Red Dead Redemption 2 Guide

Red Dead Redemption 2 Kapsamlı Türkçe Rehber for Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2 Kapsamlı Türkçe Rehber

Overview

Bu rehber sayesinde oyunun karakterlerinden görevlerine, oynanış işleyişinden başarımlarına kadar birçok konu hakkında detaylı bilgiler bulacak ve oyunu daha rahat oynayabileceksiniz.

Karakterler

Avlanma – 1

Oyunda 200’den fazla hayvan bulunuyor bunların 178 tane havada ve karada yaşarken, 30 tanede suda yaşamakta. Avlanma başlığı karada bulunan 178’yle alakalı. Bu 178 hayvan hakkındaki bilgiye Hayvan başlığından ulaşabilirken su da yaşayan 30 balık türü ve nasıl yakalandıkları hakkındaki bilgiler için Balıklar ve Balık Tutma başlıklarına bakabilirsiniz. Hayvanlar ve Balıklar başlıklarında da söylediğim gibi her hayvanın kendine özel bir Compendium sayfası bulunuyor. Compendium ekranında Animals seçeneğine girerek tüm hayvanların Compendium sayfasına ulaşabiliyorsunuz. Her hayvanın Compendium sayfasında çeşitli gereksinimler var bu gereksinimleri tamamladığınızda o hayvanın Compendium sayfasını %100 olarak tamamlamış oluyorsunuz. Bu gereksinimler hayvan türleri için değişiklik gösteriyor. Takip edilebilen, derisi yüzülebilen ayı, timsah, keçi, tavşan gibi hayvanlar için gözlemleme, takip etme, öldürme, derisini yüzme seçenekleri bulunurken sıçan, yengeç, yarasa, kanarya, muhabbet kuşu gibi küçük hayvanlar için gözlemleme, öldürme ve toplama sayıları hakkında bilgiler yer alıyor. İlk bahsettiğim 4 eylemi gerçekleştirdiğinizde vakit hayvanın sayfasını %100 olarak tamamlıyorsunuz. Aşağıda bu 4 eylemin nasıl yapıldığını resimlerle ve açıklamalarla sırasıyla anlattım, incelerseniz konuya daha hakim olursunuz.

Hayvanı Gözlemlemek:

Bunu hayvana sizi görmeyecek bir şekilde yaklaşarak veya çok uzak olmayan bir mesafeden dürbün kullanarak yapmalısınız zira hayvan kaçabilir. Hayvana yaklaştığınız veya dürbünle görüntülediğiniz vakit resimdeki gibi Study seçeneği gelecek, R1’e basarak hayvanı gözlemleyebilir, onun hakkında bilgi edinebilir ve Compendium sayfasındaki Gözlemleme(Study) bilgisini tamamlayabilirsiniz.

Hayvanı Takip Etmek:

Oyunda bulunan her hayvan takip edilemiyor, kuşlar takip edilemeyenler arasında yer alıyor. Takip edilenler için ise gözlemledikten sonra takibe başlamanız lazım. Bunu hayvana nişan alarak ve sonrasında Track seçeneği kullanarak yapabilirsiniz resimde olduğu gibi.

Hayvan takibini daha etkili yapabilmek için R3 ve L3’e aynı anda basarak Eagle Eye özelliğinizi kullanabilirsiniz. Bu özellik size hayvanların gittiği rotayı göstermekte, bu rotayı takip ederek avlamak istediğiniz hayvanının izini sürebilirsiniz.

Hayvanı Öldürme:

Hayvanı iyice takip ettikten sonra vurma mesafesine ulaştınız. Bu noktada hayvanı istediğiniz silahla öldürebilirsiniz fakat Perfect kondisyonunda bir post istiyorsanız, hayvanın Clean Kill silahını kullanmalısınız. Bunun içinde hayvana nişan alarak R1’e basmalı ve bilgi penceresini açmalısınız. Resimde bilgi penceresi açık ve gördüğünüz gibi bu av için bana Rifle kullanmam gerektiğini söylüyor. Ama yine de dediğim gibi derdiniz Perfect kondisyonda post değilse herhangi bir silah işinizi görür.

Hayvanın Derisini Yüzme:

Hayvanı öldürdükten ve postunu yüzdükten sonra alıp atınızın arkasına atabilirsiniz. Atınıza timsah, bizon, ayı gibi büyük hayvanların sadece bir postunu koyabiliyorken kuzu, keçi, ceylan gibi hayvanların postu için herhangi bir sayı sınır bulunmuyor. Kuşlar için bu eylem eğer çok küçük değilse Pluck seçeneğiyle yapılıyor fakat küçük ise Pick Up seçeneğini kullanmanız gerekiyor. Kuşlar için bu seçenekleri kullandığınızda Compendium sayfasındaki Plucked ve Collected bilgileri girilmiş oluyor. Sıçan, yarasa, chimpunk gibi hayvanlarda küçük kuşlar gibiler onları da öldürüp Pick Up seçeneğini kullanarak Compendium sayfasındaki Collected bilgisini doldurabiliyorsunuz.

Postları atınıza koyduktan sonra isterseniz atınızın üzerinde ne bulunduğuna yanına yaklaşıp Horse Cargo seçeneği kullanarak görüntüleyebilirsiniz.

Avınızı başarıyla gözlemlediniz, takip ettiniz, avladınız ve sonrasında postunu yüzdünüz. Bu adımları gerçekleştirerek avladığınız hayvanın menüdeki Progress kısmından girdiğimiz Compendium sayfasını tamamlamış oldunuz. Bu sayfayı tamamladığınız vakit, bu sayfaya girerek avladığınız hayvan hakkında genel bilgiler, nerede yaşadığını, Clean Kill için en uygun silahın hangisi olduğu bilgisine erişebilirsiniz.

Peki avı tamamladık, hayvanın Compendium sayfasını açtık postları ve cesedi ne yapacağız? Postları Trapper’a veya kamptaki Pearson’a götürebilirsiniz. Pearson ona verdiğiniz postlarla size daha iyi Satchlerlar ve kamp için görünüm değişiklikleri yaparken Trapper bu postlarla size özel kıyafetler yapabilir. Trapper ve Pearson’nın bu dediklerimi yapması için Perfect kondisyonda derilere sahip olması lazım. Pearson’a derileri Donate seçeneğiyle verirken Trapper’a satarak veriyorsunuz. Yine avladığınız hayvanın cesedini Pearson’a verebilir veya Trapper’a satabilirsiniz. Pearson’a verirseniz sizin için yemekler yapabilir ve onları kullanarak kamp görünümü değiştirebilir. Trapper’a satarsanız sadece para kazanırsınız. Perfect kondisyonda olmayan derileri ise sadece Trapper’a götürün zira Pearson için bir anlam ifade etmiyorlar Trapper’a götürürseniz en azından para kazanırsınız.

PERFECT KONDİSYONDA POSTA ULAŞMA

Oyunda mutlaka dikkatinizi çekmiştir, bir hayvanın postunu yüzdüğünüzde “Poor”, “Good”, “Perfect” gibi postun kondisyonunu belirten sıfatlar beliriyor. Bir hayvanın 3 farklı kondisyonu olabiliyor, bunlar yukarıda yazdıklarım.

Oyunda bulunan her hayvanın kendince bir kondisyonu var, bu kondisyonu görüntüleyebilmeniz için ilk önce hayvanı gözlemlemelisiniz sonrasında ise hayvana nişan almalısınız. Nişan aldığınızda ekranın sağ alt köşesinde hayvanın isminde önce belli sayıda yıldız beliriyor. Eğer 1 yıldız varsa Poor, 2’yde Good ve 3’se Perfect olduğu anlamına geliyor. Peki Perfect hayvanı buldunuz sonrasında ne yapmanız lazım yukarıda yazdığım gibi hayvana nişan aldığınızda R1’e basmalı ve Clean Kill için belirtilen silahı kullanmalısınız. Yalnız şöyle bir durum var, hayvanı tek seferde indirmelisiniz yoksa postun telef olma durumu söz konusu bu yüzden Dead Eye kullanıp direk kafasına sıkarak işini bitirmeye bakın.

Perfect kondisyonda yukarıda dediğim gibi sağ altta beliren yıldızlar önemli fakat sıçan, yarasa, muhabbet kuşu vb. gibi kısacası Small Game ok tipiyle öldürdüğünüz hayvanlar için bunun bir önemi yok. Eğer Small Game okuyla tek seferde öldürürseniz bahsettiğim bu tip küçük hayvanlar her türlü Perfect kondisyonda geliyor.

Avlanma – 2

EFSANEVİ HAYVAN AVI

Oyunda 16 farklı tipte efsanevi hayvan bulunuyor, bu hayvanlardan haritada sadece bir tane bulunuyor ve bunlar diğer hayvanlardan daha güçlüler. Bu hayvan postlarıyla kendinize özel kıyafetler ve kıyafet setleri yapabiliyorsunuz. Tabii bunu yapabilmeniz için ilk önce efsanevi hayvanların yerini belirlemeniz gerekiyor. Bir efsanevi hayvanın yerini belirleyebilmeniz için onun yakınlarında bulunmanız lazım eğer yakınlarınızda bir efsanevi hayvan varsa oyun direk haritaya onu işliyor resimde olduğu gibi. Efsanevi hayvan avı Chapter 2’de Hosea’nın efsanevi ayı avı göreviyle başlıyor, görev sonrasında 16 hayvanın 14’ünün yerini gösteren haritaya ulaşıyorsunuz. 14 dışındaki iki hayvan ise Efsanevi Timsah ve Panter, Timsah Chapter 4’deki bir görev sonrası ortaya çıkarken Panter’in çıkması için Master Hunter Challenge’ın son görevine kadar gelmeniz lazım, challege’ın son görevi bu panter’i öldürmek.

Efsanevi hayvanın yerini buldunuz peki sonrasında ne yapmanız lazım? Bu hayvanın bulunduğu alan gidip soru işaretini bulmanız lazım. Bu soru işaretleri efsanevi hayvanın takibi için başlangıç noktaları oluyor. Bu noktalarda Eagle Eye özelliğinizi kullanırsanız başlangıç noktasını sarı tozlar halinde göreceksiniz. Başlangıç noktasına geldiğinizde Inspect seçeneğini kullanarak avın izini takip etmeye başlayabilirsiniz. Efsanevi hayvanlar bazen bölgelerinde belirmiyorlar bunun sebebi ise o bölgenin çok aktif olması böyle durumlarda sol üst tarafta bölgede çok aktivite var mesajını alıyorsunuz. Eğer bu mesajı alırsanız kamp kurun ve gece tekrar deneyin.

Hayvanın izine düştünüz, izlerini takip ettiniz sonrasında yine ilk başta gördüğünüz gibi sarı tozlar göreceksiniz, bu avın bir sonraki iz bıraktığı nokta oluyor. Bu noktayı da inceleyerek avın bir sonraki rotasını çıkarmanız lazım.

Bu iz takip etme olayı yaklaşık 3-4 kere devam ediyor, bu olay bittiğinde efsanevi hayvana ulaşıyorsunuz.

EFSANEVİ HAYVANIN POSTUNU VE ÜSTÜNDEN ÇIKAN DİĞER ŞEYLERİ KAYBETTİM

Telaşlanmanız gerek yok ola ki efsanevi hayvanı öldürdünüz postunu hiç yüzemediniz ve hiçbir parçasına ulaşamadınız. Hayvanın postu Trapper’a giderken dişi, boynuzu gibi diğer parçaları Fence’e gidiyor. Post Trapper’a direlk gittiğinden tek kaybınız satarken karşılığında aldığınız para oluyor, diğer parçalar içinse yine tek kaybınız para oluyor. Bu parçalarla Fence’de Trinket ve Talisman gibi özel parçalar craftlayabiliyorsunuz, bunları kaybederseniz Fence’den satın almanız yeterli.

Postu yüzüp kaybederseniz de yine post Trapper’a gidiyor.

KÜÇÜK HAYVANLARIN POSTUNU ÇIKARMA

Biliyorsunuz oyunda 200’den fazla hayvan bulunuyor, tabii ki bunların hepsi ayı, timsah gibi büyük hayvanlar değiller. Bunların arasında sıçan, sincap gibi küçük hayvanlarda bulunuyor. Bu hayvanları öldürdüğünüzde herhangi bir deri yüzme seçeneği size sunulmuyor. Bu hayvanların postuna ulaşabilmek için Satchel’ı açmalı ve cesetlerini Break Down seçeneğini kullanarak parçalamalısınız. Bu işlem sayesinde bu tip küçük hayvanların postlarına ulaşabilirsiniz.

KUŞ AVI

Kuş avının da diğer hayvanlardan farkı yok fakat şöyle bir detay var. Eğer kuşu Perfect kondisyonda öldüremediyseniz bu pek sorun olmuyor zira bir kuşu Perfect kondisyonda öldürseniz de Poor kondisyonda öldürseniz de o kuştan her türlü tüyünü alıyorsunuz. Eğer Perfect kondisyonda öldürdüyseniz 3 tüy, Poor kondisyonda öldürdüyseniz 1 tüy geliyor. Bu tüyleri yine Trapper’a veriyorsunuz. Bu tüyleri Flight Feather ile karıştırmayın, bu tüyler kuşların özel tüyleri, envantere girdiğinizde kuşun ismi yazıyor. Flight Feather ile Small Game, Improved Arrow gibi özel ok tiplerini yapıyorsunuz.

Hayvanlar – 1

Oyunda balıklar dışında 178 tane hayvan bulunuyor. Bu 178 hayvanın 8’i 5.bölüme özelken diğerleri oyunda her zaman bulunabiliyor. Hayvanlar kendi içerisinde birçok türe ayrılıyor. Çiftlik hayvanları, yırtıcı hayvanlar, otçullar, egzotik kuşlar, leşçiller, köpekler ve dahası. Oyunda menüye girdiğinizde Progress seçeneğini seçerek genel ilerleme ekranını görüntülüyorsunuz. Burada sizi 4 farklı seçenek karşılıyor. Compendium seçeneğiyle oyunda sadece hayvanların değil balıkların, atların, silahların kısacası oyunda bulduğunuz her şeyin kaydına ulaşabiliyorsunuz.

Compendium kısmından Animals’a girerek bulduğunuz hayvanları görüntüleyebiliyor, haklarında bilgiler alabiliyorsunuz. Hayvanın türüne göre Compendium sayfası değişiklik gösterebiliyor. Karada gezen hayvanlar için kaç kez izlendiği, gözlemlenip gözlemlenmediği, öldürülüp derisinin yüzülüp yüzülmediğine dair bilgiler gösterilirken muhabbet kuşu, yarasa gibi küçük hayvanların gözlemlenip ne kadar toplandığı hakkında bilgiler bulunuyor. Bu sayfalardaki tek ortak bilgi hayvanın gözlemlenip gözlemlenmediğine dair olan bilgi, oyunda bulunan her hayvanı gözlemleyebiliyorsunuz. Bunu Avlanma kısmında anlatmıştım fakat tekrar değinmem gerekirse bir hayvana yeteri kadar yaklaştığınızda veya dürbününüz ile çok uzaktan olmayacak şekilde gözlemlediğinizde oyun size Study seçeneğini sunuyor, bu seçeneği R1 bastırarak uyguluyorsunuz ve yaklaşık birkaç saniye sürüyor. Genel olarak hayvanları gözlemlemek zor olmasa da kuşları net bir şekilde yakalamak bazen çok zor oluyor bu yüzden bir kuşu gözlemleme niyetiniz varsa oyunda yavaş hareket etmelisiniz yoksa kaçma ihtimali çok yüksek. Bilinmeyen bir hayvanın Compendium sayfasının açılması için ya gözlemlenmiş olması lazım ya da öldürülmüş olması lazım, bu ikisinden birini yaptığınız o hayvanın Compendium sayfası açılıyor ve bu sayfadan hayvan hakkında genel bilgilere ulaşabiliyorsunuz.

Oyunda her bölgede mutlaka birkaç tipte hayvan oluyor, bir bölgede hayvan avladığınızda ve avladığınız hayvanın Compendium sayfasını tamamladığınızda oyunun haritasında o hayvanın kabaca çizimi avladığınız nokta belirmeye başlıyor. Bu çizimler hayvanların tam olarak yerini göstermese de bulundukları bölgeyi temsil ediyorlar. Bu bölgelerde o hayvanı %100 bulabilirsiniz diye bir şey yok fakat diğer bölgelere kıyasla aradığınız hayvanı çiziminin olduğu noktada bulmak çok daha kolay. Hayvan konusunda şöyle bir durum daha var, oyun bildiğiniz gibi çok detaylı bu durum hayvanların hareket ve yaşayış biçimine de yansımış. Bazı hayvanları gece daha rahat bulabiliyorken bazılarını gündüz daha rahat bulabiliyorsunuz. Mesela baykuşlar bulundukları bölgelerde gündüzleri görülebiliyor fakat gece çöktüğünde onları bulmak çok daha kolay bir hale geliyor, genelde bir ağaca, kayaya veya evin üstüne çöküp kendilerine has seslerini çıkarmaya başlıyorlar ve bu durum onları bulmayı daha kolay bir hale getiriyor. Muhabbet kuşları ise tam tersi şekilde hareket ediyorlar, sabah ve gündüz vakitleri özellikle nehir kıyılarında kayalara çökerken gece vakti yok denecek kadar az görünüyorlar. Bu tip gözlemleri yapmak biraz da sizde bitiyor, bir hayvanı arıyor ve nerede olduğunu biliyorsanız en azından öğle vakti ve gece vakti olmak üzere iki kere aramanız lazım bu şekilde o hayvanın hangi saatte ortaya çıktığını rahatça öğreniyor ve bir sonraki seferde çok daha rahat buluyorsunuz. Aşağıda Compendium sayfasındaki sırasına uygun bir şekilde sıraladığım hayvan listesi mevcut, listeden bir hayvanı çıkardım spoiler diye, o hayvanı son kısımda bulabilirsiniz yine listede kupa almak isteyen arkadaşların kafası karışmasın diye bahsettiğim 8 özel hayvanın yanına kupa için gerekli değil yazısını ekledim. Bu hayvanları bulmanız şart değil, kaçırdıysanız da üzülmeyin çünkü kupalara ve oyunun %100 tamamlanmasına hiçbir etkisi yok fakat 5.bölümdeyseniz kaçırmamanızı tavsiye ederim. Ayrıca listeden önce hayvanların isimlerini aldığım kaynağın bağlantısını bıraktım, bu bağlantı sayesinde asıl kaynağa girebilir ve hayvanların resimlerin ve Compendium sayfasındaki bilgilerine ulaşabilirsiniz.

[link]

Hayvanlar – 2

OYUNDA BULUNAN HAYVANLAR

American Alligator (Skin Deep)
American Alligator (Küçük) (Skin Deep)
Nine-Banded Armadillo (Skin Deep)
American Badger (Skin Deep)
Little Brown Bat (Skin Deep)
American Black Bear (Skin Deep)
Grizzly Bear (Skin Deep)
North American Beaver (Skin Deep)
Blue Jay (Skin Deep)
Wild Boar (Skin Deep)
Whitetail Buck (Skin Deep)
Whitetail Deer (Skin Deep)
American Bison (Skin Deep)
Angus Bull
Devon Bull
Hereford Bull
American Bullfrog (Skin Deep)
Northern Cardinal (Skin Deep)
American Domestic Cat
Cedar Waxwing (Skin Deep)
Dominique Chicken
Dominique Rooster
Java Chicken
Java Rooster
Leghorn Chicken
Leghorn Rooster
Greater Prairie Chicken (Skin Deep)
Western Chipmunk (Skin Deep)
Californian Condor (Skin Deep)
Cougar (Skin Deep)
Double-crested Cormorant (Skin Deep)
Neotropic Cormorant (Skin Deep)
Florida Cracker Cow
California Valley Coyote (Skin Deep)
Cuban Land Crab (Skin Deep)
Red Swamp Crayfish (Skin Deep)
Whooping Crane (Skin Deep)
Sandhill Crane (Skin Deep)
American Crow (Skin Deep)
American Fox Hound
Australian Shepherd
Bloodhound
Bluetick Coonhound
Border Collie
Catahoula Cur
Chesapeake Bay Retriever
Siberian Husky
Labrador Retriever
Poodle
Mutt
Standard Donkey
Mallard Duck (Skin Deep)
Pekin Duck (Skin Deep)
Bald Eagle (Skin Deep)
Golden Eagle (Skin Deep)
Reddish Egret (Skin Deep)
Little Egret (Skin Deep)
Snowy Egret (Skin Deep)
Rocky Mountain Bull Elk (Skin Deep)
Rocky Mountain Cow Elk (Skin Deep)
American Red Fox (Skin Deep)
American Gray Fox (Skin Deep)
Silver Fox (Skin Deep)
Banded Gila Monster (Skin Deep)
Alpine Goat
Canada Goose (Skin Deep)
Ferruginous Hawk (Skin Deep)
Red-tailed Hawk (Skin Deep)
Rough-legged Hawk (Skin Deep)
Great Blue Heron (Skin Deep)
Tricolored Heron (Skin Deep)
Desert Iguana (Skin Deep)
Green Iguana (Skin Deep)
Collared Peccary (Skin Deep)
Common Loon (Skin Deep)
Pacific Loon (Skin Deep)
Yellow-billed Loon (Skin Deep)
Western Bull Moose (Skin Deep)
Western Moose (Skin Deep)
Mule
American Muskrat (Skin Deep)
Baltimore Oriole (Skin Deep)
Hooded Oriole (Skin Deep)
Californian Horned Owl (Skin Deep)
Coastal Horned Owl (Skin Deep)
Great Horned Owl (Skin Deep)
Angus Ox
Devon Ox
Panther (Skin Deep)
Florida Panther (Skin Deep)
Carolina Parakeet (Skin Deep)
Blue and Yellow Macaw (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Great Green Macaw (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Scarlet Macaw (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
American White Pelican (Skin Deep)
Brown Pelican (Skin Deep)
Ring-necked Pheasant (Skin Deep)
Chinese Ring-necked Pheasant (Skin Deep)
Berkshire Pig
Big China Pig
Old Spot Pig
Band-tailed Pigeon (Skin Deep)
Rock Pigeon (Skin Deep)
Virginia Opossum (Skin Deep)
American Pronghorn Buck (Skin Deep)
American Pronghorn Doe (Skin Deep)
Sonoran Pronghorn Buck (Skin Deep)
Sonoran Pronghorn Doe (Skin Deep)
Baja California Pronghorn Buck (Skin Deep)
Baja California Pronghorn Doe (Skin Deep)
California Quail (Skin Deep)
Sierra Nevada Bighorn Ram (Skin Deep)
Sierra Nevada Bighorn Sheep (Skin Deep)
Desert Bighorn Ram (Skin Deep)
Desert Bighorn Sheep (Skin Deep)
Rocky Mountain Bighorn Ram (Skin Deep)
Rocky Mountain Bighorn Sheep (Skin Deep)
Black-tailed Jackrabbit (Skin Deep)
North American Raccoon (Skin Deep)
Black Rat (Skin Deep)
Brown Rat (Skin Deep)
Western Raven (Skin Deep)
Red-footed Booby (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
American Robin (Skin Deep)
Roseate Spoonbill (Skin Deep)
Herring Gull (Skin Deep)
Laughing Gull (Skin Deep)
Ring-billed Gull (Skin Deep)
Merino Sheep
Striped Skunk (Skin Deep)
Red Boa Snake (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Rainbow Boa Snake (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Sunglow Boa Snake (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Diamondback Rattlesnake (Skin Deep)
Fer-de-Lance Snake (Özel hayvan, kupa için gerekli değil)
Black-tailed Rattlesnake (Skin Deep)
Timber Rattlesnake (Skin Deep)
Northern Copperhead Snake (Skin Deep)
Southern Copperhead Snake (Skin Deep)
Midland Water Snake (Skin Deep)
Cottonmouth Snake (Skin Deep)
Northern Water Snake (Skin Deep)
Scarlet Tanager Songbird (Skin Deep)
Western Tanager Songbird (Skin Deep)
Eurasian Tree Sparrow (Skin Deep)
American Tree Sparrow (Skin Deep)
Golden Crowned Sparrow (Skin Deep)
American Red Squirrel (Skin Deep)
Western Gray Squirrel (Skin Deep)
Black Squirrel (Skin Deep)
Western Toad (Skin Deep)
Sonoran Desert Toad (Skin Deep)
Eastern Wild Turkey (Skin Deep)
Rio Grande Wild Turkey (Skin Deep)
Alligator Snapping Turtle (Skin Deep)
Eastern Turkey Vulture (Skin Deep)
Western Turkey Vulture (Skin Deep)
Gray Wolf (Skin Deep)
Timber Wolf (Skin Deep)
Red-bellied Woodpecker (Skin Deep)
Pileated Woodpecker (Skin Deep)

Oyunda Epilogue Part 2’ye geçen arkadaşlar baksın sadece.

