Overview
Tecrübelerimi paylaştığım ve oyunun mekaniklerini açıklamaya çalıştığım bir rehber olacak.
Oyun Hakkında
Jace Masula gibi bir dövme sanatçısının hem de sandbox simulasyon gibi zor bir alanda tek başına yapmış olduğu bağımsız oyun, gerçekten tebrik edilmeyi hakediyor. Çoğu kişi ilk projesinde platform ya da bulmaca oyunlarına yönelirken Jace abimiz zoru seçmiş. Bence gayet güzel de bir iş çıkmış ortaya.
Evet, oyunumuz Sandbox Uzay Simulasyonu diye geçiyor. Oyuna karakterinizi oluşturup giriş yapıyorsunuz. Siz bir suçtan dolayı yargılanıp suçlu bulunduğunuz için bu galaksiye ceza olarak gönderildiniz. Eğer tüm güneş sistemlerinden geçmeyi başarırsanız özgür olacaksınız. Giriş yaptığınız bu galakside 11 gibi gözükse de 10 tane güneş sistemi var. Çünkü sonuncusuna geçiş yapar yapmaz özgürlüğünüze kavuşuyorsunuz. Yine bu tarz her oyunda olduğu gibi madencilik, taşımacılık ya da korsancılık yapabilirsiniz. Böyle tek bir kişinin yaptığı oyuna göre özellikle gezegeni olan güneş sistemleri harika gözüküyor. Muhteşem manzaralara sahip bu güneş sistemlerinde kokpit bakış açısına geçip ekran görüntüsü almak isteyeceksiniz. Ayrıca kulağınıza çalan melodiler ise sizi rahatlatan ve sakinleştiren cinsten. Sadece sayıları çok olmadığı için böyle biraz uzun sürebilecek bir oyunda bir süre sonra sıkmaya başlayabilir. Şimdi ise biraz arayüzü tanıtayım.
Arayüz Tanıtımı
Oyun esnasında karşılaşabileceğiniz arayüzleri numaralandırarak anlatmaya çalışacağım. Çok zor değil aslında ama sadece Türkçe çeviri gibi bir şey olacak.
En altta göreceğiniz bu arayüzde:
1) Geminizin aldığı hasarları belli bir miktar absorbe etmesini sağlayacak -bir nevi 2. zırh- kalkan miktarını,
2) Geminizin aldığı hasarlara belli bir miktar dayanmasını sağlayan zırhı,
3) Geminizin sahip olduğu enerji miktarı. Enerji ile laser kullanan ekipmanlarınıza yakıt sağlamış olursunuz. Mesela lazer(beam) silahları veya maden çıkarma silahları,
4) Sahip olduğunuz yakıt deposu ve yakıt miktarı,
5) ‘Autopilot’a alarak tıkladığınız bir yere geminizin otomatik olarak gitmesini sağlayabileceğiniz göstergeyi -İstemezseniz de WASD ile yönlendirebilirsiniz-,
6) Geminizin hızını ayarlayabileceğiniz göstergeyi -Autopilot’ta maksimumda çalışır-,
7) Taşıyabileceğiniz kargo miktarını ve doluluk oranını bildiren göstergeyi,
8) Kamera ayarlarını içeren göstergeyi,
9) Sahip olduğunuz Instant -Anlık- kullanabileceğiniz türdeki -Mesela: dronelar, anlık zırh yada kalkan veren potlar- eşyaların simgesini içeren göstergeyi,
10) Geminizde takılı olan silahları ve maden çıkarma araçlarını belirten göstergeyi farkedebilirsiniz.
______________________________________________________________
Sağ üstte göreceğiniz bu arayüzde ise:
1) Mevcut güneş sistemindeki istasyonları listeleyen tuşu,
2) Mevcut güneş sistemindeki korsanları listeleyen tuşu,
3) Mevcut güneş sistemindeki astreoidleri listeleyen tuşu,
4) Mevcut güneş sistemindeki Warp geçitlerini listeleyen tuşu,
5) İstasyonlara yaklaşınca otomatik girişi açma-kapama tuşunu,
6) Warp geçitlerine yaklaşınca otomatik geçişi açma-kapama tuşunu,
7) Yanınızdaki düşmanlara otomatik hedef alıp saldırmayı açma-kapama tuşunu,
8) Neyi listelemişseniz onları içeren göstergeyi,
9) Kilitlendiğiniz ya da hedef aldığınız şey, her ne ise onun hakkında ulaşabileceğiniz bilgileri içeren göstergeyi görebilirsiniz.
________________________________________________________________
Mevcut güneş sistemininizdeki istasyona girdiğinizde ulaştığınız bu arayüzde ise şunlar mevcut:
1) Mevcut güneş sistemininize kim girdi kim çıktı gibi havadisleri görebileceğiniz göstergeye ulaşabilirsiniz.
