Overview
Bu rehberin içeriği Forza Horizon 4 oyununda hiç bir yerde bulamayacağınız Türkçe Drift Ayarları ile kolay drift yapabilmeyi amaçlamaktadır.
OYUN AYARLARI VE VİTES AYARLAMASI
Oyun Zorluk Ayarlarından
ABS (Anti-lock Braking System) kapanmalı ki frenlerimiz kitlenmesin tekerimiz dönmeye devam edebilsin.
Direksiyon normalde yada simülasyonda olsun. hiç bir şekilde oyun müdahale etmesin.
Çekiş ve Denge Kontrolleri de bizim kontrolümüzde olsun ki driftimiz akıcı olabilisin.
Vitesimiz Manuel olsun ama kesinlikle olsun! Debriyajlı için daha erken olabilir 😉
Çizgiye, GERİ SARMAya gerek yok. Hasarda gözükmesin araba çirkin oluyor 😀
1- 1993 Nissan 240SX SE
İlk önce Evimize veya Festival alanına girip, Garaj içerisinden yükseltmeler ve ayarlamalar seçeneğinden başlayalım.
Bu araç için özel tanımlı gövde kiti bulunmakta. Birisi Rocket Bunny’nin bu araç için özel design ettiği widebodykit, bir diğeri de bizim seçeceğimiz olan Forza oyuncusunun özel olarak Rocket Bunny gövde kiti üzerinden dış görünümü ve kendi seçtiği iç tasarımları bulunan sonuncu seçeneği seçiyoruz.
Bunu seçtikten sonra hiç bir yükseltme yapmamıza gerek kalmiyor. kendisi zaten gerekli ve en iyi seçenek olan yükseltmeleri yapiyor. istersek jant görüntülerini ağırlığı artırmamak şartıyla değiştirebiliriz.
Sıra ” INCE AYARLAMA”ya geldi.
LASTİKLER
Aracımız arkadan itişli olduğundan ve hemen hızlanmaması için arka lastikleri daha düşük tutuyoruz*
VİTES
Mantık şu olmalı, her vites aralığı çok yakın ve hızlanma amacıyla değil hızı sabit tutma açısından olmalı. o yüzden hepsi ortanın hız bölgesine yakın olan kısmında olacak. (aracın kendi aralığı gayet iyi hiç karışmasak da olur)
HİZALAMA
Burada 3 ayar var.
KAVİS
Bizim kamber diye tarif ettiğimiz, tekerleğin içe yada dışa bükük olması diye basit tarif edeyim.
Drift için olması gereken konum ise, ön tekerleri negatif yapmak olacaktır. çünkü aracımız arkadan itişli ve drifti tek taraftan yapmamız gerekir. eğer pozitif veya notr konumda bırakırsak araç ön tekerleği içi yola basmayacağı için önden de kaymaya başlayacaktır. iki taraflı kayma drifti bozar.
olacaktır.
Toe
Basitçe tekerin ön veya arka tarafın merkeze yakınlığını ayarlamak diyebiliriz.
İki elinizi avuçları birbirine değecek ve parmaklarınızı birbirine yapıştırır şekilde önünüze koyun. iki elinizi biraz uzaklaştırın. elinizin dışını görecek şekilde yanlara açın. ve ya tam tersi avuç içini görecek şekilde yanlara açın. bu kamber.
Tekrar birleştirin ellerinizi. avuçlarınızı birbirine değdirin. parmaklarınız birbirine değerken bileklerinizi ayırın. azıcık kamber verin. ellerinizi uzaklaştırın biraz. ters V şekilde oldu eliniz dimi? işte buda TOE.
peki toe ayarı nasıl olmalı? o da şöyle, eğer tekerin ön tarafı merkeze daha yakınsa iki teker aynı noktaya bakacağı için drift açısı bozulur. aracın yol tutuşu artar. ama tekerlerin arka tarafı merkeze yakın olduğunda “V” direksiyonu sola kırdığımız zaman tamamen sola, sağa kırdığımız zaman tamamen sağa dönecektir araç. işte bizim istediğiimiz de tam olarak budur.