Rufus, Compendium’da Mutt ve Standard Donkey hayvanları arasında yer alıyor.

Hayvanların hepsinin yerini gösteren video serisinin bağlantısını aşağıya bıraktım fakat oyun sonuyla alakalı spoiler içeriyor bu yüzden sadece oyunu bitirenler baksın.

EFSANEVİ HAYVANLAR

Oyunda efsanevi hayvan avlarına ilk olarak Chapter 2’de Hosea ile olan görevinizle başlıyorsunuz. Bu görevde Hosea ile efsanevi bir hayvanın peşine düşüyorsunuz ve görev sonrasında Hosea size efsanevi hayvanların yerini gösteren bir harita veriyor. Bu haritaya envanter’i açığ Documents bölümüdeki haritalar kısmından ulaşabilirsiniz. Bu harita size oyundaki 14 tane efsanevi hayvanın yerini gösteriyor. Oyunda toplam da 16 tane efsanevi hayvan bulunuyor, 14’ünü bu haritayla buluyorsunuz geri kalan ikiliyi ise oyunun ilerleyen kısımlarında belli görevleri yaparak buluyorsunuz. Efsanevi timsah Chapter 4’de ilgili hikâye görevini yaptıktan sonra açılıyor, yerini gösteren resmi aşağıya bıraktım. Efsanevi Panter’i açmanız için ise Master Hunter Challenge görevlerinde son göreve kadar gelmeniz lazım, detaylı bilgi Challenge Görevleri altında mevcut aşağıda nerede bulunduğunun resmi de bulunuyor.

Efsanevi Hayvan Haritası:
Efsanevi Timsah’ın Yeri:
Efsanevi Panter’in Yeri:

Balık Tutma

Oyunda her ne kadar avlanma kadar önemli bir yer tutmasa da balık tutmanın da kendine has bir yeri ve havası var. Oyunda balık tutabilmeniz için Chapter 2’de ilk önce John Marston’ın görevlerini yapmalı, sonrasında ise bu görevlerin ardından çıkan Abigail görevini yapmanız lazım. Bu görevi yaptığınızda L1’e basıp Items sekmesine geldiğinizde sağ alt köşeden oltanızı seçebiliyorsunuz.
Abigail’in görevini tamamladıktan ve oltanıza kavuştuktan sonra nehir, bataklık ve göllerde oyunda bulunan 30 tane balık tipini yakalayabiliyorsunuz.

Balık tutmaya başlamadan önce oltanıza yem veya balığı çekmesi için “Lure” takmanız lazım. Yemleri takmak için oltayı elinize aldığınızda L1 basmalısınız. L1’e bastığınızda gelen çemberde iki tane seçenek bulunuyor, buradaki üst seçenek balık tutmak için seçmiş olduğunuz yemi temsil ederken alt kısımdaki seçenek ise balığı tuzağa düşürmenizi sağlayan Lure oluyor.

Her yem ve lure’un özel olduğu alanlar ve bu alanlarda özel olduğu balık tipleri var. Mesela Crayfish yemiyle bataklık bölgesinde orta büyüklükteki balıkları rahatlıkla tutabilirsiniz. Yine Special Swamp Lure tuzağını kullanarak orta ve büyük boyda balık tutma olasılığınızı artırabilirsiniz.

Oltanıza yem veya lure taktıktan sonra L2’ye basıp sonra R2’ye de basarak oltanızı sallıyorsunuz. R2’ye ne kadar uzun basarsanız o kadar uzağa atıyorsunuz.

Oltanızı attıktan sonra balığın tuzağa düşmesi için R analoğunu saat yönünde yavaş yavaş çeviriyorsunuz. Bu sayede balık yemin gerçek bir balık olduğunu sanıyor. Arada R2’y basarak oltanızı tıngırdatarak canlıymış havası da verebilirsiniz. Bu süreç en fazla 1-2 dakikaya kadar sürüyor.

Sonrasında balık yemi yediğinde Dualshock’unuz da bir titreşim hissediyorsunuz ve bu titreşim sonrası R2’ye basarak balığı çekmeye başlıyorsunuz. Balık canının derdinde olduğundan sizi zorlmaya başlıyor ve sağla sola hareket etmeye başlıyor. Burada yapmanız gereken oltanızı L analoğuyla balığın gittiği yönün tersine çevirmek, bunu yaparken R analoğuyla balığı kendinizi çekmeye çalışmayın ip kopabiliyor.

Balığın tersi yönde oltayı çevirdiğinizde bir süre sonra balık yoruluyor, balık yorulduğunda oltanızı gitmeye çalıştığı yöne çevirip tekrar R analoğuyla çevirmeye başlıyorsunuz bu sayede balık size daha hızlı geliyor. Ayrıca R analoğunu aşağı çekip oltayı sürekli havaya kaldırarak balıkları çok daha hızlı çekebiliyorsunuz.

Bu süreç balık size yaklaşana kadar devam ediyor, balık ne kadar büyükse bu süreçte o kadar uzun sürüyor bu yüzden sabırlı olmanız lazım.

KALİTELİ BALIK YEMİ VE LURE’U NEREDEN ALINIR?

Oyunda kaliteli balık yemleri sadece Bait Shop’da satılıyor. Burada çeşitli yemler ve lurelar alabiliyorsunuz. Yeri yukarıdaki resimde görünüyor, kendisi Lagras’ın üst taraflarında bulunuyor.

Yemlerin altında yemin nerede ve hangi büyüklükte balık için etkili olacağı satıcı ekranında yazıyor.

Lure’ların da yine aynı şekilde nerede ve hangi büyüklükte balık için etkili olacağı satıcı ekranında yazıyor.

EFSANEVİ BALIKLAR

Oyundaki 30 balığın 15 tanesi efsanevi balıklardan oluşuyor. Bu balıklar oyunun dünyasında dört bir yana dağılmış durumdalar. Bu balıkları yakalamak A Fisher of Fish Stranger görevinin amacı aynı zamanda. Chapter 3’de Flatneck Station’ın doğusunda Jeremy Gill ile tanışıyorsunuz. Jeremy size 13 efsanevi balığın yerini gösteren bir harita veriyor ve bu balıkları tutmanızı sizden istiyor. Tuttuğunuz efsanevi balıkları kendisine posta yoluyla gönderip görevini tamamlayabiliyorsunuz.

Efsanevi balıkları yakalayabilmeniz için Bait Shop’da satılan Special Lure’lare ihtiyacınız var.

EFSANEVİ BALIK NASIL BULUNUR?

Efsanevi balığın bulunduğu yere gittiğinizde oltanızı çıkarıp L3+R3’e basarak Eagle Eye’ı açıp burada kullanabilirsiniz. Eğer oltanız elinizdeyse Eagle Eye size sudaki balıkları gösterecek ve efsanevi balıklar büyüklükleriyle kendilerini çok net bir şekilde belli ediyorlar, Eagle Eye’da gördüğünüz en büyük balık genelde efsanevi balık oluyor, o balığın olduğu tarafa doğru atarsanız oltanızı çok daha çabuk yakalarsınız.

Balıklar

Oyunda 30 farklı tipte balık bulunuyor. Bunların 15’i normal tipte balıklardan oluşurken geriye kalan diğer 15’i efsanevi balıklardan oluşuyor. Hayvanların olduğu gibi Balıklarında kendilerine özel Compendium sayfaları bulunuyor, bu sayfalarda balıklar hakkında genel bilgiler ve genel olarak nerelerde bulundukları hakkında bilgiler yer alıyor. Oyunda balıklar 3 farklı bölgede yaşıyorlar.

Bunlar: Lake(Göl), River(Nehir) ve Swamp(Bataklık)

Bazı balıklar bölgelere özelken bazıları her bölgede bulunabiliyor. Ayrıca hava durumuna özel ortaya çıkan balıklarda mevcut, bazı balıklar yağmurlu havalarda ortaya çıkıyor ve yağmurlu havalarda yakalamak daha kolay oluyor.

Bu bölümde sizlere balıklar hakkında genel bilgiler ve nerede bulunduklarını anlatacağım. Balıkların nasıl tutulduğuna Balık Tutma başlığından ulaşabilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
Aşağıda balıkların listesi ve nerelerde bulundukları hakkında bilgiler bulunuyor.

Daha detaylı bilgilere ve resimlere ulaşmak isteyenleriniz varsa aşağıdaki bağlantıya tıklayarak ulaşabilirler.
[link]

NORMAL BALIKLAR

Bluegill

Bluegill oyunda neredeyse her göl ve nehirde karşılaşabileceğiniz bir balık tipi. Yağmur yağdığında özelikle çok aktif oluyorlar. Favori yemleri Cheese, bu yem ile rahatça yakalayabilirsiniz.

Chain Pickerel

Chain Pickerel’lar oyundaki tüm sularda karşınıza çıkabilirler, bölge ayırt etmeksizin dünyaya dağılmış durumdalar. Açık havada daha aktif oluyorlar. Favori yemleri Corn, bu yem ile rahatça yakalayabilirsiniz.

Redfin Pickerel

Haritanın güneyinde bulunan nehirlerde geziniyorlar genelde. Özellikle sıcak ve güneşli günlerde aktif oluyorlar. Favori yemleri Bread, bu yem ile rahatça yakalayabilirsiniz.

Rock Bass

Bataklık dışında neredeyse her yerde karşılaşabilirsiniz bu arkadaşlarla. Güneşli günlerde daha aktifler. Her türlü yeme atlıyorlar, yemek ayırt etmiyorlar.

Smallmouth Bass

Haritanın kuzey kısmında bulunan nehirlerde geziniyorlar genelde. Yağmurlu havalarda gezinmeyi seviyorlar. Cricket ve River lure kullanarak rahatça yakalayabilirsiniz.

Bullhead Catfish

Lemoyne’nun bataklıklarında bulunuyor Channel Catfish’e kıyasla çok daha küçük bir balık. Yağmurlu havalarda daha aktif, favori yemleri Bread ve Cheese, bu yemleri kullanarak rahatça yakalayabilirsiniz.

Perch

Perch’lerde Bluegiller gibi neredeyse her göl ve nehirde karşınıza çıkabilirler. Güneşli havalarda daha aktifler, favori yemi Bread, bu yemi kullanarak rahatça yakalayabilirsiniz.

Lake Sturgeon

Haritanın güney kısımlarındaki göl ve bataklıkların derin kısımlarında bulunuyorlar. Kapalı havalarda daha aktif oluyorlar. Lake lure ile rahatça yakalanabiliyorlar.

Largemouth Bass

Haritanın güney kısımlarında bulunuyorlar genelde Smallmouth’lar ile aynı bölgelerde geziyorlar. Yağmur yağdığında daha aktif oluyorlar. Lake veya River lure kullanarak rahatça yakalayabilirsiniz.

Steelhead Trout

Haritanın güney kısmındaki sularda geziniyorlar. Yağmurlu havalarda daha aktif oluyorlar. Genelde yem ayırt etmiyorlar fakat Worms’lar favori yemleri, bu yem ile rahatça yaklayabilirsiniz.

Channel Catfish

Bu balıklar bataklıkların derin sularında geziniyorlar. Kapalı havalarda daha aktifler. Swamp Lure ile rahatça yakalayabilirsiniz.

Longnose Gar

Bu arkadaşlar bataklıkta gezmeyi seviyorlar. Kapalı havalarda daha aktifler. Swamp Lure ile rahatça yakalayabilirsiniz.

Muskie

Muskieler haritanın kuzey kısımlarındaki göllerin neredeyse hepsini işgal etmiş durumdalar, bunların olduğu yerde genelde başka büyük balık olmuyor. Kapalı havaları seviyorlar, daha aktifler. Yemleri beğenmiyorlar, Lake Lure favorileri.

Northern Pike

Genelde kuzeyde bulunan nehirlerin çoğunda bulunuyorlar özellikle Dakota River’ın üst kısımlarında karşılaşma şansınız çok yüksek. Kapalı havaları seviyorlar. Lake Lure ile rahatça yakalanabiliyorlar.

Sockeye Salmon

Genelde şelalelere yakın olan göllerde bulunuyorlar, pembe renkleriyle dikkat çekiyorlar. Kapalı havalarda daha aktif oluyorlar. River Lure favoriler, bununla rahatça yakalayabilirsiniz.

BALIKLARIN YERLERİ

9 tane balığın yerini birkaç resimde aşağıya ekledim. Resmini eklemediklerim bulması kolay olan balıklar onlar içinde aşağıya Survivalist Challenge’ın ilgili görevini konu alan videonun ilgili kısmını koydum, izleyerek rahatça bulabilirsiniz.

Balıkların Yerini Gösteren Video (9:22 sonrası)

Lake Sturgeon ve Muskie’nin Bulunduğu Yerler
Longnose Gar ve Steelhead Trout’un Bulunduğu Yerler
Northern Pike, Channel Catfish ve Smallmouth Bass’ın Bulunduğu Yerler
Sockeye Salmon ve Largemouth Bass’ın Bulunduğu Yerler

EFSANEVİ BALIKLAR

Oyunda yukarıda da dediğim gibi 15 tane efsanevi balık bulunuyor. Bu balıkların 13’ünü Toplanabilir Stranger Görevleri başlığı altında da değinmiş olduğum A Fisher of Fish göreviyle yakalıyorsunuz. Bu 13 balığı yakaladığınızda Jeremy Gill’e yolluyorsunuz. Ola ki balığı kaybettiniz veya yakaladıktan hemen sonra öldünüz, telaşlanmanıza gerek yok zira ya balık postaneye gidiyor ya da bir süre sonra tekrar çıkıyor her ne kadar haritada üstüne çarpı atılsa da.

Aşağıda 13 efsanevi balığın yerini gösteren harita mevcut. Bu haritayı A Fisher of Fish görevini aldığınızda sizde alacaksınız, envanter’de Documents kısmındaki haritalara girerek rahatça ulaşabilirsiniz.

15’den geriye kalan 2’linin bir tanesi Stranger Görevleri başlığı altında değindiğim The Veteran görevinde yakalıyorsunuz. Diğeri ise gerçekten efsanevi bir balık, oyunu oynayanlar arasında hala yakalayan yok, A Fisher of Fish görevinin sonunda yeri belli olacak.

EFSANEVİ BALIKLARIN YERİNİ GÖSTEREN HARİTA

Silahlar – 1

RDR 2’de 59 farklı silah bulunuyor. Bunların hepsi gerçek silah değil tabii ki ama yine de silah yelpazesi çok geniş oyunun. Revolverlar, yarı otomatik tabancalar, tüfekler, keskin nişancı tüfekleri, yay, fırlatabilir bıçaklar, dinamit ve daha fazlası oyunda oyuncular tarafından kullanılmayı bekliyor. Oyundaki silahların bazıları standart silahlar olurken bazıları özel silahlar oluyor. Pala, balta gibi özel yakın saldırı silahları da oyunculara sunulmuş durumda. Oyundaki silahları tamamen özelleştirebiliyorsunuz, üzerine istediğiniz oymayı yaptırabiliyor istediğiniz renge boyatabiliyorsunuz.

Silahlara L1’e basıp Weapons kısmından ulaşabiliyorsunuz. Arthur üzerinde oyunun başında bir ilerleyen bölümlerde iki tane Revolver, kementini, yakın saldırı silahını (Bıçak, eğer Fence’den alırsanız balta, pala gibi silahları), el fenerini ve eğer atının üzerinden almışsa 2 tane tüfeğini yanında taşıyabiliyor.

Oyunda normal silahları Gunsmith’lerden alıyorsunuz. Bu satıcılardan silah alabildiğiniz gibi, silahınızı özelleştirebiliyor ve çeşitli geliştirmeler yapabiliyorsunuz. Revolverların namlusunu uzatabilirken tüfeklere yakın-orta-uzun menzili görmenizi sağlayan dürbünler takabiliyorsunuz. Silahların tutma yerlerine çeşitli hayvan oymaları yaptırabiliyorsunuz ve istediğiniz renge boyatabiliyorsunuz silahınızı.

Gunsmith’ler silah satışı dışında mermi satışı da yapmaktalar, aynı zaman General Store’larda mermi satıyor fakat Gunsmith’e kıyasla çok daha az tür mermiye sahipler. Gunsmihtler’de dikkat etmişsinizdir 3 farklı tipte mermi oluyor.

Bunlar: Regular, High Velocity ve Express tipteki mermiler

Regular Mermiler

İsminden de anlaşılayacağı üzere normal tipte mermiler bunlar, herhangi bir artıları, eksileri yok.

High Velocity Mermiler

Bu mermiler hem daha uzak mesafelere sıkmanıza hem de daha fazla hasar vermenize olanak sağlar.

Express Mermiler

Bu mermiler sadece daha fazla hasar vermenize olana sağlar.

FENCE’İN SATTIĞI SİLAHLAR

Oyunda normal silahları Gunsmiht’ler satarken dinamit, Molotof, fırlatılabilir Tomahawk baltası gibi silahları sadece Fence’den satın alabiliyorsunuz. Yukarıda da bahsetmiş olduğum gibi oyunda birden çok fazla yakın saldırı silahı bulunuyor, oyunun başında sadece bıçağınız varken Chapter 5’e geldiğinizde pala, balta gibi yakın saldırı silahlarına sahip olabiliyorsunuz. Bu silahları da yine Fence’e gidip ondan satın alıyorsunuz.

YAY VE OK TİPLERİ

Oyunda yayınız avlanma ve sessiz ilerleyerek oynamak için önemli bir yer teşkil ediyor. Yayınızı altı farklı ok tipiyle kullanabiliyorsunuz. Her bir ok tipi farklı bir isme ve özelliğe sahip.

Farklı tipte ok craflayabilmeniz için yine Fence gidip bu okların yapım tarifini almanız gerekiyor, farklı tipte okların yapım tariflerinin hepsi Fence’de bulunuyor. Bu tarifleri alıp sonrasında envanteri açıp okumanız lazım eğer okumazsanız o ok tipini yapamıyorsunuz.

Oyundaki Ok Tipleri

Regular Arrow: Standart tipteki oklar herhangi bir artısı yok.

Improved Arrow: Bu tip oklar normal oklara kıyasla daha fazla hasar veriyor.

Small Game Arrow: Bu tip oklar özellikle sıçan, yılan, sincap ve küçük kuşları avlamak için kullanılıyor, Arthur bu okları craft ederken dikkat ederseniz okun ucuna sivri olmayan küçük bir baş takıyor.

Poison Arrow: Bu ok tipi puma, kurt gibi güçlü yırtıcı hayvanları avlamak için kullanılıyor.

Fire Arrow: Oku fırlattığınız yerin yanmasına sebep oluyor.

Dynamite Arrow: Bu ok tipinin ucuna bir dinamit bağlı ve vurduğunuz noktayı patlatıyor.

ÖZEL SİLAHLAR

Bu silahlar oyunda karşınıza bir kere çıkıyor ve eğer almazsanız bir daha hiçbir zaman alamıyorsunuz. Bazıları yapılan görevlerin ödülü sonucu elde edilirken bazıları etrafı araştırarak elde ediliyor.

Oyunda özel bir silah yakınızdayken mini map’de yukarıdaki resimde olduğu gibi altın renginde bir revolver beliriyor, bu revolver bu silahın nadir olduğu anlamına geliyor. Bu silahları gördüğünüz yerde almaya bakın çünkü hem daha iyiler hem de daha hoş bir görünümlere sahipler.

SAHİP OLMADIĞINIZ SİLAHLAR

Oyunda birçok silah bulunuyor, bunların çoğunu satın almalı ya da dünyayı keşfederek bulmalısınız. Sahip olmadığınız bir silah gördüğünüzde özel bir silah gördüğünüzdeki gibi yine bir revolver işareti mini map’de beliriyor fakat bu sefer altın renginde değil beyaz renkte oluyor. Yerdeki silahı alırken bıraktığınız silah konusunda endişelenmenize gerek yok çünkü oyunda silahlarınızı kaybetmeniz imkânsız. Yer de bıraktığınız silahlar direk atınızın eyerine gidiyor, atınıza yakınken tekrar o silahları alabiliyorsunuz.

SİLAH BAKIMI

Oyunda silahlarınızı kullandıkça silahlarınızın kondisyonu düşüyor, silahların kondisyonu düşünde isabet ve hasar oranı ciddi orada düşüyor ayrıca görünüm olarak paslı ve kirli bir hal alıyorlar.

Oyunda silahlarınızı kendiniz temizlemek istiyorsanız Gun Oil’e sahip olmanız lazım. Eğer Gun Oil’iniz varsa L1’e basıp bakımını yapmak istediğiniz silahın üzerine gelip R3 yapıyor ve sonrasında Clean seçeneğiyle silahınızı temizliyorsunuz.

Eğer Gun Oil’iniz yoksa Gunsmith’e gidip silahınızı belli bir ücret karşılığında temizletebiliyorsunuz.

