Overview
Ben oyuna başladığımda gereksiz her türlü bilgiyi yazan birkaç Türkçe kaynak hariç kaynak yoktu. Yabancı kaynaklardan ve birkaç yabancı yayıncıdan öğrendiklerimle oyunu en azından hayatta kalacak kadar öğrendim ve 120 saatte (400 oldu şu anda) neredeyse her şeyi öğrendim. Oyunun Türkiye’de fazla kitlesi olmamasında bunun da etkisinin olduğunu düşünüyorum. En iyi Türkçe rehberi yazmaya karar verdim ben de. Gereksiz hiçbir bilgi yok, oyunu sizin yerinize oynuyormuş gibi oyunda gözüken yazıları bile buraya yazmak yok, rehber her zaman güncel kalacak.
Başlamadan Önce
Bu benim ilk rehberim. Bu yüzden hatalarım bilgi konusunda olmasa da anlatım konusunda mutlaka olacaktır.
Oyun güncellendikçe ben de elimden geldiğinde bu rehberi güncellemeye devam edeceğim. Ben de bu oyunu diğer rehberleri okuyarak öğrendim, bu yüzden okuduğum rehberlerden de sık sık yardım alacağım.
Oyuna Giriş
Oyunda 4 adet zorluğumuz var. Oyun içinde okuyabileceğiniz bu tarz gereksiz bilgilerle rehberi gereksiz uzatmayacağım. Kısacası bilmeniz gerekenler, kolaydan zora doğru başlangıçta aldığınız eşyalar azalıyor ve alacağınız XP çarpanı bonusu ortadan kalkıyor. Tavsiyem, tercih edilen zorlukta oynamanız. İlk başlarda defalarca kez ölseniz de kolaya alışıp zora geçince tekrar boş yere zaman kaybetmemiş olursunuz.
Genel Bilgiler
Öncelikle bazı temel bilgileri öğrenmeniz lazım.
1. Asla koşmayın. Koşanlar her zaman ilk ölenler olur. Mümkün olduğu kadar sağ tıka (CTRL) basılı tutarak dolaşın.
2. Başladığınız gibi bir silah bulmaya çalışın. Herhangi bir silah.
3. Gereksiz yere yanınıza yemek depolamayın. İlk günlerde her yerden yemek bulacağınız için taşıma kapasitenizi önemli şeyler için kullanın.
4. Taşımak demişken, sırt çantaları oyundaki en önemli eşyalardan. Kapasitesi 6’dan 22’ye kadar uzanan çantalar oyun boyu size lazım olacak.
5. Hastalanmanız hariç hiçbir zaman boş durmayın. Sürekli gelişmeye devam edin.
6. Yağmurda dışarı çıkmayın. Hastalanıp sırf 2-3 konserve bulacaksınız diye ölebilirsiniz.
7. Her zaman yanınızda bir bıçak bir de ağır silah bulundurun. Bıçaklar zombileri tek seferde indirirken kalabalık gruplar içinse beyzbol sopası, balta gibi ağır silahlar gerekli olacak.
Meslekler
Oyunda 22 adet meslek var. Bu meslekler farklı farklı konularda daha iyi olmanızı sağlarken, beceri puanlarınızdan harcıyorlar. Bunları tek tek açıklamam için ayrı bir rehber yapmam gerekir. Modlar olmadan oynuyorsanız mutlaka Marangoz’u seçin. Evinizi hızlıca kurmanızda çok büyük etkisi var. Susturucu modu ve silah modları kullanıyorsanız diğer meslekleri de gözden geçirmenizde yarar var.
Sağlık ve Yaralanma
Sağlık menüsünü H tuşuna basarak açabilirsiniz. Can barınız, yaralanma detaylarınız ve yaralandığınız bölge burada gözükür. Şimdi yaralanma türleri, zombi saldırıları ve saldırıların detaylarından bahsedelim.
Yumruk: Enfeksiyon şansı yok, az hasar verir. Zombiler ısırmadan önce, siz kaçmaya çalışırken bu şekilde saldırırlar.
Sıyrık: %25 enfeksiyon riski. az hasar verir ve kanamaya yol açar. Kanamayı durdurmak için bandaj kullanın ve iyileşmek için iyi beslenin. Kırık camdan geçerken olan sıyrıkta enfeksiyon riski yoktur.
