SCUM Guide

Scum Türkçe Detaylı Rehber for SCUM

Scum Türkçe Detaylı Rehber

Overview

Bu rehberde elimizden geldiğince detaylı ve açıklayıcı bir şekilde sizlere oyunu anlatmaya çalışacağız. Oyun çok detaylı olduğu için rehberi biraz dallandıracağız. Umarım herkese faydalı olur. Rehbere ekleyeceğimiz Scum Topluluklarımıza katılmayı unutmayın.

Scum Topluluklarımız

Discord : [link]

Steam : [link]

Facebook : [link]

Twitch : [link]

Scum Nasıl Bir Oyun?

Bu başlık altında sizlere oyunun işleyiş mantığını kısaca anlatmak isterim. İlk olarak şunu söylemeliyim SCUM BR OYUNU DEĞİL(Şu anlık).
Oyunda bir televizyon programının içerisindesiniz. Ve yaptığınız hareketler doğrultusunda Fame Points (Şöhret Puanı) kazanıyorsunuz.

Eğer ölürseniz bu puan sıfırlanmıyor. Yeniden doğmak için 4 seçeneğiniz var ve bu seçeneklerden birini seçerek yeniden doğuyorsunuz. Bu seçenekleri şöyle anlatabiliriz;
1-Random: Bu seçeneği seçerseniz haritanın rastgele bir yerinde doğarsınız. 25 FP’iniz gider.
2-Sector: Eğer bu seçeneği seçerseniz haritada seçtiğiniz bölgede doğarsınız. 50 FP’iniz gider.
3-At Shelter: Eğer bu seçeneği seçerseniz bir sığınakta doğarsınız. 75 FP’iniz gider.
4-On Squadmate: Bunu seçerseniz takımınız yakınlarında doğarsınız. 100 FP’iniz gider.
Eğer bir evente girmek isterseniz 10 FP karşılığında evente katılabilirsiniz.

Oyuna İlk Giriş

Oyuna girdiğinizde yapacağınız ilk iş bir karakter oluşturmak olacaktır. Oyunun karakter oluşturma seçenekleri oldukça detaylı.

– İlk önce karakterinizin kaç yaşında olmasını istediğinizi belirtiyorsunuz.

– Sonrasında karakterinizin özelliklerini belirliyorsunuz. Burada işler biraz karışıyor. Karakterinizin arttırıp azaltabileceğiniz 4 tane özelliği var ve 14 puana sahipsiniz. 14 Puanı bu 4 özelliğe dilediğinizce yerleştirebilirsiniz. İsterseniz bu 4 özelliği kısaca sizlere açıklayalım:

1. Strength (Kuvvet): Bu özelliğe vereceğiniz puanlar karakterinizi fiziksel olarak kaslı gösterecek. Bu özelliğe ne kadar çok puan verirseniz Strength (STR) skilllerine o kadar fazla puan verebileceksiniz.

2. Constitution (Bünye): Bu özelliğe vereceğiniz puanlar karakterinizin dayanıklılığını arttıracak ve fiziksel olarak kilolu olup olmayacağını belirleyeceksiniz. Bu özelliğe ne kadar çok puan verirseniz Constitution (CON) skilllerinize verebileceğiniz puan artacaktır.

3- Dexterity (Beceri): Bu özelliğe vereceğiniz puanlar karakterinizin becerilerini geliştirecek ve Dexterity (DEX) skilllerinize daha fazla puan vermenizi sağlayacak.

4. Intelligence (Zeka): Bu özellik çoğunlukla crafting kısmında bizi daha çok ilgilendiriyor. Fiziksel olarak karakterinize etki etmiyor. İntelligence (INT) skilllerine fazla puan vermek istiyorsanız bu Intelligence’a başta fazla puan vermelisiniz.

