Overview
Elimden geldiğince ve tecrübe edindiğimce oyunun ana hatlarını anlatmaya çalışıyorum
Başlangıç
Başlangıç olarak yapmanız gereken şey size verilen kategoriler ile en uygun oyunları yaratmak olacak. Aşağıdaki bölümlerde hangi oyunların hangi türlerle kombosu olduğunu paylaşacağım. Fakat öncelikle oyun dünyasının ilk devirlerini gittiğimiz ve elimizde sadece masaüstleri olduğu için gerekli olan bazı konular var. Örneğin Vampir , Kurtadam , Fantazi , Kıyamet Sonrası , Korku gibi türleri ne kadar çabuk araştırsanız o kadar iyi olur çünkü bu türler çok ilgi görüyor ve bunlarla yaptığınız oyunlar ilk başta para kazanmanız için çok önemli.
Not: Steam başarımı almak istiyorsanız şirket adını Ubisoft , EA , Rockstar gibi bir şirket yapın ve steam başarımını alın
Hangi Konu Hangi Tür ile kombolanıyor ?
Peki buraya bakalım . Tablo İngilizce olduğu için kafanız karışabilir belirli örnekler üzerinden gideceğiz
Oyun başında size 4 konu veriyor rastgele olarak örneğin size Komedi , Dans , Vampir , Okul konularını verdi. Neler yapabilirz ?
Başlangıçta PC VE G64 var bunlara uygun oyunlar neler. Genel olarak bu makineler her türlü oyunu kaldırıyor ve PC zaten oyunun sonuna kadar sizinle olacak. PC’de Simülasyon , Strateji en iyi giden türler. Fakat Aksiyon , Macera , RPG hiç fena sonuçlar vermiyor ama oyun başında grafik ve motorunuz düşükken Simülasyon ve Strateji en mantıklısı.
Okul ( School ) üzerinden gidelim tabloya bakarsak +++lar en iyi sonucu verirken +lar genelde iyi olmasına rağmen siz +++dan şaşmayın. Gördüğünüz gibi hemen hemen her türlü türde +++ var yani hepsiyle iyi sonuçlar verecektir ama mantıklı olarak düşünürsek PC için yapacağınız düşünülürse Simülasyon ve Strateji en mantıklısı.
Peki yanlarından olan Y E M ne diye olarak soracaksınız bunlar ise o konunun hangi yaş grupları için iyi olduğu.
Yong( GENÇ ) Everybody ( HERKES ) Mature ( YETİŞKİN )
Tabloda görüldüğü gibi Okul oyunları en çok GENÇ yaşa hitap ediyormuş
Not : Yaş kitlesi oyunun en başından sizinle olmayacak bir araştırma sonucunda ( Hedef Kitle Araştırması ) ortaya çıkacak ve Oyun Yarat Sekmesini tıklayınca orada en üsstte görünecek.
Oyun Yapım Aşamaları
Evet burada ise eleştirmenlerden daha iyi notlar alıp daha fazla satış yapmak için hangi tür oyunu nasıl yapacağımız anlatılıyor. Haydi birlikte bakalım
Gördüğünüz gibi oyun üç aşamada yapılıyor ve her aşamada her türe göre vereceğiniz statlar değişiyor. İlk olarak oyuna başlayıp garajda oyun yaparken üstteki statları kullanıyoruz, tablonun alt kısmı ise ileride araştırma puanları ile açacağımız ikili kombinasyonlar bunlar oyun başında sizi ilgilendirmiyor.
Burada da bir örnekle açıklıyorum .
Aşama 1
-Oyun Geliştire Tıkladık
Aşama 2
-Oyun Adını girdik
Aşama 3
-Konuyu seçiyorum.. Örneğin Konu Vampir
Aşama 4
-Hemen bir önceki kısımdaki combo tablosuna gidip bakıyorum Vampir hangi türler ile iyi gidiyor.
Görüyoruz ki Action ( Aksiyon) ve Rol Yapma ( RPG) ile +++ yıldızı var o yüzden bunlardan birini seçiyoruz örneğin Aksiyon’u seçtik
Aşama 5
-Oyun Motorumuzu seçiyoruz ( alt başlıkta oyun moturunun ne olduğunu ve nasıl geliştiğini anlatacağım)
Aşama 6
-Oyunu yaratmaya başlıyorum ve ilk gelen Aşama 1 kımsında tablodan bakarak ayarlıyorum
– İlk olarak Motor Kısmındaki barı %75 civarına ( göz kararı ) , Gameplay kısmını %100e fulleyip
Story kısmında ise sona kadar çekiyorum barı ve tamam’a basıp birinci aşamayı bitiriyorum
-Diğer aşamaları da tabloya bakarak yapıyorum ve oyunun buglarını temizlenmesini bekliyorum ve oyunumu oluşturuyorum.