AT EYERİNDEKİ SİLAHLAR

Oyunda tüfek ve yay gibi büyük silahlar atınızın eyerinde tutuluyor.

Oyunda tüfek ve yay gibi büyük silahları yanınızda taşımanız için bu silahları atınızın eyerinden almanız lazım. Atınızın eyerindeki silahları alabilmeniz için ya atınızın üzerinde olmalı ya da atınızın yanında olmalısınız. Atınızdan bir seferde en fazla iki silah alabiliyorsunuz geri kalan silahlar atınızın eyerinde kalmaya devam ediyor.

Silahlar – 2

OYUNDAKİ ATEŞLİ SİLAHLARIN VE NASIL ALINDIKLARININ LİSTESİ
REVOLVERLAR

Algernon’s Revolver – Duchesses and Other Animals Stranger görevini tamamladığınızda alıyorsunuz.

Calloway’s Revolver – The Noblest of Men, and a Woman Stranger görevinin ödüllerinden bir tanesi

Cattleman Revolver – Oyundaki ilk revolverınız ayrıca Gunsmithler’de satılıyor.

Double-Action Revolver – A Strange Kindness görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Flaco’s Revolver – The Noblest of Men, and a Woman Stranger görevinin ödüllerinden bir tanesi

Granger’s Revolver – The Noblest of Men, and a Woman Stranger görevinin ödüllerinden bir tanesi

Mauser Pistol- That’s Murfree Country görevinden sonra Valentine ve Saint Denis’deki Gunsmithler’den alabilirsiniz.

Midnight’s Pistol – The Noblest of Men, and a Woman Stranger görevinin ödüllerinden bir tane

Otis Miller’s Revolver – Hazine haritalarının ödüllerinden bir tanesi, Rattlesnake Hollow’da bulunuyor, buraya da anca Epilogue 1’den sonra girebiliyorsunuz.

Schofield Revolver – Blessed are the Meek? görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Semi-Automatic Pistol – The Joys of Civilization görevinden sonra Valentine ve Saint Denis’deki Gunsmithler’den alabilirsiniz.

Volcanic Pistol – Eastward Bound görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

TÜFEKLER

Bolt Action Rifle – “Preaching Forgiveness as He Went” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Carbine Repeater- “Old Friends” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Carcano Rifle- “Goodbye, Dear Friend” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Lancaster Repeater – “An American Pastoral Scene” görevinde sahip oluyorsunuz, sonrasında tüm Gunsmith’lerde satılıyor.

Litchfield Repeater – “Goodbye, Dear Friend” görevinde sahip oluyorsunuz, sonrasında tüm Gunsmith’lerde satılıyor.

Rare Rolling Block Rifle – “Magicians for Sport” görevinde düşüyor, bu görevde dikkatli olun.

Rolling Block Rifle – “Pouring Forth Oil” görevinde satın alıyorsunuz.

Springfield Rifle – Eastward Bound görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Varmint Rifle – Eastward Bound görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

POMPALI TÜFEKLER

Double-barreled Shotgun – “Paying a Social Call” görevinde buluyorsunuz.

Rare Shotgun – Annesburg’un kuzeyinde yaşayan hermit’i öldürerek alıyorsunuz.

Repeating Shotgun – “Visiting Hours” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Semi-auto Shotgun – “A Fine Night of Debauchery” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Pump-action Shotgun – “Pouring Forth Oil” görevinden sonra Gunsmith’den alabilirsiniz.

Sawed-off Shotgun – Tüm Gunsmithler’de satılıyor.

Atlar – 1

Atlar RDR 2’de RDR’de olduğundan çok daha önemli bir yere sahipler. RDR’de atınız öldüğünde tekrar doğabiliyorken RDR 2’de böyle bir şey söz konusu değil, atınız bir kere öldü mü geri dönüşü yok. Bu yüzden kullandığınız atınızı önemsemelisiniz. Atınızın bakımı ve onunla aranızda oluşan bağ onu ne kadar önemsediğinizi temsil ediyor.

RDR 2’de 19 farklı tipte at bulunuyor. Bu atların neredeyse hepsinin kendi içinde farklı renklere sahip türleri bulunmakta, mesela Arabian atının Siyah, Beyaz ve Gül Grisi renklerine sahip üç farklı türü bulunuyor. Bu farklı türlerin bazıları Stable’da satılırken bazıları oyunun dünyasında sizin tarafınızdan bulunmayı bekliyor. Her türün kendine has avantajları bulunmakta, aşağıda atların genel tanımı, resimleri ve her türün özelliklerini gösteren bir tablo bulunmakta, bu tabloyu inceleyip atları daha yakından tanıyabilirsiniz.

Aşağıda oyunun Conpendium kısmından aldığım at resimleri bulunuyor fakat atların hepsini henüz gözlemlemediğim için bazı eksiklikler var eğer siz oyunda eksik olan atları gözlemlediyseniz bana mesaj atarsanız konuya eklerim.

ATLARIN ÖZELLİK TABLOSU

Resimlerde de gördüğünüz gibi her atın iki farklı seviyesi var. Bunlar hız ve hızlanma seviyesi olarak adlandırılmış. Hız seviyesi bir atın sürüş halindeyken ki hızını temsil ederken, hızlanma seviyesi ne kadar sürede atın en yüksek hızına ulaştığını temsil ediyor. Bu seviyelere ek olarak yine resimlerde gördüğünüz gibi atların enerji ve can barları bulunmakta aynı Arthur’un da sahip olduğu gibi. Bu barları Hayatta Kalma kısmı başlığında daha detaylı açıklayacağım fakat kısaca açıklamam gerekirse, oyunda iki farklı tipte enerji bulunuyor ve bunlar tek bir bar ile gösteriliyor. Mesela enerji barını ele alalım, enerji barını temsil eden yuvarlağın içerisinde bir şimşek bulunuyor, bu şimşeğin doluluğu atın Core enerjisini temsil ediyor ve etrafındaki beyaz çember atın genel enerjisini temsil ediyor. Core enerji ne kadar dolu olursa yuvarlağın etrafındaki çember de o kadar çabuk doluyor ve daha uzun süre etkisini gösteriyor. Misal atın Core enerjisi kırmızı seviyeye indi diyelim, at iyice yavaşlıyor ve tekrar enerjisini doldurmak normal süresinden çok daha fazla uzun sürüyor. Core enerjiler her at tipi için aynı olsa da genel enerji çemberi her at için farklılık göstermekte. Ardennes atlarını ele alalım, bu atlar savaş atları sınıfına giriyor ve çok büyük cüsseye sahipler. Bu atlar cüsselerinden ötürü diğer atlara kıyasla daha fazla cana sahipken yine büyük cüsselerinden dolayı diğer atlara kıyasla daha yavaş oluyorlar. Arabian atına bakarsak da çevik bir vücuda sahip olan bir at tipi olduğunu görüyoruz, bu vücut yapısı her ne kadar ona hız kazandırsa da vücudu daha küçük olduğundan dolayı dayanıklılığı daha az oluyor.

Atlar – 2

ATINIZ İLE ARANIZDA OLAN BAĞI KUVVETLENDİRME

Daha öncede belirtiğim gibi oyunda atınız ile aranızdaki bağ önemli bir yer teşkil ediyor. Atınızla aranızdaki bağ oyunda “Bonding” olarak adlandırılıyor. Bonding’in 4 farklı seviyesi bulunuyor ve seviye yükseldikçe atınız ile olan bağınız artıyor ve atınızın kontrolünü daha rahat sağlıyorsunuz. Mesela Bonding Seviyesi 2’ye çıktığında atınızı sürerken R1+X’e basarak atınızı aniden durdurabiliyorsunuz, bu seviye 4’e çıktığında ise atınızı yana doğru sürebilme özelliği açılıyor. Yani Bonding Seviyesi artıkça atınız ile yapabileceğiniz yeni hareketler öğreniyorsunuz ve bunlar at kontrolünü daha kolay ve daha keyifli yapıyor. Bunlara ek olarak Bonding Seviyesi düşükken atınız bazen vahşileşebiliyor ve sizi sırtından atabiliyor.

Aşağıdaki resimdeki kırmızı alan Bonding seviyenizi gösteriyor.

Bonding Seviyesi Nasıl Geliştirilir Peki?

Atınızla aranızdaki bağı geliştirmek için oyunda birçok seçeneğiniz bulunuyor. Atınızın yanına L2 tuşuna basarak yaklaştığınızda bu seçenekleri görebiliyorsunuz. Bu seçenekler arasında Brush, Feed, Lead ve Pat bulunuyor. Bunlar atınızla kurduğunuz bağı geliştirmenizi sağlıyor.

Oyundaki mini map’in üzerinde 5 tane yuvarlak şekliden bar bulunuyor. Bunların ilk 3’ü Arthur’e temsil ederken sonraki gelen 2’li atınızın enerjisini ve canını temsil ediyor. Bu barlar atınızla aranızdaki bağ için önemliler çünkü atınızla bağınızın yükselmesini istiyorsanız bu barların içerisinde bulunan Core değerlerini hiçbir zaman kırmızı seviyesine indirmemeniz lazım. Bunun içinde atınızı sürekli beslemelisiniz. Atınızı düzenli olarak beslemek atınızla aranızdaki bağı geliştiriyor. Atınızı L2 seçeneklerinden Feed’i seçerek besleyebilirsiniz.

Mutlaka gözünüze çarpmıştır, bazen atın Core sağlığı üzerinde kırmızı bir fırça beliriyor. Bu fırça atınızın kirlendiğini ve temizliğe ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Atınızı temizlemek atınızla aranızdaki bağı kuvvetlendiriyor. Ayrıca atınız kirliyken Core sağlık değeri daha çabuk düşüyor ve bu atınızı iyice dayanıksızlaştırıyor. Atınızı temizlemek için Stable’dan fırça almanız lazım, bu fırçayı ilk Stable’a gittiğinizde alıyorsunuz. Bu fırçayı aldığınız vakit atınızın yanında L2 seçeneklerini açıp Brush’ı seçerek atınızı temizleyebilirsiniz. Ayrıca fırça dışında atınız yağmurlu havalarda ve suya girdiğinde kendiliğinden temizleniyor, atınızı Stable’a götürüp temizletme şansınız da var.

Atınız ile aranızdaki bağı geliştirmenizi sağlayan bir diğer seçenek atınızı sevmekten geçiyor. Atınızı düzenli olarak sevmek onunla aranızdaki Bonding Seviyesini yükseltiyor. Atınızı sevmenin iki farklı yolu bulunuyor. Bunlardan ilki atınıza yaklaşıp L2’ye basarak Pat seçeneğini seçmeniz, ikincisi ise hareket halindeyken mutlaka denk gelmişsinizdir atınız bir yırtıcı gördüğünde korkmaya başlıyor ve onu L3 tuşuyla sakinleştiriyorsunuz, yine bu tuşu kullanarak atınızı sürerken onu sevebilirsiniz.

Bu seçenekler dışında atınızı sürekli sürmekte doğal olarak atınızla aranızdaki bağı geliştiriyor. Fast Travel kullanmak yerine her yere atla giderseniz atınızla aranızdaki Bonding Seviyesi ciddi anlamda daha hızlı gelişiyor. Ayrıca atınızı sürmediğiniz vakitlerde yine onu yanınıza çağırarak L2’ye basıp Lead seçeneğiyle yanınıza alabilir ve beraber yürüyebilirsiniz, bu da atınızla aranızdaki bağı geliştiren faktörlerden bir tanesi. Ben genelde ava çıktığında Lead seçeneğini kullanıyorum, üstüme 2’den fazla silah alamadığım için.

AT İLE ARANIZDAKİ BAĞIN GELİŞMESİ VE ÖDÜLLERİ

Atınızın enerji barı ve sağlık barı ciddi anlamda artıyor ve atınızla daha dayanıklı ve hızlı bir hale geliyor.

Atınızı daha uzak mesafelerden çağırabiliyorsunuz her ne kadar bunun bir sınırı olsa da Bonding 1 Seviyesiyle, 4 Seviyesi arasında ciddi fark bulunuyor.

Oyundaki atlar suda ilerleyebiliyor fakat bunun bir sınırı var, atınızla bağınız yükseklikçe atınız daha derin sularda daha uzun süre ilerleyebiliyor.

At kontrolü ciddi anlamda kolaylaşıyor, at daha sakin bir havaya bürünüyor. Atı kullanımı kolaylaştıran R1+X gibi farklı seçeneklere sahip oluyorsunuz.

AT EHLİLEŞTİRME

Oyundaki tüm atları ehlileştirebiliyorsunuz. Atları ehlileştirmenin iki farklı yolu bulunuyor. Bunlardan birincisi kement kullanmak ikincisi ise ata sakin bir şekilde yaklaşmaktan geçiyor. Fakat atı ehlileştirmeden önce size tavsiyem dürbününüzü kullanarak atı gözlemlemeniz, bunu Avlanma sırasında kullandığınız R1 tuşuyla yapıyorsunuz yine. Bir atı gözlemlediğinizde o atın Hız ve Hızlanma seviyelerini R1’e basarak görüntüleyebiliyor ve o atın ehlileştirmeye değer olup olmadığına daha kolay karar verebiliyorsunuz. Atı gözlemledikten sonra dediğim gibi iki farklı yöntem bulunuyor.

Bunlardan ilki kement kullanmak, kementinizi kullanarak ehlileştirmek istediğiniz atın kaçmasına engel oluyorsunuz fakat bu durum enerji barınızı ciddi derecede etkiliyor ve çok çabuk tükenmesine sebep oluyor. Kement’i attıktan sonra ata ilerlerken enerjinizin bitmemesi lazım yoksa at sizi sürüklüyor ve kementinizinden kurtulmayı başarıyor. Eğer ata başarılı bir şekilde yaklaştıysanız hemen üzerine binmeli ve onu kontrol etmeye çalışmalısınız. Atın üstüne bindiğinizde kontrolü ise pek kolay olmuyor, kontrolü sağlamak için L Analoğunu aşağı doğru çekerken aynı zamanda atın gittiği yönün tersine çevirmeniz lazım yani at sağa gidiyorsa siz analoğu sola çekmelisiniz. Bu konuda başarılı olursanız atı ehlileştiriyorsunuz ve onunla bağ kurmaya başlıyorsunuz.

İkinci yöntem ise ata sakince yaklaşmaktan geçiyor. Ata sakince yaklaşmaya başlamadan önce atla aranızda hatrı sayılır bir mesafe olması lazım yani at sizi görmemeli. Bu mesafeyi sağladıktan sonra L2 tuşuna basarak atı Call seçeneğiyle çağırmanız lazım, bu seçenek atın dikkatini çekmenizi sağlıyor. Bu noktadan sonra ata yavaşça ilerlemelisiniz, ilerlerken sağ alt köşede atı sakinleştirmeniz için Calm seçeneği çıkacak, sağ alttaki bar bitmeden Calm seçeneğine basmalı ve ata yavaşça ilerlemeye devam etmelisiniz. Ata yakınlaştığınızda ise yine atın üstüne binmeye çalışmalısınız. Atın üstüne bindiğiniz senaryo aynı oluyor ve yine atı yukarıda yazdığım tuşlarla kontrol etmeye çalışıyorsunuz.

Atı ehlileştirdikten sonra onu resmen atınız yapmak için son bir adım kalıyor. Bu adım atınıza eğer takmak, ehlileştirdiğiniz ata eğer taktığınız vakit o at oyun tarafından sizin atınız olarak tanımlanıyor ve çağırdığınız yanınıza gelen at o oluyor.

YENİ AT EHLİLEŞTİRDİM AMA BEN ESKİ ATIMI DA SEVİYORUM

Eğer eski atınızı kaybetmek istemiyorsanız yeni bir at ehlileştirme işine girmeden önce atınızı Stable’a götürmeli ve sizin için ayrılan 3 bölmeden birine koymanız lazım. Oyunda kullandığınız at dışında 3 farklı ata daha sahip olabiliyorsunuz, bu atlara Stable’dan ulaşabiliyor ve oradan tekrar kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Eğer atınızı Stable’a koymazsanız o at haritada Temporary Horse olarak kalıyor ve eğer yanına gidip almazsanız sürekli bıraktığınız yerde kalıyor. Tabii aradan bir süre geçtikten sonra o at ölmezse ve kampa da atlar için özel bir bölüm yaptıysanız o at kampa geliyor ve orada takılıyor.

Stable’a gittiğinizde atlarınızı Manage Owned Horses seçeneğinden görüntüyebilirsiniz.

ATINIZIN GÖRÜNÜMÜ VE İSMİNİ DEĞİŞTİRME

Bu işlemleri de Stable’dan yapıyorsunuz. Stable’a gidip Track and Services kısmından atınızın ismini 4.5 dolar karşılığında değiştirebiliyorsunuz. Atınızın görünümünü ise yine Track and Services seçeneği altında bulunan Grooming seçeneğinden değiştirebiliyorsunuz. Atınızın sadece yelesini ve kuyruğunu değiştirebiliyorsunuz, rengini değiştirmek söz konusu değil.

Kamp İşleyişi – 1

RDR 2’de kampınız sizin için önemli bir yer teşkil ediyor. Oyunun hikâyesinde Dutch ve çetesi sürekli bir kaçış halindeler bu yüzden hiçbir yerde kalıcı olarak kalmıyorlar ve sürekli kaçıp başka bir alana kamp kuruyorlar. Her ne kadar kamp alanı oyunun gidişatına göre değişse de kampın genel işleyişi genel olarak aynı kalıyor. Kurduğunuz kamplarla tüm çete üyeleriyle konuşabiliyor, onlarla çeşitli opsiyonel görevler yapabiliyor ve poker, domino gibi çeşitli mini oyunlar oynayabiliyorsunuz. Çete üyeleriyle konuşmak karakterleri daha iyi tanımanızı ve hikâyeye daha iyi adapte olmanızı sağlıyor. Ayrıca karakterler Arthur’dan bağımsızda birbirleriyle etkileşim kuruyorlar, akşam vakti çöktüğünde kamp ateşi başında geçmişte yaşadıkları hikâyeleri anlatıyorlar. Karakterlerin kendi aralarında etkileşime girdiği bu anlarda Arthur’da bu karakterlerin yanlarında bulunursa, çeşitli yan görevlere erişim sağlayabiliyor.

Oyunda ilk kamp yerine yerleştikten sonra Dutch tüm çete üyelerine genel bir konuşma yapıyor ve çadırının yanına bir bağış kutusu koyuyor. Bu kutuya tüm çete üyelerinin bağış yapması gerektiğini söylüyor bunun için herkesi farklı bir iş yapmaya teşvik ediyor. Belki fark etmişsinizdir ana görevlerde ve yan görevlerde ciddi bir para kazanıldığında kazanılan parası direk çeteye ekleniyor fakat maalesef bu para bağış kutusuna eklenmiyor. Arthur kampa bağış yaptıkça diğer çete üyelerini de teşvik ediyor bu sayede diğer çete üyeleri Arthur’a çeşitli fikirlerle gelip ondan yardım istiyorlar. Ayrıca Arthur’un gruba bağış yapması kampta olumlu bir hava oluşmasına sebep oluyor, daha keyifli muhabbetler, daha renkli anlar ortaya çıkabiliyor.

Kampa bağış yapmanın 2 farklı yolu bulunuyor. Bunlar kampa eşya bağışlamak ve kampa direk para vermek. Kampa değerli eşyalar bağışlayarak kampın gelirini artırabiliyorsunuz, fakat dikkatli olun Unique Item bağışlamayın.

Chapter 2’nin başlangıcında bağış kutusuna bağış yapabilmeye başlıyorsunuz fakat Ledger’dan yaptığınız bu bağışlarla kampı geliştiremiyorsunuz. Ledger’ın açılması için Chapter 2’de biraz daha ilerlemeniz gerekiyor, bu ilerlemeyi kat ettiğiniz vakit kampı geliştirmek için kullanabileceğiniz Ledger açılıyor ve bağış kutusunun yanında yerini alıyor. Ledger sayesinde kampınızı birçok açıdan geliştirebiliyor daha yaşanabilir bir yer haline getiriyorsunuz. Bu geliştirmelerin bazısı Arthur’a Fast Travel özelliğini açarken, bazısı kamptaki çadırların kalitesini artırıyor.

Geliştirmeler 4 başlık altında toplanıyor. Bunlar: Medicine ( Sağlık Malzemeleriyle alakalı), Provision (Yiyecek ve içeceklerle alakalı), Ammunation and Arms ( Mermilerle alakalı) ve son olarak Lodging (Kamp için yapılan genel geliştirmelere, çadır kalitesini artırmak gibi)

Medicine geliştirmeleri Strauss’un vagonun yanında oluyor.

Provision geliştirmeleri Pearson’nın vagonunun yanında oluyor.

Ammunation and Arms ise Arthur’un vagonun yanında oluyor.

Aşağıda kamp için yapabileceğiniz geliştirmeler ve bu geliştirmelerin sağladığı faydalar yazıyor, bunları okuyarak neyi daha önce geliştirmek istediğinize karar verebilirsiniz.

MEDICINE BAŞLIĞI

Bu başlık altında yapacağınız geliştirmeler kampa çeşitli sağlık malzemeleri ekliyor, Arthur buraya gelip Snake Oil, Health Care ve benzeri şeyleri yani Can, Enerji ve Dead Eye artıran eşyaları buradan alabiliyor. Bu başlıkta ne kadar çok geliştirme yaparsanız, kampta o kadar çok kaliteli sağlık eşyası bulunuyor. Mesela Health Care değil de Potent Health Cure bulunuyor bu da daha çok canınızı artırmanızı sağlıyor.

Bu başlıkta yapabileceğini geliştirmeler:

BASICS: Bu geliştirme sayesinde kampa Health Care, Bitter ve ucuz içkiler ekleniyor, Arthur dilediği vakit gidip alabiliyor tabii stokta varsa. Bu geliştirme otomatik olarak kampınızda var sayılıyor bu yüzden herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

SHARPEN THE SENSES: Snake Oil ve Potent Bitters ekliyor, bu eşyalar enerjinizi ve Dead Eye barınızı daha iyi ve daha uzun süreliğine dolduruyor. Bu geliştirmenin bedeli 30 dolar karşılığında açabilirsiniz.

SOMETHING WITH KICK: Çeşitli Tonikler ve Kaliteli içkilerin Sağlık bölümüne eklenmesini sağlıyor özellikle Gin, Fine Brandy gibi kaliteli içkiler Core Dead Eye barını ciddi anlamda dolduruyor. Bu geliştirmenin bedeli 50 dolar karşılığında açabilirsiniz.

THE GOOD STUFF: Potent Health Cure yani canınızı daha iyi dolduran tonik ve yeni çeşitli Tonikler ekleniyor. Bu geliştirmenin bedeli 75 dolar karşılığında açabilirsiniz.

