Overview
Bu rehberde Tales of Zestiria ile ilgili ipuçları vermeye çalışacağım. Ekstradan da bir kaç şey söyleyeceğim.
1-3
1-) Tales de levelinizden ziyade ekipmanlarınız daha önemlidir. Ekipmanlarınızı iyi ayarlarsanız kendinizden 30 level yüksek bosu kesebilirsiniz. (Örneğin; 55 levelken 88 levellik bosu kestim ben) Yaratıkların seviyesi oyunun zorluğuyla alakalı. Simple zorlukta 50 level olan bir yaratık hardda 90 level olabiliyor.
2-) Zestiria da level alma diğer bir çok oyuna göre gerçekten yavaş. Aşağıda diyeceğim yöntemleri denerseniz biraz daha hızlı level alırsınız.
a-) Oyunda dünyaya dağılmış 40 civarı opsiyonel boss var. Bunları bulup öldürüyoruz. Kim arayacak diye düşünmeyin. Zaten görünce anlıyorsunuz boss olduğunu. Bir çoğu yolunuza çıkıyor zaten. Arayıp bulmanız gerekenler çok az. Bazıları yan görevlerle bağlantılı tabi.
b-) En kolay yöntemi ise peşinize en az 2 düşman takıp yerde siyah bir yuvarlağa benzer bir şekil oluşturup bu yaratıkalra temas etmek. Kısacası dangerous encounter yaptırmak.
c-) En sağlam yöntem ise 76. levele kadar mimic zombie, 76 dan sonra mimic giant farmı yapmak. Bunlar sandıklara dokununca çıkan yaratıklar. Normalde gözükmüyorlar.
3-) Hızlı para kazanmanın yolu drop bottle. Öncelikle Loghrindeki dükkanın seviyesini maxlayın. İtem alıp sattıkça seviye yükselecektir. Ardından alabildiğiniz kadar drop bottle alın ve leveliniz 76 ve üzeriyse mimic giant arayın değilse levelinize göre kesmediğiniz opsiyonel boss var mı ona bakın ve dövüşte yaratığı öldürmeden tüm drop bottleları kullanmaya bakın. Hard zorlukta daha fazla para kazanırsınız. Ama alacağınız exp düşer.
2c ve 3. maddeler için örnek resimler;
[link] [link]4-8
4-) Gamepadde RB ye basarak görevin ne olduğuna rahatlıkla bakabilirsiniz. Yan görevleri ise yanınızdaki karakterden öğreebilirsiniz. Onunla konuşmanız yeterli olacaktır.
5-) Oyunda iris gem görevleri var. Hikayeyle ilgili önemli şeyleri öğrenebilirsiniz bu görevlerden. Yine yan görevlerde olduğu gibi yanınızdaki kişiyle konuşmanız yeterli olacaktır. Bu görevler mor yıldızla gösteriliyor haritada ve konuşmada.
6-) Seride grade denilen bir sistem bulunmakta. Dövüş puanı da diyebiliriz basitçe. Yüksek grade almak istiyorsanız şunlara dikkat edin.
*Ölmeyin
*İtem kullanmayın
*Mystic arte yapmaya çalışın ve bu arte ile olabildiğince düşmanı öldürün (Bir sonraki madde de açıklayacağım bunu)
*Dövüşü mümkün olduğunca çabuk bitirin
7) Düşmana saldırdıkça blast gauge puanı kazanıyorsunuz. En az 3 blast gauge puanı kazandıktan sonra siz saldırmaya devam ederseniz mystic arte yapıyor. Hangi şartlarda yapmak istediğinizi menüde strateji kısmından da ayarlayabilirsiniz.
😎 Support Talents denilen bir özellik sayesinde atıştırmalık şeyler jazırlayabilir, itemleri birleştirip daha güçlü itemler yapabilir, dükkanalra sipariş verebilir daha bir çok şeyi yapabilirsiniz. Supports talents ler karakterlere göre değişebilmekle birlikte ortak olanlar da bulunuyor.İlerledikçe farklı supports talentsler açılıyor.
9-13
9-) Oyunda armatize denilen bir şey var. Ne olduğunu kendiniz görün. Basitçe birleşme/fusion olarakta düşünebilirsiniz. Bu sistem dövüşlerde life bottle (final fantasydeki phoenix down) kullanımını bayağı azaltıyor.
10-) Lord of Land denilen bir mekanik bulunmakta. Bunlar aslında insan (hepsi değil tabi) Bu lord of landların çoğunu hikaye akışında bulabilirsiniz bir veya iki tanesi ise yan görev. Bunların seviyesini olabildiğince artırın. (Blessing Level olarak geçer) Böylece yeni özellikler açabileceksiniz. Misal treasure restoration özelliği sayesinde (hemen hepsinde açık gelir bu) bir yerde açtığınız sandık varsa ilerde tekrar oraya döndüğünüzde o sandık kapalı olur. Bu da mimic giant farmı için size bayağı yardımcı olacaktır.