2) Kargonuzdaki mevcut materyalleri, madenleri ya da ekipmanları bu sekmede parçalayabilir ya da satabilirsiniz.
3) Garajda ise sahip olduğunuz tüm ekipmanları ve eşyaları görüp yeni aldığınız araçları takıp çıkartabilirsiniz.
4) Market. Adı üzerinde.
5) Geminizin özelliklerini içeren gösterge. —>
6) Mevcut hangi iş teklifleri olduğuna dair sizi bilgilendiren gösterge.
7) Gemi alabileceğiniz pazarı size gösteren panel.
8) Yetenek ağacından parayla kendinize yetenek alabileceğiniz panele ulaştıran gösterge.
9) Ele geçirdiğiniz tariflerle silahlarınıza ya da ekipmanlarınıza artı özellik basabileceğiniz panele ulaştıran gösterge.
10) Bu istasyonda sahip olduğunuz gemileri gösteren ve istasyonda kendinize ait bir depo oluşturabileceğiniz panel.
11) Bu istasyondan ayrılmanızı sağlayacak gösterge.
____________________________________________________________________________
Sol üstte görebileceğiniz bu göstergede ise hangi ve kaçıncı güneş sisteminde olduğunuza, sahip olduğunuz para miktarına ve mevcut ana görevlere ulaşabilirsiniz.
Tavsiyeler
- Para kazanma kaynağı olarak madenciliğe odaklanın ve istasyonlardaki Jobs sekmesinden madencilikle iş tekliflerine bakarak zamanında yerine getirmeye çalışın.
- Maden çıkarma araç-gereçleri de enerji kullandığı için enerji deponuzu ve daha fazla maden depolayabilmek adına kargo limitinizi arttırmanızı şiddetle tavsiye ederim.
- Enerji üzerine yoğunlaştığınız için de silahlarınız lazer (beam) ağırlıklı olmalı -Yeşil renkte olanlar-. Tabi ki birer tane roketatar ve otomatik silah da bulunsa fena olmaz.
- Diğer güneş sistemine geçecek kadar kendinizi donanımlı hissetiğinizde Warp Geçidi’ne ilerleyin ve diğer güneş sistemine geçin ama korsanlara dikkat edin. Korsanlar genellikle Warp Geçit’lerinin etrafında dolanırlar.
- Bu yüzden Warp Geçidi’en yaklaşınca alt göstergeden silahlarınızın üzerlerine tıklayarak hazır konuma getirin ve diğer güneş sistemine geçer geçmez Auto Target’i seçin ki kafanız ağrımasın düşmanların üzerlerine tıklamaya çalışarak. Korsan listesinden de tıklayarak saldırabilirsiniz ama Auto Target iyidir. Maden araçgereçlerini de üzerine tıklayıp hazır hale getirmeden hasat edemezsiniz.
- Madenlerin değerlilik oranı şu şekildedir: Dynex > Plastille > Torim > Lokken > Quazor > Gradeon > Adamyte.
- Bir yandan iş tekliflerini de takip edin ve hangi istasyon daha fazla para veriyorsa ona satın. Genel de size en uzakta olan daha fazla öder.
Şekilde de görüldüğü üzere bu siz istasyona girdiğinizde fiyat çarpanı sağ üstte çıkar ve ona göre ticaretinizi yaparsınız. Bu oran istasyondan istasyona değişiklik gösterir. - Laserlere ağırlık verdik. Peki hangi gemileri kullanmalıyız? İşte tavsitelerim:
Dikkat ettiyseniz bu gemilerin slot oranları Battlecruiser’de 7/5/3, Assasult Carrier 7/7/4. Bu slotlar ne anlama geliyor peki? Yani sen Battlecruiser’e 7 tane pasif ekipman (benzin doposu arttırma, kilitlendiğin düşman sayısını arttırma, kargoyu arttırma, motor gücünü arttırma gibi…), 5 tane aktif ekipman (silah, maden araçgereçleri) ve 3 tane çip takabilirsin. Bu oranlar çok iyi olduğu gibi enerji odaklı gemiler olduğundan dolayı lazer silahların gücünü arttıran pasif özellikleri de var. -
/ / / / / / / /
Çipler ise League of Legends’teki rün mantığına benzetilebilir. Takmış olduğunuz bu çiplerle geminizin belli özelliklerini arttırabilirsiniz.
- Fare tekerleğinizi biraz geri çevirerek bulunduğunuz güneş sisteminde ne var ne yok daha rahat görebilirsiniz. Biraz daha geri giderseniz tüm güneş sistemlerini görürsünüz.