PROVISION BAŞLIĞI

Bu başlık altında yapacağınız geliştirmeler kampa çeşitli erzak sağlıyor, bu erzakları Arthur gidip alabiliyor eğer stokta varsa. Bu erzaklar pişmiş yiyecekler kadar olmasa da Core Can, Enerji ve Dead Eye’ı geliştiriyor. Tonikler ve sağlık malzemeleri her ne kadar genel olarak barları tamamen doldursa da Core değerlerde herhangi bir değişikliğe sebep olmuyorlar.

Bu başlıkta yapabileceğini geliştirmeler:

ESSESNTIALS: Temel erzaklar, ekmek ve bisküvi eklenir kampa, Arthur bunları gidip Pearson’nın vagonundan alabilir. Bu geliştirme temel geliştirmelerde bulunduğundan bu geliştirme için herhangi bir ödeme yapmanız gerekmez.

LESS BLAND: Bu geliştirmeyle kampa taze meyveler ve temel konserve yiyecekler eklenir, meyveler atınız için ideal yiyecekler olurken özellikle konserve yiyecekler Core değerlere hatrı sayılır etkiler yapmaktadır. Bu geliştirmenin değeri 30 dolar.

SOME REAL VARIETY: Bu geliştirmeyle beraber kampa kaliteli konserve yiyecekler ve tütün eklenir. Tütün sayesinde Core Dead Eye enerjinizi yükseltebilirsiniz. Bu geliştirmenin değeri 45 dolar karşılığında açabilirsiniz.

TREAT OURSELVES! : Cocaine Chewing Gum ve Assorted Sweet kampa eklenir. Bunlar özellikler Core can ve Dead Eye barı için çok kaliteli yiyeceklerdir. Bu geliştirmeyi 55 dolar karşılığında açabilirsiniz.

AMMUNITION AND ARMS BAŞLIĞI

Bu başlık altında yapacağınız geliştirmeler Arthur’a cidid anlamda mühimmat sağlar ve onu mermi satın alma derdinden kurtarır. Bu geliştirmeyi yaptığınızda Arthur’un vagonunun yanında mermileri bulabilir ve istediğiniz kadar alabilirsiniz tabii stokta bulunuyorsa.

Bu başlıkta yapabileceğini geliştirmeler:

START SIMPLE: Bu geliştirmeyle Revolver ve Tabanca mermileri kampa eklenir. Bu geliştirme temel geliştirmelerde bulunduğundan bu geliştirme için herhangi bir ödeme yapmanız gerekmez.

IMPROVE OUR OFFENSE: Bu geliştirmeyle Arthur’un vagonuna Repeater mermileri ve çeşitli türlerde oklar eklenir. Özellikle çeşitli tiplerde oklar avlanma sırasında çok işinize tarar. Bu geliştirmeyi 60 dolar karşılığında açabilirsiniz.

SOME REAL FIREPOWER: Bu geliştirmeyle beraber vagona fırlatılabilir bıçaklar ve tüfek mermileri eklenir. Bu geliştirmeyi 90 dolar karşılığında açabilirsiniz.

LET’S HAVE SOME FUN: Bu geliştirmeyle kampa Molotof kokteyli ve Repeater için Hıgh Velocity mermiler eklenir. High Velocity mermilerle uzakta bulunan hedeflerinizi daha rahat indirebilirsiniz. Bu geliştirmeyi 110 dolar karşılığında açabilirsiniz.

Kamp İşleyişi – 2

LODGING BAŞLIĞI

Bu başlıkta yapacağınız geliştirmeler kampın genel olarak kalitesini artırır. Bu geliştirmeler sayesinde kampınızda daha çok at bulundurabilir, Arthur’a farklı tipte Satchel yapmanız için gerekli olan araçları açabilirsiniz.

Bu başlıkta yapabileceğini geliştirmeler:

FIRST THINGS FIRST: Bu geliştirme Dutch’ın çadırının kalitesini artırır ve diğer geliştirmeleri yapabilmenize olanak sağlar. Bu geliştirme için 220 dolara ihtiyacınız var.

NEXT IN LINE: Bu geliştirme önemli geliştirmeler arasında bulunuyor çünkü bu geliştirme sayesinde Fast Travel seçeneğine sahip oluyorsunuz. Fast Travel’ı Arthur vagonunun üzerinde asılı olan dünya haritasından yapıyorsunuz. Bu geliştirme için 325 dolara ihtiyacınız var.

FOR EVERYONE! : Bu geliştirmeyle beraber kamptaki tüm çete üyelerinin çadırını geliştiriyorsunuz. Bu geliştirme için 300 dolara ihtiyacınız var.

HORSE STATION: Bu geliştirmeyle daha çok at bağlama alanına sahip oluyorsunuz ve kampınızdaki at sayısı ciddi oranda artıyor. Eğer haritada geçici bir atınız varsa o at bir sonraki kayıt yüklemenizde otomatik olarak buraya geliyor. Bu geliştirme için 300 dolara ihtiyacınız var.

CHICKEN COOP: Bu geliştirme sayesinde kampta çıkan yemeğin kalitesini artırmış oluyorsunuz, Pearson daha güzel yemekler yapmaya başlıyor. Bu geliştirme için 175 dolara ihtiyacınız var.

LEATHER WORKING TOOLS: Bu geliştirmeyle kampın görünümü değiştirmenizi sağlayan kategorilere sahip olabiliyor ve Arthur’un eşyalarını taşıdığı Satchel’ının görünümünü değiştirme şansına sahip oluyorsunuz. Bu geliştirme için 225 dolara ihtiyacınız var.

CAMP BOAT: Bu geliştirme Chapter 3’de açılıyor, bu geliştirme sayesinde kampın yanında bir bot bulunuyor ve nehirlere, derelere açılabiliyorsunuz. Çok uzak mesafelere açılmayı denemeyin batıyor. Bu geliştirme için 450 dolara ihtiyacınız var.

KAMP KAYNAKLARI

Mutlaka dikkatinizi çekmiştir, kamptayken ekranın sağ üst köşesinde 3 farklı sembol bulunmakta, bunlar kamptaki kaynakların stok durumunu temsil ediyorlar. Bu kaynaklar sırasıyla Sağlık malzemeleri, Mühimmat ve Erzaklar oluyor. Bu kaynaklar stok durumuna göre üç farklı renkte olabiliyorlar. Bu üçlüden biri kırmızıysa bu demek oluyor ki o malzemenin stoğu kampta tamamen bitmiş, beyaz renkteyse normal seviyelere inmiş ve eğer sarı renkteyse stok durumunun gayet iyi seviyelerde olduğu anlamına geliyor.

Peki bu stoklar azaldığında nasıl doldurulur?

Kampı geliştirmek için kullandığınız Ledger’da Lodging dışındaki her başlık altında Restock seçeneği bulunmakta bu seçenekte 4 ayrı fiyat görünüyor, ne kadar yüksek ücret öderseniz stoklar da o kadar çok doluyor yani ne kadar stok dolduracağınızı seçmek sizin elinizde. Restock yaptığınız vakit çeteden bir üye stok için malzeme almaya gidiyor ve stoklar kısa bir süre içerisinde doluyor.
Bu malzemeleri genelde Arthur kullanıyor ama eğer beyaz ve üzeri seviyedeyse stoklar kampın genel mutluluğu artıyor.

Yukarıda bu stokların mini map’de hangi sembollerle gösterildiğini görebilirsiniz.

Sağlık ve Mühimmat malzemelerini sadece Restock ile artırabiliyorken yiyecek ve içecekleri Pearson’a avladığınız hayvanı bağışlayarak da artırabilirsiniz. Pearson sizden aldığı hayvanları pişirip Yemek stoğunun bulunduğu yere bırakıyor bu şekilde yiyecek ve içecek stoğu dolabiliyor.

Ayrıca Pearson kampta düzenli aralıklarla yemek pişiriyor bu yemek neredeyse tüm Core değerlerini ve genel değerleri tam seviyeye çıkarıyor. Yemek yapıldığı vakit mini map’de çatal bıçak sembolü beliriyor, bu sembole gelip Pearson’nın pişirdiği yemeği yiyebilirsiniz.

KAMPIN GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞTİRME

Kampı geliştirmenin yanı sıra kampın görünümünde de değişiklikler yapabiliyorsunuz. Bunun için ava çıkmalı ve Perfect kondisyonda hayvan derileri yüzmeniz lazım. Kampın görünümü değiştirmek için Pearson’ın Vagonunun yanına gidip Crafting Upgrades seçeneğini seçmeniz lazım.

Bu seçeneği seçtiğiniz vakit karşınıza 7 tane seçenek çıkmakta bu seçeneklerden ilki Arthur’u ilgilendirirken diğerlerinin hepsi kampın görünümü etkiliyor.

İlk seçenek ise Arthur’un yanında taşıdığı Satchel geliştirmeleri ve görünüm değişimlerini içeren bir seçenek. Bu seçenek sayesinde Arthur’un eşyalarını taşıdığı Satchel’ı geliştirebilir ve daha çok eşya taşıyabilirsiniz.

Görünüm değişiklikleri için hangi derilerin ve hayvan cesetlerinin gerekli olduğu Crafting menüsünde görünüyor, burada yapmak istediğiniz görünüm değişikliğine bakarak ona göre avlanabilirsiniz.

KÜÇÜK KAMP İŞLERİ

Küçük kamp işlerini kampa girdiğinizde mini map’de küçük siyah noktalar şeklinde görebilirsiniz. Bu işler odun kırmak, saman taşımak gibi basit ve angarya işler fakat Arthur bu işleri yaptığı vakit onur seviyesi yükseliyor ve Dead Eye seviyesi +5 puan artıyor.

Hayatta Kalma

Mini map’in üzerinde 5 tane yuvarlak bar bulunmakta, bunlar ilk 3’ü Arthur’un diğer 2’si ise atınızın genel durumunu temsil ediyor. Bu genel durum Arthur için Can, Enerji ve Dead Eye’dan oluşurken atınız için sadece Enerji ve Can’dan oluşuyor. Bu yuvarlaklar 2 farklı katman içeriyor, ilk katman yuvarlağın iç kısmı oluyor ve yuvarlağın içerisindeki sembol Core değerleri temsil ediyor. Yuvarlağın dışındaki çember ise ikinci katman oluyor ve genel değerleri temsil ediyor.

Arthur’un tüm değerlerini genel olarak menüdeki Player kısmına girebilir ve Arthur seçeneğinden görüntüleyebilirsiniz.

CORE DEĞERLER VE GENEL DEĞERLER ARASINDAKİ FARK
CORE DEĞERLERİ

Core değerler oyundaki ana değerleriniz oluyor, bu değerler zaman içerisinde açlığınız, yorgunluğunuz, hastalığınız, sıcaklık durumu ve zehirlenme gibi çeşitli faktörlerden etkilenip artabiliyor veya azalabiliyor.

Arthur zayıfladıkça Core can değeri %25 daha çabuk tükeniyor, kilo aldıkça ise Core enerji değeri %25 daha çabuk tükeniyor.

Arthur’un kıyafeti bulunduğu yerin hava durumuna uygun değilse sıcaklıktan veya soğuktan ötürü Arthur’un canı %5 daha hızlı tükenmeye başlıyor. Mesela Rhodes civarlarında kışlık bir ceket giydiğinizde Arthur terlemeye başlıyor ve bu durum onun Core can değerini olumsuz etkiliyor. Sıcaklık değerinden dolayı Core can değerinizin düştüğünü Güneş veya Ayaz şeklinde Core can barının üzerinde beliren kırmızı sembollerle anlayabilirsiniz. Eğer Core can barının üzerinde kırmızı güneş sembolü beliriyorsa demek ki Arthur o bölge için fazla kalın kıyafetler giyiyor.

Arthur’un oyunda zehirlenebiliyor, bir yılan Arthur’u ısırdığında Arthur’un Core can değeri ciddi bir hızla düşmeye başlıyor ve eğer Arthur bu durumu geçirecek bir bitki yemezse bir süre daha zehirlenmeye devam ediyor.

Oyunda yorgunluk faktörü de bulunuyor, eğer Arthur uzun süre dinlenmeden hareket etmeye başlarsa Core değerleri daha çabuk düşmeye başlıyor ve dinlenmeye ihtiyaç duyuyor. Kamp başında veya bir otelde yatıp birkaç saat uyuduğunda Core değerler kendine geliyor.

GENEL DEĞERLER

Genel değerler, Core değerleri gibi sabit kalmıyor ve oyun içinde yaptığınız aksiyonlara göre artıyor. Aşağıda bunları daha detaylı yazdım fakat örnek vermem gerekirse oyunda sürekli koşarsanız Genel Enerji barınız artıyor ve Arthur daha geç yoruluyor.

Genel değerler 8 seviyeye dağılmış durumda, seviye atlamak için Arthur’un belli şeyler yapıp bir sonraki seviyeye yükselmek için gerekli olan tecrübe puanına ulaşması gerekiyor. Aşağıda seviyeler ve o seviyelere ulaşmak için gereken XP değerleri yazıyor.

Seviye 1 = 0 XP
Seviye 2 = 50 XP
Seviye 3 = 100 XP
Seviye 4 = 200 XP
Seviye 5 = 350 XP
Seviye 6 = 550 XP
7. Seviye = 800 XP
Seviye 8 = 1100 XP

Bu puanları kazanmak için ise dediğim gibi Arthur’un bazı şeyler yapması gerekiyor.

Bu şeyler Genel Can Değerini Artırmak İçin:

100 metre mesafe ve üzerinde bot sürme 20 XP puanı kazandırıyor.

Balık yakalama, balığın boyutuna göre 10 ila 30 XP puanı kazandırıyor.

Yumruk yumruğa kavgada rakibini devirme 10 XP puanı kazandırıyor.

Ginseng Elixir içmek bir sonraki seviyeye geçmeniz için gereken XP puanının 4’de birini sağlıyor.

Herbalist, Master Hunter ve Weapons Expert Challengelarını tamamlama, yaptığınız her challengeda daha fazla puan kazanıyorsunuz. Her challenge başlangıcında 25 XP’den başlayarak 150 XP’ye kadar puan kazandırmakta ve bu 3 Challenge’ın toplam getirisi 1425 XP puanı oluyor.

Bu şeyler Genel Enerji Değerini Artırmak İçin:

100 metre veya daha uzun bir mesafede koşu yapmak size 20 XP puanı kazandırıyor.

15 saniye yüzmek 20 XP puanı kazandırıyor.

Bir dövüş esnasında Core can değeriniz 25’in altına inmesine rağmen hala hayatta kalırsanız 20 XP puanı kazanıyorsunuz.

Aged Pirate Rum içeceğini içmek bir sonraki seviyeye geçmeniz için gereken XP puanının 4’de birini sağlıyor.

Explorer, Horseman ve Survivalist Challengelarını tamamlama, yaptığınız her challengeda daha fazla puan kazanıyorsunuz. Her challenge başlangıcında 25 XP’den başlayarak 150 XP’ye kadar puan kazandırmakta ve bu 3 Challenge’ın toplam getirisi 1425 XP puanı oluyor.

Bu şeyler Genel Dead Eye Değerini Artırmak İçin:

Bir hayvanın derisini yüzme, büyüklüğüne göre 1 ila 10 arasında XP puanı veriyor.

Gizli bir şey bulma, mesela bir evde şöminenin içerisinde harita bulursanız belli bir miktarda XP puanı kazanıyorsunuz.

Craftladığınız eşya başına 1 XP puanı kazanıyorsunuz.

Yaptığınız temek başına yine 1 XP puanı kazanıyorsunuz.

Valerian Root içeceğini içmek bir sonraki seviyeye geçmeniz için gereken XP puanının 4’de birini sağlıyor.

Explorer, Horseman ve Survivalist Challengelarını tamamlama, yaptığınız her challengeda daha fazla puan kazanıyorsunuz. Her challenge başlangıcında 25 XP’den başlayarak 150 XP’ye kadar puan kazandırmakta ve bu 3 Challenge’ın toplam getirisi 1425 XP puanı oluyor.

Kamp içindeki odun kırma, saman balyası taşıma gibi küçük işleri yaparak 5 XP puanı kazanıyorsunuz.

CORE DEĞERLER VE GENEL DEĞERLER ARASINDAKİ İLİŞKİ

Her ne kadar bu iki değer farklılık gösterse de birbirleriyle ayrılmaz bir şekilde bağlılar. Genel değerler ve Core değerler birleştiğinde Arthur’un gerçek değerleri ortaya çıkıyor. Daha açık söylemem gerekirse ilk kısımda da belirtiğim gibi Arthur’un gerçek değerleri 2 katmandan oluşuyor, dış katman Genel Değerler olurken, iç katman Core değerler oluyor. Dış katmandaki değerler yani Genel değerler azaldığı vakit Core değerler azalmaya başlıyor ve bu değer Core enerji değeriyse ve tamamen bittiyse Arthur’un Genel Can Değeri azalmaya başlıyor, bu Genel değer bittiğinde Arthur’un Core Can Değeri azalmaya başlıyor ve bu değer dibe vurduğunda Arthur ölüyor. Dead Eye değeri için 2 katman olayı geçerli fakat Core Dead Eye değeri düştüğünde diğer iki barı herhangi bir şekilde etkilemiyor.

Genel değerlerin düşmesi pek önemli olmasa da Core değerlerin düşmesi Arthur’u ölüme sürükleyebiliyor ve Core değerler Genel Değerlerin dibe vurmasıyla düşmeye başlıyor. Tabii ki Core Değerler sadece Genel Değerler’den ötürü düşmüyor ama ölüme kadar götürecek etkiyi sadece Genel Değerlerin düşmesi yapıyor.

CORE DEĞERLERİNİ ARTIRMA

Core Değerlerini artırmanın birçok yolu bulunuyor. Bunların en basiti yemek yemekten geçiyor, Arthur yemek yediği vakit yediği yiyeceğin verdiği bonuslara göre Core Değerleri artış gösteriyor. Mesela kaliteli içkiler Core Dead Eye değerini çok iyi etkiliyor, konserve yiyecekler Core Can değerini ve son olarak Çikolata, Şeker gibi yiyecekler ise Core Enerji değerini çok iyi etkiliyor.

Core değerleri en iyi artıran şeyler pişmiş yemekler oluyor bu yüzden kamp kurduğunuz vakitlerde elinizde bulunan tüm etleri pişirmeli ve envanterinize atmalısınız özellikle çatışmalar esnasında bir tane pişmiş biftek atmak Arthur’u çok rahatlatıyor.

Core değerleri artıran bir diğer iyi şey ise uyumak ve banyo yamaktan geçiyor. Kurduğunuz kampta, şehir ve kasabalardaki otellerde, çete kampında uyuyabilir ve Core Değerlerinizi en üst noktaya çıkarabilirsiniz.

GENEL DEĞERLERİNİ ARTIRMA

Genel değerleri artırmanın yolu Tonik içmekten geçiyor. Oyunda birçok tonik bulunuyor bunların bazıları Health Cure gibi Genel Can değerinizi artırırken, Snake Oil gibi tonikler Genel Dead Eye değerinizi artıran toniklerde bulunuyor. Miracle Tonic gibi bazı tonikler tüm Genel Değerleri artırırken Cocaine Gum gibi bazı tonik benzeri tüketilebilirler Core değerlerini azaltabiliyor.

Onur Sistemi

Onur Sistemi RDR’de olduğu gibi RDR 2’de de bulunuyor. Onur Sistemi oyunda nasıl bir kişi olduğunuzu tanımlıyor eğer oyunda iyi bir kişi olmak istiyorsanız onur barınız yükseliyor, kötü bir kişi olmak istiyorsanız onur barınız düşüyor. Onur barının yükselmesinin avantajları ve düşmesinin dezavantajları bulunuyor.

Oyundaki onur seviyenizi görüntüleyebilmek için DPad’den aşağı tuşuna basmanız yeterli, ekranın alt kısmında onur seviyeniz beliriyor.

Oyuna başlarken onur seviyeniz 0’ken yaptığınız tercihler ve eylemlere göre -8’e kadar düşebiliyor veya +8’e kadar artabiliyor. Belli onur seviyelerinde belli avantajlar kazanıyorsunuz. Onur seviyesi oyunda pek etkili görünmese bile oyunun sona etkisi bulunuyor, iyi son almak istiyorsanız onursuz olmamaya bakın.

Onur Seviyesi -1’ken, cesetlerde Dead-Eye tonikleri, fırlatılabilir silahlar, içki ve tütün bulma şansınız artıyor. Öldürülen kanun adamlarından para ve mücevher çıkma oranında da artış oluyor.

Onur Seviyesi +1’ken cesetlerde çeşitli tonikleri, mücevherleri ve çeşitli yiyecekleri bulma şansınız artıyor.

Onur Seviyesi+2’yken satıcılardaki tüm ürünlere %10 indirim geliyor.

Onur Seviyesi +3’ken Bulldogger, Chevalier, Corson, Cumberland, Cowpuncher, McLaughlin, Roscoe ve Valentine kıyafet setlerini satın alabiliyorsunuz.

Onur Seviyesi +4’ken Chapter 6’daki Stranger görevi “Do not Seek Absolution” görevini yapabiliyorsunuz.

Onur Seviyesi +5’ken satıcılardaki tüm ürünlere %25 indirim geliyor.

Onur Seviyesi +6’yken Deuville, Drifter, Dewberry Creek, Farrier, Faulkton ve Gambler kıyafet setlerini satın alabiliyorsunuz.

Onur Seviyesi +7’yken satıcılardaki tüm ürünlere %50 indirim geliyor.

ONUR SEVİYESİNİ YÜKSELTEN ŞEYLER

Kampa bağış yapmak

Yolda karşılaştığınız rasgele olaylara cevap vermek ve zor durumda olan karakterlere yardım etmek

Eğer birini öldürmeme şansınız varsa onu öldürmemek

Avlanma esnasında yaraladığınız hayvan yerde can çekerken öldürüp acısına son vermek

Tuttuğunuz balıkları tekrar suya bırakmak özellikle küçük balıkları

Köpek, kedi gibi hayvanları sevmek

Düello yaptığınız rakibinizi öldürmek yerine silahını düşürmek

Başınıza konan ödüllerin parasını postaneye gidip ödemek

Kamptaki odun kırma gibi küçük işleri yapmak

Dilencilere para vermek

Kanun adamları etrafınızı sardığından onlara saldırmak yerine teslim olup cezanızı çekmek

Şehirlerdeki sıçanları öldürmek

Gece vakti bazen ormanın içinde tarikat üyeleri ayin yapıyor, bunların başındaki siyah cübbeliyi tahrik etmek ve onu dövmek

İnsanlara selam vermek (3 kişi en az)

Kelle avcılığı yapmak

ONUR SEVİYESİNİ DÜŞÜREN ŞEYLER

Av sırasında yaraladığınız hayvanı ölene kadar izlemek

Sivillerin yanında ateş etmek ve korkmalarına sebep olmak

Atınızla sivilleri tepelemek

Köpek, kuzu, kedi gibi evcil hayvanları öldürmek

At çalmak

Sivilleri öldürmek

Sivillerin üzerini aramak

Soygun sırasında tehditler savurmak ve rehineleri dövmek

Ölüye saygısızlık etmek (Bazı mezarlar ve ölü bedenler için geçerli sadece)

Durduk yere sivilleri kışkırtmaya çalışmak, onları tehdit etmek

Soygun yapmak

Atınız yerde can çekip sızlarken ona yardım etmemek

Lüzumsuz yere hayvan öldürmek yani öldürdüğünüz hayvanın derisini veya etini almamak

Uzun süre banyo yapmamak

SUÇ İŞLERKEN ONUR SEVİYESİNİ KORUMAK

Suç işlerken onur seviyeniz düşmesin istiyorsanız bandana veya maske takıp yüzünüzü gizlemeniz lazım.