11-) Oyunda 50 tane normin var. Bu norminleri arayıp bulmanızı öneririm. İlk normini kaçırmanız imkansız. O karşınıza çıkacak diğerlerini ise arayıp bulacaksınız. Ben çok fazla aramadan 35 normini bulmuştum. Geriye kalanları bulmak ise (50. de dahil) 1.5 saat falan sürdü. O yüzden gözünüz korkmasın kim bulacak bunu diye. 50. normin 49 norminin tamamını bulmadan çıkmıyor.
12-) Eğer o bölgedeki lord of landı bulduysanız save noktalarında lord of land diye bir seçenek ekleniyor. Buradan set normin diyerek düşman zorluğunu artırabilirsiniz. +5 +6 gibi. Başlangıçta bir tane ekleyebiliyorsunuz. Lord of land seviyesini 10 yaparsanız 2 20 yaparsanız 3 tane. Bu da level kazanamda size bayağı yardımcı olur.
13-) Lord of land seviyesini yine save noktalarındaki lord of land menüsünden veya lord of landlarla konuşarak (talk seçeneği değil o normal konuşma) offer item diyerek arırabilirsiniz. İtemlerinizi grade puanına dönüştürerek seviye atlatıyorsunuz kısacası. Yalnız bu bayağı masraflı bir şey. O yüzden mimic giant ve boss dövüşlerinde olabildiğince drop bottle kullanın ve hanlardan gald boost veren yiyecekleri yiyin. Expi istiyorsanız da expi boost veren yiyecekleri yemelisiniz.
14-20
14-) Oyunda istediğiniz zaman save yapabilmek için start tuşuna basın ve quick save deyin yoksa açık dünyada bile olsanız save noktası bulmanız gerekecek.
15-) Gidemediğiniz yerlere ilerde alacağınız özellikler sayesinde gideileceksiniz. Bu özellikleri oyun akışı içerisinde alacağınızdan kaçırır mıyım diye endişe etmenize gerek yok.
16-) Haritacı bir karakter var oyunda ondan denk geldikçe mutlaka harita alın. Hariyayı açınca çıkan yuvarlak içindeki ünlemlere bakarak yerini bulabilirsiniz. Toplamda 6 veya 7 tane harita alıyorsunuz. Böylece gizli bir mekanı ve bossu açabileceksiniz ama sadece harita almak yeterli değil ekstradan lazım olan ufak tefek şeylerde var. Gramps pipe ve tüm lord of landları aktif etmek gibi. Ayrıca bu dediğim bosa da 70 levelin altındaysanız ve itemleriniz kalitesizse gitmeyin. Siz daha noluyo demeye kalmadan sizi öldürür.
17-) Oyunu bitirdikten sonra gidebileceğiniz bir mekan açılacak o yüzden bitti deyip silmeyin bir kaç başarımı almak için orasını yapmanız gerekecek. Ayrıca oyunda ng+ da var. Lord of land seviyenizi ne kadar yüksek tutarsanız ng+ yapmadan önce sizin o kadar artınıza olur.
18-) Fashion menüsünden karakterin dış görünüşünü değiştirebilirsiniz. Yeni kıyafetler, gözlük vb aksesuarlar görev yaptıkça açılacaktır.
19-) Hikayeyle ilgili unuttuğunuz aklınıza takılan şeylere menüdeki library/synopsis kısmından bakabilirsiniz. Ayrıca yine library kısmından dövüştüğünüz düşmanlara bakabilir savaş sistemiyle ilgili bilgi alabilirsiniz.
20-) Elimden geldiğince spoiler vermeden olabildiğince çok ipucu vermeye çalıştım inş faydası olur.
Symphonia ile Kıyaslama ve Son Sözler
Hikaye: Symphonia çok çok daha iyi
Karakterler: Açık ara Symphonia (Zelos yeter tek başına)
Oynanış: Zestiria ama çok aşırı bir fark yok.
Grafikler: Doğal olarak Zestiria
Seslendirmeler: Her ikisininde japonca dublajı oldukça kaliteli ama ingilizce dublajda Zestiria çok daha iyi
Genel Olarak: Symphonia daha iyi.
Eksi yönlerden bahsetmek gerekirse;
Özellikle ruins denilen mekanların birbirine oldukça benzemesi eksi bir durum ama dragon age 2 deki kadar gözünüze batmıyor bu. Normal dünyada yönettiğiniz karakteri değiştirememek benim için bir eksi. İlla ana karakterle mi yürümek zorundayım? Symphonia da ana karakter Lloyd olmasına rağmen ben istediğim zaman oyun içi yönettiğim karakteri değiştirebiliyordum. Hikayede ise sizi çok fazla şaşırtacak şeyler olmuyor. Symphonia nın belki 10 da biri kadar sürprizle sizi şaşırtacak şeylerle karşılaşmıyorsunuz. Eğer Twilight Princess oynadıysanız son boss size oldukça tanıdık gelecektir. Oyun kötü değil yanlış anlama olmasın ben Symphonia ise kıyasladım. Symphonia 95 lik oyunken Zestiria 80 lik oyun.