Bu kısımları geçip karakterimize Strength, Constitution, Dexterity, Intelligence Puanlarınızı verdikten sonra karakterimizin skillerini belirleme kısmına geliyoruz. Yukarıda da bahsettiğim gibi STR Skill, CON Skill, DEX Skill, INT Skill olmak üzere 4 başlık altında skilllerimizi görüyoruz. Bunları kısaca açıklamak gerekirse :

1. STR Skills: Burada Boxing, Rifles, Melee Weapons olmak üzere üç seçenek görüyoruz. Boxing özelliği karakterinizin boks yeteneğini arttırır, rakibinize karşı boks yaparken ona daha fazla hasar verme, odaklanma, ondan gelecek darbelerden korunma gibi yeteneklerinizi geliştiri. Rifles özelliğine puan verirseniz şarjör değiştirme hızınız, silah kontrol kabiliyetiniz vb. özellikleriniz bu skilli düşük olan diğer oyunculara kıyasla daha iyi olacaktır. Melee Weapons özelliğine fazla puan verirseniz yakın dövüş silahları kullanmada karakteriniz diğer oyunculara kıyasla daha becerikli olacak ve rakiplerinize karşı bu konuda üstünlük kazanacaksınız.

2. CON Skills: Bu kısımda Running, Endurance ve Resistance olmak üzere 3 başlık var. Running skilline fazla puan verirseniz rakiplerinizden daha hızlı koşarak onları yakalayabilecek ve bir yerden bir yere gitmeniz daha kolay olacak. Endurance skilline vereceğiniz puanlar karakterinizin dayanıklık seviyesini arttıracaktır. Karakterinizin staminası çok daha yavaş azalır ve kesintisiz bir şekilde daha uzun bir süre koşabilirsiniz. Resistance skilline vereceğiniz puanlar karakterinizin direncini arttırır, dışarıdan alacağınız hasarlara karşı daha az hasar almanızı sağlar.

3. DEX Skills: Buradaki skillere baktığımızda Stealth ve Throwing olmak üzere iki skill görüyoruz. Stealth skilline vereceğiniz puanlar karakterinizin daha sessiz hareket emesine yardımcıl olacaktır. Throwing skilline vereceğiniz puanlar ise karakterinizin eşyaları fırlatma gücüne etki edicektir.

4. INT Skills: Awareness, Sniping, Medical, Camouflage, Tactics, Cooking ve Survival olmak üzere 7 tane skill mevcut. Buradaki Medical, Cooking ve Survival skilleri crafting kısmında karşımıza çıkıyor, hangi alanda gitmek istiyorsanız o skille daha fazla puan verebilirsiniz. Sniping skilline geldiğimizde ise bu skile vereceğiniz puanlar karakterinizin sillahlara takılabilen dürbün kullanım yeteneğini arttıracaktır.

Oyuna Girdiğinizde Sizi Karşılayan Gösterge

Bu kısımda bizi 4 adet bar karşılıyor. HLTH, STA, ENG, HYD. HLTH barı karakterinizin sağlığını gösteriyor. STA barı karakterinizin dayanma gücünü gösteriyor. ENG barı karakterinizin enerji seviyesini gösteriyor. HYD barı karakterinizin susuzluk durumunu gösteriyor.

Tab’a Basınca Karşımıza Çıkan Pencereler

Karşımıza Inventory, Events, Metabolism ve Crafting olmak üzere 4 tane sekme çıkıyor.
1-Inventory kısmını anlatmaya gerek yok Dayz’ninkine benzer bir sistem kullanılmış.

2-Crafting sekmesinde craft edebileceğiniz eşyaları görebilir hangi eşyanın üretimi için ne gerektiğini öğrenebilirsiniz.

3-Metabolism sekmesinde karakterinizle ilgili daha fazla detay görebilirsiniz. Bu pencereden karakterinizin kilosunu, yaşını görebilir, karakterinizin skillerinde olan değişimi ve performansını takip edebilirsiniz. Aynı zamanda karakterinizin vücut ısısını, kalp ritmini vb. şeyleri takip edebilirsiniz.