Suç – Ceza Sistemi

BAŞA KONAN ÖDÜLDEN NASIL KURTULUNUR?

Eğer suç işleyip başınıza ödül konduysa bundan kurtulmanın iki yolu var. Bu yöntemlerden ilki teslim olmak fakat bu yöntem sadece düşük miktarda başınıza ödül konarsa geçerli oluyor. Eğer başınızda 20-30 dolar gibi küçük ödüller varsa polise teslim olarak bu ödülden kurtulabiliyorsunuz. Teslim olmak için L2’ye basıp Surrender seçeneği kullanmanız lazım.

İkinci yöntem ise postaneye gidip başınıza konan ödülü ödemeniz. Başınızda ödül varken herhangi bir postaneye gidip başınızdaki ödülü ödeyebilirsiniz.

Çeteler

Stranger Görevleri – 1

RDR’den aşina olduğumuz Stranger görevleri RDR 2’de de aynı şekilde devam ediyor. Bu görevler tamamen opsiyonel ve her zaman yapılabilecek görevler yani çete üyeleri görevleri gibi süreli değiller, ister Chapter 2’de isterseniz de Chapter 6’da yapabilirsiniz, her ne kadar bazıları Epilogue’de de yapılabilse de bazıları Epilogue’de yapılamıyor. Bu görevlerde RDR 2 dünyasının acayip ve renkli figürlerini yakından tanıma şansına sahip oluyorsunuz. Oyunda bu görevlerden toplamda 27 Stranger görevi bulunmakta bazıları Chapter 2’de, bazıları 3’de ve bazıları ise 4’de başlıyorlar. Bu görevlerden bazıları sabah, bazıları gündüz ve bazıları gece vakti açık oluyor yani gece yapılması gereken bir görev sabah vakti haritada belirmiyor, o görev için geceyi beklemeniz gerekiyor.

Bu görevleri yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi haritada beliren beyaz soru işaretlerini görerek tanıyorsunuz. Bu beyaz soru işaretini gördüğünüzde bilin ki orada bir Stranger ve sizin için renkli bir görevi var.

27 Stranger görevinin 6’sı toplanabilir şeyleri toplamaktan ibaretken geriye kalan 21’i bahsetmiş olduğum figürler ve onların hikâyesi hakkında oluyor. Bazıları tek seferde biterken bazıları zamana yayılıyor. Mesela bir savaş gazisinin kaçan atını ona götürmek görevin ilk ayağı olurken bu görevi tamamladığınızda, kendisi size birkaç gün sonra şuraya gel balık tutalım diyor ve oyunda birkaç gün geçtikten sonra o görevin bir sonraki kısmı geliyor. Bu 21 görevin çoğu bu şekilde devam ediyor tabii bazıları dediğim gibi tek seferlik oluyor. Toplanabilir Stranger Görevleri hakkındaki bilgilere kendi başlığından ulaşabilirsiniz.

Birden fazla aşaması olan görevlerin bazıları haritada hemen belirirken bazıları bazı hikâye görevlerini tamamladıktan sonra açılıyor. Yani Chapter 2’de başlamış olduğunuz bir görev Chapter gereken görevi yaptıktan sonra devam ediyor.

Aşağıda Stranger görevlerinin isimleri, başlangıç Chapter’ları, ve yerleri yazıyor. Bunları inceleyerek daha rahat bir şekilde bu görevleri bulabilirsiniz.

CHAPTER 2 GÖREVLERİ

The Noblest of Men, and a Woman

Bu görev çoğu kişinin aldığı ilk Stranger görevi oluyor. Bu görevde efsanevi kovboy Jim Calloway ve onun hayatını konu alan bir roman yazan Theodore Levin ile tanışıyorsunuz. Bu ikili sizi Valentine’daki barın içerisinde bekliyorlar. Gidip onlarla konuşmak görevi başlatıyor. Theodore görevde sizden Jim’in eski arkadaşlarıyla irtibata geçmenizi ve Jim hakkındaki düşüncelerini öğrenmenizi istiyor. Jim’in arkadaşlarının yerini öğrenmek için envanteri açıp Theodore’un size verdiği fotoğraflara bakmalısınız, Jim’in arkadaşlarının yeri fotoğrafların arkasında yazıyor.

All That Glitters

Bu görevi Flatneck Station’ın yakınlarında alıyorsunuz. Bu görevde Máximo isimli bir hazine arayıcısı sahip olduğu hazine haritasını satıyor. Bu hazine haritasıyla beraber değeri 500 dolar olan 2 tane altın külçe buluyorsunuz.

The Smell of the Grease Paint

Bu görev oyunda en çok keyif aldığım Stranger görevlerinden bir tanesiydi. Görevi Miss Marjorie’den alıyorsunuz, kendisi bir şovda çalışıyor ve kendisiyle beraber çalışan iki tane arkadaşı daha var. Bu arkadaşlarından bir tanesi Marjorie’yi terk ediyor ve bu durum Marjorie’yi sinirlendiriyor. Marjorie’e Arthur’dan kendini terk eden arkadaşı Magnifico’yu bulmasını istiyor.

Arcadia for Amateurs

Bu görevde fotoğrafçı Albert Mason’a doğada bulunan vahşi hayvanların resmini çekmesinde yardımcı oluyorsunuz. Kendisi kurt, timsah gibi hayvanların fotoğraflarını çekmeye pek meraklı fakat bu hayvanlara yaklaşmanın risklerin farkında değil. Albert’in her görevi arasında birkaç günlük ara oluyor, her birkaç günde bir haritanın başka bir noktasında görevi beliriyor. Görevin başlangıç noktası Riggs Station’ın yanları.

Fundraiser

Buna aslında pek görev diyemem ama oyundaki Stranger görevleri arasında bulunuyor. Bu görevde Saint Denis’de bulunan bir kadına bağış yapıyorsunuz, bu bağışı yaparsanız isminiz şehirde yapılacak olan bir anıta ekleniyor. Görevi Saint Denis sokaklarında gezerken bulabilirsiniz. Bu görev Epilogue bölümünde yapılmıyor en geç Chapter 6’da yapmanız lazım.

American Dreams

Bu görevin herhangi bir başlangıç noktası yok, oyunun dünyasının çeşitli yerlerinde ortadan ikiye ayrılmış ve bir yerlere asılmış cesetler buluyorsunuz. Bu cesetlerin yakınlarında harita parçaları bulunuyor ve 3 harita parçasını bulduğunuz vakit buna sebep olan seri katilin yerini öğreniyorsunuz. Seri katili öldürmek görevi tamamlamanızı sağlıyor.

A Fine Night For It

Bu görevi Lagras’ın üst taraflarında yaşayan Old Cajun’dan alıyorsunuz. Bu görevi alabilmeniz için bu bölgede bulunan ve zombiye benzeyen Gece Halkıyla en az bir kez karşılaşmış olmanız gerekiyor. Eğer karşılaşmayı yaşadıysanız Lagras’ın üst taraflarında akşam saat 10’dan sabah 5’e kadar görev açık oluyor, bu vakit arası bu bölgeye gelebilir ve Old Kajun’dan bu görevi alabilirsiniz.

CHAPTER 3 GÖREVLERİ

He’s British, of Course

Bu görevi Bluewater Marsh’ın batısında bulunan Margaret’dan alıyorsunuz. Bu görevde yapması baya keyifli ve zevki olan görevlerden bir tanesi. Bu görevde “Zebra, Aslan” gibi özel hayvanlarıyla şov yapan Margaret’ın kaçan hayvanlarını arıyorsunuz. Margaret’ın 3 tane hayvanı bulunuyor, bunları bulup ona tekrar getirmeniz lazım.

The Iniquities of History

Bu görevde elindeki her şey banka tarafından alınmış olan Jeremiah Compson’a yardım ediyorsunuz. Kendisi Rhodes’de sarhoş bir şekilde bulunuyor. Gidip onunla konuşmalı ve sonrasında onun için hatıra değeri taşıyan bazı eşyaları almanız lazım.

No Good Deed Stranger

Bu görevi Doktor Alphonse Renaud’dan alıyorsunuz. Kendisinin vagonu bir grup haydut tarafından kaçırılmış, bu görevde Alphonse’nun vagonunu haydutlardan kurtarıp kendisine tekrar götürmeniz lazım. Kendisi Rhodes’de bulunuyor fakat görevi yapabilmeniz için The Course of True Love ana görevini tamamlamanız lazım.

Stranger Görevleri – 2

CHAPTER 4 GÖREVLERİ

Oh, Brother

Bu görevi ikiz kardeşler olan Proetus ve Acrisius’dan alıyorsunuz. Bu ikiz kardeş Valentine’da ismi Helen olan bir kadın için kendilerini kanıtlamaya çalışıyorlar. Arthur onlara bu kendilerini kanıtlama yarışında yardımcı oluyor. Bu görevin açılması için Chapter 4’deki Gilded Cage görevini tamamlamış olmanız lazım. Bu görevde keyifli ve ilginç olan görevler arasında yer alıyor.

A Bright Bouncing Boy

Bu görevi Chapter 4’deki The Joys of Civilization görevinden sonra gündüz vakitlerinde Marko Dragic’den alıyorsunuz. Kendisi bir mucit ve yeni yapmış olduğu bir icadını yatırımcılara tanıtmak için hazırlanıyor. Arthur ona yeni icadını tanıtması sırasında yardımcı oluyor ve sonrasında olaylar gelişiyor. Bu görevin ikinci ayağı akşam vakitlerin geçiyor.

The Mercies of Knowledge

Bu görev içinde ilk önce The Joys of Civilization görevini tamamlamanız lazım. Sonrasında Profesör Andrew Bell Saint Denis’de bulunabiliyor. Andrew’in sizden ilk istediği bir vagon kaçak içki oluyor, bunu yeni hazırladığı projesi için istediği söylüyor devamında ise olaylar çok farklı gelişiyor.

The Artist’s Way

Oyundaki keyifli ve renkli Stranger görevlerinden bir tanesi de bu, özellikle görevi veren Charles Chatenay tam bir üçkâğıtçı ve renkli bir tip. Kendisiyle yine The Joys of Civilization görevini tamamladıktan sonra Saint Denis’deki küçük olan barda karşılaşıyorsunuz. Yanınıza gittiğinizde size kendisi için bir içki ısmarlamanızı istiyor ve eğer ısmarlarsanız muhabbet başlıyor.

The Ties That Bind Us

Bu görevde keyifli görevlerden bir tanesi, bu görevde hapishaneden kaçan Mr.Black ve Mr.White’ı birbirleriyle kavga ederken yakalıyorsunuz. Onları ayırdıktan sonra size kendilerinin suçlu olmadıklarını ve buna rağmen tüm Rhodes’de “Aranıyor” posterlerinin asılı olduğunu söylüyorlar. Arthur bu görevde Rhodes’de bulunan 5 tane posteri bulması ve imha etmesi lazım. Bu görevin 3. ve 4. ayağı haritada direk belirmiyor, haritada belirmesi için bu karakterlere yakın bir noktada olmanız lazım. Görevin 3. Ve 4. Ayağı Rhodes’in kuzey taraflarında bulunuyor.

Help a Brother Out

Bu görevi Saint Denis’de misyonerlik yapan Brother Dorkins’den alıyorsunuz. İlk karşılaşmanızda sizden fakirleri doyurmak için küçük bir yardım ediyor, yardım etmeyi kabul ederseniz kendisi sizden daha büyük bir yardım istiyor ve olaylar gelişiyor.

Idealism and Pragmatism for Beginners

Bu görevi Chapter 4’deki Gilded Cage görevinden sonra alıyorsunuz. Görev sonrası size görevi verecek olan karakter tarafından bir posta geliyor. Bu posta geldiğinde aşağıda bulunan resimdeki gibi bir mesaj beliriyor ekranınızda. Bu mesajı aldığınızda postaneye gidiyor ve size gelen mektubu okuyorsunuz. Sonrasında görev başlıyor, bu görev sadece gece vakitlerinde yapılıyor yani akşam 10’dan sabah 5’e kadar.

Stranger Görevleri(Toplanabilirler) – 1

Oyunda 7 tane toplanabilir stranger görevi bulunuyor, bunların hepsi de oyunu %100 bitirmeniz etki ediyor.

CHAPTER 2

Geology for Beginners

Bu görev toplanabilirleri konu alan 7 Stranger görevinden bir tanesi. Görevi Strawberry’nin kuzey batı kısmında bulunan küçük bir kulübenin yakınlarında Francis Sinclair’den alıyorsunuz. Bu görevde Francis sizden oyunda bulunan 10 farklı kaya oynamasının yerini istiyor, bir kaya oyması bulduğunuz vakit yerini not alıyor ve postaneye gidip bu karaktere yolluyorsunuz. 24 saat geçtikten sonra size görevin bu kısmının ödülü geliyor.

Kaya Oymalarının Yerini Gösteren Video:

9.30’dan sonrasını izlemeyin spoiler içeriyor.

A Test of Faith

Bu görevi New Hanover’da bulunan The Heartlands bölgesinde alıyorsunuz. Görevi Deborah MacGuiness veriyor ve sizden istediği oyunda bulunan 30 tane dinozor kemiğinin yeri, bu yerleri bulduğunuzda yerini not alıyor ve kendisine postalıyorsunuz. Aynı Francis’deki gibi 24 saat sonra ödülünüz postaneye geliyor ve sizi bekliyor.

Bu görevi oyunu bitirince yapmanızı tavsiye ederim zira bu görevi video izlemeden yapmanız imkânsız gibi bir şey ve bazı kemikler New Austin bölgesinde yani sadece oyunu bitirdiğinizde ulaşabileceğiniz bir bölgede. Aşağıya kemiklerin yerini gösteren bir video koydum, videoda oyunun sonuyla alakalı spoiler bulunuyor bu yüzden sadece oyunu bitirenler izlesin. 19.15 sonrası görevle alakalı spoiler içeriyor.

Smoking and other Hobbies

Bu görevi de New Hanover’daki The Heartlands bölgesinden alıyorsunuz. Bu görevi size Phineas T. Ramsbottom veriyor ve sizden 12 farklı Sigara Kart koleksiyonunu tamamlamanızı istiyor. Her kart koleksiyonunda 12 kart bulunuyor, toplamda ise 144 tane kart bulunuyor.

Sigara Kartları haritanın dört bir yanına dağılmış durum etrafı arayarak bunları bulabilirsiniz ayrıca aldığınız her Premium Sigara paketi için bir tane kart daha bulmuş oluyorsunuz bu yüzden gördüğünüz her Premium sigara paketini cebe atın. Ben uğraşmak istemiyorum diyorsanız da General Store’da belli bir ücret karşılığında Premium sigara satılıyor, buradan sürekli alarak tüm kartları toplayabilirsiniz.

Eğer bir kart koleksiyonunu tamamen tamamlarsanız yine postaneye gidiyor ve bu karaktere yolluyorsunuz. Her koleksiyonun değeri 200 dolar.

Wildlife Art Exhibition

Öncelikle bu görevi kesinlikle oyunu bitirdikten sonra yapmanızı tavsiye ediyorum zira bir kısmını yapabilmeniz için oyunu bitirmiş olmanız şart. Görevi Valentine’daki postane binanın içerisinde duvara asılı olan bir ilanı alarak alıyorsunuz. İlanda Hunter Sought! Yazıyor, bu ilanı aldığınız vakit görev başlamış oluyor. Bu görevin ilk ayağını oyunu bitirmeden yapabilirsiniz fakat tamamlamak için dediğim gibi oyunu bitirmeniz şart.

Görevin ilk ayağında Ms. Hobbs sizden bunları istiyor:

1 tane Perfect kondisyonda tavşan
1 tane Perfect kondisyonda sincap

Bunları avladıktan sonra postaneye gidip kendisine yolluyorsunuz. Bu görevde ilk önce Satchel’ınıza direk koyabildiğiniz sincap, sıçan gibi küçük hayvanları avlayın zira tavşan, kokarca gibi avlayıp atınızın üzerine astığınız hayvanlar 24 saat içerisinde çürüyorlar ve siz 24 saat içinde bu ölüleri posta yoluyla yollamazsanız tekrar avlamak zorunda kalıyorsunuz.

İlk görevin isteklerini yolladıktan 24 saat sonra size yeni bir mektup geliyor, bu mektupta MS.Hobss’un yeni istekleri beliriyor:

1 tane Perfect kondisyonda Cardinal
1 tane Perfect kondisyonda Sıçan
1 tane Perfect kondisyonda Woodpecker

Bunları da kendisine iletince Ms. Hobbs sizden üçüncü olarak şunları istiyor:

1 tane Perfect kondisyonda Chimpunk
1 tane Perfect kondisyonda Opossum (Son olarak bunu yakalayın yoksa çürür.)
1 tane Perfect kondisyonda Oriole
1 tane Perfect kondisyonda Robin

Bunları da ilettiğinizde dördüncü mektubu yolluyor ve bu mektubunda şunları istediğini söylüyor:

1 tane Perfect kondisyonda Songbird
1 tane Perfect kondisyonda Sparrow
1 tane Perfect kondisyonda Toad
1 tane Perfect kondisyonda Skunk (Son olarak bunu yakalayın.)
1 tane Perfect kondisyonda Bullfrog

Dördüncü isteği de tamamladığınız vakit son istek geliyor:

1 tane Perfect kondisyonda CedarWaxwing
1 tane Perfect kondisyonda Bat
1 tane Perfect kondisyonda Blue Jay
1 tane Perfect kondisyonda Crow
1 tane Perfect kondisyonda Beaver (Son olarak bunu yakalayın.)

Bu istekleri tamamlayınca görevin ilk ayağını bitirmiş oluyorsunuz. Bu noktadan sonra spoiler olacak bu yüzden sadece oyunu bitiren arkadaşlar okusunlar.


Bu istekleri tamamlayınca görevin ilk ayağını bitirmiş oluyorsunuz. Bu noktadan sonra spoiler olacak bu yüzden sadece oyunu bitiren arkadaşlar okusunlar.

Tüm istekleri yerine getirince Ms. Hobbs sizi evine davet ediyor, evinde size sizin tarafınızdan avlanan hayvanların doldurulmuş cesetlerini çeşitli canlandırmalar altındaki sunumu gösteriyor ve size son olarak bir tane doldurulmuş sincap veriyor. Bu sincabı John’un Beecher’s Hope’daki evine götürüp salondaki şöminenin üzerine koymanız lazım.
Sincabı şöminenin üzerine koyduktan sonra çiftliği 24 saatliğine terk etmelisiniz. Dışarıda kamp kurabilir veya yerleşim yerleri arasında seyahat edebilirsiniz. 24 saat tamamladığında eve gelip sincabın yerine tekrar bakın, sincabın orada olmadığını göreceksiniz.

Sincap sürekli sizin koyduğunuz yerden kaybolup başka bir yerde beliriyor, bu görev içerisinde 6 kere oluyor ve her kayboluşu için koyduktan sonra en az 24 saat çiftliğin dışında beklemeniz gerekiyor. Aşağıda her kayboluşu sonrası nerede bulunduğunu yazdım.

İlk kayboluşun ardından John’un yatak odasındaki sandığın içerisinde bulunuyor.

İkincisinde John’un yatak odasında bulunan şöminede bulunuyor.

Üçüncüsünde mutfaktaki merdivenden ulaşabildiğiniz tavan arası katındaki sandıkta bulunuyor.

Dördüncüsünde çiftlikte koyunların bulunduğu bölümdeki masa üzerinde bulunuyor.

Beşincisinde çiftliğin içerisindeki ahırın merdivenle çıkabildiğiniz üst katındaki sandığın içerisinde bulunuyor.

Son olaraksa Strawberry’nin üst kısmında yer alan Mount Shann’ın tepesinde bulunuyor.

Görev karmaşık bir görev olduğundan aşağıya nasıl yapıldığını detaylıca gösteren bir video koydum. İzlerseniz sincabı daha rahat bulabilirsiniz. Dediğim gibi her koyuşunuzdan sonra çiftliğin dışında en az 24 saat beklemelisiniz yoksa kaybolmaz.

Stranger Görevleri(Toplanabilirler) – 2

CHAPTER 3

A Fisher of Fish (Efsanevi Balıklar)

Bu görevi ünlük balıkçı Jeremy Gill’den alıyorsunuz. Görev Flatneck Station’ın doğusunda bulunuyor, bu bölgede Jeremy’i balık tatarken yakalıyorsunuz. Kendisi size 13 farklı efsanevi balığın yerini gösteren bir harita veriyor ve bu balıkları yakalamanızı istiyor. Bu balıkları yakaladığınız vakit Jeremy’e postaneden balıkları yollamanız lazım.
Detaylı bilgi için Balıklar başlığındaki Efsanevi Balıklar kısmını inceleyin.

CHAPTER 4

Duchesses and other Animals

Bu görevi Chapter 4’deki Gilded Cage görevi sonrasında Algernon Wasp’dan alıyorsunuz. Kendisinin dükkânı Saint Denis’in üst taraflarında bulunuyor. Algernon sizden orkide gibi özel bitkiler ve heron, spoonbill gibi özel kuşların tüylerini istiyor. Bu tüyleri ve bitkileri bulduğunuzda götürüp ona vermelisiniz. Oyunun en can sıkıcı görevlerinden bir tanesi bu görev, aşağıda sırasıyla neler yapacağınızı yazdım.

Görevler sırasında egzotik kuş tüyleri toplayacaksınız. Egzotik kuşlar Lemoyne bölgesine dağılmış durumdalar aşağıda nerede hangi bölgede bulunduklarının resmi var, inceleyebilirsiniz.
Algernon’un istediği özel bitkilere ise Bitkiler başlığına bakarak nereden ulaşıldığını görebilirsiniz.

