruz ancak; gördüğünüzde öldürmek için acele edin. Saldırının nereden geldiğini anlayana kadar sizden ikinci bir ısırık alabilir. Çünkü mesafeyi de hızlıca ayarlıyorlar.

POİSON HEADCRAB

Zehirli Headcrab türüdür. Genelde grup alinde dolaşırlar. 1 avı, 4-5 tane Posion headcrab grubu avlar.
Headcrablerin zehirleri Freeman’ ı etkilemez çünkü HEV suit de zehrin panzehiri var.

(Oyuncunun ilk kez zehirle buluşması dışında)
(Üst üste zehirler biriken bi etki yaratır)
(Beta da zehir oyuncunun yavaşlamasına neden oluyordu)

Black MESA zaten headcrablari Resonance Cascade’ den önce biliyordu.

Rakipleriyle, sırtında taşıdığı başka bir poisong headcrab’ ı fırlatarak savaşır.

HOUNDEYE

İlk Half Life oyununda karşımıza çıkan kafasız sarı renkli, vücudu üzerinde mavi çizgileri olan garip bir yaratık. Yaklaşıp elektrik şoku yaymaktan başka bir saldırısı yoktur. Black Mesa oyununda ki houndeye’ ların daha fazla özelliği vardır. Bu yüzden Black Mesa’ nın XEN doğa hayatını ince ince işlemesine bayılıyorum. Bu kadar yıl beklediğimize değdi.

Xen’de bulunan canlıların çoğu gibi, Houndeyeslarda Black Mesa’ nın Sektör E’ sinde incelenir.

Houndeye 3 bacaklıdır. Tek başlarına gezmezler. Houndeyeslar etobur ve bir çoğu omnivourous yaratıklar gibi görünüyor, çünkü Blue Shift’ te ölü bir güvenlik görevlisi yiyorlar. Xen yaşam suyunu içmezler. Houndeyeların ağzı; karnının alt tarafında, göze yakın, diş benzeri kesici şeylerle doludur. GoldSrc’ da bunlar yanlara doğru hareket eder. Source Engine’ de ise normal diştir.
Evet Half Life 2 Beta’ da Houndeye’ lar ve Bullsquid abilerimizde var.

Oyunun zorluğua bağlı olarak tek bir kadroda ne kadar çok Houndey varsa, şok dalgaları o kadar tehlikelidir. Tek başına bir Houndeye fazla bir şey yapmaz ancak en az 4 lü bir ekip büyük hasar verebilir. Bir takım lideri öldürülürse, tüm takım zayıflar. Gene zorluğa bağlı şok dalgası renkleri zayıf bir şok dalgası anlamına gelen beyaz ve gök mavisi, koyu mavi ve menekşe beyazı arasında değişir.

Grubun lideri uyanık kalır, grubun geri kalanı uyur. Sese duyarlı yaratıklardır. Diblerine gidip shotgunla ateş ederseniz bi anda uyanırlar ve sizi görürlerse mor şok dalgası ile saldırırlar. Ancak sadece deyerseniz size mavi şok dalgası ile saldırırlar. Oyunun zorluğunu arttırırsanız Vortigaunt’ ların da size mor şok dalgası ile karşılık verdiğini görürsünüz.

Houndeyes, Vortigaunt’ lara benzer şekilde hem korkaktır hem de saldırmadan önce bir süre şarj olurlar, bu nedenle onlarla başa çıkmak kolaydır.

Houndeyes etrafta herhangi bir tehdit bulunmadığında diğer sürü üyeleri dinlenmek için uzanırken sürü lideri ayakta kalarak nöbet bekler. Bu sürü liderini tespit etmek ve ilk olarak onu haklayarak tüm sürü bireylerini güçsüzleştirmek için oldukça önemli bir tespit yöntemidir. Grup lideri ölürse grup oyunun zorluğu en yüksekte bile olsa mor şok dalgaları ile saldıramaz.

Grup liderinin uyanık kalmasına gerek yok, tek bacak üstünede ayağa kalkan grup lideridir. Sector E de olduğu gibi.

Houndeyes seslere oldukça duyarlıdır ve bundan dolayı yapılan ses miktarına göre daha çabuk uyanıp saldırırlar.
Bu özellik ilerleyen tarihlerde oyundan maalesef kaldırılmıştır lakin hala eski sürümlerde gözlemlenebilir.

Black MESA, headcrableri önceden bildiği gibi Houndeyeleride bilirdi ve “Roundeye” lakaplıydı.

HL2 Betada, Houndeyeslar Eli’ nin laboratuvarında Gordon’ a gösterilecek Half-Life ve Half-Life 2 arasındaki olayları ortaya koyan bir slayt gösterisinde de görülecekti. Betada var ancak nedense Half Life 2 ye eklenmedi.

Oyunu en zorda oynuyorsanız, Sector E kısmında uyuyan grup lideridir.

“Kendi yorumumu katmak gerekirse, bilim adamları zaten bunlar üzerinde deney yapıyorlardı, buradaki Xen’ li yaratıklar zaten insanlar ile yıllardır iç içe. Freeman’ a saldırmasalar güzel bi detay olabilirmiş. Ayrıca bir grubun geri kalanı ölen ve tek başına kalan houndeye, Freeman’ dan korkup kaçsaymış. Hoş bi oyun içi detay olabilirdi.”

SteamSolo.com