4-Events sekmesinde çevrimiçi oyuncularla PVP yapabileceğiniz ölüm maçı ve bayrak kapmaca etkinliklerine katılabilirsiniz. Bu etkinliklere girerken sizlere istediğiniz silahı seçtirir ve burada olan olaylar normal karakterinize etki etmez. Oyuncuyu PVP’den uzak bırakmamak için yapılmış güzel bir ayrıntı.

Scum’da Yemek İçmek

Rehberde en can alıcı noktaya değinmenin vakti geldi. Oyunu önceden beri takip eden arkadaşların kafasına takılan bir soru olarak görüyorum bu konuyu. Oyunda yemek içme o kadar detaylı ki karakterinizin vitamin değerlerine kadar görebiliyorsunuz. Şimdi çoğunuzun “Bu kadarı da fazla” dediğini duyar gibiyim ama şunu söylemeliyim ki o kadar korkacak bir şey yok.
Oyunda mantık şöyle işliyor; isterseniz her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp karakterini yedirebilirsiniz, eğer karakterin fazla karbonhidrat aldıysa karakterini protein ağırlıklı besleyebilirsiniz. İsterseniz de hiç bu detaylara girmeden sadece karakterinizin aldığı ve yaktığı kalori miktarına bakarak kabaca bir hesap yapabilirsiniz.
Benim tavsiyem karakterinizi yavaş yavaş yedirmeniz; eğer her şeyi bir anda yedirirseniz açlık barınız yavaş yavaş dolacağı için karakterinizin ne zaman doyum noktasına ulaştığını anlayamaz ve karakterinize fazla kalori vermiş olursunuz.

Kalori hesabını nasıl yapacağız derseniz klavyenizin numpad kısmında bulunan “+” tuşuna basarak karşınıza çıkan pencerinin üst kısmında bunun da bölgeden karakterinizin aldığı ve yaktığı kalorileri görebilir ve ona göre hesap yapabilirsiniz.

Yok ben detay istiyorum diyorsanız o zaman işler biraz karışıyor. O zaman takip etmeniz gereken kısımlar artacaktır. Burada numpadinizde bulunan “+” tuşuna ihtiyacınız olacaktır. Bu tuşa bastıktan sonra vitamins ve minerals kısmını inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda yukarıda bulunan protein, carbs, sugar vb. göstergeleride dikkate alabilirsiniz. Buradan sonrası sizin ne kadar detaya inmek istediğinize bağlı.

Kontrol Tuşları

HAREKET

W,A,S,D : Hareket Etme
Boşluk : Zıplama
C : Eğilme
X : Yere Yatma
Alt : Etrafa Bakma
Fare tekerleği yukarı, aşağı : Yürüme, Hızlanma, Koşma

DÖVÜŞ MODU

Yumruk : Sol Fare Tuşu
Tekme : Sağ Fare Tuşu
Blok : Sol ALT Tuşu
Hedefe odaklanma (bir önceki, bir sonraki) : Q , E

SİLAH MODU

Ateş : Sol Fare Tuşu
Nişan : Sağ Fare Tuşu
Sarjor Değiştirme : R
Nefes Tutma : Sol CTRL tuşu
Nişanı Yakınlaştırma Seviyesi Arttırma – Azaltma : Fare Tekerleği Yukarı – Aşağı
Silahın Sıfırlama Derecesini Arttırma – Azaltma : CTRL + Fare Tekerleği Yukarı – Aşağı
Silah Ateşleme Modunu Değiştirme : Fare Tekerleği
Dipçikle Vurma : Shift + Sağ Fare Tuşu

MODLAR

Dövüş Modu : V
Etkileşim : F
Hedef : T
Kamera Açısı (FPS,TPS) : Enter
G : Gece görüş kaskınız var ise açıp kapatır.

SteamSolo.com