Egzotik Kuşların Bulunduğu Bölge:

İlk olarak Algernon sizden aşağıdaki isteyecek:

5 tane Snowy Egret Plumes (Tüy)
5 tane Little Egret Plumes (Tüy)
5 tane Reddish Egret Plumes (Tüy)
15 tane Lady of the Night Orchids (Bitkiler)

Bu isteklerini yerine getirdikten sonra sizden ikinci olarak bunları isteyecek:

20 tane Heron Plumes (Tüy)
7 tane Lady Slipper Orchids (Bitkiler)
10 tane Mocassin Flower Orchids (Bitkiler)

Bunları da yerine getirince sıra gelecek üçüncü isteklerine:

25 tane timsah yumurtası, bunlar egzotik kuşların bulunduğu bölgede bulunuyorlar. Eagle Eye kullandığınızda sarı tozlarla birlikte parlıyorlar, neye benzediklerine yukarıdaki resme bakarak görebilirsiniz.

3 tane Acuna’s Star Orchids (Bitkiler)
7 tane Cigar Orchids (Bitkiler)
5 tane Ghost Orchids (Bitkiler)

Herif usanmayacak ve istemeye devam edecek:

30 tane Spoonbill Plumes (Tüy)
5 tane Night Scented Orchids (Bitkiler)
10 tane Rat Tail Orchids (Bitkiler)
5 tane Spider’s Orchids (Bitkiler)

Arsız herif son olarak sizden bunları isteyecek:

5 tane Clamshell Orchids (Bitkiler)
5 tane Dragon’s Mouth Orchids (Bitkiler)
5 tane Queen’s Orchids (Bitkiler)
10 Sparrow’s Egg Orchids (Bitkiler)

Bu isteklerin hepsini yerine getirince görevi tamamlamış olacak ve bu can sıkıcı görevden kurtulacaksınız.

Hazine Avcılığı

Oyunda 6 farklı hazine avcılığı serisi bulunuyor. Bunlardan bir tanesi ön sipariş hediyesi olan haritayken diğerlerin hepsini oyun içerisinde bulabilirsiniz. Aşağıda hazinelerin listesi bulunuyor, her birinin videosunu da ekledim isterseniz izlersiniz. Hazine haritalarının başlangıçlarını videolarda bulabilirsiniz sonrasında kendini bulmak isterseniz yine arayabilirsiniz. Baya dikkatli olup detaylara önem vermeniz lazım kendiniz bulmak istiyorsanız.

Hazine Serileri:

Jack Hall Gang Treasure Map

Poisonous Trail Treasure Map

High Stakes Treasure Map

Le Tresor Des Morts Treasure Map

Ön sipariş hediyesi olarak gelen harita bu eğer oyunu 15 Ağustos’dan sonra aldıysanız maalesef sahip olamıyorsunuz. Tabii Special veya Ultimate sürüm aldıysanız sorun olmuyor.

Torn (Mended) Treasure Map

Oyunu bitirince yapın zira New Austin’e gitmeniz gerekiyor ayrıca aşağıdaki video spoiler içeriyor.

Chick’s Treasure Map

Money Lending and other Sins görevinin Chapter 2’deki ayaklarının birinde bu haritayı alıyorsunuz. Hazine haritayı aldığınız yerin çok yakınında bulunuyor.

Challenge Görevleri – 1

Oyunun en uğraştırıcı görevleri bu görevler, toplamda 90 tane bulunuyor ve %100 tamamlamak istiyorsanız bu görevlerin hepsini yapmanız lazım. 90 görevinin hepsi 9 farklı başlıkta toplanıyor.

Bunlar: Bandit, Explorer, Gambler, Herbalist, Horseman, Master Hunter, Sharpshooter, Survivalist, Weapons Expert

Bu 9 başlığın hepsini de aşağıda detaylıca anlattım. Bu 9 challenge’ı yapınca ne olacak peki diyorsanız. Her challenge’ı tamamladığınızda o challenge’ın setini kazanıyorsunuz bu setler Trapper’da Equipment başlığı adı altında satılıyor. Setin her parçasının kendince artısı bulunurken, her setin tamamlanmasının da kendince bir artısı bulunuyor bazı setleri tamamlamak genel can değerinizi artırırken bazılarını tamamlamak genel enerji değerinizi, dead eye değeriniz artırıyor. Oyunda genel can, enerji ve dead eye barını normal şeyleri yaparak en fazla 8.seviyeye çıkarabiliyorsunuz, 8’den sonrası ise challengeları yapmakta bitiyor. Tüm genel değerlerinizin 10.seviyeye yani en üst seviyeye çıkmasını istiyorsanız bu challengeların hepsini yapmanız lazım. Challengeların hepsini yaptığınızda Legend of the East kıyafetini kazanıyorsunuz ayrıca. Bu kıyafet soğuktan ve sıcaktan etkilenmezken Eagle Eye özelliğinizin çapını artırıyor ve core dead eye değerinin daha yavaş azalmasını sağlıyor. Bunlara ek olarak her challenge görevi küçük bir miktarda para ve ilgili alan için tecrübe puanı sağlıyor.

Bu challenge görevlerini oyunu bitirince yapmanızı tavsiye ederim çünkü bazıları için New Austin bölgesine gitmeniz gerekiyor ve bu bölgeye sadece oyun bitince ulaşabiliyorsunuz ayrıca video rehberlerin neredeyse hepsi oyun bitince çekildiğinden spoilerlar içeriyor. Ben her başlığa bir tane video rehber koydum, bunlar spoiler içeriyor izlemek istiyorsanız haberiniz olsun.

Bu görevleri yaparken onur barınız net bir şekilde azalacak bu yüzden ne kadar erken yaparsanız o kadar iyi tabii oyunun sonuna bırakırsanız da problem olmuyor, ben öyle yaptım açıkçası.

İlk Görev:

Halktan 5 kişiyi soymanız lazım. Silah doğrultup tehdit ettikten sonra soyabilirsiniz. Bu görevde ödül olarak Bandit Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

İkinci Görev:

İki tane Stagecoach’ı doğrudan soymalı veya Vagon Fence’e satmalısınız. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

24 saat içerisinde 4 tane satıcı soymanız gerekiyor. Bu görevi tamamladığınızda Bandit Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Dördüncü Görev:

24 saat içinde 3 tane Stagecoach çalıp Vagon Fence’e satmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

Herhangi bir bölgede 250 dolar değerinde kafanıza ödül koydurmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

5 tane at çalıp Horse Fence satmanız lazım. Vahşi olmayan tüm atlar sayılıyor, isterseniz gidip bir çiftlikten çalın isterseniz de yoldan geçenleri attan indirip atlarını çalın. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Halkı soyarak 50 dolar kazanmanız lazım. Saint Denis’in sağ üst kısımlarında zenginler yaşıyor, her birinden en az 3-4 dolar çıkıyor bu görevi yaparken burayı kullanmanızı tavsiye ederim hem daha kısa sürüyor hem de onur barınız çok azalmıyor. Bu görevi tamamladığınızda Bandit Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Sekizinci Görev:

Yedi tane vagon çalıp Vagon Fence’e satmanız lazım. Herhangi bir at arabası işinizi görür, at arabalarının hepsi sayılıyor. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

3 kişiyi kementle bağlayıp tren raylarına bırakmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

5 tane tren soymalı ve soyarken de hayatta kalmalısınız. Burada soygun kelimesi sizi yanıltmasın bir trene atlayıp girilmesi yasak olan arka taraftan herhangi bir şey aldığınızda oyun otomatik olarak o treni soyduğunuzu var sayıyor, yani kasa patlatmaya veya her şeyi almaya gibi bir durumunuz yok. En rahat tren Riggs Station’da bulunuyor, buraya gelip gelen trenlere atlayabilir veya tren bileti alıp buraya gelip sonrasında trene tekrar binerek soyabilirsiniz. Bu görevleri yaparken fark edilmemeye çalışın yoksa çok fena ödül koyuyorlar kafanıza, bana bir tanesinde 500’ü dayadılar ne olduğunu anlamadım. Bu görevi tamamladığınızda Bandit Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Video Rehber:

Bu görevlerde tek yapmanız gereken hazine bulmak, bulduğunuz her hazine de bu görev bir adım ileriye gidiyor, toplamda 9 tane hazine bulmanız lazım. Hazineler hakkında daha detaylı bilgiyi Hazine Avcılığı Başlığında bulabilirsiniz.

İlk Görev:

Hazine haritası bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda Explorer Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

İkinci Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevde ödül olarak Explorer Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Dördüncü Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda Explorer Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Sekizinci Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Hazine bulmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda Explorer Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Video Rehber:

Challenge Görevleri – 2

Oyunun en lanet görevleri bunlar arkadaşlar, daha kötülerini bulamazsınız. Bunlar kadar uğraştıranlar var fakat bunlar kadar sinir bozucu olanları yok özellikle sekizinci ve dokuzuncu görevler hayatta ne kadar şanslı olduğunuzu gösterecek sizlere.

İlk Görev:

5 el poker kazanmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda Gambler Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

İkinci Görev:

Blackjack oyununda Double Down ile 5 kere kazanmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Five Finger Filet’de 3 oyun kazanmanız lazım, en kolayı Valentine’daki küçük barda olan. Bu görevde ödül olarak Gambler Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Dördüncü Görev:

Poker masasındayken bir oyuncuyu tüm parasını kaybettirerek masadan kaldırın. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

3 Domino raundunu taş çekmeden kazanın. En kolay domino oyunu Emerald Ranch’de oynanıyor, en basit kurallar onda geçerli. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

Rhodes ve Van Horn’da birer el Blackjack oyunu kazanmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Strawberry, Valentine ve Van Horn’da birer Five Finger Filet oyunu kazanmanız lazım. Bu görevi tamamladığınızda Gambler Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Sekizinci Görev:

Evet, sizi hayata küstürebilme ihtimali olan görev bu görev, 3 hit yaparak 3 kere Blackjack oyunu kazanmanız lazım yani kasadan 3 kez kart isteyeceksiniz ve elinizdeki 5 kart 21’i geçmeyecek. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Sizi hayata küstürebilecek ikinci görev de bu, 3 kere art ardına domino oyunu kazanmanız lazım. Seri bozulursa görev sıfırlanıyor bu yüzden bir oyun kazandıktan sonra bir sonraki oyunda kaybedeceğinizi hissederseniz oyundan çıkın, oyundan çıkmak kayıp sayılmıyor. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

3 el art ardına Poker oyunu kazanın. Bu görevi tamamladığınızda Gambler Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Video Rehber:

Bu görevler genel olarak bitkileri toplama ve onları kullanma üzerine kurulu. Bitkiler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak istiyorsanız Bitkiler Başlığını kontrol edebilirsiniz.

İlk Görev:

6 tane Yarrow toplamanız lazım.Bu görevi tamamladığınızda Herbalist Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

İkinci Görev:

4 farklı tipte Berry toplayıp yemeniz lazım. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Sage bitkisini kullanarak 7 farklı eşya craftlayın. Bu görevi tamamladığınızda Herbalist Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Dördüncü Görev:

5 mantar toplayın ve bunları atınıza yedirin. Atınıza istediğiniz şeyi yedirmek için atınızın yanında veya üstündeyken L1’e basıp Horse sekmesine gelerek sol taraftan mantarı seçin. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

Indian Tobacco kullanarak 9 eşya craftlayın. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

15 farklı türde bitki toplayın. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

5 kere Special Miracle Tonic craflayın ve kullanın. Tarifini Fence’den satın alabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda Herbalist Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Sekizinci Görev:

Oleander Sage kullanarak 6 farklı silah oluşturun. Zehirli fırlatılabilir bıçak, zehirli ok gibi şeyler üretmeniz lazım. Zehirli ok tarifini fence’den alıp rahatlıkla üretebilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Oyunda bulunan her bitkiden en az bir tane toplayın. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Oyunda 11 farklı tipte et bulunuyor, etlerin listesi ve hangi hayvanlardan çıktığı aşağıda yazıyor. Bu etler elinizde varsa kamp ateşi kurduğunuzda eti normal pişirmek yerine DPad’den sağ yaparak yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi sol üstünde bitki olan baharatlı tarifini pişirin yoksa sayılmaz.

Oyunda bulunan et tipleri:

Exotic Bird Meat – Pelican gibi egzotik kuşları avlayıp elde edebilirsiniz.
Pork – Kasaplardan satın alabilirsiniz.
Plump Bird Meat – Turkey, Chicken veya Goose kuşlarını avlayıp elde edebilirsiniz.
Big Game Meat – Timsah avlayarak elde edebilirsiniz.
Prime Beef – Kasaplardan satın alabilirsiniz.
Succulent Fish Meat – Redfin, Bluegill gibi küçük balıkları yakalayarak elde edebilirsiniz.
Game Meat- Herhangi bir kuşu avlayarak elde edebilirsiniz.
Flankey Fish- Lake Sturgeon, Channel Catfish gibi büyük balıkları yakalayarak elde edebilirsiniz.
Crustacean Meat – Yengeç avlayarak elde edebilirsiniz. Yakalayınca Break Down edip etine ulaşabilirsiniz.
Mutton- Keçi ve koyunları avlayarak elde edebilirsiniz.
Venison – Kasaplardan satın alabilirsiniz.

Bu görevde ödül olarak Herbalist Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Video Rehber (9:20’den sonrası spoiler içeriyor.)

Challenge Görevleri – 3

İlk Görev:

At üstündeyken 5 tane tavşan avlayın. Bu görevi tamamladığınızda Horseman Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

İkinci Görev:

3 engelin üzerinden 15 saniye içerisinde atınızla beraber atlayın. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Atınızı sürerek Valentine’dan Rhodes’a 5 dakikadan kısa bir sürede ulaşın. Bu görevi tamamladığınızda Horseman Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Dördüncü Görev:

Kementle yakaladığınız bir karakteri 3300 feet(Yaklaşık 1 km) sürükleyin. Karakterin ölmesi sorun değil ölüsü veya dirisini 3300 feet sürüklemeniz yeterli. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

At üzerindeyken 5 tane hayvanı tepeleyerek öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

Strawberry’den Saint Denis’e 9 dakikadan kısa bir sürede suya değmeden atınızı sürün. Bunu yaparken sulu herhangi bir yola değmemeniz lazım, atınızdan düşmemeniz lazım. Yağmurlu havalarda ne olur ne olmaz diye çıkmayın denemeniz yalan olabilir. Attan kesinlikle düşmeyin, düştüğünüz an yalan oluyor. Tren raylarını kullanarak rahatlıkla ulaşıyorsunuz bu yüzden tren raylarını kullanmanızı tavsiye ederim. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Attan inmeden 7 tane düşman öldürün. Bu görevde ödül olarak Horseman Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Sekizinci Görev:

At üzerindeyken 9 tane yırtıcı avlayın. Bayou’ya gidip timsah avlayabilirsiniz, birkaç dakika da bitirirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Van Horn’dan Blackwater’a 17 dakikadan kısa bir sürede suya değmeden atınızı sürün. Altıncı görevde yazdıklarımı yine aynı şekilde uygulayın sorunsuz bir şekilde tamamlarınız. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Bu görev 9 farklı vahşi atı ehlileştirmeniz lazım. Atlar aşağıda yazıyor. Atların nerede bulunduğunu ise Atlar Başlığındaki videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.

American Paint
American Standardbred
Appaloosa
Hungarian Halfbred
Kentucky Saddler
Morgan
Mustang
Nakota
Tenessee Walker

Bu görevi tamamladığınızda Horseman Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Video Rehber: (5:40’dan sonrası spoiler içeriyor.)

İlk Görev:

3 ceylanı avlayıp derisini yüzün. Bu görevi tamamladığınızda Master Hunter Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

İkinci Görev:

3 tane perfect kondisyonda tavşan avlayın ve derilerini yüzün. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

10 tane farklı hayvanı dürbününüzü kullanarak takip edin. Dürbünü kullanırken hayvanı gördüğünüzde Track seçeneğini kullanmanız yeterli. Bu görevde ödül olarak Master Hunter Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Dördüncü Görev:

5 hayvanı Call seçeneği ile çağırıp Clean Kill silahını kullanarak avlayın. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

3 tane ayı avlayın ve derilerini yüzün. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

5 tane jaguar’ı yay ve ok kullanarak öldürüp derilerini yüzün. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Herbivore ve Predator bait kullanarak birer tane hayvan öldürün. Bu görevi tamamladığınızda Master Hunter Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Sekizinci Görev:

3 tane balığı olta kullanmadan yakalayın. Suyun sığ olduğu yerlerde silahınızı kullanarak balığı öldürüp alabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Ölü taklidi yapan Opossum’ı taklidini yaparken öldürün. Ölü taklidi yapması için takip etmeniz yeterli, bir anda kendini yere bırakıyor o sırada öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Efsanevi Panter Giaguaro’yu bulun ve öldürün. Yerine Hayvanlar başlığına bakarak ulaşabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda Master Hunter Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Video Rehber:

Challenge Görevleri – 4

İlk Görev:

3 tane uçan kuş avlayın. Bu görevde ödül olarak Sharpshooter Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

İkinci Görev:

Aynı Dead Eye içerisinde iki farklı türde hayvan öldürün. Kuşları öldürerek çok rahat yapabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Hareket eden bir trenin üzerinde 5 tane kuş öldürün. Bu görevi tamamladığınızda Sharpshooter Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Dördüncü Görev:

80 feet uzaklıktan bir düşmanı Tomahawk kullanarak öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

Aynı Dead Eye içerisinde 6 tane hayvan öldürün, silahı yeniden doldurmadan yapmanız lazım bu yüzden Repeater gibi fazla mermi kapasitesi olan silahları kullanın. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

Rolling Rifle gibi uzun menzil dürbünü olan silahları kullanarak düşmanlarınızı uzaktan öldürün. Öldürülen düşmanların toplam uzaklığı 660 feet olmalı, tek seferde yapmanız mümkün değil zaten ayrı ayrı yaptığınızda toplam mesafe 660’a ulaşmalı. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Art ardına 7 tane headshot alın. Bu görevi tamamladığınızda Sharpshooter Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Sekizinci Görev:

3 tane düşmanı aynı Dead Eye içerisinde silahsız bırakın. Bu yapması uzun süren bir şey, Dead Eye içerisinde karşınızda en az 3 düşman varken ellerine sıkıp ellerindeki silahları düşürmeniz lazım. İster R1 ile işaretleyerek isterseniz de işaretlemeden sıkarak yapabilirsiniz, işaretlemeden daha rahat yaparsınız. Bunu yapmadan önce Potent Snake Oil içmenizi tavsiye ederim çünkü uzun sürebiliyor. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

Aynı Dead Eye içerisinde 3 tane düşmanın şapkasını uçurun. Yine karşınızda en az 3 düşman varken ve Dead Eye barınız tamken düşmanların şapkalarına sıkıp şapkalarını uçurmanız lazım. Büyük şapkaların yan taraflarına, uzun şapkalarında üst tarafına sıkarak bunu yapabilirsiniz, bu 3 düşmanı silahsız bırakmaktan daha kolay. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel dead eye değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Rolling Rifle gibi uzun menzilli silahlar kullanarak 3 kez art ardına uçan kuş vurun. Bu görevi tamamladığınızda Sharpshooter Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Video Rehber:

İlk Görev:

3 tane Bluegill yakalayın. Bu görevi tamamladığınızda Survivalist Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

İkinci Görev:

Trapper veya Pearson’a 5 tane hayvan cesedi verin. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Varmint Rifle kullanarak 5 hayvan avlayın. Bu görevi tamamladığınızda Survivalist Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Dördüncü Görev:

Tüm ok tiplerinden en az bir tane craflayın. Tarifilerin hepsi Fence’de satılıyor. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

Bayou bölgesinde bir bot üzerinde ve tren rayları üzerinde dururken birer tane balık yakalayın. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

5 tane leşçil hayvanı ölü hayvan cesetlerini yerken öldürün. Öldürdüğünüz bir hayvandan çok uzak olmayacak şekilde uzaklaşın ve birkaç dakika bekleyin bir kuş veya çakal gibi bir leşçil gelip cesede çöküyor. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

Small Game ok tipini kullanarak 8 tane hayvanı art ardına öldürün. Küçük kuşlar, tavuklar veya horozları öldürürseniz daha rahat tamamlarsınız. Bu görevde ödül olarak Survivalist Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Sekizinci Görev:

En az bir tane Homing Tomahawk, Improved Tomahawk, Fire Bootle ve Volatile Dynamite craftlayın. Tarifleri Fence’den satın alabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

19 lbs’den daha ağır bir balık yakalayın. Bu görevi tamamladığınızda 20 dolar ve genel enerji değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Son Görev:

Efsanevi balıklar dışındaki 15 türdeki balıktan en az birer tane yakalayın. Balıklar başlığını inceleyerek yerlerini öğrenebilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda Survivalist Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Video Rehber:

Challenge Görevleri – 5

İlk Görev:

3 tane düşmanı bıçak kullanarak öldürün. Bu görevi tamamladığınızda Weapons Expert Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

İkinci Görev:

10 saniye içerisinde 3 tane düşmanı sadece fırlatılabilir bıçak kullanarak öldürün. Zorlanırsanız 3 tane düşmanı bağlayıp yavaş yavaş öldürebilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 5 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Üçüncü Görev:

Avlanan 3 tane kuşu Tomahawk kullanarak öldürün. Survival Challenge 6’daki gibi bir hayvanı öldürün ve bekleyin birkaç dakikaya çöküyorlar cesedin üzerine özellikle kartal ve akbabaların olduğu yerlerde daha kısa sürüyor. Bu görevi tamamladığınızda Weapons Expert Gun Belt kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde revolverlar ve tabancalar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Dördüncü Görev:

10 tane düşmanı crafladığınız özel mermilerle öldürün. Tariflere Fence’den ulaşabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Beşinci Görev:

At üstündeki 5 düşmanı sadece 1 tane fırlatılabilir bıçak kullanarak öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 10 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Altıncı Görev:

4 tane düşmanı 1 tane dinamitle öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Yedinci Görev:

4 tane düşmanı aynı Tomahawk’ı kullanarak öldürün. Bunu en rahat elinizde 1 tane Tomahawk varken yaparsınız, elinizdekini düşmanın kafasına atıp hemen geri alıp tekrar atarak rahatça yapabilirsiniz. Bu görevi tamamladığınızda Weapons Expert Off-Hand Holster kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde silahlarınız daha az sıklıkla bakıma ihtiyaç duyuyor.

Sekizinci Görev:

15 tane düşmanı namlusunu uzattığınız bir tabancayla öldürün. Bu görevi tamamladığınızda 15 dolar ve genel can değeri için tecrübe puanı kazanıyorsunuz.

Dokuzuncu Görev:

9 tane düşmanı arkalarından sessizce yay kullanarak öldürün. Çete karargâhlarına gidip 1 düşman öldürüp sonra bir dakikalığına uzaklaşıp tekrar dönerek bu görevi rahatlıkla yapabilirsiniz.