KASTER
Direksiyonun tekerleri yönlendirmesine yarayan mekanizma diye basitçe tarif edelim.
Direksiyonu tam sola çevirdiğinizde tekerlerde sola döner. Bu duran veya normal giden bir araç için sıkıntılı değil hatta kolaylaştırıcı bir durumdur. Ama drift yapan araba için tekerler tam sola döndüğünde kamberin yani kavis’in değeri artar. burada kaster devreye girer. Eğer kaster’i pozitif olarak artırırsak kaster arkaya yatacağı için oluşan kamber seviyesi araç için çok değişmiş sayılmayacak.
VİRAJ DEMİRLERİ
Denge demirleri de denir. Bir göbekte sola veya sağa dönerken araç aksi tarafa yatar. Bu da süspansiyonların tekere yaptığı baskıyı ve kendi güçlerini kırar. Bunları kitleyerek aracın dengede kalmasını sağlarlar. Çok sert olursa iç tekeriniz havaya kalkar. o zaman bizim için yumuşak olması önemli.
HELEZON YAYLARI
Burayı anlatmak çok uzun sürecek kısa geçiyorum, eğer sert yaparsanız aracınız dönmez dümdüz gider. (öyle dümdük) yumuşak yaparsanız spin atarsınız. Bizim için lazım olan şey önlerin arkalardan birazcık fazla sert olması o kadar.
SÜRÜŞ YÜKSEKLİĞİ
“Yere yapışıp gidiyor araba” deyimi ile anlaşılabilen özellik. ne kadar aşağıda olursa okadar iyi döner. ama yere sıfır olursa aracı vurusunuz, resimdekinden bir iki tık yukarı çekin her ikisinide 😉
AMORTİSÖR
ne kadar sert olursa o kadar takır tukur gider araba. ne kadar yumuşak olursa o kadar hoplar zıplar araba. bizim orta şeker olmamız lazım. ama güç arkadan geldiği için arkanın daha yumuşak olması gerekir ki unutmayın arka tekerleğin havası inik 😉
FREN
ön tekerlere baskı yapması sizce de mantık olan değil mi?
DİFERANSİYEL
arka tekerlerin her ikiside aynı hızda dönmeli mi? yoksa biri birinden daha mı az dönmeli ?? boş verin bunları kapalı diferansiyele geçin arabanız vutututu dönsün. 🙂
( burada en mantıklı seçenek bu)
855 976 120
NASIL SÜRECEĞİZ?
Ayarlar tamam !
Araba tamam !
İnce Ayar TAMAM !
gaza basınca araç zaten dönme arzusuyla beni bırak diye sana vutututu diye bağıracak. sen napıcaksın? onu arzularına kavuşturacaksın! at vitesi 3 e bas gaza döndür direksiyonu.
vites 3 derken şaka demiyorum. 3üncü vites devir saatini 80ile 130arasında 5bin devirde tutacaktır. sen gaza bastıkça araç hızını artıracak doğal olarak. ama direksiyon bir yöne doğru çevriliyken oyun arabayı toplamak amacıyla debriyaja abanacak ve drift yapmaya başlıcaksın.
tamam drift yapıyorsun ama devamlı sürekli akışkan bir sürüş yok ortada dimi… işte burda senin tecrüben konuşacak. arabanın sadece ön kaportasına bak. eğer sola dönükse sen azar azar sağa kıvır. baktın sağa dönüyor az az sola kıvır. gaz verirsen tekerlere güç akar. gaz ayarına da dikkat et. baktın toplayamıyorsun gazı kes. diğer tarafa çevir gaza yüklen. sonra tekrar gazı kes ki araba oraya uçmak isterken spin atmayasın. ne kadar çok yanlarsan o kadar hızlı öğrenirsin.
Yorumlarda soru sorabilirsiniz.
Rehberimi okuduğunuz için teşekkür ederim. İleride Drag tune ve Speed Tune rehberleri gelecektir. Takipte kalın.