Bu dinamikler ile 2-3 oyun yapar ve konuları güzelce türlerle kombolarsanız 4. veya 5. oyununuz bir anda patlayacak ve 2- 2.5 m gibi bir paranız olacak bundan sonra ise oyun başı için güzel bir rahatlama olacak. Bu devrede oyun sizden yeni bir ofise taşınmak ve işleri büyütmek istermsiniz diyecek fakat sakın onaylamayın. 6-7 m gibi bir para olmadan yeni yere geçmek biraz mantıksız. Çünkü yeni yerde masraflar ve kiralar fazla oluyor ve o ara iyi oyunlar üretemezseniz iflas bayrağı çekebilirsiniz.
Oyun Motoru Yaratmak,
Burada oyun moturunun ne olduğunu ve geliştirmenin yol açtığı etkenleri , anlatacağım.
Oyun Motorunu Araştırma Puanı dediğimiz bir puanla yaratıyorusunuz. Yukarıda Sağ köşede Lacivert Renkte görebilirsiniz.Peki Nasıl kazanılıyor bu araştırma puanı ?
Cevabı çok basit oyun yaparak. Oyun üretirken size belirli bir araştırma puanı veriyor.
İkinci araştırma puanı kasma yolu ise oyun yaptıktan sonra oyun raporu oluşturmak
( — Oyun Raporu Nedir = Yaptığınız oyunlarda neyi eksik neyi doğru yaptığınızı ortaya koyar ve ileride oyunu oynarken sizin yararınıza bilgiler oyuna depolanır. )
Üçüncü araştırma puanı kasma yolu , bazı işverenler size ufak tefek işler verecek . ( İş Sözleşmesi Bul ) bunları yapıp ufak miktarlarda para kazanıp bir yandan da araştırma puanı kasabilirsiniz.
Bu araştırma puanları
-Oyun Motorunuzu oluşturmak
-Oyun Moturunuzu geliştirmek için gelen yeni geliştirmeleri açmanızı
-İleride işi büyütünce hem kendinizin hem de çalışanlarınız özelliklerini geliştirmek için
kullanılıyor.
Oyun Motorumu Nasıl Geliştiririm ?
– Her oyun yaptıktan sonra oyunu yaparken verdiğiniz yüzdelere göre o statın leveli artar. Örnek vereyim bir Aksiyon oyunu Yaparken ilk aşamada%75 Motor % 100 Oynanış % 0 Hikaye verdiniz örneğin. Oyunu yapıp yayınlayınca burada bu Motor Oynanış ve Hikayenin leveller aldığını göreceksiniz. burada verdiğim örneğe göre hikaye en az Oynanış en fazla leveli alacak. Ee bu leveleri alınca ne oluyor ? Örneğin Oynanışa level aldırdınız hemen bir pencere çıkıyor ve diyor ki ….. araştırması mevcut. Hemen adamınıza sağ tıklayıp araştırma diyorsunuz ve oradan belirli bir Araştırma Puanı ve Para karşlığı bu Oynanıştan aldığınız geliştirmeyi araştırmış oluyorsunuz. Peki araştıramyı yaptım direkt OYun Motoruma ekleniyor mu ? -Hayır araştırmalrı motorunuza eklemek için Tekrar yeni bir oyun moturu yaratıyor ve olmayan özellikleri ekliyorsunuz.