Son Görev:

Bir tane boz ayıyı hasar almadan ve sadece fırlatılabilir bıçak kullanarak öldürün. Bu görevde ödül olarak Weapons Expert Bandoiler kazanıyorsunuz, bu parça sayesinde shotgun, rifle ve repeater türündeki silahlar için daha fazla mermi taşıyabiliyorsunuz.

Video Rehber:

Çete Üyesi Görevleri

Oyunda Stranger görevleri dışında yan görev olarak Çete Üyesi görevleri de bulunuyor. Bu görevler belli bir süre için açık oluyor ve o süre içerisinde yapmazsanız ortadan kayboluyorlar. Bu görevlerin çıkması için kampın keyfinin yerinde olması lazım, kampın keyfi yerinde olursa grup üyeleri de bu görevlerle Arthur’a gelerek ondan yardım istiyorlar. Bu görevler her ne kadar önemli değilmiş gibi görünseler de çete üyelerini yakından tanımak için çok iyi fırsat oluyorlar. Pearson ile kerevit avlamaya gittiğinde kendisinin bir süre donanmada çalıştığını, donanmada ne yaptığını öğreniyorsunuz ya da Micah ile fayton soygununa gittiğinizde bir kardeşi olduğunu ve bir süredir konuşmadıklarını öğreniyorsunuz.

Bu görevler çıktığında yukardaki resimdeki gibi semboller kamp içerisinde beliriyor. Bu görevleri görür görmez gitmenizi tavsiye ederim çünkü dediğim gibi kısa süreli oluyorlar ve gitti mi bir daha gelmiyorlar.

Bu görevlerin bazıları aksiyon dolu görevler olurken bazıları da balık tutma, ava çıkma gibi sakin görevlerde oluşuyor. Bu görevlerin odak noktası çete üyelerini tanımak ve eğer onları tanımak istiyorsanız bu görevleri kaçırmamanız gerekiyor.

Çete Üyesi İstekleri

Çete üyesi istekleri, oyundaki yan görevlerden bir tanesi oluyor. Her ne kadar çete üyesi görevleri ve Stranger görevleri kadar büyük çaplı olmasa da bu görevlerinde kendilerince artıları var. Bu görevleri alabilmeniz için kampta bir süre vakit geçirmeli, çeşitli aktiviteler ve muhabbetlere katılmanız lazım. Karakterler kendi aralarında muhabbet ederken onlara kulak verip dinlemeniz lazım.

Bu görevlerin hepsi çete üyeleri için bir eşya bulup onlara getirmeniz şeklinde ilerliyor. Bu görevleri yukarıdaki resimde olduğu gibi DPad’din sol tuşuna basarak açtığınız Task menüsünde görüntüleyebilirsiniz.

Mesela Lenny ve birkaç çete üyesi akşam vakti toplanmış muhabbet ediyorlardı. Söz Lenny’e geldi, geçimişinden bahsetti. Babasından ona kalan köstekli saatinden ve onu Blackwater’da kaybettiğinden bahsetti. Sonrasında oyun Lenny için yeni bir Çete Üyesi istek görevi oluşturdu. Görevde amaç Lenny için köstekli bir saat bulmak ve ona vermekti.

Ya da Sadie’nin görevi, o da kamp içerisinde kendisiyle muhabbet ederken eski günlerinden bahsetti ve eskiden mızıka çaldığını ve mızıka çalmanın hoşuna gittiğinden bahsetti. Oyun bu konuşma sonrası Sadie için mızıka bul görevini verdi.

Bu görevleri tamamladığınızda kampa geri dönüp sizden istekte bulunan çete üyesini bulmanız lazım. İsteğini yerine getirdiğiniz çete üyesi mini map’de resimdeki gibi beyaz yuvarlak içinde bir ünlem işaretiyle temsil ediliyor.

Grup üyesini bulduktan sonra yanına gidip L2’ye basarak Give Request seçeneği seçip görevi tamamlayabilirsiniz. Görevin tam anlamıyla tamamlanması içinse isteğini yerine getirdiğiniz karakterin isteği karşılığında size verdiği ödülü almanız lazım. Bu ödülleri görevi tamamlamanızdan bir süre geçtikten sonra çadırınız gidiyor, bu ödüller çadırınızın dibindeki küçük gri noktayla temsil ediliyor. Bu ödülleri almazsanız bu görevleri tamamlamamış sayılıyorsunuz.

Kelle Avcılığı

Kelle avcılığı oyunda yapabileceğiniz aktivitelerden bir tanesi. RDR’de de kelle avcılığı bulunuyordu fakat RDR 2’de çok daha kaliteli ve güzel sunuma sahip bu aktivite. Kelle avcılığı yapabilmeniz için onur seviyenizin eksi seviyelerde olmaması lazım, yani şerifler sizi sevmeli çünkü bu görevleri şerifin ofisinden gidip onunla konuşarak alıyorsunuz.

Haritada eğer uygun bir kelle avı görevi varsa yukarıdaki gibi haritada beliriyor.

Bu işareti gördüğünüz yere gidiyor ve şerifin ofisinden avlayacağınız suçlunun posterini alıyorsunuz.

Burada isterseniz şerif ile konuşarak suçlu hakkında bilgi alabiliyorsunuz.

Posteri aldıktan ve şerifle konuştuktan sonra haritada yukarıdaki işaretin olduğu yere gidiyorsunuz.

Aldığınız posterde eğer Wanted Dead or Alive yazmıyorsa, suçluyu canlı yakalamanız lazım, bunun içinde en ideal çözüm kementinizi kullanmak ama isterseniz gidip 2-3 yumruk atarak yere de serebilirsiniz.

Suçluyu yakaladıktan sonra kendisini şerif ofisine tekrar getiriyorsunuz ve ödülünüzü alıyorsunuz.

Kıyafetler ve Görünüm

RDR 2’de Arthur’a giydirebileceğiniz yüzlerce kıyafet bulunuyor, bunlarla oluşturacağınız kombinasyonlar ise tamamen sizin hayal gücünüze bağlı, aklınızdaki kovboyu oluşturmanız için oyunda her şey var.

Oyunda 3 farklı kıyafet satan yeren var. Bunlar: General Store, Tailor ve Trapper

General Store, Tailor’ın olmadığı yerleşim yerlerinde kıyafet satışlarını üstleniyor. Kıyafet setlerinden şapkalara, şapkalardan ayakkabı aksesuarlarına her şey bulunabiliyor. Genelde Tailor ile aynı kıyafetlere sahip olsa da kendine has kıyafet setleri de bulundurabiliyorlar.

Tailor’lar, oyundaki her yerleşim yerinde bulunmuyor, Saint Denis gibi büyük ve kalabalık yerleşim yerlerdi bulunuyorlar. Oyunda sadece 2 tane Tailor bulunuyor, bunlardan bir tanesi Blackwater’da diğeri Saint Denis’de bulunuyor. Buralardaki General Store’lardan kıyafet alamıyorsunuz çünkü bu satıcılar kıyafet satışını üstleniyorlar doğal olarak. Kıyafetler pek farklılık göstermeseler de Tailor’lar da daha kaliteli kıyafetler ve kıyafet setleri bulunuyor, tabii doğru orantılı olarak bu durum fiyatlara da yansıyor.

Tailor ve General Store dışında kıyafet alabileceğiniz 3.yer Trapper’lar. Bu satıcılardan kıyafet almak General Store ve Tailor’dan kıyafet almaktan çok daha zor çünkü bu satıcılar size sattığı kıyafetleri hayvan postlarından yapıyorlar ve bu satıcıların istediğiniz kıyafeti yapabilmesi için gerekli olan hayvanı Perfect kondisyonda bulup Perfect kondisyonda postunu yüzmeniz lazım. Perfect kondisyon dışındaki hayvan postları kıyafet yapımında kullanılmıyor, sadece perfect kondisyondaki postlar kıyafet yapımında kullanılıyor.

Trapper’lar kıyafet setlerinin yanı sıra özel şapkalar, yelekler ve pantolonlar da yapıyor, tabii bunları da yapabilmesi için yine aynı şekilde perfect kondisyonda hayvan derilerine ihtiyacınız var.

KENDİ KIYAFET SETİNİZİ OLUŞTURUN

Oyunda aldığınız tüm kıyafet parçalarıyla çeşitli kombinasyonlar yapabilir ve kafanızdaki kovboy’u istediğiniz görünüme kavuşturabilirsiniz. Bunun için kamptaki çadırınıza gitmeli ve kıyafetlerinizin bulunduğu sandığa yaklaşıp Change Clothing seçeneğini seçmelisiniz. Burada şapkalardan başlayarak Talismanlara kadar 17 farklı kategori bulunuyor, bu kategorilerden istediğiniz parçaları seçerek Arthur’u istediğiniz görünüme oluşturabilirsiniz. Kıyafet parçalarını bir araya getirdiğinizde bu kıyafeti Custom Outfitlere kaydedebilirsiniz ve bu kıyafetleri atınıza koyabilirsiniz.

Atınıza koyduğunuz kıyafetleri atınızın üstündeyken veya yanındayken L1’e basıp R1 ile Horse sekmesine geçerek ve en alttaki seçeneği değiştirerek değiştirebilirsiniz. Bir kıyafet seti atınızın üzerindeyse o setin yanında eğer işareti oluyor.

Size tavsiyem hem sıcak hava hem de soğuk hava için iki farklı kıyafet seti hazırlamanız çünkü oyunda sıcaklık Core can değerini etkiliyor ve daha çabuk düşmesine sebep oluyor. Eğer soğuk havada ince, sıcak havada kalın giyinirseniz Core canınız daha çabuk tükeniyor.

ŞAPKALAR

Oyunda birçok farklı şapka bulunuyor, bunların bazılarını yukarıda bahsettiğim 3’lüden alınabiliyorken bazıları özel yerlerde ve özel karakterler oluyor. Bu şapkaların özel olduğunu parlamasından anlıyorsunuz. Özel şapkalar yerde dururken parlıyor ve eğer o şapkayı alırsanız o şapka tamamen sizin oluyor ve ister attan isterseniz de gardırobunuzda istediğiniz vakitte şapkaya ulaşabiliyorsunuz.

SAÇ VE SAKALA ŞEKİL VERME

Saç ve sakalınıza iki farklı yerde şekil verebiliyorsunuz. Bunlar: Kamp alanındaki çadırınız ve berberler

Kamp alanındaki çadırınıza veya odanıza gidip Shave seçeneği ile sakalınıza şekil verebiliyorsunuz. Tabii şöyle bir durum var kampta saçınıza şekil veremiyorsunuz ayrıca sakalınıza da sadece kısaltarak şekil verebiliyorsunuz.

Berbere gittiğinizde ise olay tamamen değişiyor. Saç ve sakalınız için birbirinden farklı kesim tarzlarına erişiminiz oluyor, sakalınızın çene ve yanak kısımlarını, bıyık kısmına ayrı ayrı kesim şekli verebiliyorsunuz. Ayrıca isterseniz tam kesim tarzlarını da seçebiliyor, tüm sakalınıza birden şekil verebiliyorsunuz.

SAÇ VE SAKALI HIZLI UZATMAK

Rockstar saç ve sakalını hızlıca uzatmak isteyen oyuncular için düşünceli davranmış ve bunları hızlıca uzatmaya yarayan Hair Tonic isimli bir toniği oyuna koymuş. Bu tonikleri 3-4 dolara General Store’lardan alıyorsunuz ve düzenli olarak içiyorsunuz, oyun içi 7-8 güne gür saçlarınız, balta girmemiş ormandan hallice sakallarınız oluyor. Hair Tonic’i envanterinizin Kit kısmında bulabilirsiniz.

Kamp Kurma ve Craft

Oyunda kamp kurma ve crafting iç içe çünkü kamp ateşi kurmadan tam anlamıyla craft yapamıyorsunuz. Hızlı craft seçeneği mevcut fakat bu craft yöntemiyle kamp ateşindeki kadar çok şeyi craftlayamıyorsunuz.

KAMP KURMA

Oyunda kamp kurabilmeniz için yollardan ve yerleşim yerlerinden uzak olmanız lazım. Eğer yeteri kadar uzaksanız L1’e basıp Items menüsünden en alttaki kamp ateşi seçeneği seçerek kampınızı kurabiliyorsunuz.

Kampınızın başında isterseniz uyuyabiliyor isterseniz de craft yapabiliyorsunuz.

Kampta uyumak isterseniz oyundaki vakte göre Sabaha, Öğlene, Akşama ve Geceye kadar uyuyabiliyorsunuz. Kampınızda uyuduğunuzda tüm core ve genel değerleriniz sonuna kadar doluyor. İsterseniz de kamp ateşi başında çadır kurabiliyorsunuz.

Kamp ateşinin başında craft yapmak isterseniz de burada Craft seçeneğine tıklayarak tarifine sahip olduğunuz her şeyi craftlayabiliyorsunuz tabii gerekli malzemeler elinizde var. Kamp ateşi başında kahve yapabilir Dead Eye’nızı doldurabilirsiniz, avladığınız hayvanlardan çıkan etleri pişirip oyundaki en kaliteli yiyecekleri envanterinizde depolayabilirsiniz. Bunlara ek olarak hem kendiniz hem de atınız için tonikler, çeşitli ok ve mermi tipleri de craftlayabilirsiniz.

KAMPI TOPLAMA

Oyunda kamp ile işiniz bittiği vakit, kampınızı toplayıp kaldırmanız lazım yoksa başka bir yere kamp kuramazsınız bunun için kampın başından kalktığınızda Tear Down Camp seçeneğini kullanmanız gerekli.

HIZLI CRAFT YAPMA

Hızlı craft yaparken dediğim gibi her şeyi yapamazsınız fakat yapmak istediğiniz şeyi hemen hazırlayabilirsiniz bilhassa ok craftlamak istiyorsanız kamp kurmak yerine hızlı craft seçeneğini kullanmak çok daha uygun oluyor. Hızlı craft yapabilmek için kamp ateşi seçeneğine gelip R2 yapıyorsunuz ve Crafting Tools seçeneğini seçiyorsunuz.

Bu seçenek sayesinde craft işini çok daha hızlı tamamlayabiliyorsunuz fakat dediğim gibi her şeyi bu yöntemle craftlayamazsınız.

Fence

Fence oyunda Chapter 2’de Hosea ile yaptığınız vagon soygunu görevi sonrası açılıyor. Fence mücevher, altın külçesi gibi değerli eşyaları satın alırken size çeşitli eşya tarifleri satıyor ve özel talismanlar ve trinketler yapıyor.

FENCE’IN SATTIKLARI

Silahlar

Fence değerli eşyaları satın almasının yanı sıra dinamit, Molotof, pala gibi kendisinden başka hiçbir yerde satılmayan özel silahlar satıyor.

Trinketler

Fence eğer doğru craft parçalarına sahipseniz, bunlar genelde efsanevi hayvan parçaları oluyor. Sizin için özel trinketler yapıyor, bunlar genel canınızı, enerjinizi vb. özelliklerinizi belli bir miktarda artırıyor.

Talismanlar

Bunlarda Trinketler gibi gerekli craft parçalarına sahip olduğunuzda Fence tarafından yapılıyor. Trinketler gibi ekstra bonuslar veriyor, Trinketlerle arasındaki fark ise Talismanlar karakterinizin üzerinde görünebilir oluyorlar.

Resimde Recipe kısmında Talisman’ı yapmak için nelere ihtiyaç duyduğunuz yazıyor. Sağ taraftaki Info seçeneğini kullanırsanız da bu Talisman’nın bonuslarını görebiliyorsunuz.

Araçlar ve Satcher’lar

Fence kilit açmanızı sağlayan Lock Breaker gibi araçlar, avlanma sırasında kullanabileceğiniz tuzaklar ve eğer oyunu bitirmeden önce craftlayamadıysanız tüm Satchel’ları size satabiliyor.

Maskeler

Maske kullanarak suç işlerken onur seviyenizin düşmesini engelleyebiliyorsunuz. Fence size farklı görünümlerde maskeler satabiliyor.

Tarifler

Fence’de birçok tarif bulunuyor gerek farklı tipte ok craftlamanızı sağlayan gerekse de özel tonikler craftlamanızı sağlayan birçok tarifi size satabiliyor. Bu tarifleri alıp okursanız ve gerekli malzemelere sahipseniz tarifleri craftlayabiliyorsunuz.

FENCE’İN SATIN ALDIKLARI

Fence yukarıda da belirtiğim gibi mücevher, altın külçesi, sigara kartı gibi birçok değerli eşyayı sizden satın alabiliyor. Bu eşyaları satarken dikkat etmeniz gereken birkaç husus var.

Bunlar:

Elinizde bulunan Unique eşyayı satmayın, ileri de işinize yarayabilir. Unique eşyaların bilgi kısmında unique olduğu yazıyor.

Elinizde sadece bir tane bulunan Sigara Kartlarını satmayın, yoksa yeniden bulmanız gerekir ki bu da uzun bir süre sürebilir çünkü oyunda 144 tane Sigara Kartı bulunuyor.

Craft için kullanılabilen mücevherleri satmayın, kaliteli Talismanlar ve Trinketlerin yapımı esnasında kullanmak size daha çok fayda sağlar.

FENCE’İN BULUNDUĞU YERLER

Oyunda toplam 4 tane Fence bulunuyor. Chapter 2’deki Pouring Fourth Oil görevi sonrası Emerald Ranch’de ilk Fence beliriyor. Bu görev sonrası yine Van Horn Trading Post’da, Rhodes’da ve Saint Denis’de diğer Fence’ler beliriyor.

Envanter

Oyunda dikkat etmişsinizdir Arthur’un boynundan astığı bir tane bel çantası var. Oyunda Satchel olarak geçiyor bu çanta. Satchel oyundaki envanteriniz oluyor, envantere ulaşmak için Dpad’den sağ tuşuna uzunca basmanız yeterli oluyor. Oyunda neredeyse her şeyi envanterinizde taşıyabiliyorsunuz. Envanter eklenen eşya tipinin bir sınırı yok fakat envantere eklenen her aynı eşyanın bir sınırı var. Mesela aynı anda en fazla 20 tane sigara taşıyabiliyor ya da 5 tane konserve yiyecek taşıyabiliyorsunuz.

Envanterin 8 alt kısmı bulunuyor.

Bunlar: Recent, Provisions, Tonics, Ingridients, Materials, Kit, Valuables ve Documents

RECENT BÖLÜMÜ

Adından da anlaşılabileceği üzere bu kısımda en son aldığınız eşyalar bulunuyor. Bu kısımda en son aldığınız 16 eşyaya ulaşabiliyorsunuz.

PROVISIONS BÖLÜMÜ

Bu kısımda yiyecekleriniz ve içecekleriniz bulunuyor, bu kısımda bulunan şeyler özellikle core değerlerinizi artırıyorlar.

TONICS BÖLÜMÜ

Bu kısımda tonikleriniz bulunuyor, hem Arthur için hem de atınız için olan toniklere bu kısımdan ulaşabiliyorsunuz.

INGREDIENTS BÖLÜMÜ

Bu bölümde avladığınız hayvanlardan topladığınız etler ve etraftan topladığınız bitkiler bulunuyor. Zehirlediğiniz vakit bu kısmı açıp elinizdeki zehirli olmayan bitkilerle zehirden kurtulabilirsiniz.

MATERIALS BÖLÜMÜ

Bu bölüm avladığınız hayvanlardan düşen tüyler, postlar, boynuz, vb. gibi şeylerin toplandığı yer oluyor. Kuş tüyleri resimde de gördüğünüz gibi Crafting Feathers başlığı altında toplanıyor. Bazıları Plumes’lar başlığında bulunuyor.

KIT BÖLÜMÜ

Bu bölümde oyunda sahip olduğunuz araçlar, tuzaklar, silah temizliği için kullandığınız yağ, vb. şeyler bulunuyor. Saçlarınızın ve sakalınızın hızlı uzamasını sağlayan Hair Tonic ve saçlarınıza parlaklık kazandıran Hair Pomade eşyaları bu kısımda bulunuyor. Yine avlanma için kullandığınız Predator Bait gibi av tuzakları bu bölümde bulunuyor.

VALUABLES BÖLÜMÜ

Bu bölümde oyunda topladığınız mücevherler, altın külçe ve parçaları, özel bitkiler, özel yumurtalar bulunuyor. Bu bölümdeki eşyaları Fence’e satabiliyorsunuz. Fakat resimde de gördüğünüz gibi Unique eşyalara dikkat etmeniz lazım, sattınız mı bir kere tekrar bulamazsınız.

DOCUMENTS BÖLÜMÜ

Bu bölümde oyunda topladığınız gazete kupürleri, mektuplar, hazine haritaları, sigara kartları ve daha fazlası bulunuyor. Bu bölümde eşyalar belli başlıklar altında toplanmış durumdalar. Mesela hazine haritalarına bakabilmek için Treasure Maps’e gelip açmalısınız, açtığınız vakit sahip olduğunuz tüm hazine haritalarını görüyorsunuz.

ENVANTER GELİŞTİRME

Kamp İşleyişi başlığında da değinmiştim. Oyundaki Satchel’ınızı kampta bulunan Pearson’nın yanına gidebilir ve Crafting Upgrades seçeneğinden geliştirebilirsiniz. Toplamda 7 farklı Satchel bulunuyor, bunların 6 tanesi belli eşya tiplerinin envanterdeki tutulma sınırını artırırken tüm Satchel’ları yaptığınız vakit açılan Legend of the East Satchel’ı tüm eşyalardan 99 taneyi envanterinizde tutma şansını veriyor.

Eğer oyunu bitirip bu çantaları yaptırmadıysanız sıkıntı etmenize gerek yok, Fence’e gidip bu çantaların hepsini para karşılığında satın alabiliyorsunuz.

ENVANTERDEKİ EŞYALARA HIZLI ERİŞME

Envanterdeki eşyaların hepsine hızlı erişim şansınız olmasa da çeşitli yiyeceklere, toniklere ve araçlara L1’e basıp Items seçeneğine gelerek ulaşabiliyorsunuz. Bu menüde hangi kısımda hangi eşyaların bulunduğunu yukarıdaki resme bakarak görebilirsiniz.

Yerleşim Yerleri

Harita Sembolleri

Fast Travel

Oyunda 3 farklı yol ile fast travel yapabiliyorsunuz.

Bunlar: Kamptan Fast Travel, Stagecoach Kullanarak Fast Travel ve Tren Kullanarak Fast Travel

KAMPTAN FAST TRAVEL

Kampınızdan fast travel yapabilmeniz için ilk önce kampın Ledger’ındaki Lodging kısmından ilk First Things First geliştirmesini yapmalısınız sonrasında ise Next in Line geliştirmesini yaparak Kamptan Fast Travel Seçeneğini açıyorsunuz. Daha detaylı bilgi Kamp İşleyişi bölümünde Lodging Geliştirmeleri başlığı altında mevcut.