Isırık: %96 enfeksiyon risk. Orta hasar verir. Kanamayı durdurmak için bandaj kullanın.
Isırılma veya sıyrıklardan sonra hastalanırsanız büyük ihtimalle dönüşüyorsunuz. Yaşamınızı uzatmak istiyorsanız iyi beslenin ve dinlenin. 2 gün içinde öleceksiniz.
Yanık: Şiddetli ağrıya sebep olur. Yarayı temizleyip sarın ve sık sık ağrı kesici alın.
Derin Yara: Yarayı dezenfekte edin ve dikin. Daha sonra yarayı sarın ve iyileşmek için dinlenip iyi beslenin.
Mermi/Saplanmış Cam: Şiddetli kan kaybına sebep olur. Yarayı dezenfekte edin ve cismi çıkarın. Yanınızda her zaman bir cımbız bulundurmanız iyi olacaktır. Daha sonra derin yaralara yaptığınız gibi yarayı dikin ve sargılayın.
Kırık: Genellikle 3 katlı ve daha yüksek yapılardan düşünce olur. Sağlam çubuk ve bez parçası kullanarak destek çubuğu yapın. Destek çubuğu alçı görevini görecek, yani yürümeniz aşırı yavaşlayacak ve yürümeye çalıştıkça ağrınız artacak. Kırığın iyileşmesi 15 gün sürer. Çok oyunculu oynamıyorsanız aşırı zor bir dönem olacaktır.
Enfeksiyon: Yara uzun süre açıkta kalırsa, kirli sargı değiştirilmezse ve kıyafetleriniz kirlenirse yaranız enfeksiyon kapabilir. Aşırı tehlikeli olmasa da yarayı daha fazla açıkta bırakmayın, ağrı kesici alın ve iyi beslenin.
Zombi enfeksiyonundan hasta olabileceğiniz gibi fazla ıslanırsanız ve bozuk yiyecekler yerseniz de hasta olabilirsiniz. Hastalığın şakası yok, ölümünüze sebep olabilir. Özellikle canınız azsa evinizden çıkmayın ve iyileşene kadar dinlenin.
Sağlık demişken, obezite Kentucky’de de kendini gösteriyor. Eğer sürekli yağlı, abur cubur tarzı şeyler yerseniz çabucak kilo alırsınız. Bir zombi salgınında şişman gözlüklü olmak istemezsiniz… Kilo vermek için sebze veya sebze içeren sağlıklı şeyler yemeniz yeterli. Kardiyo da önemli tabi.
İnşa Etme(Marangozluk)
Oyunun en önemli özelliklerinden biri yapı inşa etmek ve yapıları “yamayabilmek”. Marangozluğu önermemin sebebi de bu. Üssünüzü ne kadar hızlı kurarsanız ölümünüzü o kadar ertelersiniz. Öncelikle gerekli eşyalardan bahsedelim.
Çekiç, tornavida, testere, balyoz, odun/kalas, çivi, daha fazla çivi.
Marangozluk seviyenize göre yapabileceğiniz yapılar da çeşitleniyor. Seviye 1 marangozluk ile camlara barikat kurarken seviye arttıkça merdivenler, duvarlar, masalar yapabiliyorsunuz. Haliyle meslek farkı da burada ortaya çıkıyor.
İnşa etmek için bazı ipuçları,
1. Zombiler etrafınızdayken inşa etmeyin.
2. Çivileri önemseyin. Çok çıkıyor, evet. Ama nasıl bittiğini anlamıyorsunuz.
3. Gelişmek istiyorsanız mutlaka kitapları okumalısınız. Bu her meslek için geçerli. O kadar detaylı bir konu olmadığı için ayrı bir başlık açmadım. 1-2 seviye marangozluk için yeni başlayan, 2-3 seviye için düşük seviye gibi. Her meslek için geçerli.
Çiftçilik
Ne kadar iyi eşya toplayabiliyor olursanız olun, bir süre sonra bulabileceğiniz eşyalar bitiyor. Özellikle yiyecekler, konserve hariç neredeyse hepsi bozuluyor ve zombiler yüzünden değil açlıktan ölüyorsunuz. Bu yüzden çiftçilik önemli, zorunlu.
Tarlanız için gereken eşyalar,
Bahçe Küreği, tohum paketi, su taşıyabileceğiniz herhangi bir şey.