Benim tavsiyem belirli sayıda araştırma yapın örneğin Grafik kısmından 2D v3 özelliğini aldınız Oynanış kısmından ise Oyunu Kaydetme açtınız diğer statlardan da bir şeyler yaptınız hemen yeni oyun motorunuzu oluşturun. Neden mi çünkü teknolojisi düşük oyun yaparsanız düşük puanı alırsınız bu yüzden sürekli yeni araştırmalar yapıp oyun moturunuzu güncellemeye bakın
Teknoloji ve Tasarım Puanları
Hemen oyunun orta üst kısmında göreceğiniz Turuncu ve Açık Mavi baloncuklar bu puanları temsil ediyor. Ve oyunun en önemli şeyleri bunlar diyebiliriz. Çünkü bu puanlar ile oyunlar üretiliyor ve bu puanlar ne kadar yüksek ise oyununuzun puanı da o kadar yüksek oluyor. Oyunun başında yaptığınız oyunlarda fazla bir oynama olmayacak burada ortalama 10-20 teknoloji puanı 15-25 arası bir tasarım puanı ile bitecek oyunlarınız ama bir önceki başlıkta dediğim gibi oyun moturunuzu geliştirirseniz bu puanlar giderek artacak
Diğer bir etmen kendi adamınızın üstüne gelip eğit butonuna basarsanız belirli maddeler çıkıyor. Oyun başı 5 Araştırma Puanı ve bir miktar para ile seçeneklere tıklayarak Karakterinizin Teknolojisini , Tasarımını , Hızını arttırabilirsiniz. Paranız ve araştırma puanınız olduğu sürece istediğiniz kadar geliştirebilisinz.
Karakterinizin teknoloji ve tasarım puanı arttıkça oyunları da daha fazla Teknoloji ve Tasarım ile yapacak ve böylece oyunlarınıza verilen puanlar artacak ve daha kaliteli oyunlar yapmaya her oyunuzu daha iyi statlarla bitirmeye başlayacaksınız.
Yeni Ofis , Çalışanlar ve Gelişimleri
Garajda 5- 6m civarı bir para yaptıktan sonra buradan çıkıp yeni ofise geçiyoruz. 150 000 istiyor geçmek ama kirası yüksek olduğu için 1 m para yapar yapmaz buraya geçmeyin.
Yeni Ofisin Avantajları neler
Bu Ofiste siz hariç 4 çalışan daha çalışabiliyor. Böylece ufak oyunlardan çıkıp orta çaplı oyunlara başlamış oluyorsunuz. Ofise geçince hemen bir Çalışan arıyoruz. Fakat öncelikle ana karakterinize basıp eğit diyip buradan personel yönetimini seçin. Çalışan seçerken karar size kalmış çalışan aramaya ufak bir bütçe ayırabilrisiniz veya fulleyip 2 M ayırabilirsiniz. Ne kadar fazla para o kadar iyi çalışan ihtimali .Burada bütçeyi ayırırken nasıl bir eleman aradığınza dikkat edin Karışık Algorita işaretleriniz genelde Teknolojisi yüksekler çıkar Fragman yaparsanız burada Tasarımı yüksek olanlar çıkar. Ortayı tıklarsanız burada Dengede çalışanlar gelecek.
Benim tavsiyem 1m civarı bir para ayırın ve Dengeli olan bir Çalışan alın. Bu çalışanı alır almaz Orta Oyunlar araştırması aktive olacak ve siz de orta oyunlar yapmaya ilk adım atacaksınız fakat yine bir tavsiye olarak bu aşamada orta oyun yapmaya hemen başlamayın ve oyun moturunuzu geliştirip 2. çalışanınızı alana kadar sabredin.
Bu 2. ofiste max 4 çalışan alabiliyorsunuz ( sizinle 5 )
Ve siz bu çalışanları alıp eğitmezseniz oyunlarınız giderek kalitesiz olacak ve puanlar düşecek.
O yüzden bir yandan oyun moturunuzu geliştirirken diğer yandan aldığınız çalışanları eğitmeyi ihmal etmeyin. Ne kadar fazla Teknoloji ve Tasarım puanları olursa o kadar kaliteli bir oyun ortaya koyarsınız.
Oyunun Ortalarına Gelirken
Bu aşamadan sonra artık oyun mekaniklerinin çoğunu biliyorsunuz. Giderek hem kendi karakteriniz hem çalışanlarını eğittiniz ve bir yandan yeni araştırmalar yaparak oyun moturunuzu geliştirdiniz.
Ekstra bir tavsiye olarak Grafik geliştirken 2D v1 den 2D v7 ye kadar gidiliyor . 3D v1 den başlayak 3D v7 ye kadar yine gidiyor. Dikkat etmeniz gerek konu 2D grafiği motorunuza koyup 2D oyunlar yaparken 3D grafiği önemsemez ve v1 kalmasına yol açarsanız bir süre sonra AAA ( yani devasa ve süper grafikli oyunları yapmak için yeterli seviyeye ulaşamaz hale gelirsiniz ) O aşamada 3D grafiğin v1 , v2 si ile oyun yaparsanız da oyunlarınız kalitesiz olur ve puan alamaz. Bu yüzden 2D ve 3D ‘yi dengeli bir şekilde ilerletin