STAGECOACH KULLANARAK FAST TRAVEL

Mutlaka dikkat etmişsinizdir kasabalarda elektrik direğine benzer semboller oluyor, bunlar Stagecoachların bulunduğu yeri temsil ediyor. Stagecoachları kullanarak oyundaki yerleşim yerleri arasında fast travel yapabilirsiniz.

TREN KULLANARAK FAST TRAVEL

Postanelere gidip tren bileti satın alarak tren istasyonları arasında fast travel yapabilirsiniz.

Bitkiler – 1

Red Dead Redemption 2’de 43 tane bitki bulunuyor. Bu bitkiler ile zehirlenme etkisinden kurtulabilir, çeşitli tonikler yapabilir, yemeklerinize baharat ekleyebilir ve özel bir bitkiyse para karşılığında satabilirsiniz. Hayvanlar için olduğu gibi Bitkiler içinde özel Compendium sayfası bulunuyor. Compendium’a girip Plants seçeneğini seçerek oyunda bulduğunuz bitkileri görüntüleyebilir haklarında bilgiler alabilirsiniz. Aşağıda bu bitkilerin bir listesi, nerede bulundukları ve ne işe yaradıklarına dair bilgiler bulunmakta, inceleyip daha çok şey öğrenebilirsiniz. Sizi zehirden kurtaran bitkilerin yanına parantez içerisinde “Z” harfi ekledim. Bitkilerin resimlerine ve haklarında daha detaylı bilgilere ulaşmak isteyen arkadaşlar aşağıdaki bağlantıyı kullanarak bilgileri ve resimleri görebilirler. Oyunda bulunan nadir bitkiler için ayrı başlık hazırladım, bu başlık altında nerede bulunduklarının resimleri var. Ayrıca bitkiler listesinin altında bulunan video tüm bitkilerin yerlerini gösteriyor, izleyip bitkilerin nerede çıktığını görebilirsiniz.

Resimler ve daha detaylı bilgiler için:
[link]

Alaskan Ginseng (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Miracle Tonic formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. West Elizabeth’in kuzey kısmında ve Ambarino bölgesinde bulunur.

American Ginseng (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Miracle Tonic formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. West Elizabeth bölgesinden New Hanover bölgesinin uç sınırlarına kadar neredeyse her yerde bulunabilir.

Bay Bolete (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Tall Trees, West Elizabeth, Caliban’s Seat ve New Hanover bölgelerinde bulunabilir.

Blackberry (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Predator Bait formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Genel olarak West Elizabeth bölgesinden bulunurken, Dakota River’ın kıyılarında da görebilirsiniz.

Blackcurrant

Bu bitkiyi Special Snake Oil yaparken malzeme olarak kullanabilirsiniz. Gaptooth Ridge, New Austin’deki Cholla Springs bölgelerinde bulunabilir.

Burdock Root

Bu bitkiyi Special Bitters yaparken malzeme olarak kullanabilirsiniz. Great Plains bölgesinin batısında bulunurlar genelde.

Chanterelles (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. New Hanover’ın doğusunda ve Lemoyne ormanlarında bulunur.

Common Bulrush

Bu bitkiyi Horse Ointment yaparken malzeme olarak kullanabilirsiniz. Özel bir konumu yok, neredeyse her göl kenarında denk gelirsiniz.

Creeping Thyme

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Thyme Big Game tarifini pişirirken baharat olarak kullanılabilir. Özel bir konumu bulunmuyor, her yerde denk gelebilirsiniz.

Desert Sage

Bu bitkiyi Horse Ointment yaparken malzeme olarak veya core enerji değerinizi artırmak için kullanabilirsiniz. Gaptooth Ridge’in batı bölgesinde bulabilirsiniz.

English Mace

Bu bitkiyi atınızın core enerji değerini artırmak ve Special Health Cure toniği yapımında kullanabilirsiniz. Rio Bravo bölgesinde nehir kıyılarının yakınlarında bulabilirsiniz.

Evergreen Huckleberry (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Predator Bait formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Kamassa River etrafında bulunabilir.

Golden Currant

Bu bitkiyi Special Snake Oil yaparken malzeme olarak ve core dead eye barınızı doldurmak için kullanabilirsiniz. West Elizabeth’in akarsuları etrafında ve New Hanover bölgesinin kuzey doğusunda bulabilirsiniz.

Hummingbird Sage

Bu bitkiyi kullanarak core enerji değerinizi artırabilirsiniz. Kammasa River etrafında ve Lemoyne’da yeşilliğin sık olduğu bölgelerde bulunabilir.

Indian Tobacco

Bu bitki core dead eye değerinizi artırır ve Potent Miracle Tonic formülü için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. West Elizabeth, Ambarino ve Lemoyne bölgelerinde bulabilirsiniz.

Milkweed (Z)

Bu bitkiyi kullanarak core can değerinizi artırabilirsiniz. Bayou Nwa’nin nehir kıyılarının yakınlarında ve Lemoyne’de yer alan Dewberry Creek bölgesinde bulunur.

Oleander Sage

Zehirli bitkidir, yemeyin. Zehirli ok, bıçak vb. yapımında kullanılır. Bayou Nwa’nin nehir kıyılarının yakınlarında bulabilirsiniz.

Oregano

Bu bitki core enerji değerinizi artırır ve Oregano Plump Bird tarifini pişirirken baharat olarak kullanılabilir. Özel bir konumu bulunmuyor, her yerde denk gelebilirsiniz.

Parasol Mushroom

Doğrudan yemeyin, zehirli mantardır. Doğru tarifler içerisinde kullanıldığında core can değerinizi artırır. Bu bitkiyle Herbivore Bait ve Special Horse Reviver yapabilirsiniz.

Prairie Poppy

Bu bitki core dead eye değerinizi artırır ve Special Snake Oil yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Great Plaints ve West Elizabeth bölgelerinde tren raylarının yakınlarında bulunurlar genelde.

Ram’s Head (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. West Elizabeth ve Ambarino bölgelerindeki ormanlarda bulunabilir.

Red Raspberry (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Bu bitkinin belli bir bölgesi yok her yerde denk gelebilirsiniz.

Red Sage

Bu bitki core enerji değerinizi artırır ve Bitters yapımında kullanılır. New Austin bölgesinin Rio Bravo kısmında bulunabilir.

Vanilla Flower (Z)

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Bayou Nwa bölgesinde ağaçların üzerinde bulunabilir.

Violet Snowdrops

Bu bitki core enerji değerinizi artırır ve Potent Herbivore Bait yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Ambarino bölgesinin kuzey kısımlarında bulunabilir.

Wild Carrot

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Horse Meal yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Belli bir bölgesi bulunmuyor, her yerde karşınıza çıkabilir.

Wild Feverfew

Bu bitki core enerji değerinizi artırır ve Bitters yapımında kullanılır. New Austin bölgesinin Cholla Springs kısmında bulunabilir.

Wild Mint

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Minty Prime Beef tarifini pişirirken baharat olarak kullanılabilir. Belli bir bölgesi bulunmuyor, her yerde karşınıza çıkabilir.

Wintergreen Berry

Bu bitki core can değerinizi artırır ve Potent Predator Bait yapımı için gerekli olan malzemelerden bir tanesidir. Ambarino ve New Hanover bölgelerinin kuzey kısımlarında bulunabilir.

Yarrow (Z)

Bu bitkiyi atınızın core can değerini artırmak ve Potent Health Cure toniği yapımında kullanabilirsiniz. New Hanover ve Lemoyne bölgelerinde ovalarda bulunabilir.

Bitkiler – 2

NADİR BİTKİLER

Bu kısımdaki bitkilerin diğer bitkiler gibi core değerlere bir etkisi bulunmuyor ve craft malzemesi olarak kullanılmıyorlar. Bu bitkiler değerli ve nadir bitkiler diğer bitkilere kıyasla çok daha pahalılar, Fence satıp para kazanabiliyorsunuz. Ayrıca bu bitkiler Toplanabilir Stranger görevlerinden olan Duchesses and other Animals için gerekliler. Aşağıda listeleri ve nerede çıktılarının resimleri bulunuyor.

Acuna’s Star Orchid

Bulunduğu yerler:

Cigar Orchid

Bulunduğu yerler:

Clamsheel Orchid

Bulunduğu yerler:

Dragon’s Mouth Orchid

Bulunduğu yerler:

Ghost Orchid

Bulunduğu yerler:

Lady of the Night Orchid

Bulunduğu yerler:

Lady Slipper Orchid

Bulunduğu yerler:

Moccassin Flower Orchid

Bulunduğu yerler:

Night Scented Orchid

Bulunduğu yerler:

Queen’s Orchid

Bulunduğu yerler:

Rat Tail Orchid

Bulunduğu yerler:

Sparrow’s Egg Orchid

Bulunduğu yerler:

Spider Orchid

Bulunduğu yerler:

BİTKİLERİN BULUNDUKLARI YERLER:

%100 Tamamlama

Oyunu %100 tamamlamak istiyorsanız baya bir zaman harcamayı ve bazı durumlarda sabır taşı olmayı göze almanız lazım çünkü bazı gereksinimler sadece şans gerektiriyor ve şansınız iyi değilse olması gerekenden çok daha uzun sürebiliyor.

%100 Tamamlama 5 Başlık Altında Toplanmış:

Missions and Events
Collectables
Compendium
Player
Miscellaneous

Her başlık kendi içerisinde farklı tiplerde gereksinimler istiyor. Aşağıda sırasıyla başlıklar altında nelerin gerektiğini yazdım.

MISSIONS AND EVENTS

Yapması en keyifli olan gereksinimler bunlar, genelde görevler ve diğer karakterlerle etkileşim istiyor.

Missions: Oyundaki tüm hikâye görevlerini tamamlayın.

Strangers: En az 10 tane Stranger görevi tamamlayın.

Bounties: En az 5 kere kelle avcılığı yapın.

Chance Encounters: Oyunun dünyasında en az 25 farklı tipte karşılaşma yaşayın. Dilenciler, yolda yardıma ihtiyacı olan insanlar, kendini yılana sokturan garibanlar hepsi bu sınıfa giriyor.

Bushwhacked: En az bir kere bir çete tarafından pusuya düşürülün ve sağ çıkın.

Gang Hideouts: Oyundaki tüm çete karargâhlarını bulun. İlgili bilgiler Çeteler başlığında bulunabilir.

COLLECTABLES

En uzun süren gereksinimlerin bazıları toplanabilirler başlığı altında bulunuyor bu yüzden bu başlık altındaki çoğu gereksinimi oyun bitince yapmanızı tavsiye ederim.

Points of Interest: Oyunda mutlaka dikkatinizi çeken bir yapı görmüşsünüzdür, bunlardan bazıları Arthur tarafından günlüğüne not ediliyor ve haritada belirebiliyor. Bunun olması için o yapının yanına gidip Inspect yapmanız lazım, bunu 1 kere yapmanız bu gereksinimi karşılayacak.

Sadece oyunu bitirenler baksın:

Graves: Hikâye boyunca ölen karakterlerin mezarlarını ziyaret edin. Karakterler hikâyede öldükleri yerlere yakın oluyorlar, arayıp bulabilirsiniz yani ben 7-8 tanesini kendim buldum ama uğraşmak istemiyorsanız aşağıda video var, isterseniz izleyebilirsiniz.

Cigarette Card Sets: Smoking and other Hobbies görevini tamamlayın yani oyunda bulunan tüm sigara kartlarını bulun. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Dinasour Bones: A Test of Faith görevini tamamlayın yani 30 dinozor kemiğinin hepsini bulun. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Legendary Fish: A Fisher of Fish görevini tamamlayın ve göreve dâhil olan tüm efsanevi balıkları yakalayın. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Exotics: Duchesses and other Animals görevini tamamlayın. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Rock Carvings: Geology for Beginners görevini tamamlayın. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Hunting Requests: Wildlife Art Exhibition görevini tamamlayın. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Treasure Hunter: 1 tane hazine haritası serisini tamamlayın. Detaylı bilgi Hazine Avcılığı başlığında mevcut.

Dreamcatchers: Oyunda bulunan 20 tane Dreamcatcher’ı bulun ve sırlarını çözün. Detaylı bilgi Toplanabilir Stranger Görevleri başlığında mevcut.

COMPENDIUM

Adından da anlaşıldığı üzere Compendium sayfasındaki başlıkların bir kısmını tamamlamanız gerekiyor.

Animals: 50 farklı hayvan keşfedin.

Equipment: 10 tane ekipman bulun. Trinketler, Talismanlar ve Challenge’lardan gelen set parçaları ekipman olarak sayılıyor.

Fish: 10 farklı balık keşfedin.

Gangs: Oyunda bulunan 6 çeteyle de en az bir kere karşılaşın ve Compendium sayfalarını açın.

Horses: 10 farklı at keşfedin.

Plants: 20 farklı bitki keşfedin.

Weapons: 59 silahtan 48’ini bulun. Detaylı bilgi Silahlar başlığında mevcut.

PLAYER

Collectables gibi bu başlıkta epey bir uğraştırıyor çünkü Challengeların hepsini yapmanız lazım.

Reach maximum Helath, Stamina and Dead Eye: 3 değerde en yüksek seviyeye ulaşabilmeniz için tüm Challengeları tamamlamalı ve o Challenge’lardan kazandığınız setleri Trapper’dan satın almalısınız.

Horse Bonding: Atınızla aranızdaki bağı en yüksek seviyeye çıkarın.

Challenges: Oyundaki tüm challengeları tamamlayın. Detaylı Bilgi Challenge Görevleri başlığında bulunuyor.

MISCELLANEOUS

Shacks: Oyunda çeşitli sırlar barındıran 19 tane kulübe bulunuyor bunlardan 5 tanesini bulun. İlgili videoyu aşağıda paylaştım.

Legendary Animals: 5 tane efsanevi hayvan avlayın.

Table Games: En az bir el Domino, Poker, Blackjack ve Five Finger Fillet oynayın.

Ranters, Ravers, and Campaigners: Oyunda çeşitli bölgelerde bu 3 tipten karakter bulunuyor, bunlardan en az 5 tanesini bulmanız lazım.

Annesburg’de Doctor Macintosh bulunuyor, onunla konuşun.
Dorothea’a var Saint Denis, oy atmak için can atan bir kadın, usanmadan oy vermek istediğini bağıra çağıra açıklıyor.
Strawyberry’de papaz efendi var, saat sabah 8’den akşam 5’e kadar vaaz veriyor.
Annesburg’un üst kısımlarında yaşayan bir hermit var.
Tumbleweed şerefi de bu karakterlerden sayılıyor, oyunu bitirince gidip ziyaret edebilirsiniz.

Bath: En az bir kere banyo yapın, otellerde yapabilirsiniz.

Show: En az bir tane şov izleyin.

Theater: Saint Denis’de Vaudville tiyatro salonu bulunuyor buraya gelip en az bir kere özel şovu izleyin. Baya güzel bir şov pişman olmazsınız.

Recipes: 1 tane yemek tarifi, 1 tane tonik, 1 tipte mermi veya ok, 1 tane at için eşya ve bir tane silah (fırlatılabilir bıçak, Tomahawk, Molotof, Dinamit)

Robberies: En az 1 kere Vagon soygunu, ev soygunu, dükkân soygunu ve tren soygunu yapın.

Başarımlar

Oyunun toplamda 52 tane başarım bulunuyor. Rehberde şuan için sadece tek kişilik oyuncu kısmını ilgilendirenler bulunuyor.

HİKÂYE BAŞARIMLARI

Back in the Mud
Chapter 1’i tamamlayın.

Just a Scratch
Enter, Pursued by a Memory görevini tamamlayın.

To Greener Pastures
Chapter 2’yi tamamlayın.

Settling Feuds
Chapter 3’ü tamamlayın.

Washed Ashore
Chapter 4’ü tamamlayın.

No Traitors
Chapter 5’i tamamlayın.

Third Time Lucky
Goodbye, Dear Friend görevini tamamlayın.

Redemption
Red Dead Redemption görevini tamamlayın.

Cowboy Builder
A New Jerusalem görevini tamamlayın.

Endless Summer
Epilogue Part 1 ve 2’yi tamamlayın.

KAÇIRILABİLİR KUPALAR

Lending a Hand

Bu kupanın açıklaması spoiler içeriyor bu yüzden okuyanlar dikkat etsinler.


Bu kupa için birden çok Chapter’da birden çok şey yapmanız lazım. Aşağıda sırasıyla neler yapmanız gerektiğini yazdım.

Chapter 2:

İlk olarak Leopold Strauss’dan Money Lending and Other Sins görevini almalı ve ilk 3 ayağını tamamlamanız lazım.

Good, Honest, Snake Oil kelle avcılığı görevini alıp tamamlamanız lazım. Valentine’dan alıyorsunuz.

We Loved Once and True görevinin ilk 3 ayağını tamamlamanız lazım.

Pouring Forth Oil görevinin 4 ayağını da eksiksiz tamamlamanız lazım. Bu görevi John Marston veriyor, görev çıktığı anda buna odaklanın sadece.

Chapter 3:

The Course of True Love görevinin ilk 3 ayağını yapmanız lazım.

Money Lending and Other Sins görevinin 4.ayağını yapmanız lazım. Yine Leopold Strauss’dan alıyorsunuz.

Chapter 4:

Help a Brother Out stranger görevini yapmanız lazım. Görev Saint Denis’de bulunuyor, detaylı bilgi Stranger Görevleri başlığında mevcut.

Brothers and Sisters, One and All görevini yapmanız lazım. Help a Brother Out görevinin devamı oluyor. Help a Brohter Out’u tamamladıktan 1 gün sonra Saint Denis’de ortaya çıkıyor.

Angelo Bronte, a Man of Honor görevinden sonra Arthur’un çadırına gidip mektubu okumalı ve Fatherhood and Other Dreams görevinin iki ayağını da yapmanız lazım.

Money Lending and Other Sins görevinin 5.ayağını yapmanız lazım. Yine Leopold Strauss’dan alıyorsunuz.

Chapter 6:

Do Not Seek Absolution görevinin iki ayağını yapmanız lazım. Bu görevi yapabilmeniz için ilk önce onur seviyenizin en az 4 olması gerekiyor. Görev Annesburg’da bulunan Edith Downes ile başlıyor, ilk ayağı tamamlandıktan kısa bir süre sonra ikinci ayağı ortaya çıkıyor. İki ayağını da yapmanız lazım.

Of Men and Angels görevinin iki ayağını da yapmanız lazım. Görevi Brothers and Sisters görevinden tanıdığınız Rahibe Calderon’dan alıyorsunuz.

Archaeology for Beginners görevini yapmanız lazım. Bu görev A Rage Unleashed veya The Delights of Van Horn görevinden sonra ortaya çıkıyor.

Honor, Amongst Thieves görevini yapmanız lazım. Bu görevi alabilmeniz için Archaeology for Beginners görevi esnasında Captain Monroe’a yardım etmeyi kabul etmeniz lazım.

Money Lending and Other Sins görevinin altıncı ve yedinci ayaklarını yapmanız lazım. Yine Leopold Strauss’dan alıyorsunuz.

Mrs. Sadie Adler, Widow görevinin iki ayağını da yapmanız lazım. Chapter 6’nın sonlarında ortaya çıkıyor ve adından anlaşılacağı üzerine Sadie tarafından veriliyor. The Last Boy görevinden önce yapılması lazım yoksa yapılmıyor.

Yukarıda yazdıklarımı sırasıyla ve eksiksiz bir biçimde yaparsanız kupayı rahatlıkla alabilirsiniz.

DİĞER KUPALAR

Best in the West
Oyunu %100 tamamlayın. Detaylı bilgi için %100 Tamamlama başlığını inceleyin.

Gold Rush
70 tane hikâye görevinde altın madalya alın. Altın madalya alabilmeniz için bir görevin tüm opsiyonel şartlarını yerine getirmeniz lazım. Bunlar hiç can artıran eşya kullanma, en az %70 isabet oranı tuttur gibisinden şeyler oluyor genelde. Oyunun menüsünden Progress seçeneğini seçip Story kısmına girerek buradan istediğiniz Chapter’ın istediğiniz bölümünü açıp altın yapabilirsiniz.

Friends With Benefits
Çeteyle beraber her kamp kurduğunuz yerde en az bir tane Çete Üyesi Görevi yapın. Detaylı bilgi Çete Üyesi Görevleri başlığında mevcut.

Hobby Horse
En az bir kere domino, five finger filet, blackjack ve poker oynayın.

Breaking and Entering
4 tane çiftlik evi soyun.

Artificial Inteligence
A Bright Bouncing Boy stranger görevini tamamlayın. Detaylı bilgi Stranger Görevleri başlığında bulunuyor.

Take From the Rich
250 dolar değerinde bir soygun veya loot yapın.

Give to the Poor
Kampın bağış kutusuna 250 dolar veya daha fazla bağış yapın.

Pony Up
Oyundaki satıcılarda 5000 dolar değerinde harcama yapın.

Extreme Personality
Onur barını ya en tepeye çıkarın ya da en dibe düşürün.

Western Stranger
10 tane Stranger görevi tamamlayın.

Bouintiful
Oyundaki tüm bölgelerde en az 250 dolarlık ödül kafanızdayken 3 gün hayatta kalın. Oyunu bitirdiğinizde yapın.

Collector’s Item
Toplanılabilir başlıklarından bir tanesini tamamlayın. Toplanabilir Stranger görevlerinden bir tanesini yapmanız yeterli.

Errand Boy
5 tane Çete Üyesi İsteği yerine getirin. Detaylı bilgi Çete Üyesi İstekleri başlığında bulunuyor.

It’s Art
Toplanabilir Stranger görevlerinden Wildlife Art Exhibition’ı tamamlayın. Detaylı bilgli ilgili başlıkta bulunuyor.

Self Suffcieint
30 tane özel eşya craflatın. Trapper’dan giysi, Fence’den trinket veya talisman, Pearson’dan satchel gibi şeyler craftlatmanız lazım.

Skin Deep
Hayvanlar başlığında bulunan ve yanında Skin Deep yazan hayvanların hepsini öldürün ve derisini yüzün, tüyün toplayın veya sadece toplayın.

Zoologist
Hayvanlar başlığındaki tüm hayvanları gözlemleyin.

It was THIS Big!
16 lbs’den büyük bir balık yakalayın.

Locked and Loaded
1 tane revolver veya tabanca ve bir tane uzun-orta menzilli silahı sahip olduğu tüm geliştirmeleri satın alarak geliştirin.

Grin and Bear it
18 boz ayı karşılaşmasından sağ kurtulun. Aşağıda video var nasıl yapacağınızı anlatıyor.

Trusty Steed
Atınızla aranızdaki bağı en yüksek seviyeye çıkarın.

SADECE OYUNU BİTİRENLER BAKSIN


Paying Respect
Hikâye süresi boyunca ölen karakterlerin mezarlarını ziyaret edin. %100 Tamamlama bölümünde ilgili kısımdaki videoyu izleyerek yapabilirsiniz.

SteamSolo.com