Tarlanız için iyi bir yer seçin. Mutlaka zombilerin ulaşamayacağı bir yer olsun. Gerekirse etrafına duvar örün, cesetler hem toprağı hem bitkilerinizi öldürecektir.
Bitkileriniz hastalanırsa ilaç yapmak zorunda kalabilirsiniz. Oyun boyunca yüzüne bakmadığınız eşyaları koştura koştura arayacağınıza emin olun.
Tarlanızı her gün sulayıp durmak zorunda değilsiniz. Bu işi yağmura bırakın. Baktınız bir süre yağmadı, bitkileriniz susuz. İş başa düştü.
Aşçılık
Bazı yiyeceklerin üzerinde “Pişmeden Tehlikeli” yazısını göreceksiniz. Bunları pişirmek için ocağa/fırına ihtiyacınız var. Fırından sıcaklık ve süre ayarını yapabilirsiniz. Yemeği fırında unutup yakmamaya dikkat edin.
Aşçılık oyun içinde çok daha karışık. Çeşitli malzemeleri karıştırıp çeşit çeşit yemekler yapabilirsiniz. Ben de aşırı fazla kullanmadığım için anlatabileceğim fazla bir şey yok. Çoğu tarif için su dolu kase vs. kullanılıyor. Su dolu kasenizi hazırlayıp yanınıza birkaç malzeme alarak “B menüsü”nden birçok tarife erişebilirsiniz.
Arabalar
Arabalar sayesinde üssünüzü şehir merkezine kurmak zorunda değilsiniz. Şehirden uzak bir yerde üssünüzü kurup rahat rahat yaşarken bir şeye ihtiyacınız olursa arabayla şehire inip ihtiyacınız olan şeyleri alabilirsiniz.
Oyunda 3 tip araç var,
Standart, ağır ve spor araçlar. Standart araçlar bakımı kolay olsa da diğer araçlara göre daha dayanıksız ve daha yavaşlar. Daha düşük tamircilik yeteneği istedikleri için başlangıçta kullanılacak en ideal araçlardır. Tamircilik yeteneğinizi parça değiştirerek geliştirebilirsiniz.
Tamircilik için gereken eşyalar,
Kriko, Tornavida, Bijon Anahtarı, Hava Pompası, İngiliz Anahtarı.
Bu eşyaları kullanarak araçlarınızı tamir edebilirsiniz.
Her zaman aracınızın bagajında dolu bir benzin bidonu bulundurun.
İpuçları
Öldürdüğünüz her zombinin cesedini arayın. Birçok değerli eşya bulabilirsiniz.
Bir zombiyi yere düşürdükten sonra vurup durmayın. Kafasına doğru yaklaşın ve indirin. Doğru yapabilriseniz tek seferde kafasını patlatırsınız.
Tek bir üssünüz olmasın. Olası bir istilada biraz konserve, su ve silah sakladığınız güvenli bir yeriniz olursa iyi olur.
Bir evin camını kırmadan önce hepsini kontrol edin. Büyük ihtimalle pencerelerden birisi açık olacaktır.
Evinizin yakınında büyük bir zombi ordusu varsa onları yönlendirmek istediğiniz yere gidip ateş edin. Silahınız yoksa peşinize takılmalarını sağlayabilirsiniz. Yeterince uzaklaştırdıktan sonra onlardan kurtulmak size kalmış…
Yetenek kitaplarını mutlaka okuyun.
Silahları zorunda kalmadıkça kullanmayın.
Silah sesleri, helikopter sesleri, köpek havlaması, çığlık sesi gibi rastgele olaylar yaşandığında evinizde kalın ve dışarı çıkmayın.
Yeni Başlayanlar İçin Base Rehberi
Yeni başlayanlar için temel bilgileri hızlıca anlattığım bir video. En temel bilgileri içeriyor.
Bol Şans
Umarım bu rehber yardımcı olur. Bir çok gereksiz bilgiyi yazıp gereksiz uzatmak istemedim. Oyunu siz oynayacaksınız, kendi kendinize keşfedebileceğiniz veya oyunun içinde yazan (ağrı etkileri, ruh halleri vs.) şeyleri buraya eklemedim. Ben sadece yardımcı oluyorum, oyunu kodlarına kadar yazarsam okuyan kişi için pek keyifli olmaz heralde.
Kentucky’nin kahramanlara ihtiyacı yok. Eninde sonunda onlardan biri olacaksınız…